Ahad, Julai 26, 2015

2 Syawal 2 rumah sahaja.. Hehehe

Raya kedua kami ke Yong Peng.... Yong Peng adalah tempat wajib setiap tahun sebab rumah satu-satunya bapa saudara Bi belah Abah dia. Lagipun nenek Bi tinggal dengan bapa saudaranya tu. Tapi baru sebulan lepas nenek dia meninggal so kena gak pergi utk ziarah kubur...

So ayuh kita....
Tapi Amily tertidur pulak...... Dia merajuk apa entah sampai tertidur macam ni...
Bi bising kami bergambar depan Amily macam tadi tu.... So ayuh bergambar berempat sahaja....

Aqila sentap muka moncong empat belas sebab fed up asyikle bergambar...
Kami ikut laluan dalam. Belah sana jammed sesak berkilo-kilo meter... Kami smooth je... Gila berlagak... Huhuhu...
Panjang jugak perjalanan kami nak dekat pukul 3 baru nak sampai... Huhuhuhu.. Siap singgah petrol station makan maggi cup sebab teringin... Heuheuheuheu...

Ni si manja ni kalau datang mengada dia, tanak duduk kat belakang... Datang merayap ke depan nak duduk dengan Mummy.... Ngada betul...
Perasan tak masa raya pertama Mummy ikat rambut Qila jadi tocang lipan banyak2.. Raya kedua rambut dia jadi kerinting kembang sampai ke petang. Suka dia sebab mmg dah lama nak rambut kerinting macam Amily... Heheheheh..
Agak bosan sebenarnya kat Yong Peng ni.... Sebab tu bebudak ni bergelimpangan macam ni.. Lepas rumah kedua, kami terus balik ke Muar. Kali ni balik lalu hiway, tapi sengal gi masuk exit Bkt Gambir. Punyelah jammed! Malam pkl 8 baru sampai! Sheessshh...
Ohye, dari kiri Aqila shoot. Tengah Ariq yang shoot... Yang paling kanan siapa lagi yang shoot kalau tak bukan Amily.... Hehehe Comel je low angle...
Ohye ini buaian kat rumah kedua.... 

Masa layan jammed tu Bi bengang dengan aku sebab aku yang bagi suggestion masuk exit Bkt Gambir... :P

Ko tengok anak2 tidur sampai ternganga macamlah letih sangat....

Amily tak duduk dalam carseat, tapi abam yg lelebih....


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tapi ada yang lebih capek dari segala capek....
.
.
.
.
.
.
.
Ko hado??????


Boahahahahahahaha... Kemain sedap dia membuta kat belakang nun. Nak aje aku baling dengan kotak tisu!

Pffthhh!

Jumaat, Julai 24, 2015

Raya raya raya!!!!!

Dah raya ke lapan kot.... Baru hegeh2 nak update kisah raya kat blog ni... Ihiks....

Takpe noks... Janji hado.....

Yang penting, alhamdulillah managed menyediakan baju2 bertema biru untuk seisi keluarga ikut kehendak Daddy.... 

Suka naaaaaaaaau dia dengan color biru khennn...
Tadaaaaa... Anak-anak di pagi raya.... OOTD pui gitu.... Baju Qila dan Amily kubeli di seksyen 7 Shah Alam. Baju melayu Ariq dari Jusco sahaja. Mudah! Takyah nak pening2, Asal jumpa je sambar....
Baju Daddy ni  beli kat Nafas Mall Muor. Murah je... TV3 pun ada cerita pasal mall tu kat Buletin Utama. Heuheueheu.....

Baju mak??? Up sikitlah....

Dari Zawara jeghs... Heuheuheu... Seronok gila scroll FB sepanjang raya dok teka brand dress orang lain. Melambak gilo semua dok pakai dress tahun ni.... Teka brand dan teka harga.. Hahahaha.. Dah ramai sangat pakai brand sama.. :)
Sesi bermaafan.... Sedih sangat tiada gambar aku laki bini & anak2 bermaafan.... Nyampah!!!
Bapak mertua tengah beri kata2 nasihat... Heuheuheuheuheu...
Mak mertua tengah menggomol bermaafan dengan cucu laki nya nan saorang.... Huhuhu...
Ohye, tudung Qila ni sangat cute. Beli kat Bangi Sentral....

Gambar raya kami....... Ni lah keluarga kecil mertuaku... Sejak Bi ada, dah 4 tahun berturut2 weols raya sini dulu sebab dekat dengan rumah weols. Then baru balik kampung Muar so dapat lepak lama sikit.... Ngegegege
Lepas melawat kubur arwah abah dan arwah akak, dan raya rumah mak sedara Bi, kami balik ke Muar. Kejap je dalam 45 minit dah sampai lalu AMJ. Anak2 aku sikitlah lorat segala mak nenek mainan bear semua nak bawak balik kampung...

Penuh kereta... Huhuhuhuhu....

Sampai je kampung terus sambung beraya dengan adik beradik dan sepupu sepapat aku kat Muar ni.... Malam baru settle.....
Ni ha si manja bucuk Mummy Daddy benjol kepala dan pipi sebab jatuh kejarkan spiderman... Huehuehuehue...

Busu Boy tengah pujuklah kononnya ni....

Ok settle hari pertama.

Ngeeeeeeeeee.....

Rabu, Julai 15, 2015

Hari terakhir bekerja di bulan puasa....

Berjanggut nak mengupdate blog seminggu dua ni.... Kerja melambak-lambak.. Bos pulak dua2 orang minggu ni langsung dah tak masuk kerja dah... Awal betul mereka bercuti sebab kampung masing2 kat terengganu nun... Kasi canlah..... Yang pasti kerja pending melambak sebab kalau diorg takde, siapa nak luluskan dan sign surat...

