Selasa, Januari 09, 2018

Day 9 - Otaru Aquarium, Otaru Canal & Sakaimachi Street

Hari ke sembilan di bumi Japan......... 

Hari ni hari sabtu... 23 December 2017.. So pagi2 macam bisa, gerak ke Sapporo Station untuk naik JR Train ke Otaru... Tiket round tour Otaru-Sapporo dah beli siap2 haritu di airport.. So terus jalan je takyah fikir2 nak beli tiket lagi... Yang best kat Sapporo Station ni, nak naik ke platform pun ada lift... Senang gilaaaa... Kalau kat Europe? Terutama Paris, jangan kau mimpi nak jumpa lift ke platform.. Hahaha.. Merangkaklah kau naik tangga. Escalator pun haram... 

Nasib kami sangat baik sepanjang kat Sapporo ni.. Tak pernah menunggu train atau bas lebih dari 15 minit. Ada je bas & train waktu kami sampai. Takdelah membeku kat situ....

Posing dulu depan lift... Nak tunjuk kawan2 yg nak datang Sapporo yang bawak anak kecik..

Actually kat group Road To Japan di FB, ramai kononnya yang sering datang ke Japan, komen dan warning.. Parents yang bawak anak2 kecil kat Sapporo ni susahla.. Kat station takde lift, kena pikul stroller naik tangga, kesian kat anak  kecik tak sesuai travel ke Hokkaido sebab sejuk beku.. Lebih2 lagi lama nak tunggu bas.. Better naik taxi bla bla blaaa.. Angin sejuk siberia is not a joke.. Kau baca pun naik risau dan takut... Terus anxiety.. Cuak dan over thinking. 

Tapi bagi aku, dengar boleh... Baca boleh tapi terserah kaulah nak pergi atau tidak. Kena datang dan alami sendiri. Takdelah seteruk yang dibayangkan... Diorg yang komen tu pun takde anak kecik.. Entah2 diri sendiri pun tatau ada lift kat platform ni.. Kan?? Sebab diorg tak pernah bawak stroller poooonnn... So macam mana diorg pun nak tahu ada lift ke tak sebab takpernah nak cari pun...

Sebenarnya ramai warga japan yang tua2, naik wheelchair guna train.. So diorg mmg perlukan lift pun... So jangan risau dgn cakap2 orang.. Diorg sendiri pun bukan terer sangat.. 

Mampus kena kecam kalau diorg baca blog aku ni.. Huhuhu.. 

Naik train better duduk belah kanan... Akan nampak view laut.. Nama laut ni Ishikari Bay.. Perjalanan dari Sapporo ke Otaru dalam 35-40 minit naik JR Train.. Akan stop di beberapa station. Otaru Station adalah station terakhir... 

Kami sampai di Otaru Station dalam pukul 10 pagi kot.. Terus ke Tourist Information Kaunter, mintak coupon diskaun untuk tiket masuk ke Aquarium. Lepas tu keluar dari station jalan sikit je untuk ke bus stop... Naik bas untuk ke Otaru Aquarium. Aku tak ingatlah berapa lama... Huhuhu.. Dalam 20-30 minit je... Tunggu bas pun tak lama dalam 5 minit je.. Jalan ke Otaru Aquarium sangat scary... Naik bas kan tinggi so jalan kecil berbukit2.. Padehal dalam town tapi gegar2 camtu.... Sebab jalan bersalji.. Salji beku bonjol2 mahu tak ngeri... Pengalaman besar buat aku dan anak2.. 

Ngam2 sampai Aquarium dalam 10.45am, terus masuk... Jalan2 tengok ikan sekali baru perasan ada Dolphin Show jam 11am... Terlambat 10 minit... Huhuhu...

Jangan kata bebudak ni, aku pun sangat excited.. Ni pertama kali jugak aku tengok Dolphin Show live koooo... Teruja dan terngaga... Hahahahahaha... Bestnyaaaaaaaaa... Berbaloi datang sini kau... Bebudak happy.....

Lepas je Dolphin Show, kami keluar outdoor ke Peguin Parade pulak.... Woiii... Angin Otaru mmg kuat sebab tepi laut... Beku hidung wey.... Tapi syiokkkk.... Kat Peguin Parade ni licin sebab bukit2 track dia... Hati2 bila nak jalan tu... Tapi aku perasan diorg tabur mcm benda2 kecil warna hitam macam batu tar halus kat atas permukaan snow yang keras... So tak licin sangat. Tapak kasut mampu grip kalau ada benda hitam tu atas snow keras tu....


