Ahad, Oktober 30, 2016

London - Day 2

Day 2... Ramai yang mintak itinerary aku sepanjang di London & Paris ni... Masa kat sana lagi ramai yang tanya dah... Actually mmg ada, tapi kami banyak tak ikut... Kami mmg listkan tempat yang kami nak pergi... Hari ni pergi mana hari ni buat apa... Tapi kami kena sesuaikan jugak dengan cuaca dan masa... Dan kesesuaian keadaan masa tu... So itinerary memang lari lah... But still kami cover balik mana2 yang tak dapat pergi tu dengan hari lain, atau aktiviti lain...

Yang pasti mana2 tempat wajib pergi kami mesti kena pergi.... Tapi kat London ni, ada berlaku sedikit ujian yang kami redha... Plan tidak menjadi seperti yg dirancang... Huhuhu...

Takpelah, ada hikmah disebaliknya.....
Ok, 2nd day di London kami bangun mcm biasa... Terus ke Liverpool Station, naik bas ke Tower Bridge. Cuaca mendunglah harini too bad. Takpe, jalan je dulu....

Sementara menunggu bas, posing dulu.... Sejuk yang best! Rasa sejuk yang aku rindu-rindukan.... Huhuhu...

Ahem... Sempat beli bag ni kat bawah hotel tadi... Mak penat nak pikul handbag hari2... Berat... Murah je uols... Heuheu...

Kami sampai di Tower Bridge tak hingatlah pukul berapa... Before lunch lah.... Jalan sana tak berapa sebab ambil gambar semua tak cantik sebab langit kelabu... Takde matahari langsung noks...

Pastu hujan rebas2 renyai.... Belasah gak jalan... 

Kelabu je langit... Tak taste mak...

Nyampah tengok gambar ni....

Kat England ni kau akan tengok building mostly macam ni... 

Nampak building tu pun rasa sejuk je....

Lepas ni kami bergegas ke Harrods.. Tak jadi sambung sightseeing sebab cuaca tak best.... Kami tukar plan shopping je hari ini.... Huhuhu... 
Sampai Harrods, terus perli Level 2, cari Harrods department. Kat sini je mampu nak membeli pun.... Tempat lain semuanya branded item noks... Pound dah sendu-sendu nims... Ohye, masa aku di London ni currency jatuh 5.15.... Syurga.... Heuheuheuheu...
Settle di Harrods, terus gerak ke Harvey Nichol untuk berjumpa somebody yang aku rindukan selama ni..... Kami sama merasa sengsara kehilangan insan yang amat kami sayangi.... Orang yang sama kami rindui saat ini.... 

Tunggu next entry

Sabtu, Oktober 29, 2016

Paris-London

Pagi tu bangun awal.... Berpadu tenaga menurunkan bag2 yg maha berat tu menggunakan lift kecik... Kena 2 trip kau mampu? Sebelum tu malam sempat say bye bye kat Mr Amadou... How sweet...

Agak tertekan sebab takde phone... Kosong jiwa... Hahahaha...

Kami naik Uber ke Gare du Nord untuk naik Eurostar Train ke St Pancras London. Perjalanan ambil masa 2 jam lebih sikit.... The journey was good. Ada cafe dan coach yang selesa.... Kejap je dah sampai tak rasa 2 jam pun... View sangat indah dan breathtaking... Kami pilih naik train sebab nak lihat view, dan sebab luggage berat. Kalau naik flight mmg kena extra charge lah noks.... Huhuhu.... Cuma satulah tiket sepatutnya semurah 50 Euro je tapi kami lambat sikit je.... Harga mencanak jadi 70 Euro... Sentap! Tapi terpaksa gak naik train lah.... Tu aje yg sesuai dgn baggages yg melambak ni....

Dah tu, uols bought all Paris, bak kata Mr. Amadou... Uhuksss...

Duit Euro pun dah habis aku settlekan semalam lagi.... Ihiks...
Dalam train... Tidur kejap ambil tenaga dalam 15 minit then merayau ke cafe.....
Dalam ni ada wifi so layan FB jap guna ipad Wynn.... Cool lah makan diri macam ni, kalau kat Malaysia naik train ke Haytai mahu mabuk ikan noks... Huhuhu... Smooth sangat rasa best... Masa train lalu bawah tanah, gelap lah sekejap dalam beberapa minit. 10 ke 15 minit aku pun tak ingat.... Ingat boleh nampak ikan berenang... Kau mampu nak fikir macam tu... Tak nampak apa pun gelap gelita...

