Selasa, Mei 23, 2017

Surat untuk Bi...

Hi Bi...

Setiap hari Ling selalu fikir, tentang Bi... Apa agaknya Bi tengah buat kat 'sana'... Bi okay ke tak? 'Sihat' ke tak... Entahlah... Kadang2 bila tengah sibuk2 tu tetiba Ling rasa "eh macam terlupa nak call Bi bagitau Ling kat mana.." Terus rasa macam jantung berdegup laju....

Setiap hari rasa macam tu... Sepanjang setahun 6 bulan ni.... Setiap hari Bi....

Sabtu ni dah nak puasa.... Tahun kedua tanpa Bi... Rasa sedih tu tak terluah nak ungkap... Ariq pulak akan bersunat hari Jumaat ni... Anak tunggal lelaki kita nak bersunat Bi... Kejap je amsa berlalu kan.. Last Bi jumpa dia masa tu dia baru 2 minggu sambut ulangtahun ke 6.. Kecik sangat lagi......

Sekarang dia dah 7 tahun 7 bulan... No 7, Bi mmg suka sebab tarikh kahwin kita.... Dia akan bersunat, InsyaAllah pada usia ini....

Tak tentu arah Ling call klinik sana sini. Google sana sini... Tanya orang sana sini tentang sunat. Ariq dah decided nak bersunat cara laser. Mesti dia tanya kawan2 dia kat sekolah lah tu.... So tak banyak klinik offer sunat laser nak2 lagi bukan hujung tahun... Selalunya orang bersunat cuti sekolah hujung tahun...

Sementara bibik ada ni, tu sebab Ling decided sunatkan Ariq cuti sekolah ni.... Senanglah nanti ada orang jaga dia kat rumah.. Tapi kitaorg duduk rumah Mak. Senang Abah jaga cucu jantan tunggal dia tu.... Kesayangan kan......

Kalaulah Bi ada, mesti Bi relax je anak nak sunat kan? Bi mmg camtu... Apa situasi pun Bi relax je... Macam takde apa je... Bi tahu Bi sakit pun Bi boleh senyum lagi....... Macam takde apa...

Ling rindu Bi... Ariq pun rindu Bi sangat... Amily sehari dua ni pun asyik tanya Bi... Dia ternampak gambar Bi kat FB, masa birthday Qila tahun 2015 dulu...

Ohye, Amily dah masuk Qdees tau... Masuk class teacher Marina. Dah pandai baca.. Tapi menulis dia malas. Uhuks.. Mewarna dia rajin..... Balik dia naik van Cik Yat. Pergi Mama hantar... Haritu birthday dia, buat kat sekolah.... Ya Allah happynya dia..... Manisnye muka masa Ling datang bawak cake. Padehal sebelum Ling masuk class, muka dia tengah bosan tahan ngantuk.. Nampak je Ling terus ceria..... Hehehehe.. Baik makan cake bertambah-tambah....

Qila pun buat simple2 potong cake dengan Nenek & Atuk... DIa pun dah besar, no party2....

Ohye, Qila dah berhijab sekarang... Sejak akhir tahun lepas... Dia terbuka hati sendiri nak menutup aurat lepas dah solat lengkap 5 waktu ni.... Alhamdulillah... Anak Bi yang sexy montok dah berhijrah... Heheh..

Ari macam biasa. Dah besar perangai pun berubah. Sekarang gila bola, spinner, basikal tayar besar, drone, hoverboard.. Eh macam2lah dia minat sekarang... Pening Ling.... Tak dilayan kesian pulak.... Nanti dia sibuk menagih kawan2 punya....

Sekarang bebudak ni tusyen kat rumah lorong depan... Eloklah sekurang2nya bergaul dgn bebudak lain...

Esok kami balik rumah Mak Abah. Khamis ada kenduri untuk Bi... Semoga Bi perolehi pahala dan rahmat daripada bacaan Yassin nanti.... Tenanglah di sana sayang.... Kasih sayang kami tak pernah luntur buat Bi setiap hari.... Bi senantiasa ada dalam hati Ling dan anak-anak.... Kami sayang rindukan Bi....

Hidup memang tak lengkap tanpa Bi.... Setiap kali terpandang sesama sendiri, rasa macam tak cukup seorang.. Sepatutnya berlima tapi sekarang hanya berempat.....

Ohye, bulan November tahun lepas Ling amik anak baru.... Romeo Duke nama dia.. Lahir 10 August 2016. Kami semua sayang dia sangat... Jangan kata kami, atuk, nenek, auntie Via, uncle Jib pun sayang kat budak nonet ni... Atuk panggil dia Jambul. Nenek panggil Yo Yo... Hahahahah...

Comel kan??? Kewat sikit sebab dia stress Amily suka kacau hidup dia... Heheheh...

Kalau balik rumah Mak, dia mesti ikut.... Dia dah biasa dah kat rumah Mak.. Kira balik rumah nenek dia jugakle.....

Kalau kat Tengkera, setiap petang Atuk bawak bebudak ni naik motor dan main kat playground. Sehari tak dapat naik motor, mmg bisingle bebudak ni... Pening atuk....

Kalaulah Bi ada, mesti Bi yang bawak naik skuter bi tu kan? Skuter tu tersadai kat rumah takde siapa nak bawak.... :(

Banyak yang berubah skrg...... Demi keselamatan anak2, Ling dah naikkan batu dan pasang autogate. So takdelah anjing2 liar masuk rumah memalam kejar kucing... Semua rezeki dari hasil titih peluh Bi....

Oklah sayang, nanti Ling sambung cerita lagi ye....

Al Fatihah untuk Bi, suami Ling dunia dan akhirat....

5 ulasan:

norhidana miswan berkata...

akak nih.,... bt sebak org lah tgri2 nih....

naniaimiadnan berkata...

no words kak...hugs!!!

Amyz Lie berkata...

Insya Allah.
Semoga sampai setiap doa anak2 soleh/solehah untuk dia bahagia seperti di taman2 syurga. Amin.

tiga lalat berkata...

alfatiha utk Bi., selamat berpuasa cikKak Ling tuuuh

Naj berkata...

Hi Marsha, you don't know me but I once read your funny post about your children and I am hooked on your lively writing about your family. I kept reading (2014) because I am too a mum of three exactly same ages to yours. I found out recently about the passing of your beloved Bi. It brought tears to my eyes reading about it. Only Allah knows how you must be feeling. I pray that Allah give you strength in abundant. May Allah keep you and children in his protection. Take care. xx