Selasa, Jun 30, 2015

Ramadhan ke 13

Aduhai.... Tak silap aku hari ke 13 kan??
Kejap je dah 2 minggu kita semua berpuasa kan??? Kejap sangat... Rumah satu ape pun tak kemas lagi... Mampus... Huhuhu... 

Setakat ni, aku sekeluarga belum pernah lagi berbuka kat luar.... Kalau keluar pun, tetap akan balik berbuka kat rumah. So jangan kata berbuka kat hotel keeee rumah sedara mara keee.. Memang takde.. Boring kan??

Hehehehe...

Ohye, sekali je haritu berbuka kat rumah Mama. Tapi tu pun aku tak puasa... Tak kiralah kan?

Tidur time lunch hour??

Pun baru sekali je iaitu semalam.... Lepas tu takde dah... Semalam memang sangat ngantuk sejak pagi... Alhamdulillah skrg ni aku cergas aje...

Petang kadang2 masak, kadang2 beli je lauk dari cafe office ni... Bazaar ramadhan pun aku tak pernah jengah. Pernah dulu sekali je tu pun sebenarnya singgah kedai runcit... Kebetulan depan tu ada bazaar ramadhan singgah jap beli air dragon untuk Qila....... Dan donuts..

Memang tak rasa meriah sangat pun tahun ni.... Maybe sebab Bi pun sibuk meniaga kat bazaar... Dia pun tak berbuka kat rumah... Sahur baru dia balik dari meniaga....


Haaaaa... Ini dia abang sado aku berposing depan gerai dia di Bazaar Ramadhan Klebang....

Gigih dia berniaga mencari rezeki buat kami sekeluarga... Ihiks...

Siapa orang Melaka, sudi-sudilah singgah ye... Signature dish haruslah LAMB CHOP uols.....

makan sana boleh, tapau punnn boleh... Ada meja disediakan dan air panas kalau nak pun ada...

Aku baru sekali bawak anak2 kesana. Ingatkan nak cuci mata tengok baju2 raya anak2... Tetapi nan hadoooooo... Belah dalam tu macam stocks pasar malam sahajor... Nak cari baju raya (kurung etc) kena gi luar tepi jalan sana... Aduhhh.. Tak sanggup mak sebab jauh...

Itupun dah berhabisan duit sebab bebudak ni pow Mummy balloons dan bubbles..

Cis....

Ohye, sofar baju raya kasut raya anak2 semua settle... Baju raya aku pun. Cukuplah 3 pasang... Baju raya Bi aje masih belum settle... Sian dia.. Meniaga siang malam tak dan nak cari apa pun untuk dia...

Tapi takpe, dia ringkas je... Beli apa pun dia pakai...

Oklah nak tengok movie puloks...


Sabtu, Jun 20, 2015

3 Ramadhan

Alhamdulillah hari ini dah masuk hari ketiga... Tahun ni dah masuk tahun ke empat maksud aku empat kali berturut2 dapat sambut ramadhan dengan Bi... Rezeki kami, dia ada di darat sekali lagi tahun ni.. Sepatutnya dia dah start kerja dah awal bulan haritu tapi atas sebab2 kesihatan, dia terpaksa sambung cuti.. Ada hikmah di sebaliknya, kan... 

Tahun ni Qila dah start puasa. Hari pertama dia berbuka jam 6.15 petang.. Hari kedua full one day. Ni hari ketiga dah mintak hadiah... Huhuhu.. Nak bagi dia semangat, turutkan jugak... 

Ni otw ke Parkson nak beli mainan untuk dia... Larat pulak dia berjalan. Mainan punya pasal kan...
Dia mintak Shopkins.. Puas cari satu Parkson nasib baik ada jual.. Ni semua pengaruh youtube..

Takpelah janji dia bersemangat nak puasa penuh...

Oklah, dah nak berbuka... Nak mandi uols!!

Jumaat, Jun 19, 2015

Cuti sekolah dan shopping baju raya

 Okay, lepas je wedding Sham, aku terus ke Seksyen 7 sebenarnya....

Shopping baju raya kat sana... Memang banyak butik sana tapi yang aku berkenan aduhaiii....

Maybe stocks raya belum keluar lagi... Kat Bella Ammara je aku beli sehelai... Baju bebudak ni beli kat butik apa ntah tak ingat...

Sekarang semua dok jual dress... Design alahaaaiii bukan taste aku le...

Ok anak2 dah bosan ngamuk... Terus berdesup ke USJ dah booked hotel kat sana...

Apa eh nama hotelnya??? Boleh aku lupa...

Sampai je terus terjun tiruk uols...... Anak2 mmg happy sangatlah sebab ni semua surprise untuk diorg... Diorg pun tatau pun nak tidur hotel ni.... 

Anak bujang ku nan saorang... Daripada penakut air, Daddy train sampaile berani berenang sensorg...

Amily jangan cerita le... Belum setahun dah dicampak sensorg dalam pool dewasa... Hehehehe...

Ko tengok tu..... Kedidi je dia keluar masuk pool...

Hari pertama Mummy join terjun sekali.... Hari kedua malas eh... 



Best sangat hotel ni... Saujana mata memandang walaupun di tengah bandar... Tapi Subang Jaya tak macam KL kan... Ok lah...

Budak manja.... Keluar pool mintak biskut... Lapar le tu...

 



Pas mandi pool mandi tub pulak.... Manalah diorg tak happy duduk hotel.

Malam dinner kat Serai dekat Empire. Boleh tahan sedap siakap dan kangkung dia... Amily dah pengsan kat dalam stroller..

Esoknya lepas check out terus ke Bangi serbu Bangi Sentral konon nak cari baju raya gak...

Makan kat Mee Tarik famous kat sana... Kat sanalah Qila dan Ariq try milo dinasour. Sampai skrg diaorg gilakan milo dinasour... Hehehehe...

Lepas makan sambung cari baju raya lagi.. Tapi hampeh jugak.... Penat keluar masuk butik...

Peneman setia Mummy shopping......

Ariq dan Amily tgk movie dalam kereta dengan Daddy...

Lepas Bangi Sentral kami ke IOI pulaaaaakkk..

Singgah H&M kejap beli sikit baju raya bebudak ni....

Pastu Dip n Dip makan petang... 

Sedap gilos nok... Meleleh air liur tengok gambar ni....

Cappucino untuk Mummy....

Ni tak ingat sape amik... Qila kot... Amily sangat lasak masa ni...

Daddy pantang diet harini... Nguehehehe..

Senang hati Mummy Daddy ada anak sulung yang rajin tolak stroller adik... Boleh Mummy jalan sambil pegang tangan Daddy.... Heuheuheu...





Tengok siapa paling win kalau bergambar..... Hehehehe.. Adik oh adik...

Selebet je anak iols.. Memang ingat nak balik Melaka terus tak sangka menyinggah mall pulak... Comot je memasing...

 
Hasil 2 hari shopping. Penat yarabbi tapi baju raya yang dicari hampeh satu sen tak dapat.... Beli online jelah.... Pffthh!

Okbai!

Jumaat, Jun 12, 2015

Kronies Reunion

Seawal 10 pagi dah gerak dari Melaka... Bersemangat waja nak ke wedding Sham kat Shah Alam nun takut jammed.... Awal gila noks dah sampai.... Janji dengan kronies dalam pukul 1pm tapi jam 12 tghari weols sekeluarga dah terpacak kat sana... 
Wynn kronies yang kedua hadir cepat.... Ihiks...

Lauk pauk semua sedap nak2 pajeri nenas!!! Wallaaaaaaa...

Kami duduk meja paling tepi senang nak tambah lauk... Agegegege.,..

Owne, Mariani dan Shakirin datang tepat masa Sham bersanding... Kecoh betul.

Ya Allah sayunya masa Sham berarak masuk.... Lagu sangat touching!! Weols bergenang ayer mata noks.... Macam rasa sayu kahwinkan anak sahajor... :P

Sempat buat lambaian ratu... Kau hado?!

Sweet sangat sebab nama semua kronies dipanggil untuk tepung tawar... Kehlas tak jah?? Rasa sangat important dalam hidup Sham gitu..... 

