Bukcheon Hanok Village & Gyeongbokgung Palace

Bangun pagi lepas subuh terus masak nasi & makan..... Saje makan nasi pepagi agar ada tenaga nak jalan banyak hari ni.... Pepagi ok je perut lapar makan nasi panas mmg layan... Ihiks..

Destinasi pertama adalah ke Bukcheon Hanok Village.. Omg area Bukcheon ni sangat bersih tenang dan cantik... Kalau duduk sini selamanya pun ok... Hantar anak sekolah, pergi kerja then balik masak makan... Huhuhu.. Berangan is free you know....
Cantik kan? Berssih tahap boleh tidur kat tengah jalan tu... Kereta pun tak banyak sebab bukan jalan utama... Tepi tu adelah sekolah... Best gila sekolah kat sini... 

Nampak signboard ni jalan terus sampai jumpa kedai sewa Hanbok... Kami sewa kat situ jers sebab ada discount vouchers dari KTO.


Lorong ni jalan terus je... Hidung mmg merahle, sejuk okay.... 

Posing sementara bebudak tu beli air kat kedai tepi tu.... 

Kami sewa di sini. Hanboknam nama kedai dia... 3 tingkat hokeh..... Bayar kat bawah, naik pilih dan salin hanbok kat tingkat 2.. tandas tingkat 3... Ngeueueue.. Tandas sini air dalam baldi dan gayung! Syioookkk....



Aku pilih hanbok modern bukan traditional punya. So mahal sikit dalam 30000won dalam 2 jam setengah. Tapi aku ada discount voucher so dapat 18,000won sahaja. 

Lepas dah pakai, tinggal bag kat locker, terus jalan ke Gyeongbokgung Palace. Untuk sampai ke exit ikut Museum ape ntah adelah 10 minutes walk dari kedai Hanboknam. Dah pakai hanbok kau boleh masuk palace free. Palace tu sangat besar hokeh.... Dalam tu pun kami sesat! Nak cari istana utama punyelah boleh sesat!



Tetiba ada snow okay kat sini... Belakang tu adelah tasik yang beku..... Cantik....... Aku pun cantheeekkk.. Buwek!

Kami berempat... Love love....

Aku bukanlah minat sangat nak tengok sekitar istana ni... Tapi sebabkan baru layan cerita The Faith (The Great Doctor) sebelum datang Korea so mmg sangat layan... Terbayang General handsome bawak pedang dimana-mana... Ahakss..

Bukan main lama bergambar sana sini macamlah kau sewa hanbok selama 24 jam!

Bergambar depan pintu macam ni adelah wajib! Ahaks...

Korang tau tak, punyelah gigih pakai hanbok di musim winter ni.. Sangat hazab menahan kesejukan hokeh....... Lepas je settle bergambar kat satu2 tempat, gigil2 sarung jacket...

Hahahaha.... Gigih tak gigih????

Masa sangat pantas berjalan tak sedar dah 1 jam setengah kami kat palace ni!

Laju2 patah balik ke Bukcheon konon nak bergambar kat kediaman tradisional orang2 Korea kat situ tapiiiiii... Sebabkan jauh atas bukit nun dan kami tak cukup masa... Kena pulangkan hanbok yols....

So sempat bergambar kat depan rumah ni aje... Hahaha.. Jadilah....

Lepas salin baju, shopping!!! Hahaha itu ajelah kerja kau kan...

Nampak kedai Skechers.. Berkenan satu shoes ni.... Ada discount. Bila try test, saiz aku tinggal yg display je so dapat 50% discount! Gilaaaaaaaaa tak beli????

Hangkutlah yols..... Merecikkk.. Hahahaha....

Aku sukalah kedai2 kat sini... Ohye aku beli blouse jugak kat sini... Omg, bawak duit 10ribu pun tak cukup wey nak shopping sini.... Feel dia lain dr shopping kat Europe nun. Dapat beli sehelai blouse pun mcm happy sebab hraga semua belas2 dan puluh2 ribu... Hahahaha... Kalau jumpa bawah 10000won better borong habislah yols!

Kedai dia cantik2.... Designer shops pun tak cantik mcm ni tau.... Tatau nak explain... No wonder orang suka datang Korea... Semua benda cute dan cantik serta kemas... Unik & sangat Korea...

Lepas settle kat sini, kami ke Dongdaemun Market makan ikan bakar... Macam hanat nak carik kedai halal tu... Ambil masa 2 jam hokeh dari Bukcheon ni ke kedai tu padehal takdelah jauh mana..

Ikut direction dari blogger bagi. Ngok entah apa2 direction dia bagi... So jangan percaya bulat2 apa kau baca kat blog. Kebanyakan direction diorg bagi salah! Otako... Hahahaha...

Stress betul dahle lapar.... Memang menduga betul lah... Hampir bergaduh okay dengan rakan travel.. Hahahaha...

Akhirnyaaaaaaaaaaaa... Jumpa juga. Sampai je aku cari jamban dulu... Hahaha.. bestnya kat sini jamban ada baldi, air dan gayung jugak... Tapi agak scary sebab jamban cangkung... Agegege.. Jamba cangkung sana tak macam jamban kita hokeh.. Ada pelik sikit.... Sejukkkkk aje time cebok tu yols... Menggigil.. Agegegege...

 
 
Makan pun tundukkkk je lapau noks... Aku tak ingatlah berapa total semua tapi satu dish tu dalam 8000won je.. Kami ambil 2 portion ikan bakar & 1 set sotong cili... 

Settle.... Dah kenyang balik hotel untuk solat.... 

Nanti sambung eh.....









Ulasan