Rabu, Julai 15, 2015

Hari terakhir bekerja di bulan puasa....

Berjanggut nak mengupdate blog seminggu dua ni.... Kerja melambak-lambak.. Bos pulak dua2 orang minggu ni langsung dah tak masuk kerja dah... Awal betul mereka bercuti sebab kampung masing2 kat terengganu nun... Kasi canlah..... Yang pasti kerja pending melambak sebab kalau diorg takde, siapa nak luluskan dan sign surat...

Sepanjang Ramadhan ni sangat jarang sekali aku berbuka luar rumah... Hanya sekali sahaja di rumah Mama, dua kali di rumah PIL dan sekali di buffet ramadhan...

Selebihnya berbuka kat rumah. Masak dan beli sikit2 dari bazaar... Aku balik awal 4.30 petang so sempat sangat kalau nak masak. Even kalau sampai rumah pukul 7 sekalipun sempat je sebab bibik dah prepare barang2 untuk aku masak.
Ni gambar masa kami berbuka kat Restoran Melayu Melaka. Ini kali pertama seumur hidup anak2 aku makan buffet ramadhan walaupun diorg tak puasa.. Kesian kan?? Heuheuheu... Sejak beranak mmg tak kuasa aku nak berbuffet2 bagai ni... Takut diorg meragam kalau lama sangat kan... Kalau kitaorg berbuka kat luar pun selalunya berhidang. Buffet2 ni memang tak pernah bawak anak.. 

Tapi alhamdulillah, cabaran awal ketika sebelum waktu berbuka aje sebab diorg excited tengok sungai dan cruise yang lalu... Lari sana sini. Yelah nak menunggu masuk waktu kan lama...

Ohye Restoran Melayu  Melaka ni bebetul terletak tepi sungai.. Yang Cruise dok lalu lalang tu.... Damai dan nyaman sangat... Selesa... Harga pun murah je RM42 adult dan RM20 untuk kids....

Kami ambil meja dekat dengan sungai tapi jauh dgn meja buffet... Senang anak2 aku nak berlari kat sana... Tapi jauhle nak ulang alik ambil makanan... Takpe, janji diorg happy...
Qila kata dia suka tempat ni.... Bisik2 lapar sangat dah tapi kenalah tunggu kan.... 
Alhamdulillah selera dia makan. Dia dan Ariq boleh diharap untuk ambil air dan buah... Heuheuheu... Ohye, siap ada durian dan rambutan ko....
Amily kena paksa bergambar dengan Mummy.....

Ohye, gambar makanan mmg takdelah sempat aku nak ambil noks......

Alhamdulillah, anak2 aku diam behaved masa makan. Siap bertambah2 requested nak lagi nak lagi... Amily makan bee hun sendiri... Sebelum tu makan nasi bersuap. Habis nasi makan bee hun. Habis bee hun makan ice cream... Hehehehe..

Sekarang ni dah sehari dua lagi nak raya,,, Rumah tak kemas lagi. Baru kemas sikit2. Aku ni nama je ada bibik tapi dia tak reti mengemas,,, Habuk pun tak berlap so aku jugakle yang kena buat...

Packing???!!!
Siap dah dong....... Memandangkan aku cuti sampai raya kelima je... So packing baju sampai raya keempat je lah sebab by raya kelima mesti dah ada kat rumah... Tapi pun rasa macam tak cukup. Sebab takut sehari dah pakai 2-3 pasang baju.. Bebudak baju dah tentu kotor or takut beraya sampai malam mesti nak tukar2 kan.... Nak2 si Amily tu.....

Setiap tahun kami mmg packing semua masuk dalam luggage belayar Daddy. Senang... Ni ha baju anak2 je dah penuh bag. Baju kasual je semua ni, baju kurung raya pertama & kedua belum masuk lagi.. Tu gantung jelah kot..
Haaaaa... Baru sumbat sikit baju raya kedua. Bistu baju2 Mummy Daddy mana nak sumbat ni???

Ohye, macam biasa weols balik Muar, Bt Pahat & Yong Peng aje.... Heuheuheu...

Alhamdulillah persiapan raya anak2 selesai 100%. Sejak sebelum puasa aku dah membeli sikit2.. Pastu nenek diorg pun ada belikan.. Busu Boy pun belikan... Memang tetiap tahun macam tu so jadi banyakle baju raya diorg. Alhamdulillah rezeki.....

Cuma satu je baju raya Qila yang bikin Mummy jeles dan makan hati....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Over kan???

Huheuhuehuehe...

Oklah bye...

Siapa yang dah start balik kampung tu dirve carefully ye... Tempoh jelah jammed tu. Kalau kereta depan lambat, janganlah lorat sangat nak potong2.... Sabar sikit ye... Bahaya le potong2 ni....

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin ye.... ;)

Tiada ulasan: