Sabtu, Oktober 22, 2016

Day 3 - Louvre du Pyramid, La Fayette & La Grande Mosquee

Hari ketiga di bumi Perancis. Eceh... Sebenarnya sebelum ke sini kami ke Marche dulu... Marche tu macam market lah... Pasar bak kata org melayu... Tapi malas le nak upload gambar sebab semua dah masuk dalam FB. Lepas marche kami terus ke salah satu tempat wajib yang kena pergi kalau dah sampai Paris ni...

Louvre du Pyramid.

Louvre du Pyramid ni sebenarnya dibina di luar lama Istana Louvre... Ada 3 pyramid kecil di samping 1 piramid kaca yg besar di sekitar istana ni.... Senibina memang cantiklah... Tapi kami tak masuk pun muzium kat dalam tu. Malas dan tak cukup masa sangat. Kalau nak masuk, kena spend at least 8 jam dalam ni baru puas hati. Tiket pun bukan murah noks.. Huhuhu... 
Ni sebahagian bangunan Istana Louvre. 
Kat sana skrg baru autumn... Cuaca memang cantik... Langit biru tapi sejuk... Masa kat airport tuhari kata dalam 7 darjah celcius, tapi tgk weather online dalam 12 darjah celcius. Sejuk tapi masih boleh tahan. Sejuk yang best! Tapi tetap kena pakai heat warmer kat dalam... Kat Uniqlo ada jual baju heat tech. Aku beli 2 pasang pakai masa gi sini... Kami beruntung cuaca tak mendung... Sangat cantik untuk ambil gambar. Kalau winter mmg tak kan cantiklah gambar kau sebab kelabu je... Tu sebab kena datang antara bulan September - Oktober untuk dapatkan gambar yang cantik.... Kalau time summer or pring boleh gak datang tapi tak merasalah sejuk mcm ni... Kan?
Kami tengok dari sini je... Tak pergi depan sana pun... Nampak sangat tak menghargai sejarah dan architecture... Huehuehuehue....
 Lepas dapat bergambar sekeping dua, terus blah...

Dasar...
Aku sampai bukak jacket sebab rasa macam eh, tak sejuk pun.... Actually ni dah 2 lapis pun... Baju ni tak tebal tapi sedap pakai time autumn ni.... 

Berjalan ke europe elok pakai boots yang ringan. Selain Dr Martens, aku bawak jugak Timberland ni... Ramai cakap comel gila boots pink ni... Sepanjang kat sana mmg selesa sebab tak berat... Yang penting kaki tak beku... Masa winter lagi lah sesuai... Sedap dan selesa...
Eh, fefeeling budak art posing tak pandang camera.... Ngada taw....
Saranghe...... Saranghe sangat taw.... Anje sangat nims....

Ok, lepas tu duduk jap lepak makan buah sambil transfer gambar...

Tetiba rasa sejuk sangat bila angin kuat.... Lepas ni kami terus menapak ke Pont des Art untuk tengok jambatan padlocks tu.... Nak jugak lihat dengan mata kepala sendiri kan.... Ayuh kita....
Sungai Seine, sungai yang sama yang berada di Eiffel Tower semalam... Panjang mana agaknya sungai ni eh?

Tapi, dimana padlocks nya???!!!

Bila google, la... Too bad. Semua padlocks telah dipindahkan sementara kerana terlalu berat sudah. Tidak dapat lagi jambatan itu menampung berat padlocks yang dah beribu-ribu tu...

Sedihlah sikit.... Datang beribu ribu batu dah ni.....
Kat sinilah patutnya ada padlocks cinta tu...... Choy dialih pulak ke tempat lain..... 

Tapi, kami sempat beli painting dan poster kat sini... Boleh tahan murah... Takdelah murah, maksudnya mampu dibeli lah.... Buat kenangan...

Ok, lepas ni aku pergi mana eh? Macam lupa pulak..... Huhuhuhuhu...

Baru ingat... Lepas ni kami ke Galeri La Fayette... Tunggu bas kat sini... Sempat beli poster dan FM kat booths tepi jalan ni.... 

Rasanya naik bas dalam 20 minit kot... La Fayette, siapa tak tahu... Mall membeli belah terkemuka di Paris yols... Ramai tanya murah sangat ke handbags kat sini... Mahal noks... Ala2 kau beli bags kat Bkt Bintang, KLCC... Ada ke bags mur mur kat sana? Nan hado.... 

Gallery La Fayette memang cantik tapi tak tahu kenapa aku tak ambil gambar... Datang sana cari Cath Kidston bos aku dan nak tengok Chanel O Case kat sana... Penat beratur sikit punye lama kat Chanel tapi, mahal sangat le.... Ingat dalam rm2k plus sekali 4 ribu kauuuu.... Baik beli handbags jer...

Ohye, kami beli Laduree Macaroon kat sana. Sedap........ Terngiang2 rasanya di mulut. Macaroon ni lepas beli kena makan cepat2 sebab dia cepat hilang rangupnya. Nanti akan jadi liat... So sayang sangat... 

Lepas beli macaroon, gi Notre Dame untuk minum petang.... Minum petang lah sangat padehal makan nasi dgn salmon.... Terbang 20 euro... Huhuhuhuhu....

Dah sampai Notre Dame... Minum cappucino, makan salmon dan macaroon.... Heaven!

Macaroon ni 6 pieces mcm ni dalam 17.60 euro.. Harga di Laduree... Boleh lah nak merasa kan???
Inilah nasi sejuk dan salmonku... Not bad sauce tu sedap... Ada daun bayam kot tidaklah aku ingat....

Lepas makan, terus shoot ke Masjid terkemuka di Paris ni... 

The Grande Mosquee Paris..

Sampai tepat waktu maghrib dah gelap belaka.... Terus sembahyang jamak dan sbgnya... 4 hari kat sana mmg jamaklah sebab musafir... Hari kelima still jamak sebab dah travel ke London pulak... Alhamdulillah dipermudahkan solat disana...

Cuma satulah... Kat masjid tu aku tak jumpa tempat wuduk perempuan. Sangat confused. Ada satu tempat wuduk di bahagian perempuan tapi ada lelaki ambil wuduk. Aku belasah jelah ambil kat sana... Janji aku dapat ambil wuduk. Dahle air punyelah sejuk beku.... Menggigil noks....

Selesa lah rasa syahdu dapat sembahyang kat masjid tu.... Tenang je rasa... Kat rumah airbnb kami tu feel dia lain, entahlah tak tahu kenapa....

Malam tu sampai rumah lepas cuci muka terus pengsan!!!

Memang penat gila....... Malam mmg tak mandilah sbb sejuk nak mamps... Rumah situ takde heater. Merasalah kot.. Tapi air panas adelah.. Heater dalam bilik je takde.... Tapi badan tetap rasa sihat bila bangun pagi sebab tidur natural tanpa aircond dan kipas... Tak kena flu pun... Hebat! 

Okbai


















1 ulasan:

Farah Zamri berkata...

Salam.

Wahhh, bestnya pergi Paris!

Actually ada tempat wudhu utk perempuan kat masjid tu cuma jalan nak ke tempat wudhu tu agak tersorok. Cantikkan masjid tu?