Selasa, November 24, 2015

Weekend kami, dulu lah...

Pergh.... Lamanya peram cerita ni dalam draft.... Oh yeah...

Ni sebelum bibik balik lagi. Bulan lepas lepas.. Ogos kot.... Bawak anak2 main kat Dataran 1 Malaysia.

Memang seronok datang sini terutama kalau ada fun fair dsbnya... 

Kau sediakan duit aje nyah oi.... 
RM5 per 15 minutes. Kot sumpah aku dah tak ingat... 

Amily sangat happy naik ni... Pandai dia mengayuh. 3 anak dah RM15. Weekend RM7 tak silap aku... 


Tepi laut, mmg bestlah kan.... Sayup je angin sepoi sepoi bahasa.



Ko tengok, lama sikit je dia mula bosan le tu.... Ni kali kedua naik... Kali pertama masa malam. Bestlah sebab sejuk sikit.

Pas mengayuh mahu tak dahaga... Gulp gulp tonggang air...


Abang Kakak kena long chan... Heuheuheu... Tak legend lah korang kalau tak kenal longchan taw... 

Lepas tu kita gi hujung belah sana main air pulops... Dulu best main air kat sini


Sekarang dah tak best sebab bilik air dah sempit. Tempat mandi dah takde... Semua tandas je..... Memang sesak dan bengonglah diorg kecikkan tandas padehal makin ramai orang datang sini kot. Tandas jadi kecik sebab diorg reno buat tambah bilik store letak barang ke apa ntah... Sengal.... Sesaks angt kot masa nak mandikan anak2 salin baju. Amily menangis mengamuk sebab tak tahan sesak.

Sudahnye dia salin baju kat luar je.... Tak bilas badan pon.

Ohye, sebelum tu kakak dan abang main ni..... First time diorg naik ni so agak slor le bawak benda ni. 8 round 10 hinggit kot. Lupa jugak uols.....


Okbai....

Punyelah malas aku nak menaip pepetang ni..... Lenguh!

Rabu, November 18, 2015

Lamanya

Dua bulan aku tak update blog....


Lamanya.......

Nanti eh... Banyak yang terjadi, banyak nak cerita....

Nak pakai lipstick dulu.....

Okbai

Ahad, September 20, 2015

Penat jugak...

Okay,

Ini weekend pertama tanpa bibik.... Penat memangle penat... Baju basuh non stop... Pinggan makan cawan jugak membasuh non stop... Menyapu punnnn non stop. Melipat baju lagilah non stop!!

Memang syiok buat kerja rumah sekali sekala tetapi kalau dok hari2 basuh baju lipat baju, mahu muntah hijau kauuuuu..... 

Masa ni pulak le, ampaian patah le..... Hanger tak cukuple.... Penapis air bocor le.... Semut masuk dalam gula le.... Penyapu patahle...

Hanginnnnnnnn....

Kerja dah banyak mmg le stress, benda2 remeh macam ni lagi buat aku stress!!!! Hawau jadah betul.

Anak2 asyiklah aku sogok cartoon dengan youtube je. Sian diorg terutama Amily...

Ohye, dia baru dua hari kat baby sitter. Alhamdulillah. Hari pertama dia nangis,. Cari bibik. Hari kedua dah happy sebab ada kawan. Dia kan suka baby.... Ada budak lelaki umur setahun lebih. Baik pulak dengan dia. Pastu masa nak balik, siap hulur pipi mintak dicium dengan kaklong, anak baby sitter yang jaga dia tu. Manja kemain.....

Tapi dia agak crankyle... Aku rasa dia rindu bibik. Mummy ni garang... Sikit2 nak marah. Semalam kami ke ke Bkt Kepong, anak buah aku kahwin. Stay homestay semalam. Sepanjang kat wedding tu asyikle mintak dukung. DIa manja sangat asyikleeeee nak dukung kalau dia jakun/takut dengan tempat dia tak biasa. Tapi lepas 1-2 jam dia dah start bermain dengan kakak dan abang. Masa memula sampai je dukung sesaja... Nak dengan aku je pulak tu. Senget bahu mak ko ni.....

Balik je Melaka, hamik ko..... Membasuh kain baju. Perginya semalam tapi membasuh sampai 3 trip! Basuh tangan lagi.... Basuh kasut sekolah lagi...

Frankly, tadi tu kali pertama aku basuh kasut sekolah dan baju sekolah Qila sejak dia mula bersekolah rendah ni. Sebelum ni semua bibik buat....

Merasalah ko.... Tenyeh kemain tenyeh. Lantas teringat jaman sekolah dulu....

Terus terkenang.... Heuheuheuheueheu...

Siap tanya Bi, macam mana nak kapur kasut. Masa kering ke masa basah...

Lupa noks!!

Aku suka basuh dan sidai baju.... Rasa relax.... Melipat pun aku suka sebab sambil2 tengok TV.

Paling aku benci nak susun baju kat almari dan rak baju.... Benci tahap puaka punya benci sebab sakit hati bila susun macam mana pun tetap nampak semak. Terus maki hamun diri kenapa melambak nau baju bebudak ni. Almari salah ke atau baju bebudak ni yang melampau banyaknye.... Rasa nak buang je separuh.

Boleh?

Almari sampai senget aku tolak nak ejas kasi sumbat baju2 yang guna hanger... Huhuhuhu...

Sekarang dah pukul enam petang. Nak mandikan bebudak..... Nak bagi makan.

Ni pun satu malas... Nak bagi makan. Memasing kalau mood baik makan bukan main laju. Kalau tak boleh bergaduh nak suruh makan. Nak2 Amily dan Ariq...

Super cerewet~!

Oklah.... Nak tengok bebudak tu apelah jadi....

Selasa, September 08, 2015

8 September 2015

7.15 pagi baru aku terjaga dari tidur.... Dah lambat! Mampos....

Terus mandi pakai baju zassss salam laki cium anak2 terus drive. Dalam kereta layan lagu rock Amy Search Wings etc di Hot FM.

Sampai je office, bergosip jap dengan Erni. Terus ke meja buat kerja daaa. Balas email, balas whatsapp, tengok atas meja yg tak pernahnya kemas tu-- penuh dengan applications forms dan surat... Sigh... Then laju2 keluar cafe depan breakfast-- Roti Cheese Planta & Limau Ais.

Dapat whatsapp En Nizam, kalut bgtahu staff yang patut ambil salah seorang panel KPT di Putrajaya pagi ni MC. Good. Kelam kabutlah cari pengganti. Alhamdulillah dapat. Settlekan few things untuk driver & Nizam yg nak pergi jemput panel, dah 11 pagi... 😂

Sambung settlekan folders utk meeting penting petang ni, layan calls, layan students datang, layan penyelidik datang, sambung buat folders, tup tap dah pukul 1.00 tghari. 2nd bos ajak lunch.

Okay, ikut dia jap. Lunch kat Mini Malaysia. Asyikkkkk lah tengok jam sebab takut lambat... Order Kueh Teow Kantonis & Fresh Orange. 2nd boss belanja. Alhamdulillah. Tengok jam lagi... 😂😂

Workaholic? Atau last minute preparations????😥

Pukul 2 pm dah masuk office balik. Laju2 menaip list kehadiran pulak. One man show macam nilah. From A to Z kena buat sendiri. Sigh...

Pukul 2.30pm dapat whatsapp panel seorg lagi cakap dah sampai restoran jejantas Ayer Keroh. Berdesup aku cakap folders, handbag, dan kertas kehadiran untuk ke bilik meeting di Canselori. Sampai parking sebelum undur kereta sempat suruh student yg parking sebelah  kereta aku, keluar dari situ. Mana boleh parking dekat parking pelawat! Canthek muka ko...

Aku takpe sebab memang aku canthek !!!

Sampai Canselori, park kereta. Nak naik tingkat 3 alamak lift rosak!! Cuak!! Macam mana panel aku???

Tanya dengan receptionist, oh rupanye ada lift baru kat tepi. Sumpah aku tatau uols!!!! 😁😁

Panel pertama sampai on time, tapi yang kedua si Dato' itu masya Allah... 3.30 petang baru dia sampai. Pffthhh!

Meeting berjalan lancar tanpa 2nd boss dan TNCPI. Takde hal. Memang proses ni semua aku yang buat sejak awal sampailah sekarang.. Sistem pun aku jaga seorang so apa ada hal... Aku jawap apa yang aku tahu dan just be myself.

Almhamdulillah. Tiada major waima minor corrections sekalipun.