Dah sampai St Pancras Station, London... Kami naik Uber ke Hackney Hotel... Jauh gak so aku carsick... Aku mmg takboleh duduk seat belakang, manjang carsick... Mengong....

Jejak je kaki di Kota London ni buat aku rasa sangat sedih... Ini kali kedua aku ke London. Kali pertama dulu, dengan Bi dan Qila yang baru berusia 8-9 bulan.... Rasa tu sangat indah tapi pada masa yang sama rasa sangat sedih... Jelas aku terbayang kelibat Bi dengan overcoatnya, jeansnya, beret hatnya, carrier Qila... Senyumannya.... Jelas sangat. Pandang sana nampak dia, pandang sini nampak dia... Itu pertama kali aku ke Europe dengan dia... Pertama kali berpeluang bermain salji dengan dia... Juga, buat yang terakhir kali...

Banyak kali aku menitiskan air mata disini sebab terlalu rindukan dia.... :(

Kota London, aku kembali......... 

Petang tu terus check in Travelodge London Hackney Hotel. Sangat selesa... Harga bilik jauh lebih murah dari Malaysia Hall. Kami mulanya decide nak duduk MH tapi ubah fikiran bila dapat booked hotel ni... Puas hati, Primark dekat, underground station dekat... Makanan halal dekat. Thats why we love London so much! The people...... Arrrghhhh jauh lebih baik dan peramah compared to French... 

Pukul 4 petang terus gerak ke Bayswater untuk membeli phone. Aku tak boleh hidup takde phone... Cari juga 2 3 kedai yang ada stocks iPhone 7 alhamdulillah.... Aku bertemu dengan Sufian, lelaki Algeria yang sangat baik dan peramah... So beli iPhone Rose Gold 128g dari dia... Best sangat...... Bayswater memang sangat ramai peniaga Islam. Orang melayu pun ramai je sini.. Pelanconglah... Tapi sombong nak mampus... Tak semua sudi nak balas senyuman aku. Gi rah mabuk.... Berlagak sangat pehal??! 

Pas Bayswater... Apa lagi gi Oxford Stree serbu Primark!!!!!

Gilaaaaaa...... Heavennnnnnn......
Ahem, gambar dari iPhone 7 mak.... Fyi, beli phone di Europe bukan on the spot boleh open sim. Kena pakai local sim untuk 3 hari, lepas tu baru phone akan unlock. So aku pakai local sim dulu... Internet dah siap2 beli GBP20. Dapat international calls free lagi.... Mantap! Kami pakai line Lebara. Ok not bad. Yang penting internet laju....

Aku memborong gila2 di Primark. Beli luggage XL kat sini baru GBP22. Segala beli sumbat je dalam luggage malam tu.... Puas hati..... Tapi baju budak nipis2 je alahai... Kurang kualti compared aku datang dulu... Semua baju nipis2 so nampaklah murah... Hehehehe... 

Tapi tetap memborong....

Malam tidur pun ada senyum.... Hehehehe.... 

Ahad, Oktober 23, 2016

Eiffel Tower - sunset

 Masih belum boleh move on dengan Eiffel Tower.... Huhuhu...

Kali ni weols pergi senja.... Puas hati sangat dapat lihat sunset (walaupun tiada matahari terbenam) tapi tetaplah, senja bertukar dari siang ke malam tu kan..... Ramai orang tapi ada aku kesah. Moment ni bukan selalu dapat. Entah2 ini kali pertama dan terakhir aku dapat datang kesini.... 

Memang pun kot... Tak kuasa lah nak datang Paris lagi... Baik spend time kat England, lagi best...
So memandangkan aku takkan datang ke sini lagi, makanya.... Sangat banyak gambar Eiffel pada entry ini........ Cantik kan?? Langitnyaaaa... Saujana mata memandang.. Dengan sejuknya.. Ahhh! Sangat best. Kalau pergi couple dengan yang tersayang pasti lagi best.... Kalaulah Bi ada disini.................

Bangga dengan camera sendiri... (tibah)


Berpuluh shoots ku ambil.... Tetap tak puas....

Tetap nak saranghe..... Janganlah nak kecam... Huhuhu...



Kami turun ke bawah sikit.... Ohye ini area Trocadero... Orang kata view paling cantik dari sini.. Tapi tengok waktu jugak... Kalau petang mmg sini terbaik... Pagi, better dari taman belah sana nun...

Dah maghrib dah....... 

Ok dah malam...... Tiba2 rasa makin sejuk membeku...... Huhuhu...

Dekat sini ada coffee shop jual donut, crepe, wrap dan macam2 lagi... Dah dua kali aku ulang beli nutella donut dan cappucino. 
Sedapppp... Makan panas2 masa tengah sejuk membeku ni..... Kenyang jugakle....

Masa ni lah beberapa minit lepas ni, masa nak turun ke metro station, aku betul2 tak sedar phone aku yang aku letak di pocket sling bag yang aku pakai ni telah diragut orang. Memang sangat pantas.... Tak rasa langsung!!! Sedihnya hanya Allah yang tahu... Bi belikan phone tu surprise untuk bini dia ni tapi sampai hati mamat tu curi phone tu.... Bukannya laku sangat pun sebab 16g je pun.... Sakitnya hati.... Tu sebab aku menyampah nak datang sini lagi... Memang tak lah! Pui....

Punyelah berwaspada setiap masa sebab sini mmg banyak pickpockets! Kongajar... Nasib wallet dan passport aku tak diragutnya... Haih...

Bodoh punya pencuri... Setakat 16g pastu asyik hang... Padan muka ko.... 

Malam tu sedihlah tidur sebab tak dapat whatsapp anak2.... Semua no phone hilang. Nasib baik no phone mama aku hafal... Huhuhu... Esok dah nak le London... Memang tak sempat nak report police.... Stress!!!! 

Malam ni sangat stress. Mana nak packing barang lagi.... Sakit badan noks...

Esok dah nak ke London, sangat tak sabar!!!!! 





Funiculaire de Montmartre, Paris

Hari ini free and easy... Hahaha free and easy lah sangat.... 2nd last day actually kami di Paris.... Bangun pagi, naik bas ke Funiculaire de Montmartre ni kejap dalam 15-20 minit. Card Navigo yang kami beli tu boleh naik macam train kecil ke atas... Tak sampai 1-2 minit pun.... Dari atas tu boleh nampak seluruh Paris..... Best sangat...

Nak menapak ke tempat train tu dalam 10 minit tapi banyak sangat kedia souvenirs kat sini.... Mostly boleh cari kedai muslim. So boleh dapat 10% diskaun...
Posing dululah..... Sepanjang deretan kedai kiri kanan semua menjual souvenirs. Boleh bargain... Leg warmer ni pakai sekali je.... Ada lagi sepasang bawak langsung tak pakai... Huhuhu...

Ramai local datang sini jugak.... Takde tourist sangat pun.... Diorg lepas atas sana cari ilham kot.....

Memang rambang mata kat sini uols.... Macam semua nak beli... FM kat sini murah2... Eiffel Tower pun murah2..... Tapi nak bawak balik ada sikit seksa lah.... Aku borong banyak gak souvenirs terutama keychains dan tshirts. Kenalah beli shopping bag sebab senang nak pikul barang. Kalau bawak bag plastik tu leceh lah.... Setiap kali keluar, mesti terbeli shopping bags... Takpe aku pun suka sebab kat Melaka kan dah takde bag plastik kalau keluar shopping... So, shopping bags yg aku beli semua tu nanti akan berguna juga....

Saje aku besarkan pic ni bagi korang tengok..... Orang kata kat Notre Dame murah2... Maybe diorg tak datang sini kot... 

Coins purse tu sangat sweet.... Beli untuk kwn2 office....

Jalan terus belok kiri.... Barulah jumpa train funiculaire untuk naik ke atas Montmartre...

View MontMartre dari bawah.....
Funiculaire ni ada dua je, kiri kanan.... Ala mcm korang pernah naik cable car ke Bkt Bendera, lebih kurang mcm tulah..... 

Sempat mak selfie dalam ni.... Kejap je dah sampai atas......

Kat atas ni, tettiba terdengar sayup muzik mendayu2.... Apekah nama minatang yang mamat ni main? Merdu sangat.... Orang France mmg berbakat. Mereka banyak mencari rezeki menggunakan cara ni.... Siap ada jual cd lagi tu tapi aku tak beli... Macam nak beli tapi entah kenapa aku berat hati nak beli... Sebab boleh tahan mahal kot... Tapi sangat relaxing, atas2 bukit ni, lihat seluruh permandangan Kota Paris... Angin sejuk... Ada iringan lagu pulak tu.... Minum secawan Vanilla Latte memang perfect lah noks!!! Tenang sangat......

