Catatan

Tunjukkan catatan dari 2016

Sedih..

Sedih....

Malam tadi macam mimpi, tapi tak ingat mimpi apa... Yang pasti dia ada...
Sakit sangat.... 
Selama ini aku kuatpun, sebab perasaan tu masih anggap dia pergi belayar.... Dia kerja...
Sudah lebih 12 bulan dia pergi.....
Sakit.
Rindu, tapi tidak boleh melahir dan mezahirkan.....
Sakit.

Hi 5 Fairytale, Istana Budaya

Imej
Last minute plan....
Demi Amily yang suka sangat Hi5 tu... So ayuh kita.... Pukul 7.30 pagi dah gerak ke KL..
Park kereta kat LRT Bangsar, naik uber ke Istama Budaya... Suka bebudak ni naik uber... Ihiks...
Amily sentap... Sebab dia nak duduk depan stage... Tu tiket lain sayang oiiiii... Mummy pun tak tahu ada tiket utk depan stage... Kena duduk bersila eh apa class... Huhuhu..
Bosan menunggu nak start, dia bukak buku Hi5 yang dibeli bersama wand..
Khusyuk... Maklumle budak tak sabar nak school....
Opening lagu LOVE... Haruslah aku suka sebab aku hafal kowt.... Siap hafal steps semua...


Dua anak Mummy yang pada mulanya excited.....
Tapi lepas je part balloon besar tu keluar Amily sentap... Sebab tak dapat nak lambung bola tu sebab bola tu tak sampai kat dia... Ihiks....
Terus dia sentap kebosanan dan mintak hp. Nak tengok youtube boleh??
Ko rase??? Tak bebraloi beli tiket memahal... pffthh!
Abra cadabra!!!
Pkl 12.30 habis...
Tunggu kawan Mummy jap.. Dia kerja IB, dia yang tolong beli…

Ariq Isyraf turns 7

Imej
Tahun ni tema 'Paris Saint Germain'
Eh.... Mentang2 Mummy baru balik dari Paris-London, tema harus nak up up....
Takde maknanya uols.... Kebetulan Ariq celebrate dengan kawan2 football club dia, so tema haruslah bola sepak kan.... Takkan tema barbie dolls pulak.... :P
So, inilah cake dia tahun ni...
Handsome Mummy dah ready nak gi training bola.... Hari ni memang 19 November, birthday dia...
Jersey bola Mummy beli dari club PSG Paris.... Bukan calang2 ni... Ihiks
Kami ke sekolah masa dia dah nak habis training... Set up semua kat canteen je.... Jadilah...
Ada KFC....
Dan goodies bags....
Okay, tepi sikit tepi sikit... Player nak potong cake.... 

Selamat Ulangtahun ke tujuh sayang...... Semoga makin cemerlang dalam arena bola sepak dan juga akademik.... Mummy Daddy sayang sangat dekat Ariq...
Adik........ 
Lepas je celebrate, balik rumah mandikan Ariq terus shoot ke KL......
Duyung muslimah nak berendam.. Ihiks...

The Dusun, Jelebu Negeri Sembilan...

Imej
Actually kami anak beranak ke KL dulu, sebelum datang kesini...
Kami pergi beberapa hari sebelum cuti sekolah tuhari... So sempatlah booking dengan harga yang munasabah. Kalau dah start cuti sekolah harganya naik mahal le noks... Aku pilih untuk duduk Perling Bukit. Nak kesini memanglah scary. Jalan kecik, ada pulak pokok tumbang... Dahle gaung sana sini.... Tawakal jelah... Jalan kesini sangat sunyi yols.... Doa jelah bebanyak....
Tapi dah sampai mmg breathtaking scenery lah... Tenang je rasa... Hilang semua gundah gulana....
Ada dua pool kat sini... Atas dan bawah... Ni pool yangd ekat denagn cafe utk bfast...
Ada playground.
Ni tangga nak menuju ke rumah kami... Itu pool kedua sebelah dengan rumah kami.. Tu bumbung tu....
Bilik air...
Shower
Balcony kami dan dapur belah kanan ni..... Dapur kat luar bilik...
Semua lengkap..... Kau cuma bawak bahan basah untuk masak je.... Fridge pun ada.. Periuk nasi kuali semua ada... BBQ pit pun lengkap...

Parking bawah nun..... Boleh park 2 kere…

Genap setahun

Imej
Gambar ni diambil 2 hari selepas Daddy pergi..
Ariq kata dia rindu sangat dekat Daddy, setiap saaat bertanya kenapa Daddy ditanam di dalam tanah.. Mummy kata, orang yang dah meninggal Allah bawa ke syurga tapi kenapa Daddy ditanam di dalam tanah..
Dia nak jumpa Daddy... Nak sangat jumpa Daddy. Ariq masih belum boleh mampu mengerti...
Mummy kata, Daddy sekarang ada di dalam hati Ariq...
Ariq pun pegang dada dia macam ni....
Dia kata lagi,
Kite tanak Daddy dalam ni... Kita nak Daddy depan mata... Kite nak tengok Daddy....
Sayang, semoga besar ganjaranmu sebagai anak yatim nak....
Mummy juga pernah merasa sakit perit ini, cuma mungkin zaman dan cabaran kita berbeza. Mummy tahu, Ariq sangat sayang dan agungkan Daddy...
Terus berdoa untuk Daddy di setiap solatmu Sayang....
Jadi anak soleh untuk Daddy.
Kerana, Daddy juga amat sayangkan Ariq. Lebig dari dirinya sendiri. Percayalah...

NOVEMBER

Bulan November sebenarnya banyak benda penting berlaku dalam hidup aku.... Banyak dan besar.

Masuk je November, rasa sedih datang... Tahun ni November tak sama macam tahun2 sebelum.... 
November, Ariq Isyraf, satu-satunya anak lelaki yang aku suami isteri nanti-nantikan lahir... 19 November tahun 2009.
Masa tu Bi takde... Dia baru je berlayar so memang tak boleh nak balik... A'qila masa tu baru setahun enam bulan... Berpantang tanpa suami dan anak kecil seusia itu banyak cabarannya..... Tapi, bila tengok wajah anak2, semua rasa susah itu hilang macam tu aje...
Tahun 2015, November memang beri seribu kenangan, pahit sedih.... Atas kesihatan Bi yang tidak membenarkan dia belayar, banyak beri kesan ke atas hidup kami terutama dari segi kewangan....
Macam2 Bi buat untuk mencari duit. Berniaga, mintak kerja sana sini.... Tapi kami bahagia... Sesekali memang diduga hingga berkelahi, tapi masih dapat dikawal...
Seingat aku, 12 November, Bi mula bekerja semula di EA Technique. Betapa dia …

Bicester Village

Imej
Isnin yang paling sedih di London.... Uhuks... Patutnya kami ambil kereta sewa pagi ni, tapi rupanya, company kereta sewa tu nak card credit sebagai jaminan... So sad weols berdua pakai debit card sahaja. Mana ada card credit.... So sedih.... Memang berpuluh jugak call sana sini cari company yang terima debit card tapi semua hampa.....
Call jugak Malaysian yang buat tour ke Cotswold London tapi sangat mahal.... Silap kami tak fikir utk plan B.... Sebab masa booking dari Malaysia, bila letak no card debit ok je pulak...
Sedih sangat! Masa jumpa Suffian (org yang mak beli iPhone7 dari kedai dia) esoknya tu, dia cakap kenapa tak call dia... Sebab boleh je dia bagi sewa kereta dia... Ya Allah, menyesal tak call dia untuk tanya kan..... Takpelah anggaplah takde rezeki... Memang sedih sangat tak dapat pergi roadtrip ke Cotswold.... Tempat tu sangat cantik.....
Kami try cari dan cari kereta sewa tapi gagal... Terus ke Malaysia Hall, sebab kata Wynn kat sana ada papan kenyataan yang iklan ma…

Hyde Park, Big Ben & Clarks Outlet

Imej
Hari ketiga di bumi London.... Gituuuuu.....
Pagi ni sangat seronok sebab bangun pagi, jengah ke tingkap... Woah langit sangat cantik.... Matahari memancar-mancarkan cahayanya.... Cantik untuk fotoshot! Tujuan utama sebenar bercuti ke London ni untuk sight seeing. Ke Paris untuk shopping je... Sebab Paris tak berapa lawa, kecuali Eiffel Tower lah kan.... So sangat happylah terus decided nak ke Hyde Park.... 
Ayuh kita! Kami turun je underground, terus nampak Marble Arch. Tapi apek yang tolong ambilkan gambar ni entahnye fokus kat kami je. Marble Arch kat belakang tu nampak kaki je... Uhuks... Apek tu sesat sebenarnya. Dia dari Ipoh kot tapi mcm pelik je phone takde apa takde... Dia nak cari jalan ke Kedutaan. Patutlah beria tolong weols ambilkan gambar, rupanya macam2 dia nak mintak tolong. Siap suruh weols tuliskan details nak ke kedutaan. Pen takde kertas takde... Weols manalah ada pen kertas bagai. Semua pakai phone je kalau nak mencatat or nak cari jalan. Phone mati, matilah ko..…