Dengan bergayanya panels puas hati dan  endorse bajet rm2.512 juta tanpa banyak songeh.

I did it.

Lepas panel makan semua balik office dan nak pukul 5 pm. Siapkan something pukul 5 terus chiow ke kampus satu lagi, ada Latihan Gamelan..

Kau mampu? Mak ada latihan gamelan ok.... Untuk konvo bulan Oktober nanti...

Main sampai 6 petang, rushing balik. Isi minyak kereta, sampai Lorong Pandan call Bi nak tanya minyak yang dah habis kat rumah dah beli belum? Tiada jawapan. Dah masuk kedai runcit pun masih tiada jawapan. Call rumah, cakap dengan bibik kejap je pastu putus. Call balik engaged!!

Eh baran aku....

Sudahnye aku beli roti, sayur, air kotak dan biskut aje.. Untuk anak2..

Sampai rumah sambung kerja sikit. Hantar whatsapp kat group panel bgtau bajet dh lulus then layan Drama Mencintaimu...

Bi call tapi malas nak layan. Suruh Qila je layan call dia. Aku merajuk.

Lepas habis drama, mandi... Makan malam-- lauk kari & sambal belacan bibik masak.. 

Pastu bergurau dengan anak2 main kejar2 jap.... Sambil main tu sambil gelakkan Amily sebab dia paling kecik tapi paling cerdik cari tempat sembunyi... Heuheuheu... 

Penat dah main kejar2... Gi dapur makan ubat dan vitamin, minum kolagen... Minum Qaseh Adinda... Then baru nak masuk tidur, teringat satu lagi benda belum buat. Cari baju untuk pakai esok...

Opppss ada lagi... 😭😭😭😭 kerja Mama!!! Dia ada bagi list utk cek dalam daftar pengundi. Banyak pulak tu....

Rahsuah anak2 tengok cartoon jap, then aku mengadaple PC balik...

Sigh, penat dan lesu otak aku ngadap PC dari jam 8 pagi sampaile 9 malam macam ni. Letih sangat....

Settle, skrg pukul 10.15 pm, anak2 baru je settle ditidurkan... Aku pun tatau nape aku menaip lebar malam ni.... Saje nak borak dengan blog ni...

Minggu ni minggu akhir bibik dgn kami. Pastu dia dah back for good. Kehidupan aku skrg dah tak sama dah macam dulu... Berubah sama sekali.. Tak tahulah aku boleh tempuh atau tidak... Harap2 oklah...

Apa yang penting anak2 aku. Lain2 aku tanak fikir sangat... Asalkan anak2 aku happy, cukup segalanya-- syukur alhamdulillah. Kepentingan aku, aku letak tepi dulu...

Moga aku kuat untuk menjalani kehidupan lepas ni...... Semoga ada sinar menanti... InsyaAllah... Aminnnnn

Eh penatnya menaip!


Jumaat, Ogos 28, 2015

Wedding Ayu dan Ayie di Borak Ombak...

2 weeks kot lepas raya, ada wedding invitation kat KL. Kat Bora Ombak..

Aku dah lama kenal Ayu, sekal zaman fotopages, sejak zaman anak dara lagi... Masa wedding aku pun dia datang kan, so takkanlah aku tanak datang wedding dia ni....

So ayuh kita....

On the way, Qila pakai tshirt je....
Dah sampai KL baru tukar gown.
Budak ni pun sama pakai tshirt je dulu... Amily, kena ikat... Dia mmg akan tido kalau diikat dalam carseat. Tapi lately dia manja betul. Nanti mesti merengek nak cari Mummy nak tido atas pangku..
Dalam 12.30 kot kami sampai. Orang tak ramai lagi... Tapiiiiiiii... Makanan lauk pauk kenduri sangatlah sedap. First time aku makan rendang daging palempang uols.... Sedap bertambah2.... Heuheuheuheu...
Kami pilih meja hujung. Sedaple menambah. Menu memang terbaik!!! Bukan macam nasi minyak/beriani biasa... Bowringgggg....
Penganti lalu berarak boleh nampak dalam cermin meja kami... Heuheuheuheu...
Amily cotet tanak makan. Dia tengah khusyuk tengok pengantin....
Sweet sangat......

