Ahad, November 06, 2016

Hyde Park, Big Ben & Clarks Outlet

Hari ketiga di bumi London.... Gituuuuu.....

Pagi ni sangat seronok sebab bangun pagi, jengah ke tingkap... Woah langit sangat cantik.... Matahari memancar-mancarkan cahayanya.... Cantik untuk fotoshot! Tujuan utama sebenar bercuti ke London ni untuk sight seeing. Ke Paris untuk shopping je... Sebab Paris tak berapa lawa, kecuali Eiffel Tower lah kan.... So sangat happylah terus decided nak ke Hyde Park.... 

Ayuh kita! Kami turun je underground, terus nampak Marble Arch. Tapi apek yang tolong ambilkan gambar ni entahnye fokus kat kami je. Marble Arch kat belakang tu nampak kaki je... Uhuks...
Apek tu sesat sebenarnya. Dia dari Ipoh kot tapi mcm pelik je phone takde apa takde... Dia nak cari jalan ke Kedutaan. Patutlah beria tolong weols ambilkan gambar, rupanya macam2 dia nak mintak tolong. Siap suruh weols tuliskan details nak ke kedutaan. Pen takde kertas takde... Weols manalah ada pen kertas bagai. Semua pakai phone je kalau nak mencatat or nak cari jalan. Phone mati, matilah ko... Agegegege...

Free style. Apek tu yang suruh posed free style... Ihiks...

Tips, untuk memilih rakan travel, kena pilih yang tak cerewet, dan pandai mengambil gambar.... Dan tak berkira... Tenaga mahupun wang ringgit. Alhamdulillah sahabat travel aku baik dan kami pun sekepala. So mmg takde masalah. Dah berbelas tahun kami kenal kot... 

Dari Marble Arch, lintas jalan dah masuk area Hyde Park. Hyde Park ni sangat besar. Banyak entrance kau boleh pilih.. Hyde Park ni mmg tumpuan tourist dan local nak2 time weekend ni... Mmg tempat beriadah dan relax.... Cuma kena banyak berjalan lah.... Skrg tgh autumn mmg nampak daun perang bertaburanlah.... Agituhhhh...

Matahari memancar tapi tak panas.... Sejukkkkkk tapi best!! 

Kami menghala ke tasik, berhenti makan dan minum. Padehal dah melantak kat hotel tadi.... Tapi bila sejuk2 ni kau senang lapar.... Aku tak ingat apa kebenda aku makan tapi something like poches eggs... Dengan roti... Dan cappucino...

Sunday ko... Punyelah ramai. Nak beratur beli makan dan tunggu cappucino siap mmg berjanggut leee...

Cafe ni besar.... Keliling sini sana ada meja.... Bebetul di bibir tasik sangat romantik.....


Ada itik dan angsa... Swan hujung sana jap lagi kami ambil gambar...

Patutlah ramai berhenti kerja, travel dan jadi journalist.... Menulis... Kat London ni, segala idea menulis dan berkarya senang nak keluar..... Rugilah aku datang sekejap je, kalau berbulan2 rasanya dah siap 2 3 buku kot... Tapi anak2, mana boleh tinggal lama.... Uhuks...

Lepak sini sementara menunggu akak dan anak2 dia datang. Dia dah otw dah dari Marble Arch tapi tersesat sikit... Ihiks...


Tiba2 kan angin kuat sangat... Sejuk menggigil pulak..... Dah sejuk ni mulalah nak terkencing... Huhuhu. Tapi toilet bukan main ramai orang......

Haaaa... Ni swan yang putih melepak....


Feeling2 nak bagi makan swan... Tapi mana ada apa2 kat tangan aku.... Saje acah2 kan si swan tu.... Huhuhuhuu

Posing jelah, entah bila lah boleh datang sini lagi....


Actually kau nak naik boat kat sini.... Tapi malaslah aku nak naik.... Lainlah naik dengan laki ke kan... Boleh ciom2 molot sebab suasana kat sini romantiklah... Huhuhu... 
Eh kenapa swan lari???


Ok akak dan anak2 buahku dah sampai...... Kesian diorg sesat... Huhuhu... Dah jumpa tasik, tapi tak jumpa cafe yang tempat kami tunggu ni.... Pastu kami menghala ke seberang sana.... Nak cari daun... Ngeeeeeee....

