Sabtu, Oktober 29, 2016

Paris-London

Pagi tu bangun awal.... Berpadu tenaga menurunkan bag2 yg maha berat tu menggunakan lift kecik... Kena 2 trip kau mampu? Sebelum tu malam sempat say bye bye kat Mr Amadou... How sweet...

Agak tertekan sebab takde phone... Kosong jiwa... Hahahaha...

Kami naik Uber ke Gare du Nord untuk naik Eurostar Train ke St Pancras London. Perjalanan ambil masa 2 jam lebih sikit.... The journey was good. Ada cafe dan coach yang selesa.... Kejap je dah sampai tak rasa 2 jam pun... View sangat indah dan breathtaking... Kami pilih naik train sebab nak lihat view, dan sebab luggage berat. Kalau naik flight mmg kena extra charge lah noks.... Huhuhu.... Cuma satulah tiket sepatutnya semurah 50 Euro je tapi kami lambat sikit je.... Harga mencanak jadi 70 Euro... Sentap! Tapi terpaksa gak naik train lah.... Tu aje yg sesuai dgn baggages yg melambak ni....

Dah tu, uols bought all Paris, bak kata Mr. Amadou... Uhuksss...

Duit Euro pun dah habis aku settlekan semalam lagi.... Ihiks...
Dalam train... Tidur kejap ambil tenaga dalam 15 minit then merayau ke cafe.....
Dalam ni ada wifi so layan FB jap guna ipad Wynn.... Cool lah makan diri macam ni, kalau kat Malaysia naik train ke Haytai mahu mabuk ikan noks... Huhuhu... Smooth sangat rasa best... Masa train lalu bawah tanah, gelap lah sekejap dalam beberapa minit. 10 ke 15 minit aku pun tak ingat.... Ingat boleh nampak ikan berenang... Kau mampu nak fikir macam tu... Tak nampak apa pun gelap gelita...

Dah sampai St Pancras Station, London... Kami naik Uber ke Hackney Hotel... Jauh gak so aku carsick... Aku mmg takboleh duduk seat belakang, manjang carsick... Mengong....

Jejak je kaki di Kota London ni buat aku rasa sangat sedih... Ini kali kedua aku ke London. Kali pertama dulu, dengan Bi dan Qila yang baru berusia 8-9 bulan.... Rasa tu sangat indah tapi pada masa yang sama rasa sangat sedih... Jelas aku terbayang kelibat Bi dengan overcoatnya, jeansnya, beret hatnya, carrier Qila... Senyumannya.... Jelas sangat. Pandang sana nampak dia, pandang sini nampak dia... Itu pertama kali aku ke Europe dengan dia... Pertama kali berpeluang bermain salji dengan dia... Juga, buat yang terakhir kali...

Banyak kali aku menitiskan air mata disini sebab terlalu rindukan dia.... :(

Kota London, aku kembali......... 

Petang tu terus check in Travelodge London Hackney Hotel. Sangat selesa... Harga bilik jauh lebih murah dari Malaysia Hall. Kami mulanya decide nak duduk MH tapi ubah fikiran bila dapat booked hotel ni... Puas hati, Primark dekat, underground station dekat... Makanan halal dekat. Thats why we love London so much! The people...... Arrrghhhh jauh lebih baik dan peramah compared to French... 

Pukul 4 petang terus gerak ke Bayswater untuk membeli phone. Aku tak boleh hidup takde phone... Cari juga 2 3 kedai yang ada stocks iPhone 7 alhamdulillah.... Aku bertemu dengan Sufian, lelaki Algeria yang sangat baik dan peramah... So beli iPhone Rose Gold 128g dari dia... Best sangat...... Bayswater memang sangat ramai peniaga Islam. Orang melayu pun ramai je sini.. Pelanconglah... Tapi sombong nak mampus... Tak semua sudi nak balas senyuman aku. Gi rah mabuk.... Berlagak sangat pehal??! 

Pas Bayswater... Apa lagi gi Oxford Stree serbu Primark!!!!!

Gilaaaaaa...... Heavennnnnnn......
Ahem, gambar dari iPhone 7 mak.... Fyi, beli phone di Europe bukan on the spot boleh open sim. Kena pakai local sim untuk 3 hari, lepas tu baru phone akan unlock. So aku pakai local sim dulu... Internet dah siap2 beli GBP20. Dapat international calls free lagi.... Mantap! Kami pakai line Lebara. Ok not bad. Yang penting internet laju....

Aku memborong gila2 di Primark. Beli luggage XL kat sini baru GBP22. Segala beli sumbat je dalam luggage malam tu.... Puas hati..... Tapi baju budak nipis2 je alahai... Kurang kualti compared aku datang dulu... Semua baju nipis2 so nampaklah murah... Hehehehe... 

Tapi tetap memborong....

Malam tidur pun ada senyum.... Hehehehe.... 

1 ulasan:

LindaF berkata...

Salam sis,

Boleh tak share itenarary kat europe? ;)