Abam salleh banyak sini..... Diorg suka chill sini lepak sambil dengar muzik...

Aku banyak ambil igstory sepanjang kat sini... Semua dah save dalam iphone6plus aku.... Tetapi, nantilah next entry aku cerita... Sedih sangat.... :(

Tak lama pun kat sini.... Lepas layan 2 3 lagu, then blah.... Turun bawah shopping sikit... Selain souvenirs, aku beli perfume pure made in Paris iaitu Fragonard.. Sampai Paris memang kena try beli perfume brand ni sebab ada jual kat Paris je.... Originally mmg dari sini.... Bau sangat natural dan sweet.... Tapi lupa ambil gmbr.... 38 euro kot untuk 50ml

Lupa.. Huhuhu...

Lepas ni, kami terus ke destinasi seterusnya, 

Hard Rock Cafe.

Sebab ada budak lorat kirim t shirt. Alang2 dah sampai sana, mesti nak beli jugak HR tshirts kan... FM jugak... Aku mmg suka kumpul barang hard rock.

Sini tak dapat claim tax sebab minimum spend 175 euro ke atas... Aku baru spent 142 euro je.... Sentap! Tak banyak pilihan untuk kids... Cutting makin teruk HRC ni... Entah apa2...

Pas HRC, singgah Laduree jap then balik rumah solat semua..... Lepas solat laju2 keluar balik untuk ambil gambar Eiffel Tower ketika sunset!

Speechless.... Next entry ye.. ;)

Sabtu, Oktober 22, 2016

Day 3 - Louvre du Pyramid, La Fayette & La Grande Mosquee

Hari ketiga di bumi Perancis. Eceh... Sebenarnya sebelum ke sini kami ke Marche dulu... Marche tu macam market lah... Pasar bak kata org melayu... Tapi malas le nak upload gambar sebab semua dah masuk dalam FB. Lepas marche kami terus ke salah satu tempat wajib yang kena pergi kalau dah sampai Paris ni...

Louvre du Pyramid.

Louvre du Pyramid ni sebenarnya dibina di luar lama Istana Louvre... Ada 3 pyramid kecil di samping 1 piramid kaca yg besar di sekitar istana ni.... Senibina memang cantiklah... Tapi kami tak masuk pun muzium kat dalam tu. Malas dan tak cukup masa sangat. Kalau nak masuk, kena spend at least 8 jam dalam ni baru puas hati. Tiket pun bukan murah noks.. Huhuhu... 
Ni sebahagian bangunan Istana Louvre. 
Kat sana skrg baru autumn... Cuaca memang cantik... Langit biru tapi sejuk... Masa kat airport tuhari kata dalam 7 darjah celcius, tapi tgk weather online dalam 12 darjah celcius. Sejuk tapi masih boleh tahan. Sejuk yang best! Tapi tetap kena pakai heat warmer kat dalam... Kat Uniqlo ada jual baju heat tech. Aku beli 2 pasang pakai masa gi sini... Kami beruntung cuaca tak mendung... Sangat cantik untuk ambil gambar. Kalau winter mmg tak kan cantiklah gambar kau sebab kelabu je... Tu sebab kena datang antara bulan September - Oktober untuk dapatkan gambar yang cantik.... Kalau time summer or pring boleh gak datang tapi tak merasalah sejuk mcm ni... Kan?
Kami tengok dari sini je... Tak pergi depan sana pun... Nampak sangat tak menghargai sejarah dan architecture... Huehuehuehue....
 Lepas dapat bergambar sekeping dua, terus blah...

Dasar...
Aku sampai bukak jacket sebab rasa macam eh, tak sejuk pun.... Actually ni dah 2 lapis pun... Baju ni tak tebal tapi sedap pakai time autumn ni.... 

Berjalan ke europe elok pakai boots yang ringan. Selain Dr Martens, aku bawak jugak Timberland ni... Ramai cakap comel gila boots pink ni... Sepanjang kat sana mmg selesa sebab tak berat... Yang penting kaki tak beku... Masa winter lagi lah sesuai... Sedap dan selesa...
Eh, fefeeling budak art posing tak pandang camera.... Ngada taw....
Saranghe...... Saranghe sangat taw.... Anje sangat nims....