Akak dan anak2 dah nak balik ke Manchester petang ni...... So kami spend time samalah... 

Ko tengok punyelah ramai umat manusia tgh berjalan nun... Kebetulan harini ada marathon lah pulak.... Memang penuh orang lah Hyde Park ni..... Nak feeling2 posing pun tak senang....

Nak jugak guling2 atas daun.... Kat Melaka takde daun ni uols... Agegegege...

Anak buah dua org melayan je karenah mak2 ni..... Hahahaha...


Ok last...

Ok dengan Wynn pulak....

Lepas tu kami terus ke Big Ben... Dulu aku datang tengok dari jauh je.... London Eye semua dah pergi so malas nak pergi lagi.... Hahahaha... Dasar... (padehal dalam kepala hotako fikir malls je...)
Matahari kejap aje kejap takde.... Kalau ada memang cantikle gambar..... Takdelah gelap je muka ko...

Sebelum ni ada berlaku peristiwa sangat lucu... Menggelupur aku mencari tandas di underground tapi boleh pulak tandas perempuan tutup!! Aku serius dah tak tahan gila ok. Belasah masuk jelah tandas lelaki... Rupanya ada banyak perempuan (mostly tua) masuk tandas tu.... Dahle kena bayar... Hahahaha... Ada staff toilet tu cakap, ni bukan toilet perempuan, tapi ada aku kesah??? Dahle tandas tu gelap gelita.... Tak nampak ape pun nak cebok pun susah mencari wet tissue dalam kegelapan... Nightmare noks!

Sejak dari tu, pundi kencing aku jadi mcm sakit.. Sebab menahan kencing lama sangat... Hahaha... 


Haaaa... Tengok kalau ada matahari cantik muka ko... Terang....



Kami ingat nak berpisah kat sini je sebab Wynn dah rushing nak ke Clarks di Seven Sister. Tapi last minute akak nak follow sekali.....


Hahahahaha... Tetap nak up gambar ni....

Dari sana kami naik underground ke Seven Sister, untuk ke Clarks.. Seven Sister ni di Zon 3 London, so lebih sikitlah charge Oyster Card tu... Untuk Zon 1 & 2 maximum dia akan charge dalam GBP6.90  sehari tapi kalau sampai Zon 3, GBP7,90 sehari... So banyak mana kau turun naik underground, overground dan bas so maximum dia charged dua harga tu... Kami takdelah berjalan sampai Zon 4 & 5 pun... So better pakai Osyter Card dari kau beli London Pass tu... Mahal..

Sampai Clarks dalam pukul 3 kot. Hari ni semua kedai tutup pukul 4 atau pukul 6 sebab ahad... Sedih! Primark pun tutup dalam pukul 8 malam...

So menggelupur lah memilih sebab dah nak tutup....

Lepas pilih letak tepi, sebab nanti orang lain ambil... Dah tak banyak choices sebab dah petang. Sah2 dari pagi dah ramai org serbu khen..... Murah sangat handbags sekitar GBP20-GBP30 je noks!!! 
Kasut pulak pair kedua hanya GBP5... Huwaaa.... 
Mahu tak gila meroyan.... Rasa nak ambil semua!!! Tapi bia fikir balik, baggages dah penuh sangat dah takde tempat nak letak... Bicester Village belum pergi lagi.... Huwa.....

Hamik ko........ Terus decide balik naik bas.... Nasib baik dari sini nak ke hotel dekat je.... Dalam 20 minit naik bas... Bus stop pulak depan Clarks je, takdelah jauh nak menapak... Tetiba hujan pun turun... Aku dan akak berpisah disini... Train dia balik ke Manchester 5.30 petang... Sedih sangat rasanya bile nampak dia berjalan dengan anak2 ke underground.... Kami balik hotel dulu, letak barang solat then keluar balik ke Straftord (betul ke eja?) gi Primark lagiiiii.... heheheheheh...

Kat sana kami memang tak reti penat. Selagi kedai belum tutup.... Malam tu ke Bayswater jugak teman Wynn cari luggage baru..... Huhuhu... Jam 11 malam baru sampai hotel noks!





Tiada ulasan: