Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2016

London - Day 2

Imej
Day 2... Ramai yang mintak itinerary aku sepanjang di London & Paris ni... Masa kat sana lagi ramai yang tanya dah... Actually mmg ada, tapi kami banyak tak ikut... Kami mmg listkan tempat yang kami nak pergi... Hari ni pergi mana hari ni buat apa... Tapi kami kena sesuaikan jugak dengan cuaca dan masa... Dan kesesuaian keadaan masa tu... So itinerary memang lari lah... But still kami cover balik mana2 yang tak dapat pergi tu dengan hari lain, atau aktiviti lain...
Yang pasti mana2 tempat wajib pergi kami mesti kena pergi.... Tapi kat London ni, ada berlaku sedikit ujian yang kami redha... Plan tidak menjadi seperti yg dirancang... Huhuhu...
Takpelah, ada hikmah disebaliknya..... Ok, 2nd day di London kami bangun mcm biasa... Terus ke Liverpool Station, naik bas ke Tower Bridge. Cuaca mendunglah harini too bad. Takpe, jalan je dulu....
Sementara menunggu bas, posing dulu.... Sejuk yang best! Rasa sejuk yang aku rindu-rindukan.... Huhuhu...
Ahem... Sempat beli bag ni kat bawah hot…

Paris-London

Imej
Pagi tu bangun awal.... Berpadu tenaga menurunkan bag2 yg maha berat tu menggunakan lift kecik... Kena 2 trip kau mampu? Sebelum tu malam sempat say bye bye kat Mr Amadou... How sweet...
Agak tertekan sebab takde phone... Kosong jiwa... Hahahaha...
Kami naik Uber ke Gare du Nord untuk naik Eurostar Train ke St Pancras London. Perjalanan ambil masa 2 jam lebih sikit.... The journey was good. Ada cafe dan coach yang selesa.... Kejap je dah sampai tak rasa 2 jam pun... View sangat indah dan breathtaking... Kami pilih naik train sebab nak lihat view, dan sebab luggage berat. Kalau naik flight mmg kena extra charge lah noks.... Huhuhu.... Cuma satulah tiket sepatutnya semurah 50 Euro je tapi kami lambat sikit je.... Harga mencanak jadi 70 Euro... Sentap! Tapi terpaksa gak naik train lah.... Tu aje yg sesuai dgn baggages yg melambak ni....
Dah tu, uols bought all Paris, bak kata Mr. Amadou... Uhuksss...
Duit Euro pun dah habis aku settlekan semalam lagi.... Ihiks... Dalam train... Tidur ke…

Eiffel Tower - sunset

Imej
Masih belum boleh move on dengan Eiffel Tower.... Huhuhu...
Kali ni weols pergi senja.... Puas hati sangat dapat lihat sunset (walaupun tiada matahari terbenam) tapi tetaplah, senja bertukar dari siang ke malam tu kan..... Ramai orang tapi ada aku kesah. Moment ni bukan selalu dapat. Entah2 ini kali pertama dan terakhir aku dapat datang kesini.... 
Memang pun kot... Tak kuasa lah nak datang Paris lagi... Baik spend time kat England, lagi best... So memandangkan aku takkan datang ke sini lagi, makanya.... Sangat banyak gambar Eiffel pada entry ini........ Cantik kan?? Langitnyaaaa... Saujana mata memandang.. Dengan sejuknya.. Ahhh! Sangat best. Kalau pergi couple dengan yang tersayang pasti lagi best.... Kalaulah Bi ada disini.................
Bangga dengan camera sendiri... (tibah)

Berpuluh shoots ku ambil.... Tetap tak puas....
Tetap nak saranghe..... Janganlah nak kecam... Huhuhu...


Kami turun ke bawah sikit.... Ohye ini area Trocadero... Orang kata view paling cantik dari sini.. …

Funiculaire de Montmartre, Paris

Imej
Hari ini free and easy... Hahaha free and easy lah sangat.... 2nd last day actually kami di Paris.... Bangun pagi, naik bas ke Funiculaire de Montmartre ni kejap dalam 15-20 minit. Card Navigo yang kami beli tu boleh naik macam train kecil ke atas... Tak sampai 1-2 minit pun.... Dari atas tu boleh nampak seluruh Paris..... Best sangat...
Nak menapak ke tempat train tu dalam 10 minit tapi banyak sangat kedia souvenirs kat sini.... Mostly boleh cari kedai muslim. So boleh dapat 10% diskaun... Posing dululah..... Sepanjang deretan kedai kiri kanan semua menjual souvenirs. Boleh bargain... Leg warmer ni pakai sekali je.... Ada lagi sepasang bawak langsung tak pakai... Huhuhu...
Ramai local datang sini jugak.... Takde tourist sangat pun.... Diorg lepas atas sana cari ilham kot.....
Memang rambang mata kat sini uols.... Macam semua nak beli... FM kat sini murah2... Eiffel Tower pun murah2..... Tapi nak bawak balik ada sikit seksa lah.... Aku borong banyak gak souvenirs terutama keychains d…

Day 3 - Louvre du Pyramid, La Fayette & La Grande Mosquee

Imej
Hari ketiga di bumi Perancis. Eceh... Sebenarnya sebelum ke sini kami ke Marche dulu... Marche tu macam market lah... Pasar bak kata org melayu... Tapi malas le nak upload gambar sebab semua dah masuk dalam FB. Lepas marche kami terus ke salah satu tempat wajib yang kena pergi kalau dah sampai Paris ni...
Louvre du Pyramid.
Louvre du Pyramid ni sebenarnya dibina di luar lama Istana Louvre... Ada 3 pyramid kecil di samping 1 piramid kaca yg besar di sekitar istana ni.... Senibina memang cantiklah... Tapi kami tak masuk pun muzium kat dalam tu. Malas dan tak cukup masa sangat. Kalau nak masuk, kena spend at least 8 jam dalam ni baru puas hati. Tiket pun bukan murah noks.. Huhuhu...  Ni sebahagian bangunan Istana Louvre.  Kat sana skrg baru autumn... Cuaca memang cantik... Langit biru tapi sejuk... Masa kat airport tuhari kata dalam 7 darjah celcius, tapi tgk weather online dalam 12 darjah celcius. Sejuk tapi masih boleh tahan. Sejuk yang best! Tapi tetap kena pakai heat warmer kat dala…