Ahad, Oktober 23, 2016

Funiculaire de Montmartre, Paris

Hari ini free and easy... Hahaha free and easy lah sangat.... 2nd last day actually kami di Paris.... Bangun pagi, naik bas ke Funiculaire de Montmartre ni kejap dalam 15-20 minit. Card Navigo yang kami beli tu boleh naik macam train kecil ke atas... Tak sampai 1-2 minit pun.... Dari atas tu boleh nampak seluruh Paris..... Best sangat...

Nak menapak ke tempat train tu dalam 10 minit tapi banyak sangat kedia souvenirs kat sini.... Mostly boleh cari kedai muslim. So boleh dapat 10% diskaun...
Posing dululah..... Sepanjang deretan kedai kiri kanan semua menjual souvenirs. Boleh bargain... Leg warmer ni pakai sekali je.... Ada lagi sepasang bawak langsung tak pakai... Huhuhu...

Ramai local datang sini jugak.... Takde tourist sangat pun.... Diorg lepas atas sana cari ilham kot.....

Memang rambang mata kat sini uols.... Macam semua nak beli... FM kat sini murah2... Eiffel Tower pun murah2..... Tapi nak bawak balik ada sikit seksa lah.... Aku borong banyak gak souvenirs terutama keychains dan tshirts. Kenalah beli shopping bag sebab senang nak pikul barang. Kalau bawak bag plastik tu leceh lah.... Setiap kali keluar, mesti terbeli shopping bags... Takpe aku pun suka sebab kat Melaka kan dah takde bag plastik kalau keluar shopping... So, shopping bags yg aku beli semua tu nanti akan berguna juga....

Saje aku besarkan pic ni bagi korang tengok..... Orang kata kat Notre Dame murah2... Maybe diorg tak datang sini kot... 

Coins purse tu sangat sweet.... Beli untuk kwn2 office....

Jalan terus belok kiri.... Barulah jumpa train funiculaire untuk naik ke atas Montmartre...

View MontMartre dari bawah.....
Funiculaire ni ada dua je, kiri kanan.... Ala mcm korang pernah naik cable car ke Bkt Bendera, lebih kurang mcm tulah..... 

Sempat mak selfie dalam ni.... Kejap je dah sampai atas......

Kat atas ni, tettiba terdengar sayup muzik mendayu2.... Apekah nama minatang yang mamat ni main? Merdu sangat.... Orang France mmg berbakat. Mereka banyak mencari rezeki menggunakan cara ni.... Siap ada jual cd lagi tu tapi aku tak beli... Macam nak beli tapi entah kenapa aku berat hati nak beli... Sebab boleh tahan mahal kot... Tapi sangat relaxing, atas2 bukit ni, lihat seluruh permandangan Kota Paris... Angin sejuk... Ada iringan lagu pulak tu.... Minum secawan Vanilla Latte memang perfect lah noks!!! Tenang sangat......

Abam salleh banyak sini..... Diorg suka chill sini lepak sambil dengar muzik...

Aku banyak ambil igstory sepanjang kat sini... Semua dah save dalam iphone6plus aku.... Tetapi, nantilah next entry aku cerita... Sedih sangat.... :(

Tak lama pun kat sini.... Lepas layan 2 3 lagu, then blah.... Turun bawah shopping sikit... Selain souvenirs, aku beli perfume pure made in Paris iaitu Fragonard.. Sampai Paris memang kena try beli perfume brand ni sebab ada jual kat Paris je.... Originally mmg dari sini.... Bau sangat natural dan sweet.... Tapi lupa ambil gmbr.... 38 euro kot untuk 50ml

Lupa.. Huhuhu...

Lepas ni, kami terus ke destinasi seterusnya, 

Hard Rock Cafe.

Sebab ada budak lorat kirim t shirt. Alang2 dah sampai sana, mesti nak beli jugak HR tshirts kan... FM jugak... Aku mmg suka kumpul barang hard rock.

Sini tak dapat claim tax sebab minimum spend 175 euro ke atas... Aku baru spent 142 euro je.... Sentap! Tak banyak pilihan untuk kids... Cutting makin teruk HRC ni... Entah apa2...

Pas HRC, singgah Laduree jap then balik rumah solat semua..... Lepas solat laju2 keluar balik untuk ambil gambar Eiffel Tower ketika sunset!

Speechless.... Next entry ye.. ;)

Tiada ulasan: