Isnin, Mac 09, 2015

Boat Noodles, Publika

Ni kisah balik dari Janda Baik, kami singgah ke KL jap..... Konon nak menyempurnakan keinginan tekak aku yang dah berbulan nak sangat makan Boat Noodles ni..... Bi ikutkan jugak kemahuan bininya ni.... Nasib jalan tak jammed so kami sampai lebih kurang jam 4 petang kot.... 

Parking jokey sahaja kat Publika tu sebab tatau nak park mana. Serius aku first time sampai sini... 

Boat Noodles tu terletak kat Block C5 so make sure kau parking depan building tulah... Alkisah aku parking dekat C2 so merasa nak jalan jauh... Tapi jalan dalam buliding boleh cuci mata sekali tengok shops kat sana.... 
Bebudak ni nampak pulak playground kat C2, so mainlah kejap.... Amily lawak tau, dia berebut swing ni dengan sorang chinese kid baya dia... Eh garangnya kau naaakkk... 

Amily paling excited dan happy masa memula sampai ke Publika... Qila moody sebab penat... Ariq pun slow sebab tengah tidur masa sampai kesini...

Sampai Boat Noodles, alamaaakkk punyelah ramai orang tengah que... Kau kena bagi nama okay nak tunggu seats. Selalunya siapa datang 2 orang senang dapat seat lah sebab boleh selit2... 

Qila dah menguap bosan... Ariq dah lempem asyikkkk nak meleset nak baring atas pangku. Nasib ada sediakan tempat utk duduk ni haaa...

Ko tengok Ariq, boleh pulak dia baring atas pangku Mummy... Amily melasak tanak duduk diam habis dia kacau orang2 kat sana... Sesuka dia pergi pegang muka strangers.. Anak orang pulak dia dok main kejar2... Happy go lucky 24hrs budak ni.. Paling tak tahan masa dah dapat meja tu, dia konfiden gi duduk meja sebelah sebab ada baby chair.. Nak panjat dah baby chair tu.. Kau agak2 le dik.. Sabar sikit boleh.. Dia memang macam tu, kalau gi kedai makan, dia akan cari kerusi untuk duduk sendiri tapi mostly dia akan duduk kat meja yang dah ada orang... Heuheuheuheu...

Qila tukang ambil gambar... Daddy dok diri jadi pakguard.

Dalam setengah jam kot kami tunggu... Ke lebih???

Masa dapat menu serius aku mmg tak tahu nak order apa.. Semua try ambil satu-satu..

Aku tak tahu nak order apa pun untuk anak aku... I am lost noks!!!

Yang pasti aku tahu noodles ada dua jenis :-

Pathumthani Beef or Chicken
&
Ayutthaya Beef or Chicken

Aku ambil setiap jenis tu 2 mangkuk. Try je mana yang sedap kan... Semangkuk murah je cuma RM1.90 sahaja...

Yang ni chicken wings... Memula order semangkuk tapi tak cukup sebab kecik nyeeeeeeeeeeeeeee alahai... Amily makan pun tak cukup. Tak ingatlah harga dia berapa sekitar RM4.90 kot..

Untuk beverages, kami order Thai Ice Tea. Yang Amily minum ni....

Dan ini adalah drink baru iaitu Iced Blended Thai Coffee.. Sedaplah...

Inilah rupanya Pathumthani Beef Noodles... 

Pathumthani rasanya manis2 masin. Pedas sikit je... 

Ayutthaya pulak agak berempah dan manis... Tak sukalah yang ni... Sedap lagi Pathumthani... So weols repeat order untuk Pathumthani sahaja. Tak ingat berapa mangkuk order.. Huhuhu..

Yang ni Pathumthani Chicken.. Memang sekali dua ngap je.... Overall aku tak berapa suka lah rasa dia sebab yang daun2 tu apa ntah... Buat tekak rasa berangin.. Bi kata tu daun sederi.. Batang sederi banyak sangat tak best... Ganggu rasa sos tu tau... Tapi compare yang berempah tu lagi takboleh nak telan. Ok lagi yang ini.

Aku pun tak faham kenapa orang dok puji gila babi boat noodles ni sebab bagi aku, sedap lagi Mee Sup Tengkera kat Melaka nun... Huhuhuhu...

Tapi kalau tengah lapar, ok kot cuma kena kurangkan daun2 dan batang2 sederi tu... Maybe next time boleh request tanak daun2 tu... 

Aku nak try boat noodles 'jenama' lain pulak nanti.. Katanya kat Cyberjaya tu pun best... Why not kena try gak satu hari nanti... Kat sana ada soup and dry noodles kot...

Ohye, inilah rupanya chicken wings tu... Kau rasa??? Keringgg hangus dah tak rasa pun daging chickennya... 

Apa pun puas hati akhirnya dapat gak merasa Boat Noodles Publika ni kaaaannn...

Maybe tekak aku ni tak berapa nak Thai sangat kot... Even tomyam pun aku tak berapa suka...

Maybe tekak perancis kot ni... Boahahahahaha...

Mampu..

Mek kasi tunjuk muka anak dara aku ni... Kat kedai mainan kat Publika ni, Qila nampak satu mermaid fin yang dah lama dia idamkan... 

Inilah rupanya :-


Tapi harganya RM360 kaaauu!!!

Terbeliak mata Daddy...

Sekarang tengah usaha carikan dia yang affordable... Try nak beli online tapi still RM200++

Sabar ye nak... Mummy akan usahakan juga... 
Tunggu result exam ok ke tak ye.... :P

So far dah tahu 2 subject, tunggu lagi result yang lain ye...

Amily pun nak jugaaaakkk... Heuheuheuheu..

Abaikan muka terkejut Mummy tu..... 

Kami sampai Melaka malam dah lewat... Penat jugakle tapi berbaloi... Heuheuheuheu..


Jumaat, Mac 06, 2015

Wadi Samrah part II

Okay... Kisah reunion masih belum habis.. 

Pagi tau bangun agak awal sebab bebudak ni mana tahu reti nak bangun lewat... Bangun je masing2 sibuk nak keluar bilik nak main dengan kawan2... 
Main buai kat tepi rumah... Tempat ni menghadap sungai... Pagi2 dah dengar bunyi air sungai, Ya Allah tenangnyaaaaaaaa... Damai sangat.
Abang ajak adik bergambar... Geram tengok si dedek tu....

Tenang kan??? Rindu sangat dah tempat ni...

Mana Qila ye time ni??? Lupa dah... Ariq panggil tempat ni Hotel Kampung... Hahahaha...

Budak ni pun happy sangat duduk sana... Bebas lari kesana kesini...

Pagi tu lepas breakfast weols sambung mandi pool. Then jalan2 sekitar Wadi Samrah.. Tempat ni luas.. Walau ada 3 rumah je tapi keduduk rumah agak jauh antara satu sama lain... 

Ni sebenarnya ada tower dulu tapi baru je terbakar... Tu tiang2 kecil tu adalah tapak tower tu... 

Belakang tower tu ada kolam ikan... Tenangnyaaaaaaaaa....

Ni pulak adalah spa yang terletak di swimming pool. 

Ni port untuk BBQ, kat tapak tower yang terbakar tu... Cantik kan??? Bebudak tu tengah basuh tangan kat sinki..

Ariq pretending memancing...

My happy kids...

Actually banyak lagi tempat aku tak cover untuk ambil gambar.. Luas sangat noks tak larat... Nak jaga anak lagi...

Ni pulak surau. Kedudukannya kat belakang dapur..

Ni ruang menonton kat rumah utama...

Lepas lunch kami pun bergerak ke KL... Nak jalan2 cari makan...

Sebelum tu ayuh bergambar... Hehehehe... Sian Amily tersepit...

Ni aje family yang tinggal sebab ramai dah balik. Yang bujang pun tak ramai yg stay.

Semoga bertemu lagi korang.... Reunion paling sempoi dan best ever!

Okbai!


Isnin, Mac 02, 2015

UBU Reunion Party Part I

Reunion kedua untuk bulan ni... Actually last 2 weeks ada reunion jugak tapi malas nak update kat blog... Tu reunion sekolah menengah.. Ada juga satu entry tertunggak sebenarnya untuk short vacay kat Melaka, takpe kita update yang ni dulu ye.... Hehehehe...
On the way ke Wadi Samrah, Janda Baik... Pagi 28 Februari 2015. 

Reunion ni adalah dengan kawan2 masa aku belajar kat U dulu. Aku dulu aktif dengan student activist group masa belajar dulu so inilah kawan2nya... Mostly semua memang tak jumpa almost 15 years... Lama kan??? Dari muda belia rebel nak mampos sampai beranak pinak dah sekarang... Anak berderet2 menguit2... Hehehehe.. Masa pertemuan pertama weols tahun 1999 kat PD.. Siapa tahu sejarah, tahun 99 tu apa yang berlaku kat Malaysia ni, so tahulah apa yg menyatukan kami.. Sebab weols semua bukan satu universiti pun.. Kami berlainan universiti.. Reunion ni pun plan dalam whatsapp group je...

Sian anak aku ngantuk... Tadi sebelum tidur dia study dalam kereta.. Selasa ada exam lah pulak...

Kami stay di Wadi Samrah, Janda Baik... Well, tempatnya agak terpencil dan tak ramai tahu... Seriously.. Sangat damai..

Sangat tenang dan cantik... Anak-anak sangat suka... Hotel tak macam hotel yang selalu diorg duduk... Heuheuheu.. Resort pun bukan... Konsep lain dari yang lain... Bukan Bali style pun... 
Pukul 1 tengahari kami sampai di sini -- Wadi Samrah. Ini adalah view depan rumah utama.

Kami sewa whole complex which is ada 3 rumah yang berlainan saiz yang boleh menempatkan 8-10 keluarga...

Belakang Qila tu tempat BBQ..  Actually ni bukanlah komersil resort. Tempat dulu adalah rumah persinggahan Khir Toyo masa dia jadi MB dulu.. Ini view belakang rumah utama.. Rumah utama sangat besar, bersambung2 dengan bilik belakang, dapur dan surau... Best!! 

Tempat ni lengkap-- ada sungai, ada kolam ikan, pool, dan rumah2 yang cantik.....

Sungai ni private sungai untuk Wadi Samrah... Ni first time kami anak beranak ke sungai. Dulu masa kecik Qila dan Ariq pernah ke Sagil tapi masa tu Daddy takde...

Amily geli kat pasir le pulokss

Antara geng UBU yang sampai awal... 

Ini view tepi rumah utama.. Yang belah kanan belakang sikit tu bilik utama untuk rumah utama ni... Yang ni balkoni dari dua bilik kat rumah utama.. 

Ruang tamu rumah utama.. Senibina mostly 100% dari kayu cengal tak silap aku... Order dari Indon ni kot...

Lepas lunch, kami berendam kat sungai.... Sejooookkk... 


Ayuh selfie duluuuu.... Ariq macam biasalah meleset dengan Daddy 24 jam... Bukan tahu nak main dengan bebudak lain... Lambat sikit masuk.. Qila ok jeghs... Tapi dia berani2 takut nak jauh dengan Daddy... 

Antara yang sampai awal... Actually ada yang on off dan datang lambat... Ada yang datang BBQ je, dan balik KL malam tu jugak.. So tak dapat nak ambil gmbr full dengan semua orang..

Lepas tea break, ada Art Class untuk anak2 semua... Punyalah excited bebudak ni buat coloring... Rahmat yang conduct class ni... Dia belum kahwin tapi sweet je cara dia layan bebudak ni... Heuehuheu...




Ariq color kejap dah siap.... Haiyaaa... Dia leka nak main benda lain....  Qila sempat buat dua painting... Heheheheh... Amily pun buat...

Bapak2 berbual topik berat time anak2 buat art.... Mak-mak macam biasa, sibuk jaga anak...
Siapa yang dah siap arts, tunjuk kat atuk.. Ahehehehe...

Petang kami mandi pool.. Pool pun sangat cantik...

Tengoklah kids dah tak sabar nak terjun!!

Kami mandi pool start pukul 5 petang....

Malam, kami ada BBQ... Sangat fun dan best makan sambil ketawa.... Bila lagi nak rasa macam ni kan... Walau kelam kabut layan karenah anak2...

Selfie dengan Angela...

Amily tengah baring kat situ sebab dah ngantuk sangat... Mummy sibuk so Daddy yang tidurkan dia... Abang & Kakak pergi night walk dengan Atuk Isham.. Heuheuheu...


Rahmat siap tampal semua hasil2 arts bebudak tu kat ruang tamu.... Cool sangat.... Dah jadi mini exhibition

Sambil mak bapak BBQ, bebudak ni tengok TV kat ruang nonton... Cool kan?? Tapi diorg keluar gak bermain kat luar... Aktiviti sangat banyak memang anak2 free and easy nak buat apa je....

Uncle Hasnol siap pasang khemah pada yang merasa nak berkhemah... Manalah bebudak tak happy...


Interior kat ruang tamu.... What can i say.... Cantik gilaaaaa...

Kau rasa berapa juta Khir Toyo buat complex ni??? :P


Group photo malam lepas BBQ... Ni port kami borak sampai pagi..... Tanak duduk dalam nak duduk luar nak rasa kesejukkan malam... Ada banyak yang takde dalam gambar ni sebab ada yang datang lambat dan ada yang balik awal... 

Tempat BBQ...  


Ok, nanti aku sambung lagi part II ye.... Penat dah ni...