Kami menunggu penguin kedek2 keluar....... Penguin ni sangat diva.... Kat bendera putih tu diorg akan berhenti then strike a pose... Kau mampu??? Masa tu boleh ambil gambar banyak mana kau hendak...
Tapi kemain laju jalan... Penguin sini kecik tak macam Asahiyama Zoo gemok macam hape... Jalan pun slow.... Ni kurus jalan lajuuuu.... 

Abaikan suara excitedku ituuew.... Heuheu

Comel kan rasa nak lepuk.....

Pastu settle penguin parade, lari masuk dalam... Sejuk wey.... Sambung tengok ikan lagi..... 


Ni apa nama dolphin ni... Jenis hidung pendek tu... Qila tau, aku dah lupa nama dia... Maklumlah dah tua....

King Crab yang lazattttt....

Ni memerang... Bukan main hyper... Menangis beria-ia mintak makan...


Amily suka betul nampak ikan ni.... Dory eh nama dia?? Heuheuheu


Ikan apa ni... Adoiyai... Yang selalu orang letak dalam kolam tu... Ikan besar

Memerang tengah makan.... Comel gila...



Budak yang tak reti rasa sejuk ni.......

Eeh.. tunggang langgang pulak gambar ni..... 


Ni masa nak tunggu penguin parade... Tengok rambut Qila berterbangan tanda angin kuat.... Tapi seposen je muka dia takde complaint sejuk pun... 


Bagi canlah Mummy feeling sesekali... Tu laut Ishikari Bay.....

Lepas dah penat, kami stop di restaurant untuk makan... Order ni :-

Udang tempura, nasi dan salad... Order fries sekali... Licinnnnn bebudak ni bedal...

Lepas makan keluar jap kat pintu masuk dan tanya staff Aquarium tu next bas datang pukul berapa. So ada masa 15 minit sebelum bas datang maka kami pun shopping di souvenirs shop... Kena beli something untuk kenang-kenangan.... Ade orang Malaysia yang stay di Sapporo suggest utk aku call taxi sebab diorg kata, bebudak tak tahan sejuk nak tunggu bas... Tapi alhamdulillah, kalau keluar on time takdelah lama nak tunggu bas kat bas stop tu.... Kami tunggu tak sampai 5 minit bas pun sampai.. Bas kat sana sangat on time so takyah nak risau... Naik taxi sangat mahal. Bukan kedekut tapi naik taxi pun ke jalan turun tangga ke bawah jugak bukan taxi boleh naik sampai pintu depan Aquarium pun... 

Ni keadaan ketika menunggu di bustop..... Inilah kawasan Otaru Aquarium tu.... 

Memang angin kuat.. Tapi boleh ke berlindung di bustop sebab ada dinding dan atap.. Heheheh...

Ini adalah suasana dalam bas amsa nak balik... Scary.. Aku tak dapat pegang phone dengan betul pun.. Hehehehe... 

Sampai je Otaru Station, kami jalan kaki sikit untuk ke Otaru Canal... Sambil google map tu kami singgah banyak gak kedai2... Paling best, kedai seafood ni :-

Lupa nak snap depan kedai tu.. 
Makan melon sumpah yarabbi sedap ni.. 500yen

Dan udang bakar 800yen... Sedaaaaaaaaaaaaaaappp menjilat jari.. Suka orang Jepun tu tengok aku makan anak beranak... Dia siap bagi wet tissue.. Heheheh. Padehal ada je atas meja.. lepas makan macam biasa kena kemas meja.. Kami sempat gi toilet kat sini... Bersih dan privacy... 

Inilah tempat makannya...

Suasana kedai tu..... 

Lepas dah kenyang, kami teruskan perjalanan... Dah sampai Otaru Canal... ingat naik naik cruise tapi bebudak ni malas nak tunggu 40 minit lagi so kami posing aje kat canal ni...


Anak manja Mummy yang tak kisah kena jalan jauh... Merungut adalah jugak sesekali terutama Aqila tapi Mummy selalu sogok mereka dengan ice cream.. Hehehehe...

Canal ni sangat cantik di waktu malam.....

Ada uncle Jepun baik hati offer diri utk ambilkan gambar kami....


Salji tebal tau... Tongek2 Mummy tolak stroller.... Senyum ajelah gigih dan cekalkan semangat.. Kalau tak larat, Mummy suruh Amily turun jalan... Kesian dia... Hampir 2km kami jalan kaki.... 


Canal ni sepanjang 1140meter... So kami sampai hujung sana terus menghala ke Sakaimachi Street tempat kunjungan tourist... Meriah... Kat sini Mummy sambung beli souvenirs... 

Ini luar kedai Mummy beli handkerchief... Beli 3 untuk 1000yen.. Bebudak ni beli bola tikam tu... Hahaha.. Kat sini banyak vending machines kecik2 jual toys.. So diorg beli sendiri... Masa keluar kedai Amily lupa zip bag kecik dia tu habis terbarai keluar semua duit syiling... Ni tengah gigih mengutip duit syiling di atas salji keras... Hahahahaha.... Gigih kaaauuu.. Mummy tukang gelak jelah...

Belakang tu bangunan Musicbox Museum tapi tak kuasalah aku nak masuk dgn bebudak.. Music box tu boleh tahan harganya... Yang simple pun beratus...


Nomey nomey Mummy....


Okay comel... Qila ada gambar berlatar blkg kan Museum ni..... 

Masa ni snow turun... Amily suruh ambil gambar dia.... Tangan tetap pegang pocket sebab dia letak ball yang beli tadi kat vending machine...

Sayang sangat budak ni..... Tak banyak ragam dia... Walaupun kadang2 dia meragam bila penat, adatlah tu kan... Ariq je selalu kena dengan Mummy sebab lasak nau.. Huhuhu... Dia suka menyakat Amily....

Masa nak lintas jalan menuju ke Minami-Otaru JR Station, bebudak ni menjerit nampak kedai ice cream...

Sebab diorg nak beli Dippin Dots ni... Bila tanya mana belajar makan ni, tengok youtube katanya.....

Ketulan2 kecil ni sedap rasa ice cream tapi dalam bentuk keras.. Masuk je mulut dia akan cair... Sedap gilaaaaaaaaaa.... 350yen satu mangkok kecik ni... Beli sorang satu, Amily tanak dia nak ice cream cone biasa tu je... Nasib baik Mummy tukar banyak yen tau.... Bebudak ni mana tahu nak travel budget.. Huhuhuhu... Sekali makan ice ceram je dah RM12. Sehari makan berkali2... Uhuks uhuks... Belum makan berat lagi.. Satu meal dalam RM40.00.. Ngangaaaaaa...

Tapi dippin dots ni mmg sedap.... Ariq terus istiharkan ia sebagai makanan kegemaran dia... Hahahahah...

Nak ke Minami-Otaru JR Station sikit punye jauh... Kena daki bukit yols... Nasib sejuk kalau tak mmg dah peluk ketiak... Kami naik train di station kedua.. So takde seats langsung... Sian anak2 tak dapat duduk... Last2 ada satu mamt Jepun turun next station, dapatlah Amily & Qila duduk.. Ariq duduk kat lantai je...

Sampai Sapporo Station terus naik train ke Odori Station dulu... Shopping sikit... Esok dah nak balik dah... Kami sampai hotel awal gak sebab bebudak dah penat... Singgah McD makan, then balik... 

Kemas bag dengan penuh gigih sebab barang sangat banyak... Uhuhuhuhu... Malam terakhir di Sapporo... Sedihnya sebab tengok salji kat Nakajima Park dah mula cair... Dah buruk je tak cantik..... Dah 2 hari snow tak turun area sana so dah tak cantik bila salji tebal tu mula mencair..... 

Qila pun complaint, ala dah cair.... Jalan kaki lima pun dah clear tanpa snow... Hikmahnya, mudah bagi Mummy nak heret luggages yang banyak tu untuk ke bus stop esok pagi... Nasib baik bus stop depan hotel je dalam seminit berjalan kaki... Huhuhuhu... 





2 ulasan:

norhidana miswan berkata...

seronok baca akak nyer trip ntry ke jepun ni, sgt detail tp santai....
lengkap je jln citenya...

msti seronok kn jln2 sana time salji tp pelik bdk2 tu sejuk2 tu pun layan sekerim, mcm tak reti sejuk hehehehhe

travel ke jepun or korea mmg kene banyak jln kn kak, klu tak mmg ssh nk ke sana sini... tp bila banyak jln, dpt lah tgk view yg lawo2 kan

aquarium tu pun bestnya, penguin tu tergedik2 mcm s amily hehehheheh comel

Marsha~ berkata...

hehe... thanz Dana, selalu baca blog akak dan tinggal komen... ice cream dia tak sejuk mcm ice cream biasa... smooth je... tu yang bebudak ni suka makan, setaipa hari mesti nak makan terutama amily.. akak pun muak dah.. hahaha