Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2014

Baju concert!

Imej
Semalam teacher masing2 dah bagi baju concert bebudak ni..... Mummy balikd ari office masing2 tunjuklah baju masing2....
Terus nak try.....


Amboiiiiiiiiiiiiiiiiii... Kemain lip lap baju Qila... Ada 3 pieces... Renyah nak pakai ni oiii.... Belum bangle kat tangan tu lagi.... Rantai tu nanti kena pulang balik kat teacher nanti... Baju boleh ambil. Sebab dah bayar RM 100 tu... :P
Ni pulak.... K-Pop sangat....
Tetiba adik datang peluk dan cium.... Sayang sangat kot tengok abang jadi handsome pakai baju merah menyala ni....
Cikgu siap pesan kena beli baju putih buat pakai kat dalam...
Haih, duhet lagi....... 
Tak sabar nak tengok anak2 beraksi ahad ni.....

Convo!

Imej
Weekend ni Qila convo...
Kehlas baru enam tahun dah convo. Eh betul lah tu.... Convo dari kindy dialah... Heuheuheu...
So, dia pun merangkap MC pada petang tu... Rasanya kenalah datang awal dari biasa. Selalunya weols datang lambat dan make up pun kat dewan jeghs..  Masuk tahun ni, adalah tahun keempat concert Qdees untuk Qila... Hamik ko... EMPAT konsert okay? Means empat baju dia ada... 
Jap eh nak throw back... . . . . . .
Tahun 2011, masa ni dia 3 tahun... 
Baru baik sakit ni.... Ko tengok mata panda tu sebab dia menangis kat belakang stage sebab Mummy Daddy semua kat depan. Bibik pulak sibuk jaga adik.. Huhu.. Tahun ni baju seksi. Lagu Hawaii... 
Ni tahun 2012, masa umur dia 4 tahun..
Lagu korea kot masa ni... Dia memang excited sebab suka sangat dengan lagu ni... Goyang pun ada lebih lah.... DIa paling montok seluar sendat.. Penuh vontot dia bila bergoyang... Kids lain semua kurus... Heuheuheu
Ni tahun 2013, masa umur dia 5 tahun.
Masa ni Ariq pun join concert tapi Ariq class 4…

Suavinex

Imej
Suavinex...
Brand ni memang susah jumpa... Tapi kat Melaka ni ada jual, kat Manjaku.
Amily mmg dah pakai brand ni sejak baby lagi terutama Ninit dia... Ninit dia adelah pacifier lah...
Terbaru, iols beli botol susu dia... Sebab ada less 10%.
Huhuhu... Comel nak mamps...
Color pink pastel takde less pulak so ambil yang ini :-

Rabbit naik buaian...
Comel gila noks....  Color ni memang in dengan Amily.... Kalau pinky pinky sangat tak sesuai... Huhuhu...
Geram rasa nak letak nescafe ais dalam ni pastu nyonyot..
Hahahahaha... Tapi satu je tak best,
Puting dia...
Yarabbi... Puting zaman bila ni wey???? Takpe.... Iols tukar dengan puting MAM sebab Amily guna puting tu je... Selama ni dia pakai botol MAM dan Pura Kiki.. Tapi puting MAM. So ni yang latest - Suavinex...
Hahahaha... Mak kau mmg kiasu Amily weyyyy...

Aktiviti hujung minggu

Imej
Bosan duduk rumah, pepagi tu kan lepas breakfast ajak anak2 keluar pergi Thong Hup..
Heuheuheuheu... Actually sebelum tu gi kedai buku Popular... Beli barang Mummy.. Anak2 punye barang beli kat Thong Hup sudeh... :P
Berhabis jugak kat Thong Hup nun sebab semua benda bebudak ni nak beli.... Shessshh...
Actually nak beli something untuk Amily main... Banyak jugak beli untuk dia :- Color sticks
Untuk perkembangan otak ni kan.... Suruh dia bezakan color2 tu semua, asingkan ikut pinggan tu.....
Sepit baju.... Nak pertingkatkan motor skills dia supaya tangan dia kuat untuk menyepitkan sepit tu ke mana tempat yang dia suka... Boleh gak ajar bezakan ikut color...
Yang ni ABC biasa tapi boleh dilekat di white board.
Tapi Amily lebih suka lari ulang alik lekat kat fridge.. Huhuhuhu...
Si kakak dan abang, Mummy suruh diorang buat roads, pakai masking tape.... Lepas buat, tandakan jalan tu dengan marker pen....
Syioklah diorg main cars pastu.... Rumah kau kat sana, rumahku disini....
Nak gi Tesc…

Amily yang dedek...

