Jumaat, Oktober 21, 2016

La Vallee Village Outlet, Paris

Antara tempat paling syiok dan menggerunkan.... Yaribaaaaa....

Dari Eiffel Tower naik train ke sini... Dalam 45 minit perjalanan... Kami sampai dalam pukul 3.30 petang kot. Kat Malaysia ni dah malam... So kalau nak guna debit card kat sini, make sure sebelum 6 petang lah.. Kalau decline lepas tu, jangan meroyan pulak... Huhuhu... Sebab masa tu Malaysia dah pukul 12 tengah malam. 2 3 jam lepas tu baru boleh guna balik tapi masa tu semua kedai kat Paris dah tutup dah... Huhuhu... Aku ada juga withdraw duit dari sana tapi sekali keluar boleh 300 euro jelah.. Bersamaan RM1500 setiap kali pengeluaran. Katanya maybank charge RM12 setiap kali pengeluaran tapi aku check takde pun. Tak tahulah kalau maybank belum charge lagi kan... Tunggu jelaaaahhh... 
Ok, pe pe hal posing je dulu eh.... Hati dah menggeletis nak shopping ni.... Mula2 sekali jangan malu2 bertanya di information counter untuk dapatkan voucher discount untuk pelancong. Dia akan tanya kau dari mana, then dia akan bagi discount vouchers 10% sebanyak 6 keping dan voucher percuma untuk ice cream. Seronok tak??? So 6 butik kau pergi boleh dapat extra 10% discount uols!!! Haruslah gilaaaaaaaaa punye seronok... Jimat banyak. Tambah VAT dalam 11-12% lagi.... Pitaaaammm... 

So far overall kecik je outlet ni... Jauh lebih besar JPO nun... Sini setingkat je... Kena print screen map so kau boleh tahu mana butik yang kau nak pergi tu... Lepas dah beli apa yang dihajati, kalau ada duit lebih barulah round balik tengok apa yang ada... Dan sesuai dengan poket... Hehehe...

Sempat jugak aku beli perfume Annick Goutal yang mahal gilos kat Malaysia ni...
Ni campur aku, Wynn & Faznor punya.... Kat sana jauh lebih murah... Memang berbaloi beli... huhuhu...

Okay, lepas je ambil vouchers, mula2 serbu Longchamp dulu.... Sampai sana terus menggelupur... Ambil je mana yang tinggal sikit tu dulu takut habis... Aku belikan ipar duai adik beradik dan sepupu rapat masing2 small LC long handle... 50 euro each. Sangat comel... Nak beli cuir leather tapi takde apa yg tinggal semua habis licin... Sedih.

Lepas tu aku dan Wynn berpecah sebab aku nak ke Gucci. Sana kena beratur noks... Stress haku. Tapi suka sangat dapat apa yang dihajati within budget.. Tengok harga personal shopper jual mmg jauh lebih murah lah kan.. Puas hati....

Ohye, sblm start shopping aku beli hand luggage dulu kat Tumi... Comel gila... Tu aje yg paling murah noks.... Murah2 pun 129 euro terbang... Huhuhu...

Dah settle shopping sekitar 6.30 petang. La Vallee tutup jam 7 petang......

Matilah macam mana nak bawak turun naik train ni noks??? Aduhai... Aku ni dahle tak kuat sangat nak pikul barang.... 
Ohye, ini ice cream free yang kami dapat. Coffe pun dapat tapi malas nak ambil gambar. Sejuk2 ni ko bagi makan ice cream, beku gigi dan bibir mak noks! Tapi sedap...... Cantik pun cantik sayang nak makan.

Lepas menyusun hasil shopping... Sumbat semua masuk bag ni..... 

Mengengkek aku memikul barang2 ni balik ke rumah sampai tersepit kat pintu tiket nak keluar metro station... Nasib baik tak cedera parah... Tak sakit pun cuma takleh bergerak le... Hahahah.. Sadis!

Sampai rumah malam sunyi noks... Takut gak tapi jalanlah laju2... Doa banyak2... Huhuhuhu...

Sampai rumah barulah makan. Baru tahu lapar... Huhuhu....

Tiada ulasan: