Itinerary Tokyo-Sapporo

Ramai sangat PM tanya itinerary aku anak beranak ke Tokyo-Sapporo ni.... Sebenarnya, boring kalau korang nak tiru pun sebab semua kids purpose.. So banyak sebenarnya sight seeing & must vist place aku tak cover sebab kids tak kaan appreciate pun... Aku ke Japan semata-mata demi mereka, so aku bawak tempat yang mereka suka & hargai.....

Ok, seawal bulan Februari aku dah mencari tiket KL-Tokyo-Saporo-KL.. Survey punya survey, decided nak ambil All Nippon Airlines sahaja.. Sebab ada intercity... Tiket jangan tanyalah berapa... Huhuhuhu...

Di Tokyo, aku cari homestay milik Malaysian dari FB je... Tuan Kamarul Zharif & team mmg buat bisnes tour dan homestay kat Tokyo.. So booking dengan dia je.. Aku ambil homestay yang dekat dengan Disneyland sebab tujuan utama nak kesana.... Aku ambil sekali airport transfter dengan dia.

Details :

1. Homestay (6 days 5 nights) = JPY50,000 + JPY3000 (cleaning fees)
2. Airport Transfer (return) = JPY7000 (adult) + JPY10,500 (kids)
3. Disneyland & Disneysea 2 day pass = JPY13,200 (adult) + JPY25,800 (kids 3 org)

Ohye, kalau nak ke Disney, better turun kat Haneda, Tokyo. Narita jauh sikit... Cost airport transfer akan jadi mahal.. Dari homestay aku tu jalan kaki sikit ke Kasai Station then ada bas direct ke Disneyland... Senang gila..

Day 2 dan Day 5 di Tokyo aku ambil personal guide. Survey kat IG sahaja... Cottonfluffy IG dia.. Dia buat partime tour.. So murah half dari team si Kamal Zharif tu... Hahahaha.... Jimat banyak taw..

Details :

Pakej 1 : Day tour ke Asakusa Street, Masjid Asakusa & Tokyo Skytree - RM600.00 (by car)
Pakej 2 : Day tour ke Mount Fuji, Kawaguchi Lake, India Restaurant Gotemba & Gotemba Premium Outlet - RM2000.00 (by car)

Itu di Tokyo.....

Di Sapporo, aku stay kat IBIS Style Hotel untuk 4 malam - JPY53,000 booking dari booking.com. Ambil bilik 3 adults so dapat breakfast sekali... 

Kat Sapporo takde pakej... Semua jalan sendiri...

Itinerary aku :-

Tokyo 

DAY 1 : Tour Pakej 1

DAY 2 : Disneysea

DAY 3 : Disneyland

DAY 4 : Tour Pakej 2

Sapporo

DAY 5
1.  Odori Park
2. German Chrismat Market
3. Sapporo White Illumination
4. Sapporo TV Tower
5. Aurora Town (Underground Shopping Mall) 

DAY 6 : 
1. Shiroi Koibito Park
2. King Crab (Odori Station)
3. Daiso Odori

DAY 7 : Asahikawa - Asahiyama Zoo

DAY 8 : Otaru Aquarium, Otaru Canal & Sakaimachi Street

DAY 9 : Rera Chitose Premium Outlet

So far, aku peruntukan aku all in aku pecahkan begini dalam RM untuk mudahkan korang :

1. Homestay di Tokyo = RM2,080.00
2. Airport transfer = RM660.00
3. Disney Theme Park = RM1,531.00
4. Guide Tokyo = RM2,600.00
5. Transport Tokyo = RM390.00
6. Hotel Sapporo = RM2,330.00
7. Transport Sapporo = RM780.00
8. Asahikawa & Otaru round ticket Sapporo = RM550.00

Duit belanja aku memang tukar lebih... Aku bawak cash JPY230,000 habis settle... Huhuhu... Sampai sana aku ada swipe debit card gak utk barang2 aku sendiri shopping di outlet.. Huhuhu.. Cash khas untuk makan dan shopping barang anak2... Sana more to cash, debit card boleh gak guna tapi rate exchange setiap kedai berbeza walaupun kau swipe hari yang sama... So better pakai cash sahaja....

Kesimpulannya, perbelanjaan di Japan mmg mahal terutama transport, hotel dan makan... Aku banyak gak berhabis utk makan... Ariq setiap hari nak makan McD. Satu meal JPY680.. Dia selalu makan dua set burger hokay... Hahahaha.. Tak boleh nak halang pulak sian dia... Sekali makan untuk Ariq sahaja nak dekat RM50... Takpelah janji dia kenyang... Nasi & udang tenpayaki satu set pun dalam JPY1,300.. RM40-RM50 ringgit. Tu mmg harga standard lah.. Mainan anak2 pun banyak gak spent.. Lego dalam average RM180 kotak besar tu.. Softoys pun dalam JPY1000-JPY3000

Aku tak banyak beli pakaian sebab sana tgh winter. Baju semua tebal kecuali kat GAP Outlet.. Sana murah tapi tak beli banyak sebab bag tak muat dah...

Sebenarnya, banyak lagi boleh reduce bajet terutama tang homestay & hotel... Boleh pilih dan cari yg lebih murah sebenarnya... Tapi aku pilih hotel tu sebab nak dekat dengan train station & shuttle bus airport je.... Mahal sikit janji selesa dan mudah nak mengangkut bag dan anak2...

Rindu sangat Sapporo... InsyaAllah lepas Qila habis UPSR nanti, nak pergi lagi.... Kali ni lama sikit biar puas hati...

Siapa nak pergi main snow, aku sangat suggest ke Sapporo. Kalau bawak anak better jangan lah pergi Jan-Feb sbb snow sangat etbal dan sangat sejuk.. Nak berjalan pun susah. December pun dah banyak snow dan tak terlalu sejuk...

Korea ada gak snow tapi tak setebal Hokkaido... Snow powder di Hokkaido antara paling cantik di dunia.... Putih bersih dan halus......... Sangat cantik...

Oklah... Daaaaa...





Ulasan

naniaimiadnan berkata…
tq info kak marsya..detail sgt.best :)
naniaimiadnan berkata…
tq info yg sgt detail gitueww..:)

Catatan popular daripada blog ini

Betapa puakanya M-Suites Hotel itu

Short getaway bersama whole family..

Petua mendapat kepala yang bulat...