Dua bulan setelah bibik tiada

Eceh tajukkkk...

Yep. Dah dua bulan bibik back for good. Dah 2 bulan jugak aku tunggang langgang takde bibik.....

Tapi, baru sekali je panggil cleaner datang rumah... Huhuhu...

First weeks mmg semangat lagi nak vacuum rumah, mop lantai, sapu lantai... Then few weeks after dah start merundum... Dah start lemau.... Dah jadi malas... Huhuhu...

Anak2 paling terkesan, dengan baran aku yang tak tahu bila nak surut ni.... Baran satu, stress satu....

Bila malas masak, eh bukan malas... Tapi serius.. Tak sempat... Tak sempat masak aku beli makanan... Tapau or makan terus kat kedai..

Actually seawal 5.30 pagi aku dah bangun.. Sediakan bekalan untuk anak2... Qila akan bangun sekali mandi dan solat. Then kejutkan Ariq... Lepas mandi solat, aku bersiap separuh... Separuh means pakai baju & make up... Tudung belum lilit lagi...

6.40 pagi WAJIB keluar rumah untuk hantar Qila & Ariq... Amily aku heret sekali masuk kereta. Dulu awal2 dulu, dia bangun jugak... Enjoy the morning view.. Tapi masuk bulan kedua dia dah malas... Sambil menyusu, dia sambung tidur dalam kereta....

Pukul 7 pagi akan sampai rumah, kejutkan Amily untuk masuk rumah, aku sambung balik bersiap.. Lilit tudung semua... Then mandikan Amily.. Siapkan Amily... Jam 7.30 WAJIB keluar untuk hantar Amily, hantar bag ke transit & baby sitter Amily.....

7.45 pagi Amily dah terpacak kat sekolah.......

Drive terus ke office, paling lewat aku sampai 8.15 pagi... Punch card, keluar balik tapau bfast then masuk office......

5.30 petang ciow, tepat masanya... Ambil Amily kat baby sitter, then pergi transit Qila & Ariq ambil mereka berdua. 6.30 petang.....

Kalau makan, terus gi makan, kalau tak, balik masak.... Before 8 pm, semua dah mandi makan solat bagai...

8.30 malam sampailak 10.30 mengemas dapur, sediakan bag2 dan baju untuk transit & sekolah esoknya... Tengok anak2 punya homeworks dan iron baju sendiri utk pakai kerja esok...........

Kalau cepat settle, cepatlah tidur... Kalau lambat settle, lambatlah tidur.....

Weekdays 2 kali je aku basuh baju.. Malam basuh terus sidai, petang esoknya balik kerja angkat then sebelum tidur akan lipat walau ngantuk macam mana pun. Aku tanak biasakan baju tak berlipat lebih dari beberapa jam... Kena disiplinkan diri.. Dulu pernah aku lewat-lewatkan jadi makin lama makin menimbun so aku tanak ulang benda tu lagi..... Sekali dah menimbun, baju akan jadi kedut dan lembik.. Lagi lambat nak lipat sebab dah susah nak lipat dengan kemas & laju....

Weekend aku akan basuh baju Jumaat malam... Sabtu pepagi sidai pulak baju2 putih sekolah di ampaian luar... So Sabtu pagi mmg berjam2 kerja aku sidai baju, selepas aku sediakan breakfast anak2.... Sabtu pagi sampai tengahari mmg non stop kat dapur & laundry area sebab urusan masak dan basuh baju........ Penat....

Lasweek, aku sampai tertidur jap antara jam 12.30 hingga 1 tghari... penat tataulah kenapa letih sangat...

Mood pun down....

Paling kesian anak2, asyik kena marah & kurang perhatian....

Sebenarnya.. Semalam aku dah cuba untuk tidak meninggi suara pada anak2... Cakap baik2 je, alhamdulillah, mereka ni baik budi aje sebenarnya...... Lagi aku tengking & marah lagi aku stress... Lagi anak2 melawan....

Bila berlembut sebenarnya lebih tenang & tidak letih........ Merek pun jadi baik kerana rasa disayangi.....

Setiap hari aku mohon keampunan Allah, supaya maafkan aku kerana berkasar dgn anak2 yatimku..... Aku akan rasa menyesal setiap malam selepas mereka semua tidur......

Sesalan yang buat aku jadi sangat rindu pada mereka padehal semua ada di depan mata.... Rindukan mereka ketika aku keluar bekerja.. Rindu kerana aku tidak menggunakan masa dengan baik untuk menyayangi & melayan mereka sebaiknya.... Asyik nak marah.... Hati aku sakit bila fikirkan semua kelakuan kasar aku pada anak-anakku.....

Setiap hari aku berdoa, Allah ampunkan aku dan berikan aku kesabaran yang maha tinggi untuk terus menjaga amanahNya itu...... Aku sayangkan anak2 aku... Cuma kadang2 penat dan stress buat aku lupa diri....

Itulah rutin aku dua bulan ini.... Hari minggu, kalau ada masa terluang, dah settle kerja rumah, aku akan bawa mereka balik ke rumah atuk & nenek.. Mertua aku... Diorg mmg suka spend time kat sana...... Ada kucing atuk.. Ada kak mirah.... Ada nenek & atuk yang manjakan diorg... Tak macam Mummy.... Huhuhuhu....

Sesekali keluar jugak bawak diorg jalan-jalan bila malas masak pada hari ahad.....

Skrg dah nak masuk bulan Mac.. Kejap je masa berlalu...............

Qila darjah 4, Ariq darjah 3... Amily tadika 5 tahun......

Dah besar dah anak2 Mummy........... Herm...

Ulasan

norhidana miswan berkata…
bibik mmg trs balik sana ke cmane kak? sian la bdk2 kene marah tp yelah kadang kita pnt keje pnt ngemas kan... depa kadang saja je menguji kesabaran...

naniaimiadnan berkata…
saye tak rase ape yg akak rase tp sye kagum dengan semangat dan usaha akak. sedang sye yg ade suami ank baru sorang ni pon slalu stree dan baran. keep strong akak:)
Marsha~ berkata…
Dana, ye terus balik dah.....

Nani, tulah kalau penat, mmg seksa sangat rasa... tapi kalau semangat tu lebih, ok ok je.... kena control minda & jiwa sebenarnya...... tidur seharian pun letih jugak kan...
Amyz Lie berkata…
Aku doakan Allah sentiasa berikan kau kekuatan dan kesabaran dalam membimbing dan menjaga anak-anak syurga ini membesar menjadi insan yg soleh & solehah.

You're doing super, supermommy! But we are only human. Jgn too hard on yourself ye. Alhamdulillah, anak2 pun sgt2 faham dgn mommy dia. Baik sgt anak2 ni. Sayang anak2. :-*
Marsha~ berkata…
hugs.... thank you babe... Aminnnnn...

Catatan popular daripada blog ini

Betapa puakanya M-Suites Hotel itu

Petua mendapat kepala yang bulat...

Short getaway bersama whole family..