Selasa, Ogos 26, 2014

Jamban Legend



Kau berani??

Ni jamban kampung aku kat Muar nun.....

Hahahahahahaha.... Tapi romantiklah jugak bila laki dok teman kat luar... Sambil berak sambil berbual.... 

Mesra kheeenn???

Sadis sikitle bila tgh langkah besar2 nak elak lecak, kaki kau terjerumus dalam lumpur sebab baru lepas hujan lebat...

Nostalgik noksss

Mampoo??

Selasa, Ogos 19, 2014

Tak jadi sign on...

 Sepatutnya Daddy sign on kapal last week..... So beramai2 weols ke KL nun... Kami pergi sehari awal sebab Daddy perlu ke Jabatan Laut utk renew certificate dia. So kami stay kat hotel di Subang. Konon tengah2 antara Dayabumi dan Jabatan Laut nun... 

Weols gerak dari rumah dah agak lewat... Kelam kabut sungguh... Ninit Amily pulak entah mana cari tak jumpa... So singgah Manjaku beli tapi takde yang macam dia selalu guna. Brand Suavinex mmg ada kat sana je... 

So ni tengah mengamuk merajuk dalam kereta sebab takde ninit nak isap... Seksa nooo Mummy nak melayan dia... Bagi yang lain dia tanak.. So bukanlah salah Mummy pun... Thats why dia tak meraung sangat cuma sedih pilu je sikit2... Hehehehe.. Tapi dalam kereta ke KL melekap jelah macam ni... Lenguh!!

Yang di diva seorang ni dah tak sabar sangat nak holiday kheeeennn... Dari rumah dah siap pakai hat  dan sunglasses dia tu... Lama tak abwak diorg holiday pun... Sayu je Mummy bila tengok anak2 sangat excited. Siapalah bebudak tak suka tidur hotel kan???
 
Mummy nak selfie, dia dok blocked.. Sampai Subang hujan renyai... Nasib baik lepas check in, hujan dah stop... So pas check in terus ke pool... Diorg mmg tak sabar dah...

Amily tuuuuuuu...... Ni second time dia mandi pool.. Sejak dah pandai jalan ni, ni kali pertama lah... Ya Allah punyelah excited dia mengalahkan abang dan kakak!

Tengoklah muka dia tu... Ariq masa umur macam dia ni manalah reti mandi2 pool dia... Dia takut sikit... Amily ni bangsa tak tahu takut.. :p

Sejuk gak petang tu tapi ade diorg kesah??


Kejap je diorg mandi kat sini.. pastu masing2 pindah kena pool besar tu... Qila mmg suka... Siap bukak arm floats tu berenang sendiri... Tak tahu takut Mummy yang seriau... Daddy tu mana nak pegang Amily, mana nak pantau Qila lagi... Haiisshh... Seronok sungguh bebudak tu mandi sebab takde orang lain...

Mummy terus ambil Amily sebab dah biru dah dia sejuk. Dia boleh meraung kau.... Dah siap bukak baju, dengan bogel2 tu dia lari balik masuk pool... Kau mampooo? Mandi bogel gituuu..

Takut selsema pulak terus seret dia naik bilik. Stillllllllllllllllll mengamuk bila sampai bilik sebab takde orang... Dia tahu abang dan kakak still kat pool lagi... Bagi susu terus diam... 

Adik oh adik........ Kerinting rambutnya terserlah bila rambutnya basah.. Huhuhu... 

Malam kami jenjalan cari makan. Bebudak ni memang lapar. Habis seorang sepinggan nasi goreng cina... Amily pun makan banyak...  

Dah kenyang masing2 requested nak naik bilik tidoooooooo... Tapi takde lah awal mana pun tido... Main dulu atas katil baru tido...

Kami tak abwak stroller. Masa ni Amily dah penat berlajan berlari so dia mintak dukung.... Kalau tak, dia meniarap atas lantai tu noks!!

Esoknya masa Daddy ke Jabatan Laut, maka Mummy pun bawakle bebudak bertuah ni gi breakfast... Okaylah boleh handle tiga orang anak lasak ni sendirian... Alhamdulillah meja buffet pun tak jauh dari meja... Tapiiiiiiiiii... Masa sedap2 makan tu Ariq boleh jerit pulak... 

"Mummy i want to go to tolilet!!! Nak yaaaaaaaaaakkk!!! Nak yaaaaaakkk!!" 

Spoiled!!

Qial siap suggest, "Mummy pergilah bawak Ariq, kita jaga Amily..."

Huhuhuhu... So makan lelaju, terus naik ke pool Ingat nak suruh dia berak sana je tapi nampak pool terus tak jadi... Dia berak masa dah naik bilik je... Hahahaha... Bertuah punye anak!


Ni semua gambar masa breakfast...

 

Cuaca macam mencung so tak panas... Masa nid ah pukul 10 pagi... Amily berapa kali keluar masuk sebab dah biru hitam bibir dia... Sampai dia menggigil... Tapi dia mengamuk nak masuk air balik... Geram Mummy...

Sampai satu tahap dia sendiri mintak dukung keluar dari air. Tak tahan sangat lah tu....

Ariq asyik tanya.. "Kenapa bibir adik hitam. Kenapa badan adik hitam???"

Huhuhuhu... Ko bayangkan betapa birunya anak aku tahan sejuk!


Rasa bangga dengan diri sendiri dapat handle anak2 mandi di kulam seorang diri... Ahaks....

Agaknya ARiq pun tak tahan sejuk dan tak tahan nak berak... Dia pun surrender keluar dari kulam dan ajak balik bilik. Cuma Qila je liat sikit nak keluar. Pujuk punya pujuk, berjaya jugak....

Naik bilik, sambung mandi kat bathtub sambil Mummy kemas2 beg... Boleh baik je tiga beradik tu mandi sama2... Tapi tak lama lepas tu Amily keluar. Amily keluar je abang dan kakak macam mak lampir mandi terjerit2 buat jadi slide tub tu... Lantak le kau nak janji happy dan jangan jatuh berdentum sudahle...... :P

Pukul 12 Daddy pulanggggg bawa berita bahawa cert dia hanya boleh siap 2 minggu lagi.... Ya ampun maha lembab Jabatan Laut buat kerja... :P

Makanya, ayuh ke office dulu tengok apa diorg kata....

Sampai office MISC, mamam dulu.... Kat bawah Dayabumi tu aje....


Punnnnnnnnnn licin dua pinggang nasi goreng cina masing2... Amily makan kuehteow Daddy... Boleh? Pas settle je makan, Ariq kecoh nak kencing, Qila kecoh nak yak.... Takes turn lah Mummy dan Daddy bawak diorg ke toilet. Kecoh!! Pas settle abang dan kakak punya panggilan alam, si Amily pulak yak!!!

Adoyaaaaaaaaiiii....

Basuh yak kat atas office MISC ajelah sbb bersih sikit dari kat bawah ni...

Baru merasa kelam kabut kaaaaaan.... Tapi kalau bawak bibik pun sama je kelam kabut sebab dia pun bukan membantu sangat pon.. Lembs!

Office kata, kenalah tunggu gak certs siap baru boleh belayar. Maka, tidakle jadi Daddy naik kapal esoknya tu.... Maka tidakle jadi tidur hotel untuk haritu. Baiklah pulang ke pangkal jalan........ :P

Qila dan Ariq dah mula sedih sebab tak jadi tidur hotel lagi... Kena balik Melaka.... Hamboiiiiiiiiiiiiii... Tak ingat sekolah langsung kaaannn...

Nasib ada anak Mummy yang comel ni tolong bawakan diaper bag sepanjang kami kat KL. Walaupun sampai senget2 bahu dia... Sayang Qila ketat2... Esoknya terpaksa upah toys kat Toysrus...

Kopak Mummy... Huhuhuhu

Jumaat, Ogos 15, 2014

Raya ketiga

Dah nak habis raya baru reti nak update pasal raya ketiga... Uhuks... 
Lembam..
Sadoooo...


Meh tayang adik ipar dan anak buahku... Satu-satunya adik ipar dan anak buahku....  Amily dan Adam sebaya tahun... Amily lahir Mei, Adam lahir Dec... Hehehe


Susah betul nak ambil gambar si dedek ni.... Comel pulak tengok dua beradik ni pakai baju sedondon.

Kobis bunga Mummy......

Amily pantang nampak tangga.. Memanjat je kerja dia... Letih nak kejar... Bibik duduk bersimpuh makan mee, aku dok sibuk kejar Amily naik tangga... Kau mampu?



Nilah anak2 buah aku dari sepupu sepapat... Anak dara mmg ramai... Anak teruna seorang dua je...
Nilah anak teruna manja paku belanda Mummy nan saorang...

Apsal banyak sangat gambar kami kat rumah ni aku pun tatau... Bosan nunggu tuan rumah buat air kowt... Hahahaha


Petang tu aku terus balik rumah Melaka... Raya ke empat tak kemana2 langsung sebab batuk dan selsema so duduk rumah tidur aje....

:P

Khamis, Ogos 07, 2014

2 Syawal

Raya kedua masa tu lah still kat Muar.... Kampung mak aku...

Hujan pulak uols pagi tu....... Sejukkkkkkkkkk... Syukurlah sebab 1st raya tuhari panas berdenkang... So hujan tu sejuklah sikit kampung. Takdelah anak2 aku berkuap kepanasan...

Tapi, pukul 1 petang baru mandi sebab sejuk.. Ihiks... Pukul 2 lebih baru nak start beraya...
Mari bergambar dulu.... Inilah mak aku... Adik aku dan wife dia belum smapai dari Pontian. Dia raya rumah mertua dulu...


Meh bergambar dengan laki pulok..... 

Kami raya banyak juigak rumah... Sampaikan berkuap perut menahan tekak menelan air bergas... Huhuuhuh... Ni Qila ajak bergambar sebab dia ada pakai amke up sikit... Hehehe... 

Mama pun asyikle suh ambik gambar dia... Nak whatsapp kat kenkawan... Agegegege...

Satu-satunya anak bujang trang tang tang saye...... Manja kalah kucing.. Dia dah kurang nakal sejak dapat adik ni cuma banyak menjawap je....

Budak cheeky ni nama je pakai baju kurung. Tapi leka dok panjat sana sini.... Haih..

Masa ni dah rumah keberapa tak ingat dah... Amily dah pengsan tertidur kat rumah kampung so kami je yang teruskan perjuangan beraya...

Songkok Ariq pun dah entah kemana... Hehehe... Esoknya dah balik Melaka dah... Sob sob sob...

Rabu, Ogos 06, 2014

Mummy geram sangat dia ni....


Geram......

Umur dia nak masuk setahun3 bulan.... 

Masih isap ninit dah peluk napkin.... Minum susu 8 oz je... Makan nasi lauk kari ikan paling dia suka... Paling suka jugak mee goreng.. Minum air ape je yang ada dalam cawan... Heheheh...

Kuat memanjat berlari dan bergusti.... 

Manjaaaaaaaaaa sangat... Drama queen.. Suka bongkar bag sekolah abang.. Conteng buku abang... Suka jugak baca buku...

Dah pandai cakap korea... Hahahahaha.... Mengomel marah orang balik bila dia marah, atau kena marah...

Dah start menconteng dinding rumah!!!!

Gigi geraham baru nak start tumbuh. Aiyoooo paling susah nak gosokkan gigi dia..

Rambut kerinting muka bolat macam kobis bunga....

Ohye, dia sangat obsess denagn Minions terutama Banana Songs.... Dia sebut minion tu as "Anaaa" (banana)

Hahaha... Suka nyanyi dan joget... Suka tgk Hi 5 jugak... Suka tengok cartoon.

Skrg ni pantang grill pintu terbukak, dia akan lari keluar... Haihsss...

Ape lagi ek? Suka mintak dukung kalau takde orang bawak dia jalan keluar.. Suka main slides... Tapi tak suka naik swing... 

Lagi apa ek??? Tu aje kot...

Okbai!

Isnin, Ogos 04, 2014

Sakit gigi aku

Harini mmg mood ada kureng mahu kerja.... Dahle batuk... Hidung pun srot sreett... Tekak pun takde selera. Ni ha pukul 11 baru nak datang cafe makan....

Ku ambil lauk daging goreng kicap. Sedap memang sedap tapi liat yarabbi....

Sakit gigi mak ni.. Tergeliat rahang muka nak mengunyah!!

Pasni mmg kompem lah sakit gigi ni sampai sehari dua... Haishhh....

Hari ni panas sangat kan cuaca. Lucky aku mmg duduk office je takde nak kemana...

Cuma tulah, Qila dah zikir2 malam tadi nak belom Frozen. Haritu dia ternampak dari dalam kereta.... Tapi malas nak singgah beli sebab tengah jammed. Ni tak tahulah ada lagi ke tak belon tu kat tpt yang sama...

Manalah nak cari ni. Semalam dia dah merajuk sbb mungkir janji dgn dia. Kata nak pergi main slides pepagi. Tapi bangun lambat... Janji nak gi petang pun ke laut sbb sibuk beraya.... Dia mmg pantang kalau kita mungkir janji.... Nanti dia majuk then cakap
"Always talk. Never do... Always bluff me!!"

Kau mampoooo...

Oklah. Nak berjalan masuk office balik.

;)

Ahad, Ogos 03, 2014

1 Syawal


Alhamdulillah.... Sekali lagi tahun ni diberi peluang dan kesempatan untuk beraya bersama dengan Daddy.. Ini tiga tahun berturut2 dapat beraya dengan Daddy dan tahun ketiga beraya di rumah sendiri.. Bersama tiga orang anak yang dah besar... Hahahha... Yelah tahun lepas Amily baru 3 bulan. Lembik gemalai... Tahun ni dah pandai berlari dah terima duit raya. Mahu tak excited....

Apa-apa pun, sederhana sahaja tahun ini.. Persiapan hanya untuk anak2 sahaja.. Bi pun tak beli baju... Aku pun baju mak mertua belikan kat Bandung.. Yang pakai baju raya pertama ni patutnya pakai masa majlis kahwin adik aku dulu tapi sbb pregnantkan Amily, so tahun ni baru berkesempatan nak pakai... 

Kasut raya pun weols takde... Hanbags apetah lagi... Kereta pun tak sempat hantar cuci... 

Yang baru cantik hanya dinding rumah sahaja... Heheheh...

Tahun ni macam tahun lepas, beraya di rumah mertua dulu. Dah rumah mertua pun depan jalan ni je... Tapi bawak barang macam nak balik Perlis!! Hahaha..


Amily..... Baju dia sepasang dengan kakak.... Kedek2 jalan pakai baju kurung....



Ariq pakai baju tahun lepas. Raya kedua baru pakai baju baru... Tema tahun ni macam pelik. Boys pakai turqoise gelap, Mummy hijau olive pastel. Qila dan Amily hijau warna warni.... Hehehe...
Janji ada baju ye nak.... Ni kat rumah mertua..... Pagi raya lepas sembahyang raya. Nak gi rumah mak sedara belah Daddy....


Selfie dengan laki... Bila lah dapat beli gopro herk? Huehuehue...


Ni satu peristiwa sadis... Qila pergi petik bunga orked kesayangan nenek.... Memang teruklah kena marah dengan Daddy.... Nenek tak marah tapi bebel2 jugakle... Siap cakap "Dah... Nenek dah maafkan kakak. Jangan petik bunga nenek lagi..." Selagi nenek tak cakap mcm tu, selagi tulah dia pulun melalak... Bingit telinga Mummy pepagi raya dah meraung melalak. Tahu pulak ko takut....



Mummy selfie dgn anak bujang Mummy..... Yang menten bodynya sampai muat lagi pakai baju tahun lepas... Cis...

Budak baru lepas kena marah... Muka pun tadak mahu senyum...


Detailing baju Mummy... Upah jahit je beratus2 sebab lace. Pastu first tailor jahit kemain besar gedabak.. Hantar alter kat tailor lain. Kena lagi duit!!! So baju paling mahal Mummy ada so far... Baju Jovian boleh dapat 2 3 helai tu!!!! Pfffthhh! Shawls rm10. Inner rm10. Gituuuuu....

Tengahari gerak ke Yong Peng ke rumah bapak sedara belah Daddy jugak... Satu2nya abang kepada abah mertuaku... Nenek Bi masih ada so melawat nenek dia sekali... 

So ini aje gambar kami yg ada kat sana..... 


Ini aje gambar berlima yang kami ada pada raya pertama.... Yana pulak termasuk sekali... Hehehe...

Oklah... Nak mandi... Lekit!