Paskal

Hari kedua Filem Paskal keluar, aku dah tonton dah. Entah tetiba tergerak hati nak tengok movie tu... memula berat hati sebab tak berkenan dengan Hairul Keknis tu tapi sebabkan rasa nak tengok kehebatan Paskal tu sendiri, so why not....

Scene pertama je dah buat aku sedih sampai menitiskan air mata... Scene Kapal Bunga Laurel kena hijacked dengan lanun Somalia. 

Ini antara sebab aku nak sangat tengok cerita ni... Sebelum cerita Paskal ni, aku mmg tak kenal sangat apa itu Paskal. Aku dengar nama Paskal ni pun dulu dari mulut Bi aje... Betapa dia kagum bila Kapal Paskal berconvoi dengan kapal MISC di sepanjang Teluk Aden, Somalia... Betapa dia gembira dapat merasa memegang dan mengambil gambar bersama sniper dan senjata hebat Paskal yg lain.. Bangganya dia bukan kepalang.... Mana ntah gambar dia dengan sniper tu... Dalam phone dia rasanya... Bi pernah ceritakan pada aku bagaimana lanun Somalia hijacked kapal MISC... Diorg naik atas kapal pakai baju pagoda, seluar pendek dengan slippers je... Bawak M16. Habis barang2 atas kapal diorg rembat.. Komputer, telefon habis diorg rembat. Tak silap aku seorang anak kapal dr Filipina mati terkena peluru sesat masa tu... Aku tak ingat sangat sebab cerita tu dah lama... Lanun Somalia ni macam Robinhood. Diorg merompak untuk membantu penduduk Somalia yg hidup dalam kemiskinan. Tu sebab kerajaan diorg tak kisah rakyat diorg jadi lanun. Tapi mmg susah nak kawal pun sebab diorg negara miskin.

So lepas kena hijacked. Tak silap aku kena bayar 2 juta USD kot.. Tapi Bi kata, insurans cover.. So lepas kejadian tu, setiap kali kapal Malaysia nak lalu Teluk Aden, ohye memang kena lalu teluk tu kalau nak ke Europe.. So kapal Paskal akan konvoi dengan Kapal MISC. Ada jugak cubaan lanun nak datang dekat tapi Paskal bagi tembakan warninglah.... 

Dulu aku dengar dia cerita aku macam, eleh.... Bukanlah hebat mana pun... Aku anggap Paskal tu macam Tentera Laut biasa je... Aku dapat bayangkan bau diorg macam mana... Yelah, abah aku dulu Comando... Bau diorg mmg aku cam sangat. Bau uniform askar.. Bau boots askar... Kalau korang anak askar korang mmg familiar bau tu.... 

So aku takdelah kagum sangat pun. Betul kata orang, tak kenal maka tak cinta...

Sudah kenal merindu pula....

Hahahaha... Lepas dah tengok movie tu.... Oh My God...

Kagumnya aku dengan si sniper ni..... Gagak... Lakonan Gambit...

Sexynyaaaaaaaaaaaa alahai.. Hahahaha




Rata2 semua perempuan yang menonton Paskal dah jatuh gila kat Gagak ni......

Walaupun dia tak banyak dialog... Keluar sipi2 aje sebagai snipper terbaik Team Paskal tu... Memang sangat beri impak...

Seriously... Boleh tapau habis si pelakon utama tu yols....

Nasib si Gambit ni pendek je... Kalau tinggi dan tegap sikit mmg dah boleh jadi hero dah...

Ikutkan hati nak tengok lagi dan lagi... Tapi takde masa lah yols..

Korang siapa yang belum tengok tu, better pergilah support cerita Malaysia yg sangat class ni.... Bukan calang filem ok... Sangat smart dan kemas jalan ceritanya. Takde scene poyo dan klise... Takde scene 'tak logik' dan bodoh pun... Semuanya di olah bijak oleh pengarah.

Oklah... Bye...


Ulasan