Ok, lepas tu duduk jap lepak makan buah sambil transfer gambar...

Tetiba rasa sejuk sangat bila angin kuat.... Lepas ni kami terus menapak ke Pont des Art untuk tengok jambatan padlocks tu.... Nak jugak lihat dengan mata kepala sendiri kan.... Ayuh kita....
Sungai Seine, sungai yang sama yang berada di Eiffel Tower semalam... Panjang mana agaknya sungai ni eh?

Tapi, dimana padlocks nya???!!!

Bila google, la... Too bad. Semua padlocks telah dipindahkan sementara kerana terlalu berat sudah. Tidak dapat lagi jambatan itu menampung berat padlocks yang dah beribu-ribu tu...

Sedihlah sikit.... Datang beribu ribu batu dah ni.....
Kat sinilah patutnya ada padlocks cinta tu...... Choy dialih pulak ke tempat lain..... 

Tapi, kami sempat beli painting dan poster kat sini... Boleh tahan murah... Takdelah murah, maksudnya mampu dibeli lah.... Buat kenangan...

Ok, lepas ni aku pergi mana eh? Macam lupa pulak..... Huhuhuhuhu...

Baru ingat... Lepas ni kami ke Galeri La Fayette... Tunggu bas kat sini... Sempat beli poster dan FM kat booths tepi jalan ni.... 

Rasanya naik bas dalam 20 minit kot... La Fayette, siapa tak tahu... Mall membeli belah terkemuka di Paris yols... Ramai tanya murah sangat ke handbags kat sini... Mahal noks... Ala2 kau beli bags kat Bkt Bintang, KLCC... Ada ke bags mur mur kat sana? Nan hado.... 

Gallery La Fayette memang cantik tapi tak tahu kenapa aku tak ambil gambar... Datang sana cari Cath Kidston bos aku dan nak tengok Chanel O Case kat sana... Penat beratur sikit punye lama kat Chanel tapi, mahal sangat le.... Ingat dalam rm2k plus sekali 4 ribu kauuuu.... Baik beli handbags jer...

Ohye, kami beli Laduree Macaroon kat sana. Sedap........ Terngiang2 rasanya di mulut. Macaroon ni lepas beli kena makan cepat2 sebab dia cepat hilang rangupnya. Nanti akan jadi liat... So sayang sangat... 

Lepas beli macaroon, gi Notre Dame untuk minum petang.... Minum petang lah sangat padehal makan nasi dgn salmon.... Terbang 20 euro... Huhuhuhuhu....

Dah sampai Notre Dame... Minum cappucino, makan salmon dan macaroon.... Heaven!

Macaroon ni 6 pieces mcm ni dalam 17.60 euro.. Harga di Laduree... Boleh lah nak merasa kan???
Inilah nasi sejuk dan salmonku... Not bad sauce tu sedap... Ada daun bayam kot tidaklah aku ingat....

Lepas makan, terus shoot ke Masjid terkemuka di Paris ni... 

The Grande Mosquee Paris..

Sampai tepat waktu maghrib dah gelap belaka.... Terus sembahyang jamak dan sbgnya... 4 hari kat sana mmg jamaklah sebab musafir... Hari kelima still jamak sebab dah travel ke London pulak... Alhamdulillah dipermudahkan solat disana...

Cuma satulah... Kat masjid tu aku tak jumpa tempat wuduk perempuan. Sangat confused. Ada satu tempat wuduk di bahagian perempuan tapi ada lelaki ambil wuduk. Aku belasah jelah ambil kat sana... Janji aku dapat ambil wuduk. Dahle air punyelah sejuk beku.... Menggigil noks....

Selesa lah rasa syahdu dapat sembahyang kat masjid tu.... Tenang je rasa... Kat rumah airbnb kami tu feel dia lain, entahlah tak tahu kenapa....

Malam tu sampai rumah lepas cuci muka terus pengsan!!!

Memang penat gila....... Malam mmg tak mandilah sbb sejuk nak mamps... Rumah situ takde heater. Merasalah kot.. Tapi air panas adelah.. Heater dalam bilik je takde.... Tapi badan tetap rasa sihat bila bangun pagi sebab tidur natural tanpa aircond dan kipas... Tak kena flu pun... Hebat! 

Okbai