Khamis, Januari 22, 2015

Qila dah masuk darjah satu. Yeay!

Hahahaha... Mampu tajuk... Punyelah excited seronok bercampur baur semuanya......

Tangisan sayu kegembiraan semua keluar noks!!!

Anak mak dah masuk Darjah Satu...... Oh em geeeee...

Day 1 hantar Qila kat school memang Mummy tunggu dai dari pagi sampai balik sekolah... Aiyoooo kematu pungkok menunggu kat canteen nun.... 

Nasib ada kwn FB datang teman after recess time sebab anak dia pun sekolah sana tapi dah darjah 5... Ihiks...

Qila cop tempat dulu... Hehehehe...

Sebelum exam Qila ditempatkan di 1 Biru. Mummy pun tak tahu mana class No 1. Belasah je... Masa orientasi, teacher dah cakap Jumaat baru ada ujian tapisan Darjah 1 untuk penentuan class. So hopefully Qila boleh jawap soalan dengan tenang. DUA bulan cuti tak belajar kaaannn... Asyik tengok cartoon!

Tak tahu apa motif kena berkumpul kat sini. Tapi kejap je pon. Culture Shock Qila jap sebab kena duduk atas simen... Hahaha. Jeling je dia sebab takut baju kotor lettuew...

Jalan masuk Class balik sebab kena beratur dari sana ke hall utama..

Perarakan masuk ke Dewan... Eceh. Mummy lambai dia boleh buat derk je... Bertuah betul...

Day 2 hantar Qila, Ariq pun sibuk nak ikut.... Masa ni pkl 7am kot. Tergelak besar je classmate Qila sebab Ariq hantar kakak dia sampai dalam class dgn bawak bag dan botol air jugak. Sibuk jugak nak bawak tanak tinggal dalam kereta, Hover taw...
Teman kakak sampai dalam class. Gi canteen membeli macam2 baru ajak balik utk hantar dia ke Qdees pulak.

Hari pertama Mummy masakkan nasi goreng... Lapar anak aku... Dia makan like a Diva lagi masa ni sebab masih belum boleh bajet time 20 minit tu kan.... Tapi bila dah dengar bunyi loceng dia agak cuakle... Hahahaha... Day 2 baru dia makan laju sikit sebab nak kejar time.

Day 2 kan Mummy balik, tapi recess time datang balik teman dia makan.... Bila day 2 dia dah pandai makan laju... Lepas makan sempat main-main kat depan class.

Happy tengok dia happy dengan alam persekolahan baru dia... Ok, tghari nanti Mummy datang ambil ye Sayang..... Day 3 and so on Mummy tak datang time recess dah... Dia makan dengan kawan2 dia... Dia pun dah warning Mummy tak payah datangle... Heheheh..

So far minggu pertama Mummy memang cuti. Saje spent time dengan anak2, ambil hantar ke sekolah. Masak time lunch. Rasalah jadi housewife sekejap... Bagus jugak sebab on Thursday kena gi sekolah ambil duit RM100 tu kan... Ihiks..

Week 2 Qila dah dapat permanent class dan timetable. Mummy happy sangat dia dapat masuk 1st class which is 1 Merah. Teacher yang bagitau Class 1 Merah paling bagus masa beri duit RM100 tu tapi Mummy tak letak harapan tinggi sangat. Hari Isnin tu Mummy hantar dia macam biasa... Ada Tasmik Class so dia kena pakai tudung & baju kurung...

Geram sangat tengok nomey2 Mummy ni pakai baju kurung dgn tudung. Tangan tu tak lepas pegang kain takut kotor okay... Jalan pun slowly like Queen... Heuheuheu...

Balik je dari office, Qila tunjuk ni kat Mummy :-
Pandai dia buat surprise!! Dia pun baru tahu kot class Merah tu 1st class tu yang dia happy sangat. Alhamdulillah. Mesti Daddy happy dan bangga dengan Qila. IJC is a quite challenging school. So Mummy tak letak harapan terlalu tinggi untuk Qila dapat TOP 3 ke TOP 5 apa... Just go with the flow. Asal dia happy untuk belajar dan suka dengan apa yang dia buat at school, sudah cukup memadai. Alhamdulillah so far dia sangat happy. Mummy cuma berdoa dan berharap, dia dapat kekal duduk dalam Class Merah sampai UPSR pun dah syukur alhamdulillah. 

Nak tunjuk bagu PJ Qila... Comel kan??? PINK! Hari ni pun ada Tasmik so kena pakailah tudung kan... Dah tu nak kena mengaji. Dah besar macam Darjah 6 le pulak Mummy tengok dia ni......

Oklah uols... Nak sambung buat kerja ni... Daaaaaaaaaaaa...














Tiada ulasan: