Day 10 - Rera Chitose Outlet, Sapporo

Last day in Sapporo... Dengan rasa berat hati packing malm tadi... Fuh nasib baik dapat sumbat semuanya... Sesak nafas wey nak masukkan barang2 baru dan toys bebudak ni....... Terpaksa kerah Aqila untuk bantu pack semua toys dia & Amily... Sebab toys dia & Amily paling banyak.. Uhuks...

Esoknya jam 6.45 pagi dah turun breakfast... Untuk kali terakhir... Uhuks uhuks...
Muka sangat confident pakai chopstick tu... Heheheh... Salmon tu sedap... Qila suka...

Kat sini kids ada set pinggan makan sendiri... Comel kan???? 

Happy Ariq pagi ni ada udang tempura fav dia... Banyak dia makan..... 

Amily Mummy suap roti je.. Dia picky eater sungguh... Balik dari Japan, kurus kering dia... Hehehehehe...

Lepas breakfast, bebudak tunggu kat bilik jap.. Mummy turun ambil troli... Senang nak bawa turun luggage yang melambak tu.... Senang betul hotel ni... Sangat memudahkan guest yang duduk sini. Memang berbaloi....

So lepas dah turun semua... Kids tunggu kat lobby, Mummy hantar 2 luggages besar dulu ke bus stop depan hotel... Kita 1-2 minit jalan kaki... Dekat je tak sampai 200 meter pun... Harini semua snow kat kaki lima dah takde... So mudah sikit nak heret bag. Lepas dah letak bag kat bus stop, Mummy pergi hotel balik ambil bebudak tu... Saje keluar awal nak jalan ke park depan ambil gambar....

Okay, settle beraturkan luggages, kami jalan ke depan.. Bas ke airport jam 7.45 pagi... 

Nakajima Park ni dekat sangat dengan hotel.. Selang satu bangunan je.... Snow dah menipis time ni tak berapa awesome... Masa 1std ay sampai snow tebal dan putih bersih. Atas pokok pun penuh snow... Ohye ni 24 Dec 2015... Christmas eve gitu.....

Tu plastik tu penuh soft toys Qila dan Amily... Tak muat nak simpan dalam bag dah.....

Lepas ni tak tahu bila lagi dapat jumpa snow..... Mesti akan rindukan sangat tempat ni......

Bagi canlah....

Cuba perhatikan snow kat bahu jalan ni.... Dah mula menjadi ais.. Ni lah sebenarnya amat licin.. Kalau tak kena gaya boleh jatuh... Ramai tourist patah kaki sebab jatuh.. Macam tak logik kan? Tapi kalau kaki kau dah terkangkang sebelah, kaki lagi sebelah landing lutut dulu, bawak pulak backpack berat berbelas kilo, haaaaaaaaaa... Mahu tak patah... Thats why kena selalu jalan macam penguin kalau lalu jalan licin macam ni.. Jangan langkah besar2... Orang Japan jalan langkah kecik2 uols... Sebab tu dior selamba je pakai heels lalu ais camni.. Huhuhu...

Sampai airport terus letak barang kat baggage service.. Tak sampai 2000yen untuk 2 bag besar, 3 bag kecil.. Ok sangat tu... 

Terus kami gerak ke bustop untuk ke Rera Chitose Outlet untuk shopping!!! Ada free shuttle bus ke sana... Perjalanan dalam 15 sahaja. Dekat gila... Flight kami malam sebenarnya.. Saje keluar awal sebab Mummy nak shopping... Hehehehehe...

Dah sampai.... Yeeehaaa... Sini pun dah takde snow... Sikit2 je baki kat tepi2 sana... Dan paling best, tak sejuk sangat kat sini.... Best hati senang nak shopping.  Hehehe... Kali ni Mummy masuk Gap beli baju bebudak ni... Murah sebab Christmas sales... Jeans untuk Amily 50% haruslah borong.. Cantik-cantik...... 

Tapi Mummy lupa betul nak ambil gambar banyak kat sini sebab sibuk shopping..

