Khamis, Oktober 20, 2016

Amsterdam-Paris

Bertolak dari KLIA ke Amsterdam seingat aku 10.50 malam. Sempatlah makan dan sembahyang ishak dulu sebelum boarding. Surau KLIA yarabbi teruknya. Scary banyak lipas2 kecik... Tawakal jelah masa aku sujud tu dia tak lalu kat hidung aku... Pui

Ohye, masa ni 2 Oktober 2016. 

Dalam flight aku sempat tengok 3 movie kot.. Lepas dinner, try tidurlah... 12 jam kau dalam tu... Asyiklah tengok jam. Touch down Schiphol Airport Amsterdam dalam pukul 6 pagi waktu sana... Masih gelap.

Agak jauh nak ke transit gate. Maklumlah dari international nak ke domestic.... Nak lepas imigresen lagi... Aduhaaaiiii sesak nafas gak sebab transit 1 jam je pun... Tapi sempat gak beli fridge magnets. 3 untuk 10 euro. Do your maths.
 
Dari Amsterdam nak ke Paris 1 jam je.... Ni masih di airport. Nak terbang dah.....

1 jam kemudian, sampailah di Charles de Gaulle, Paris Airport...


Aiport ni kecik ja... Sebab domestic flight. So ni je ada board yang tulis Paris.... Masa ni baru 8 pagi.... 

Memula sekali kami cari information counter untuk beli Navigo Card. Tak silap aku, kami bayar lebih kurang 27 euro untuk card ni. Kena ada gambar ukuran passport ye... Untuk tampal di card ni. Kat sana guna je card ni untuk naik semua transport - Metro & bas terutamanya. Boleh pakai untuk seminggu. So amat jimat dan berbaloi... Boleh simpan next time kalau nak pergi lagi, just top up 20 euro je..

Memula nak ke airbnb naik train sahaja. Tapi tak tahan sesat dan turun naik tangga.... Kami sepakat naik uber je dari Notre Dame tu... Kena 20++ euro tak silap aku...

Nak book uber pun ada sikit payah sebab tak tahu bercakap french bila org tu call kesesatan... Huhuhu...
  
Kau bayangkanlah dengan luggage besar2 gabak ni turun naik tangga train. Sebab bukan satu line metro je... Kena tukar banyak kali.... Jauh2 lak tu platform dia... Kami nak ke Porte de Cliche.

Paris tak 'bersih' macam korang bayangkan. Hancing dan banyak sampah.... Jauh lagi bersih Singapore nun.... 

Tengok jelah hujung kaki aku tu.... Masa ni ada mat salleh tolong angkat baggage aku. Dia ada pesan suruh aku jaga sling bag aku tu jangan terbukak sebab sana banyak sangat pick pocket... 
 
View sungai Notre Dame... Sini tourist spot. Souvenirs banyak murah sini tapi aku tak beli pun kat sini....

Ok, sampai je airbnb pun ada berlaku kekeliruan sedikit dengan Mr. Amadou. Host rumah... Tapi takpe janji kami dapat rumah yang murah.... 4 malam just RM600++ je ok.... Bagi dua dah jimat sangat noks!!

Sampai je rumah masak nasi, mandi, sembahyang makan semua.... Zassssssssssss keluar laju2...... Tempat pertama dituju adalah 
 
Arc de Triomphe.. 30 minit dari Porte de Cliche. Dah sampai Paris, mesti kena singgah tugu ni... Tugu termasyhur di Paris... Kalau nak tahu, actually aku ni berdiri di tengah2 jalan.. Kereta sikit punya laju... Kau silap sikit je mesti kena langgar... Orang Paris mmg kongajar sikit.. Huhuhuhu...

Kejap je kat sini asal ada gambar... Hehehehe... Lepas tu aku straight ke Champe Elysees. Apa lagi, euro tengah tebal ni kaaaannn.. Heuheuheuheu... Kita tengok apa yang ada di sana... Huhuhu...

Next entry please... 


Tiada ulasan: