Jumaat, Oktober 31, 2014

Baju concert!

 Semalam teacher masing2 dah bagi baju concert bebudak ni..... Mummy balikd ari office masing2 tunjuklah baju masing2....

Terus nak try.....



Amboiiiiiiiiiiiiiiiiii... Kemain lip lap baju Qila... Ada 3 pieces... Renyah nak pakai ni oiii.... Belum bangle kat tangan tu lagi.... Rantai tu nanti kena pulang balik kat teacher nanti... Baju boleh ambil. Sebab dah bayar RM 100 tu... :P

Ni pulak.... K-Pop sangat....

Tetiba adik datang peluk dan cium.... Sayang sangat kot tengok abang jadi handsome pakai baju merah menyala ni....

Cikgu siap pesan kena beli baju putih buat pakai kat dalam...

Haih, duhet lagi....... 

Tak sabar nak tengok anak2 beraksi ahad ni.....

Rabu, Oktober 29, 2014

Convo!

Weekend ni Qila convo...

Kehlas baru enam tahun dah convo. Eh betul lah tu.... Convo dari kindy dialah... Heuheuheu...

So, dia pun merangkap MC pada petang tu... Rasanya kenalah datang awal dari biasa. Selalunya weols datang lambat dan make up pun kat dewan jeghs..  Masuk tahun ni, adalah tahun keempat concert Qdees untuk Qila... Hamik ko... EMPAT konsert okay? Means empat baju dia ada... 

Jap eh nak throw back...
.
.
.
.
.
.

Tahun 2011, masa ni dia 3 tahun... 

Baru baik sakit ni.... Ko tengok mata panda tu sebab dia menangis kat belakang stage sebab Mummy Daddy semua kat depan. Bibik pulak sibuk jaga adik.. Huhu.. Tahun ni baju seksi. Lagu Hawaii... 

Ni tahun 2012, masa umur dia 4 tahun..

Lagu korea kot masa ni... Dia memang excited sebab suka sangat dengan lagu ni... Goyang pun ada lebih lah.... DIa paling montok seluar sendat.. Penuh vontot dia bila bergoyang... Kids lain semua kurus... Heuheuheu

Ni tahun 2013, masa umur dia 5 tahun.

Masa ni Ariq pun join concert tapi Ariq class 4 tahun le... Qila tak suka sangat lagu tahun ni so dia kureng excited... Hehehe.. Kat rumah pun takde nak praktis bagai... Masa ni Daddy takde... Tahun ni pun Daddy takde.. :(

Tahun 2014???

Dia 6 tahun. Sangat2 excited sebab dia akan jadi MC, dan dance lagu bollywood. Hahaha... Requested nak minachi dots lah, earing lah... Gelang lah..... Masa MC dia kena pakai baju lain. Bila turn dia dance baru teacher akan tukarkan baju dia. So untuk MC Mummy belikan dia baju ni :-

Heuheuheu... Murah je... Lengkap dengan minachi dot, gelang dan earing... Hehehehe... Punjabee suit. Comel sangat nak macam anak orang india yang berkulit cerah sikit...

Suka betul dah ni... Dah tak sabar dah nak beraksi. Skrip semua dah siap hafal dah....

Macam chindian kan Daddy?????

Mummy pun tak sabar nak tengok Qila beraksi 2 November ni.... Jadi MC then dancing... Tak sabar sangat ni.... 

Hehehehe...

Tungggguuuuuu.....

Jumaat, Oktober 24, 2014

Suavinex


Suavinex...

Brand ni memang susah jumpa... Tapi kat Melaka ni ada jual, kat Manjaku.

Amily mmg dah pakai brand ni sejak baby lagi terutama Ninit dia... Ninit dia adelah pacifier lah...

Terbaru, iols beli botol susu dia... Sebab ada less 10%.

Huhuhu... Comel nak mamps...

Color pink pastel takde less pulak so ambil yang ini :-


Rabbit naik buaian...

Comel gila noks.... 
Color ni memang in dengan Amily.... Kalau pinky pinky sangat tak sesuai... Huhuhu...

Geram rasa nak letak nescafe ais dalam ni pastu nyonyot..

Hahahahaha... Tapi satu je tak best,

Puting dia...

Yarabbi... Puting zaman bila ni wey???? Takpe.... Iols tukar dengan puting MAM sebab Amily guna puting tu je... Selama ni dia pakai botol MAM dan Pura Kiki.. Tapi puting MAM. So ni yang latest - Suavinex...

Hahahaha... Mak kau mmg kiasu Amily weyyyy...


Selasa, Oktober 21, 2014

Aktiviti hujung minggu

Bosan duduk rumah, pepagi tu kan lepas breakfast ajak anak2 keluar pergi Thong Hup..

