Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2018

Itinerary Tokyo-Sapporo

Ramai sangat PM tanya itinerary aku anak beranak ke Tokyo-Sapporo ni.... Sebenarnya, boring kalau korang nak tiru pun sebab semua kids purpose.. So banyak sebenarnya sight seeing & must vist place aku tak cover sebab kids tak kaan appreciate pun... Aku ke Japan semata-mata demi mereka, so aku bawak tempat yang mereka suka & hargai.....

Ok, seawal bulan Februari aku dah mencari tiket KL-Tokyo-Saporo-KL.. Survey punya survey, decided nak ambil All Nippon Airlines sahaja.. Sebab ada intercity... Tiket jangan tanyalah berapa... Huhuhuhu...
Di Tokyo, aku cari homestay milik Malaysian dari FB je... Tuan Kamarul Zharif & team mmg buat bisnes tour dan homestay kat Tokyo.. So booking dengan dia je.. Aku ambil homestay yang dekat dengan Disneyland sebab tujuan utama nak kesana.... Aku ambil sekali airport transfter dengan dia.
Details :
1. Homestay (6 days 5 nights) = JPY50,000 + JPY3000 (cleaning fees) 2. Airport Transfer (return) = JPY7000 (adult) + JPY10,500 (kids) 3. Disneyland & …

Day 10 - Rera Chitose Outlet, Sapporo

Imej
Last day in Sapporo... Dengan rasa berat hati packing malm tadi... Fuh nasib baik dapat sumbat semuanya... Sesak nafas wey nak masukkan barang2 baru dan toys bebudak ni....... Terpaksa kerah Aqila untuk bantu pack semua toys dia & Amily... Sebab toys dia & Amily paling banyak.. Uhuks...
Esoknya jam 6.45 pagi dah turun breakfast... Untuk kali terakhir... Uhuks uhuks... Muka sangat confident pakai chopstick tu... Heheheh... Salmon tu sedap... Qila suka...
Kat sini kids ada set pinggan makan sendiri... Comel kan???? 
Happy Ariq pagi ni ada udang tempura fav dia... Banyak dia makan..... 
Amily Mummy suap roti je.. Dia picky eater sungguh... Balik dari Japan, kurus kering dia... Hehehehehe...
Lepas breakfast, bebudak tunggu kat bilik jap.. Mummy turun ambil troli... Senang nak bawa turun luggage yang melambak tu.... Senang betul hotel ni... Sangat memudahkan guest yang duduk sini. Memang berbaloi....
So lepas dah turun semua... Kids tunggu kat lobby, Mummy hantar 2 luggages besar …

Day 9 - Otaru Aquarium, Otaru Canal & Sakaimachi Street

Imej
Hari ke sembilan di bumi Japan......... 
Hari ni hari sabtu... 23 December 2017.. So pagi2 macam bisa, gerak ke Sapporo Station untuk naik JR Train ke Otaru... Tiket round tour Otaru-Sapporo dah beli siap2 haritu di airport.. So terus jalan je takyah fikir2 nak beli tiket lagi... Yang best kat Sapporo Station ni, nak naik ke platform pun ada lift... Senang gilaaaa... Kalau kat Europe? Terutama Paris, jangan kau mimpi nak jumpa lift ke platform.. Hahaha.. Merangkaklah kau naik tangga. Escalator pun haram... 
Nasib kami sangat baik sepanjang kat Sapporo ni.. Tak pernah menunggu train atau bas lebih dari 15 minit. Ada je bas & train waktu kami sampai. Takdelah membeku kat situ....
Posing dulu depan lift... Nak tunjuk kawan2 yg nak datang Sapporo yang bawak anak kecik..
Actually kat group Road To Japan di FB, ramai kononnya yang sering datang ke Japan, komen dan warning.. Parents yang bawak anak2 kecil kat Sapporo ni susahla.. Kat station takde lift, kena pikul stroller naik tangga, …