Khamis, Oktober 20, 2016

Champs Elysees & Printemps

Lepas aje Arc de Triomphe, terus shoot ke Champ Elysees untuk cuci mata... Banyak designer brands di sini.... Kalau berani nak masuk, masuklah... Sempat gak aku beratur di LV tapi tak sampai 5 minit blah... Malas lah.... Terus jalan2 cari butik Paris Saint Germain beli jersey untuk adik aku... Itulah first thing aku belanja kat Paris ni.... Original Nike jersey dalam 85 euro untuk jersey tanpa nama...


Kalau ada nama tak berani aku nak tengok harga. Untuk kids, 65 euro sepasang. Singgah jugak Disneyshop tengok kalau2 ada toys as per anak2 kirim tapi semua cartoon2 disney punya karakter jelah... So tak beli apa pun... Lepas tu, ala2 nak merasa jadi Che Ta sangat, singgah minum hot chocolate di Laduree...


Hehehehehe... Pekat jadah hot chocolate dia noks! Macam nak letak jadi topping cake! Tersengkang tekak aku.... Hahaha.. Tobat tanak minum dah. Pekat gila.... Mahal pun satu hal... Kat sana je berbelas euro habis.. Huhuhuhu.... Macaroon tak try lagi masa ni... Relax dulu... Banyak lagi masa.

Lepas Champe Elysees, kami terus ke Printemps.... Nak beli bag idaman qalbu....
Ngeeee... Ada ada 3 pilihan nak beli, tapi akhirnya aku memilih untuk beli Alma bnb.... Sebab color raisin ni sangat cantik... Ramai tanya, murah sangat ke harga LV kat sana... To be honest, kalau dah darab 4.8 consider murah ke? Bezanya, kat sini kita boleh claim tax balik sebab pelancong... Tu pun dalam 10% je dari harga asal. Kalau kat KL, mungkin beza harga dalam rm700-800 macam tu sebab kalau dah masuk Malaysia, banyak tax kena bayar... Tu aje... Takdelah murah sangat pun kan... Sebab dah alang2 sampai Paris, rembatlah satu.... Tp kalau semata-mata nak sebijik LV, kau datang all the way dari KL nun.... Takdelah berbaloinya.... Huhuhu... Aku pun belum check harga bag ni kat KL.. So tak tahu murah ke mahal ke... Berbaloi ke... Nanti aku kira-kira balik... Huhuhu...

Printemps mall ni tutup awal. Pukul 8 dah nak tutup. Aku sampai pun nak dekat 7 lebih... Kena beratur gak... Tapi takdelah seramai kat Champs Elysees nun.... Masuk je terus suruh salesperson tu ambil bag apa yang aku nak, tengok tanya2 lagi then bayau,,, Sebab kaunter tax refund pun dah nak tutup dah pukul 8.... Masa ni berlaku peristiwa yang menyakitkan hati.... Masa nak bayar guna debit card, maybank jadah tu belum bukak lagi... Padehal dah jam 2 pagi tu... Still declined. Terpaksa guna cash.... Nasib baik aku tukar lebih... Menggasakle nak keluar ribu2 euro dari dalam pouchbag kan.... Itulah kali pertama dan terakhir aku pegang euro banyak camtu... Huhuhuhu... Tapi kat Paris, better pakai cash dari swipe debit card. Aku tukar kat Malaysia dapat dalam 4.5 macam tu... Sampai Paris swipe debit card kena charged 4.8. Rugi!! So ada hikmahle aku beli LV pakai cash... Dapat jimat banyak....

Ok masa nak bayar tu aku sempat bergaduh dengan minah cina cashier tu sebab dia kurang ajar... Aku tanya adekah dia akan bagi 2 copy resit untuk simpanan aku dan untuk claim tax... Dia marah bila aku banyak tanya sebab kaunter tax dah nak tutup lagi 2 3 minit... Vavi... Terus aku sound dia lah...Aku tanya bebaik kenapa kau nak melenting!

Nasib baik Freddy, salesperson yang attend kitorg menenangkan aku... Berlari dia bawak bag aku ke kaunter tax refund. Tax refund kena proses hari yang sama juga... Kalau tak, burn lah tax kau tu... Lepas dah print form, baru boleh claim kat airport.

Fuh. Nasib baik sempat.... Sangat terhutang budi dengan Freddy.... Huhuhu.... Inilah boringnya shopping kat Paris. Pukul 8 semua dah tutup.... Diorg ni bukanlah boleh kerja lebih masa sikit. Cukup time, tutup!

Ok, lepas tu nak bawak balik paperbag orange ni punyelah berat..... Turun naik train... Jalan kaki lagi nak ke rumah... Huwaaaaaaaa... Penat gila...
Inilah Freddy... Siapa nak gi LV Printemps sila cari dia....

Bagak gila kan paperbag ni.... Sangat berat ok.... Metro sana bukan dekat2 or satu train je... Kena tukar2 train dan platforms. Sangat penat ok... Hanya yang betul2 kuat semangat boleh melaluinya... Hehehe... Dahla susah nak baca direction. Padehal dah guna citymapper.. Campur sesat lagi... Uhuks... Turun naik tangga.... Huwaaaa... Setiap malam tampal koyok satu badan....
Malam tu.... Merataplah makan nasi sejuk dengan sambai bilis siang tadi.... Sambal ni bawak dari Malaysia... Heuheuheu...

Sebab euro dah habis... Agegegege....

Ok sambung esok!


2 ulasan:

norhidana miswan berkata...

bestnya bab supink2 tuh kak...

kt sana ngn pelancong pun ada yg belagak jgk ek cashier sana...

sedih je mkn nasi sejuk tu... tp bab masa supink tak ingat hehehe...

Tanpa Nama berkata...

tak pyh layan mulut2 yg tau cr kesilapan org. nak dengar ckp2 org yg asyik menjatuhkan tu sampai bila2 diri sendiri takkan bahagia. lainlah klu tu nasihat utk buat ko lebih kuat..ye dak?? apa pun, good to see u da blh move on. move on tak semestinya hati da lupa..tapi demi meneruskan kelangsungan hidup yg lebih baik. utk diri dan anak2 juga..take care.