Imej
Dulu, masa umur Qila baya2 Amily- umur setahun 5 bulan ni.... Dia sangat lain dari Amily... Dia tak tengok cartoon, dia takde kawan... Dia tak main Ipad or Phone... Sangat mudah dijaga... Kalau jaga dia sendirian kat rumah memang takde masalah. 
Dia pun tak banyak sangat aktiviti. Dia tak melasak panjat sana sini... Dia cuma attach dengan buku2 dia, mainan2  dia, video magic english dia... Dia dah pandai menulis masa umur2 macam ni... Dia buat coloring... Tekun sangat. Tu ajelah kot. 
Masa tu aku dah pregnant Ariq almost 8 9 bulan... Memang dah sarat sangat.. Tapi takde masalah langsung nak jaga dia sensorang kat rumah sewa kami... Nak bawak dia kemana2 pun senang dan mudah diurus... Dia anak yang sangat mudah dijaga. Takde pun nangis atau cranky bila kat rumah. Tak pernah. Masa tu memang Mama yang jaga dia bila aku kerja... kami belum ada bibik lagi masa ni..
So memang dia manja sangat... Takde melasak or menotty bagai... Baik-baik budi sahaja... :)
Dia start nakal melasak pun, bila…

Bila dia dah start meratap rindukan Daddy..

Imej
Malam sebelum tu, sebelum nak tidur meratap-ratap bercakap sensorang sambil belek2 gambar Daddy dia... 
Memang rindu sangat dah tu.. Ayat2 yang keluar dari mulut dia mmg buat Mummy merembes air matalah malam tu..... Sedihnya hanya Tuhan yang tahu. Kita ni orang2 tua kalau rindu banyak benda boleh buat untuk alihkan rasa tu. Tapi diorg ni masa nak tidurlah masa yang sangat kritikal. Sebab sepanjang daddy cuti 6 bulan tu, memang setiap hari Daddy yang tidurkan dia.. Gosok2 badan dia... urut2 kaki dia....
So bila Daddy dia takde, memang sanagt2 terasa, Setiap malma dia merayu Mummy tidurkan dia... Nak buat macam mana nak, Mummy kena tidurkan Amily dulu... 
Anak2 aku ni jenis yang tidur serentak... Kalau mak dia dah masuk bilik, masing akan mengekor masuk bilik gak.. Memang manja melampau... Qia memang ok je tidur sendiri. Cuma Ariq tu memang ngada lebih sikit..
Selalunya kalau Amily dah tidur, bila tengok Ariq, dia pun akan tertidur sendiri.
Kalau belum, aku akan turun ke bawah dan tidr…

Dedek manje masham Mummy

Imej
Ni bila eh... Few weeks back, Mummy MC sebab memang tak larat sangat dah. Selsema sampai mata pun bengkak gatal merah. So MC jelah... Kebetulan Amily pun batuk, so lepas hantar kakak & abang gi school, kami ke klinik.
Hanya berdua..
So madam Amily duduk belakang sensorang... Baik sungguh alahaaaaaaiii.... Sebab abang dan kakak takde nak jadi bahan gaduh.
Ni otw balik rumah dah dari klinik. Klinik pun dekat je. So takdelah risau dia melasak kat belakang nun..
Tapi dia diam pun bersebab uols.... Cer tengok ni:-
Dah start menguaaaaaaaap....
Pandang kiri kanan...... Ni gambar Mummy ambil masa kat traffic light.
Masa dah masuk simpang rumah tengok dia dah terlelap... Terus berhenti tepi ambil gambar dia dan video dia tersengguk2 tidur.... Hahahahahah... Mummy kau memang kijam nak...
Terpaksa Mummy bawak slooowwwww sangat takut dia terhentak.... Lena sungguh lahai... Masa dah sampai rumah terkejut dia bibik buka pintu kereta nak dukung dia... Sambung tidur sampai pukul 12.. Hehehehe...…

Main pasir

Imej
Lama tak update pasal anak2 daku manja bucuk masham ni.... Tadi kan baca balik entries lama masa Ariq umur 1-2 tahun, dan Qila umur 2-3 tahun.... Rinduuuuuuuuuu sangat. Masa tu still lagi hidup di rumah sewa. Bersama bibik lama yang muda, sporting, gila2 dan cekap.... Seronok sangat kesana kemari...
Skrg ni nak kesana kemari dengan bibik tua yang 24 hrs slow dan membosankan ni mmg sungguh tak best. Nak keluar jenjalan pun tak feel sangat sebab entahlah...
Bukan tak reti nak bersyukur tapi rasa keluar dengan nenek2 jah nyahs! Aku pulak risau dia tersungkur masa keluar kereta dukung Amily.. Aku pulak risau dia terpeleot masa kejar Amily... Segalanya lembs dan terpinga2... Letih noks.... Korang pun tahu life aku dulu macam mana. Aktif kesana kemari walaupun suami takde... Dari pagi bawak kemalam asyikkkkkkkkk merayau.
Sekarang??? Duduk rumah terperap je.. :(( Penat sangat kalau nak keluar just bertiga dgn anak plus bibik. Sebab semua kena urus sendiri. Start dari packing apa nak abwak, …