Dah lepas tepung tawar bukan tahu reti nak turun. Sibuk bergambar atas tu... Boleh?!

Padehal diorg masih dalam sesi bersanding.. Weols dah sibuk nak bergambar... Heuheuheu...

Ngeee.... Meluat je para hadirin menengok dari bawah...

Lepas tu apa lagi.... Pergi ek booth untuk bergambar....


Buat booth tu macam sendiri punya uols..... 
Masa ni Faznor belum sampai.... Dia kronies paling lambat... Heuheuheu...
Aku adalah kronies paling lama menempel kat sana,... Nak dekat pukul 3 kot baru gerak balik...

Weols tak terus balik... Alang2 dah sampai Shah Alam tu kan haruslah singgah ke Seksyen 7 untuk shopping baju raya... Dengan dress hitam labuh meleret ni weols shopping kat Seksyen 7. Mampu?!

Adik tido je amsa otw tu... Siap abang tutupkan muka dia dengan bantal sebab panas...

Weols tak terus balik Melaka.

Lepas ke Seksyen 7, weols singgah Subang Jaya check in hotel sana... :)

Selasa, Jun 09, 2015

Qila turns SEVEN!

Punnnnn berkurun aku nak upload kisah birthday bash anak dara sulung kesayangan ni.......

Ihiks...

Tahun ni kan, pertama kali Qila celebrate as 'pelajar sekolah rendah'

Kira dah besar lah ni..... Tapi, dia wish nak celebrate dengan rakan sekelas dia. Pening Mummy memikirkan kehendak dia ni...

So layankan ajelah.... Dahle masa tu tengah minggu exam. Terpaksa buat sehari awal sebab guru kelas dia takde masa hari birthday dia tu...

Kena buat masa teacher ada baru boleh handle..
Ini adalah goodies bag untuk rakan sekelas Qila...

Qila requested nak cake mermaid. Tapi tanak 3D cake sebab susah dia nak potong nanti.... Dia requested cake mermaid yang ada gambar mermaid je....

So inilah hasilnya... Orang yang sama buat cake Amily dan cake Transformer Ariq dulu...

Kemas sangat...

Memang puas hati... 1.5kg buat 4 segi senang diorg nak potong...

Qila pun suka... Rasanya pun sedap semua orang puji.... :)

Pagi tu masa hantar Qila, Mummy mintak mak guard simpankan semua ni termasuk cake dia... Dalam waktu rehat baru mak guard bawak ke kelas Qila... Baik kan mak guard dia???

Qila celebrate birthday dia kat school 20 Mei, sehari awal.

So 21 Mei 2015, birthday dia tu Mummy Daddy ajak dia keluar pilih hadiah apa dia nak....

Mana lagi kalau bukan di Toyrus... :P

Adik pun claim hadiah dia.... Dah pandai pilih apa dia nak... Dah pegang tu Daddy nak tengok harga pun dia meraung2 tak bagi... Risau sangat Daddy tak belikan....

Peluk tak lepas Little Pony Play Doh tu....

Ariq pun dapat seketul toys... Heuheuheu.. Bagi adil


Qila mmg requested dah dari rumah nak Polly Pocket.. Dah survey kat youtube lagi.... Happy lah masing2 dapat apa dihajati....

Kami buat simple celebration kat Secret Recipe jeghs.. Masa ni ketika belum tarik status halal... Heuehueheuehue..


Silap pilih cake ni sebab dia takleh diri... Berat... Cake banyak tak habis kat rumah so muak sangat nak beli cake bebanyak... Bukan habis pun sebab masing2 dah order main dish. Saje buat tiup lilin je... Asal ada kenangan tiup lilin... Kat school tecaher tak sempat ambil gambar Qila sebab memory phone full katanyeeee... Takpelah, janji hado gambar ni.. Ye tak?

Anak2 Daddy....


Selamat Ulangtahun Kelahiran Sayang...........

Semoga membesar dengan sihat dan happy selalu... Wish panjang dah publish kat FB lama dah.. :)


Ni si adik sibuk minum Camomile Tea Mummy siap peluk anak dia.....

Geram!!!

Okbai..