Heuheuheuheu... Actually sebelum tu gi kedai buku Popular... Beli barang Mummy.. Anak2 punye barang beli kat Thong Hup sudeh... :P

Berhabis jugak kat Thong Hup nun sebab semua benda bebudak ni nak beli.... Shessshh...

Actually nak beli something untuk Amily main... Banyak jugak beli untuk dia :-
Color sticks

Untuk perkembangan otak ni kan.... Suruh dia bezakan color2 tu semua, asingkan ikut pinggan tu.....

Sepit baju.... Nak pertingkatkan motor skills dia supaya tangan dia kuat untuk menyepitkan sepit tu ke mana tempat yang dia suka... Boleh gak ajar bezakan ikut color...

Yang ni ABC biasa tapi boleh dilekat di white board.

Tapi Amily lebih suka lari ulang alik lekat kat fridge.. Huhuhuhu...

Si kakak dan abang, Mummy suruh diorang buat roads, pakai masking tape.... Lepas buat, tandakan jalan tu dengan marker pen....

Syioklah diorg main cars pastu.... Rumah kau kat sana, rumahku disini....

Nak gi Tesco belah sana, Mahkota Parade belah sini...

Agegegegege...

Leka lah jugak diorg main dalam ni... Sila pejam mata ye... Bilik anak aku mmg macam tongkang pecah!

Qila pun tetiba seronok nak main cars....

Eh senyaaaaaaaaaaap je si kecik tu kat hall... Buat apa eh?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Hamboiiiiiiiiiii..... Kalau dalam wayang ni port paling depan uols....

Mendongak. Dengan ninitnyaaa... Napkinnyaaaa... 

Tahu pulak orang ambik gambar dia....

Kaki tu.........

Geram Mummy tengok budak banyak akal ni.... Daddy balik nanti mesti terkejut tengok perangai anak2 dia ni....

Semua dah macam bebudak besar dah... Dah takde bau baby dah... Semua dah bau masham je...

Hehehehe...

Happy Deepavali everyone!

Khamis, Oktober 16, 2014

Amily yang dedek...

Dulu, masa umur Qila baya2 Amily- umur setahun 5 bulan ni.... Dia sangat lain dari Amily... Dia tak tengok cartoon, dia takde kawan... Dia tak main Ipad or Phone... Sangat mudah dijaga... Kalau jaga dia sendirian kat rumah memang takde masalah. 

Dia pun tak banyak sangat aktiviti. Dia tak melasak panjat sana sini... Dia cuma attach dengan buku2 dia, mainan2  dia, video magic english dia... Dia dah pandai menulis masa umur2 macam ni... Dia buat coloring... Tekun sangat. Tu ajelah kot. 

Masa tu aku dah pregnant Ariq almost 8 9 bulan... Memang dah sarat sangat.. Tapi takde masalah langsung nak jaga dia sensorang kat rumah sewa kami... Nak bawak dia kemana2 pun senang dan mudah diurus... Dia anak yang sangat mudah dijaga. Takde pun nangis atau cranky bila kat rumah. Tak pernah. Masa tu memang Mama yang jaga dia bila aku kerja... kami belum ada bibik lagi masa ni..

So memang dia manja sangat... Takde melasak or menotty bagai... Baik-baik budi sahaja... :)

Dia start nakal melasak pun, bila adik dia lahir.... Sebab jealous kot.. Ihiks...

So Amily ni memang sangat lainlah dari A'qila, kakak dia...

Rupa, perangai, bentuk badan... Tidak sama menurun langsung...

Dia jauh sangat advance. Dah pandai main Ipad, tengok Hi5, main phone.. Yelah sebab dia ada dua mentor atas dia yang umur jauh beza dengan dia kan... Haruslah...

Last week.. Masa cuti panjang, bila duduk rumah.. Macam2 peel dia aku dapat belajar. Yelah time kerja masa adelah sangat terhad...

Amily ni sangat kedidi. Bak kata orang Melaka, bila time dia nak melasak tu, dia akan buat semua benda dalam masa serentak... Orang tengah sibuk, masa tulah dia pun sibuk.

Masa ni, aku tengah sibuk siapkan makanan untuk kakak dan abang dia kat dapur. Memang tak perasan sungguh dia dapat capai jug yang penuh dengan air suam... Bila dah tak larat nak pegang jug tu, apa lagi jug pun terlepas... Habis banjir satu dapur....

Bila aku berlari gi toilet nak ambil mop, tengok2 dia dah sibuk mengelap dengan kain buruk...
Pandai kau ye dik.... Abang dan kakak pun takde nak tolong Mummy... Diaorg pun ada kat dapur tapi buat bodoh je.... Adik je yang tolong Mummy lap air tu.... Aku capai phone nak ambil gambar, tapi masa tu dia dah pergi ke depan hall. 