Sepanjang Ramadhan ni sangat jarang sekali aku berbuka luar rumah... Hanya sekali sahaja di rumah Mama, dua kali di rumah PIL dan sekali di buffet ramadhan...

Selebihnya berbuka kat rumah. Masak dan beli sikit2 dari bazaar... Aku balik awal 4.30 petang so sempat sangat kalau nak masak. Even kalau sampai rumah pukul 7 sekalipun sempat je sebab bibik dah prepare barang2 untuk aku masak.
Ni gambar masa kami berbuka kat Restoran Melayu Melaka. Ini kali pertama seumur hidup anak2 aku makan buffet ramadhan walaupun diorg tak puasa.. Kesian kan?? Heuheuheu... Sejak beranak mmg tak kuasa aku nak berbuffet2 bagai ni... Takut diorg meragam kalau lama sangat kan... Kalau kitaorg berbuka kat luar pun selalunya berhidang. Buffet2 ni memang tak pernah bawak anak.. 

Tapi alhamdulillah, cabaran awal ketika sebelum waktu berbuka aje sebab diorg excited tengok sungai dan cruise yang lalu... Lari sana sini. Yelah nak menunggu masuk waktu kan lama...

Ohye Restoran Melayu  Melaka ni bebetul terletak tepi sungai.. Yang Cruise dok lalu lalang tu.... Damai dan nyaman sangat... Selesa... Harga pun murah je RM42 adult dan RM20 untuk kids....

Kami ambil meja dekat dengan sungai tapi jauh dgn meja buffet... Senang anak2 aku nak berlari kat sana... Tapi jauhle nak ulang alik ambil makanan... Takpe, janji diorg happy...
Qila kata dia suka tempat ni.... Bisik2 lapar sangat dah tapi kenalah tunggu kan.... 
Alhamdulillah selera dia makan. Dia dan Ariq boleh diharap untuk ambil air dan buah... Heuheuheu... Ohye, siap ada durian dan rambutan ko....
Amily kena paksa bergambar dengan Mummy.....

Ohye, gambar makanan mmg takdelah sempat aku nak ambil noks......

Alhamdulillah, anak2 aku diam behaved masa makan. Siap bertambah2 requested nak lagi nak lagi... Amily makan bee hun sendiri... Sebelum tu makan nasi bersuap. Habis nasi makan bee hun. Habis bee hun makan ice cream... Hehehehe..

Sekarang ni dah sehari dua lagi nak raya,,, Rumah tak kemas lagi. Baru kemas sikit2. Aku ni nama je ada bibik tapi dia tak reti mengemas,,, Habuk pun tak berlap so aku jugakle yang kena buat...

Packing???!!!
Siap dah dong....... Memandangkan aku cuti sampai raya kelima je... So packing baju sampai raya keempat je lah sebab by raya kelima mesti dah ada kat rumah... Tapi pun rasa macam tak cukup. Sebab takut sehari dah pakai 2-3 pasang baju.. Bebudak baju dah tentu kotor or takut beraya sampai malam mesti nak tukar2 kan.... Nak2 si Amily tu.....

Setiap tahun kami mmg packing semua masuk dalam luggage belayar Daddy. Senang... Ni ha baju anak2 je dah penuh bag. Baju kasual je semua ni, baju kurung raya pertama & kedua belum masuk lagi.. Tu gantung jelah kot..
Haaaaa... Baru sumbat sikit baju raya kedua. Bistu baju2 Mummy Daddy mana nak sumbat ni???

Ohye, macam biasa weols balik Muar, Bt Pahat & Yong Peng aje.... Heuheuheu...

Alhamdulillah persiapan raya anak2 selesai 100%. Sejak sebelum puasa aku dah membeli sikit2.. Pastu nenek diorg pun ada belikan.. Busu Boy pun belikan... Memang tetiap tahun macam tu so jadi banyakle baju raya diorg. Alhamdulillah rezeki.....

Cuma satu je baju raya Qila yang bikin Mummy jeles dan makan hati....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Over kan???

Huheuhuehuehe...

Oklah bye...

Siapa yang dah start balik kampung tu dirve carefully ye... Tempoh jelah jammed tu. Kalau kereta depan lambat, janganlah lorat sangat nak potong2.... Sabar sikit ye... Bahaya le potong2 ni....

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin ye.... ;)

Rabu, Julai 08, 2015

Tak puasa...

Aqila puasa penuh seminggu je.....

Lepas tu nenek call nangis2 cakap dia sedih sangat tengok Qila kurus sangat masa dia jumpa Qila satu haritu... Tulang bahu tersembul lah... Mata cengkung lah..... Muka pucatlah....

Eh sampai menangis nenek ko kan...

Hovah...

Makanya, aku malas nak bagi Qila puasa dah.... Malas nak bertekak dgn orang tua tu...

Iye, selagi belum baligh memang tak wajib untuk dia puasa. Di kala umur 7 tahun ni lebih wajib untuk dia sembahyang lima waktu dahulu...

So deal.

Makanya, hari minggu pepagi Mummy dah bersilat kat dapur nak bagi diorg tiga beradik ni makan.... 
Sedap tu..... Bertambah2 bebudak ni makan roti celup telur....



Nak2 si rambut kerinting ni....

Ok tu je nak cerita...

Boahahahahahahahahahahaha....

Ohye, sekarang Qila dah berisi sikit.... Sebab makan non stop... Nikmat kot sebab sebelum tu suffer sebab tak boleh makan siang... Akekekekekeke...