Coach ada sales tapi tak sehebat Gotemba... Gucci pun biasa2 je... Macam mahal... Hampir terbeli handbag tapi Mummy terus istifar bebanyak... Hahaha.. Mcm mana nak pikul nanti sebab kami nak beli toys qila yg sangat bulky.... 

Serpihan snow yang berketul2.... Ni kalau baling kena kepala mahu gila ni... Keras macam batu dah.. hahahaha...

Budak ni active kat sini... Sebab banyak kids attraction... Kedai toys, kid funland banyak woooo... Happy lah dia...

Cafe dia pun comel ada binatang cute2 macam ni...

Tujuan utama kemari adalah nak ke outlet Sylvanian Families... Toys ni made from Japan, so agak lebih murah dari Malaysia... 

Pastu dapat tax free... Qila dah lama mengidam nak rumah ni... Tapi sebenarnya dekat Don Quijote Asakusa murah 1000yen dari sini.... Nak dekat rm40 jugak bezanya... Huhuhuhu... Tapi susah nak pikul dari Tokyo ke Sapporo kan.. So tak kisahlah beli sini... Qila sangat happy... Berkali-kali dia cakap thank you... Dia sangat happy.... Amily pun dapat set tiger.. hahaha.. Tak sudah2 dengan binatang....

Ariq dapat lego... Punnnn bulky... Senget stroller nak sangkut toys bebudak ni.... 

Kami santai je kat sini... Tak kejar masa... Masa gi toilet Amily sempat main playground... Bila lagi nak merasa main playground time winter kaaannnn...

Si manja Mummy mintak ambil gambar dia.....

Oh ini dalam lego shop.... Suka Qila nak bergambar kat Japan ni.... Kat Malaysia dia mana suka bergambar..

Mummy puas hati dapat Rayban fav Mummy kat sini... Ohyek kasut anak bibik pun Mummy beli kat sini.. 300yen which is RM11 aje... hahahahahah..

Dah tghari, kami stop untuk lunch... Makan kat restaurant situ dan pilih Seafood Curry... Sedaaaaaaaaaaapp gila... Terpaksa beli lagi sebab tak cukup... Hahahaha.... 


Lepas makan sambung main kat indoor playground...


Disebabkan asyik keluar masuk shops, bebudak ni jadi panas... So diorg bukak winter jacket dan pakai sweater aje... Pastu lari sana sini tak rasa sejuk langsung.... 

Mummy pun tak berani nak bukak coat...

Ni masa tengah tunggu Qila berak... Dah makan banyak... Berak pulak dia... Hahahah.. Nilah toys yang perlu Mummy hangkut nanti... Fuh... Nak sama tinggi dengan stroller... 

Bas datang every 25 minutes... So jam 3 macam tu kami decided nak balik airport dah... Rasa macam nak shopping kat airport pulak sebab banyak kedai2 sana... So ayuh kitaaa...

Tapi sampai airport bebudak ni ajak duduk... Qila pulak nak makan sushi for the last time... Bila jumpa restaurant ni, tetiba dia cakap nak makan salmon... Ariq pulak tunjuk udang tempayaki... Huhuhuhu...

Jomlah makan.....


Duduk macam ni... Bukanlah bersila, kaki boleh masuk bawah meja tu..... Satu meal tu dalam 1200yen.. 

Lepas dah kenyang... Makan je keje kau kaaannn... Kami pun pergilah ambil bag... Pusing2 jalan2 sekitar airport... Duit cash pun dah habis licin... Tinggal beberapa ribu je... Huhuhu... Dah terasa miskin di situ.. Hahahahah....

Pukul 5 lebih kami pun check in lugagge semua.... Semua masuk.. Kecuali 1 bag plastik & 1 hand luggage Amily sebab dalam tu ada coklat Mummy.... Mujur ANA provide 46kg seorang... So takde pening exceed luggages.. Hahahaha...

Sambil menunggu boarding, kids main phone jelah.. Makan ice cream.. Mummy pun habsiakn yen.. Beli coffee... Beli melon jelly... Macam2lah nak habiskan syiling yen punya pasal....

Ohye, kat Japan ni kebykan shops ada free tax untuk tourist. Setiap pembelian 5000yen ke atas akan dapat free tax... So dia akan tolak 8% dari harga barang on the spot bila kau tunjukkan passport. Lepastu dia akan tampal resit barang2 tu dalam passport macam ni... Kena tunjuk kat kastam bila keluar... Memandangkan aku start travel domestik dari sini ke Tokyo, so kastam takdelah nak check bag semua.... Sebab, sepatutnya kastam nak tengok semua barang2 kau shopping ni... Nak Tokyo, disebabkan aku transit 2 jam je, so kastam tu takde kecoh pun nak tengok barang2 kau beli tu...

Bukan apa, dia nak pastikan kau tak guna barang2 tu je... Semua barang perlu di packing elok.. Barang2 tu tak boleh digunakan di Japan. Kalau kau guna, kau kena bayar balik tax yang telah ditolak tu... Haaaaaaa.. Kena jujurlah ye... 

Ohye, barang2 yang shopping kat Rera Chitose Premium Outlet tu, Takkan nak bimbit kan?? Nak masuk dalam luggage mmg dah tak muat dah... Aku hampir terbeli luggage Mickey Mouse kat sana dalam RM400 harganya... Sebab fikir nak sumbat hasil belian tadi.... Tapi sampai je airport, ternampak satu shop jual travel bag ni :-

Comel kan?? Bag guni ni siap ada roda... Besar jugak... Sumbat segala hasil belian, dan letak sekali wintercoats bebudak ni... Mudah... Terhegeh2 jugak aku nak pikul letak dalam compartment atas flight... 1500yen ni.... Mahal jugak tu sebab aku sayang.... Hehehehehe...

Lama jugak kami melangu dalam boarding area tu.... Kali ni balik jumpa banyak melayu tapi melayu sombong... Buat tak kenal je... Pui.. Hahahahahaha...

Kami sampai di Haneda lebih kurang pukul 10.00 malam. Nasib baik Amily tak cranky masa nak turun flight. Dari Sapporo ke Haneda dalam 1 jam lebih.. Dah malam, dia pun dah tertido.. Aku kejut nasib baik dia nangis kejap je... Turun naik bas ke international... Tunggu 1 jam, pukul 12.05 pagi boarding.... Ke Kuala Lumpur.... Dalam flight semua tidur..........

Sampai Malaysia jam 6.30 pagi... Alhamdulillah ngam2 memang waktu bangun bebudak... Beza masa Japan dgn Malaysia 1 jam.. Malaysia lewat 1 jam dari Japan...

Sampai je KLIA, tudiaaaa.. Sorang dua bungkus nasi lemak... Hahahah.. Dalam flight memasing tido mmg tak bangun makan pun... ANA bagi makan pukul 4 pagi siapa nak makan wey.... Hahahahaha....

Dan ini barang2 kami... Kalau orang balik umrah okay... Hahahaha..

Bayangkan balik naik satu kereta Nissan.. Terer tak aku tolong abang uber tu susun barang???

Hebat kan??? Sampai Melaka jam 11.00 pagi..... Nasib baik hujan so takdelah menderita kepanasan.... Agegegegege....

Next entry aku akan share cost dan tips ke Japan ni ya....

Daaaaaaaaaaaa.....

Ulasan

naniaimiadnan berkata…
wah..memang seronok btol bace citer travel akak. rse semue smooth je. alhamdulillah untung akak semue dipermudahkan. tq kak share citer best :)
Marsha~ berkata…
hehe.. tq.. semua ni untuk kenang-kenangan.... :)
Amyz Lie berkata…
Alhamdulillah. semuanya berjalan lancar. Anak2 pun happy. Mommy lagi super happy.
Boleh ulang lagi ni. Haha.

Catatan popular daripada blog ini

Betapa puakanya M-Suites Hotel itu

Petua mendapat kepala yang bulat...

Short getaway bersama whole family..