Aku marah dia.. Aku cakap, pergi lap balik air tumpah tu.....

So dia gi lah ambil balik kain buruk then lap balik air tu... So aku dapat ambil gambar atas tu... Hahahahahahaha...

Kijam tak Mummy?????

Lepas tu, dia nampak chipsmore.. Terus mintak....

Duduklah diam makan jap sambil belek2 ABC dia tu....

Ohye, selain berbeza perwatakan dan perangai.... Dia juga amat berbeza dari abang dan kakak dia. Sebab, rambut dia sorang je curly... Buat tambah muka nakal dia tu......

Ihiks...

Ape ape pun, Mummy sayang semua anak2 Mummy...

Sayangggggggggggg sangat!!!!!!

Selasa, Oktober 14, 2014

Bila dia dah start meratap rindukan Daddy..

Malam sebelum tu, sebelum nak tidur meratap-ratap bercakap sensorang sambil belek2 gambar Daddy dia... 

Memang rindu sangat dah tu.. Ayat2 yang keluar dari mulut dia mmg buat Mummy merembes air matalah malam tu..... Sedihnya hanya Tuhan yang tahu. Kita ni orang2 tua kalau rindu banyak benda boleh buat untuk alihkan rasa tu. Tapi diorg ni masa nak tidurlah masa yang sangat kritikal. Sebab sepanjang daddy cuti 6 bulan tu, memang setiap hari Daddy yang tidurkan dia.. Gosok2 badan dia... urut2 kaki dia....

So bila Daddy dia takde, memang sanagt2 terasa, Setiap malma dia merayu Mummy tidurkan dia... Nak buat macam mana nak, Mummy kena tidurkan Amily dulu... 

Anak2 aku ni jenis yang tidur serentak... Kalau mak dia dah masuk bilik, masing akan mengekor masuk bilik gak.. Memang manja melampau... Qia memang ok je tidur sendiri. Cuma Ariq tu memang ngada lebih sikit..

Selalunya kalau Amily dah tidur, bila tengok Ariq, dia pun akan tertidur sendiri.

Kalau belum, aku akan turun ke bawah dan tidrukan dia. Gosok2 badan dia sampai dia terlelap..
Macam gambar atas ni, dia tertidur sendiri. Alas bantal dengan baju busuk Daddy dia, cium kain yang Daddy 'hadiah'kan masa dia selsema tu...

Sedih sangat Mummy tengok budak manja ni punya gelagat.

So pagi Sabtu cuti weekend lepas, gigih Mummy bangun pagi ajak dia main ffotball depan rumah.... Gitueewww.. Buat aktiviti jantan yang dia buat bila Daddy ada.

Gaya mesti ada uols..... Kata profesional kaaaaaann... Pui


Posing juga adelah perlu... Nak tunjuk Daddy...

Baju Mancity bukan sembarangan uols.. Paklong dan Mklong dia belikan dari Manchester nun. 

Kemain anak Mummy. Boots bola Mummy yang hadiahkan last month. :)

Socks tak tahan macam pemain sampai lutut elak kecederaan kalau jatuh.. Ihiks... 

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... Hati dia takde kat padang..... Dia main kejap je... Tak seronok kot main bola dengan Mummy sebab Mummy asyik ambik gambar dia je...

Bila Mummy suruh panaskan badan lari satu padang dia boleh bagi alasan.

"Dont want. Got taik kucing"

Hampeh kau.

Last-last dia duduk je..... Tengok kucing jiran lari sana sini... Boleh?

Tapi dia ada tunjuk skills yang Daddy ajar kat dia... Macam gelecek bola dalam bentuk lapan, keliling tempat yang dia duduk tu... OKlah at elast dia ingat apa yang Daddy ajar. Kan?


Semoga dah besar nanti, Ariq akan jadi school player ye sayang... Golf kau nak main, football pun hendak.. Bowling pun nak....

Takpe, boy memang mesti kena terer banyak benda... Baru jadi rebutan..

:)

Isnin, Oktober 13, 2014

Dedek manje masham Mummy

Ni bila eh... Few weeks back, Mummy MC sebab memang tak larat sangat dah. Selsema sampai mata pun bengkak gatal merah. So MC jelah... Kebetulan Amily pun batuk, so lepas hantar kakak & abang gi school, kami ke klinik.

Hanya berdua..

So madam Amily duduk belakang sensorang...
Baik sungguh alahaaaaaaiii.... Sebab abang dan kakak takde nak jadi bahan gaduh.

Ni otw balik rumah dah dari klinik. Klinik pun dekat je. So takdelah risau dia melasak kat belakang nun..

Tapi dia diam pun bersebab uols.... Cer tengok ni:-

Dah start menguaaaaaaaap....

Pandang kiri kanan...... Ni gambar Mummy ambil masa kat traffic light.

Masa dah masuk simpang rumah tengok dia dah terlelap... Terus berhenti tepi ambil gambar dia dan video dia tersengguk2 tidur.... Hahahahahah... Mummy kau memang kijam nak...

Terpaksa Mummy bawak slooowwwww sangat takut dia terhentak.... Lena sungguh lahai... Masa dah sampai rumah terkejut dia bibik buka pintu kereta nak dukung dia... Sambung tidur sampai pukul 12.. Hehehehe....

Tu je nak cerita.

Kbai!

Rabu, Oktober 08, 2014

Main pasir

Lama tak update pasal anak2 daku manja bucuk masham ni.... Tadi kan baca balik entries lama masa Ariq umur 1-2 tahun, dan Qila umur 2-3 tahun.... Rinduuuuuuuuuu sangat. Masa tu still lagi hidup di rumah sewa. Bersama bibik lama yang muda, sporting, gila2 dan cekap.... Seronok sangat kesana kemari...

Skrg ni nak kesana kemari dengan bibik tua yang 24 hrs slow dan membosankan ni mmg sungguh tak best. Nak keluar jenjalan pun tak feel sangat sebab entahlah...

Bukan tak reti nak bersyukur tapi rasa keluar dengan nenek2 jah nyahs! Aku pulak risau dia tersungkur masa keluar kereta dukung Amily.. Aku pulak risau dia terpeleot masa kejar Amily... Segalanya lembs dan terpinga2... Letih noks.... Korang pun tahu life aku dulu macam mana. Aktif kesana kemari walaupun suami takde... Dari pagi bawak kemalam asyikkkkkkkkk merayau.

Sekarang??? Duduk rumah terperap je.. :(( Penat sangat kalau nak keluar just bertiga dgn anak plus bibik. Sebab semua kena urus sendiri. Start dari packing apa nak abwak, drive, jaga anak2 beri arahan itu dan ini pada bibik sebab bibik tu sangat tak independent dan amat bergantung pada aku. Nak melangkah pun aku kena bagitau haaa kiri ke kanan, belok sana ke sini..

Letih noks!! Kalau kat mall, dia tolak stroller bebetul belakang aku. Selalu sondol aku... Mahunye taks akit hati... Asyikkkkkkkkkkkkk terpinga2... Pffft!
Tapi, kena jugakle bawak anak2 keluar. Sian diorg bosan kat rumah nun... Macam skrg ni, kami keluar main pasir kat Pantai Puteri... Saje release tensyen. Penat wooooooo nak kawal Amily sebab bibik pun tak terkawal Amily tu.. Selamba je dia berlari masuk dalam air.. Aduahi anak.

Muka mmg innocent tapi real life... Nan hado..... Dia mmg suka sangat main air. Tak macam abang. GELI

Habis basah lencun... Nasib bawak baju spare..

Ni 2nd time Amily terdedah dgn beach.. Last year dia baby lagi tatau apa... Amily sangat tekun.. Dia ushar je buih2 ombak tu...

Aku lepaskan jelah dia... Biar je dia main pasir tu.... Kasi dia berimaginasi apa pun yang dia hendak.. Heheheh..

Ushar... Macam sedap...

Kiri kanan ada pasir tangan dia... Ape kebenda lah ni agaknye....

Sekali dia nngap daaaaaaaaa... Lazat lettuw..... 

Bibik? Dia tak perasan pun anak aku makan pasir. Dia sedang menikmati keindahan alam. Kau mampu???!

Anak lelaki yang manja terlebih... Memang tak lah dia nak kenakan kaki dia dengan pasir dan air.. Sorry lah.. Urban sangat lettueww..

Sengih pun paksa je...

Kakak lencun jugak dengan pasir main korek2..... Puas hati dia. Tapi dia tak main air. Setakat main pasir je......

Bila compared muka dia ni skrg dgn muka dia masa 2 3 tahun dulu... Banyak sangat berubah. Ramai kata dan komplen dia dah kurus.. Bagi aku oklah kot badan macam ni.. Kalau gemok sangat nanti dah sekolah orang akan panggil dia gemok... Not nice okay... Kita pun dulu masa sekolah suka dok perlekeh budak gemok. Betul tak? Susah nak lari masa PJ. Susah nak masuk kelas drama... Kan??

So aku rasa body Qila sekarang just nice... Gebu dan mantap bergetah orang tgk pun sedap je... Takdelah kurus kering pun kan???

Oklah tu...

Cheers!