Cantik dan kemas songket dia. Org skrg suka sangat pakai lace, sesekali nampak pengantin pakai songket, smart jugakle kan....
Pelamin pun kemas simple tapi cantik.... Sweet kemas ... Mak suka....
Aku lama jugak kat sana. Sebab Bi terjumpa kawan lama.... Haisshhh.... 

SO janganlah sakit mata ye uols sebab asyiklah selfie sbb bosan gak nak tunggu bebudak habis makan jajan dr goodies bag memasing...
Doorgifts dari mempelai....
Terpaksa kacau Ayu dan suami makan jap.... Sebab nak balik dah....

Kat luar, weols bergambar lagi.... Nguehehehe

Last aku datang sini masa bujang. Skrg tempat ni dah tak berapa cantik macam dulu. 
Qila ambil gambar ni.... Sengetlah pulak Mummy kena crop. Jangan makan hati bagi canlah wey.... Heuheuheuheu...
Suka gambar ni.........

Empat insan paling penting dalam hidup aku pinjaman dari Allah s.w.t

Sayang diorg sangat....

:P

Khamis, Ogos 27, 2015

BBQ Raya...

Opocot mak kau..... Dah nak masuk raya haji baru kau nak cerita pasal ni???

Heuheuheu... Relaxlah uols.... Takde expiry date apa untuk  semua orang mengupdate blog...

Okay, ni masa kami buat makan2 kat rumah adik aku.... Potluck gitu so aku saje buat BBQ sebab masa kat kampung tuhari, tak cukup... Adik aku tak sempat nak makan lamb habis licin... Tu sebab weols buat BBQ lagi....

Semua dah siap pakai apron sorang satu... Si kecik tu pun nak jugaaaaak. Excited nak bakat sosej.

Ko tengok Amily.... Puas Mummy suruh dia posing bertiga dengan kakak dan abang tapi dia tanak... Kemain eksyen tatau kenapa.....

Lepas je Mummy ambil gambar atas tu tetiba dia taik tangan abang dia, ajak bergambar....

Kau rasa, tak ke sentap hati kakak dia?
Kemain manja posing dengan abang.....

Ngueehehheeh.. Amily oh Amily
Geram Mummy tengok dia. Dengan Daddy pun sama, kalau manja kemain manja sangat.... Kalau time dia takde mood, panggillah mcm mana pun memang dia tanak langsung dengan Daddy...

Ikut mood dia aje... 
Meh selfie dengan laki sekali...... 

Kasi canlah kan...
Menu haritu selain BBQ, ada mee kari dan mee sup
Dan lamb..... Yaribbaaaaaa....

Balik dah lewat menguap anak2 aku tahan ngantuk sebab esoknya sekolah... Hehehehe....

Jumaat, Ogos 07, 2015

Raya ketiga...

Nak jugak upload kat blog uols....... Kata kenang-kenangan kaaannn..

Kami masih di kampung masa raya ketiga tu... Means masih ada kat Muar le... Dari Muar gerak pagi kot. Ni kat rumah pertama ke eh? 
Anak2 aku suka makan ni... Diorg kata cupcakes... Banyak diorg makan....
Ayuh bergambar dulu.... Muka masing2 masih suci sebab belum kepam dengan peluh lagi..... Heuheuheuheu...

Qila yang ambil gambar ni.... Amily tengah tidur masa ni... Kuat tidur betul anak dara aku tu....
Kat rumah pertama tu ada harimau noks.... Buat halau monyet kot...

Lepas tu weols ke MITC...
Anak2 bersalaman untuk duit raya... Semua dapat RM5 termasukle aku dan Bi... Ngueheheh..

Ni Ketua Menteri Melaka. 
Ada live band... Korang takkan tak kenal siapa ni kan???
Agak susah nak ambil gambar mereka bertiga. Salah seorang mesti akan tersepit punya...
Nak ambik gambar berdua pun susah.... Ada dua juon menyelit belakang bontot aku tu.... Tolak2 aku dari belakang. Sakit hati mak! Cer tcari mana kepala Ariq... Buehehehe..
Weols sambung raya, tapi sempat drive through McD sebab anak2 tak cukup makan... Ariq merengek nak nasi... Kat openhouse mana nak dapat nasi. Dah alang2 drive through, semua order burger untuk diri sendiri... Ngueheheh...

Ni atas ni entah rumah ke berapa entah....

Layaaaaaaaaaaannnn... Sampai rumah Muar malam.