Rabu, Julai 23, 2014

Projek mengecat rumah

Sebenarnya tak plan langsung nak cat rumah... Sebab sebelum ni berangan nak letak wall paper je... Tapi angan yang tidak kesampaian... Lagipun bebudak ni suka buat gempa bumi kat rumah so amat scary kalau nak pasang wall papper skrg...

So masa tengah kemas rumah Sabtu lepas, Bi tetiba sakit mata dan hati tengok dinding rumah yang berconteng sana dan sini. Dah macam rumah sewa lama kami dulu.... Sakit mata wey... Penuh dengan contengan pen, pensil dan marker pen! Macam mana kemas pun rumah, tapi bila tengok dinding berconteng, memanglah sakit hati.... Spoiled!!

Lantas Bi pun bagi idea ajak gi beli cat jam tu jugak.... Tak sempat nak fikir nak cat color apa...

Punyelah on the spot buat keputusan...

Sampai je kedai cat barulah hegeh2 nak pilih color... Haaaaaaaaaa... Mata aku ni apa lagi kan... Hijau ajelah... Bi mula2 decided purple!!

Aiyoooo.... memang aku rejected lah kan... Ape barang purple.. Aku kalau boleh nak buat momento gold... Tapi next time kot.... 

So kami decide ambil color hijau dan light green kekuningan... Ape ntah nama dia aku lupa...
Ni lah hasilnya selepas lapisan kedua.... Ni future wall... Yang wall lain color hijau-kuning tu... Takdelah pulak aku nak ambil gambar sebab yang color tu, 2 hari lepas tu baru siap... Bi settlekan dengan adik dia.. yang hijau ni kami buat sama2 laki bini....

Budak ni kan, laki aku panjant tangga, dia pun panjat tangga.... Aku penat bukan sebab mengecat, tapi sebab penat nak jaga dia... Nak kawal dia... Adoiii.....

Matching kan dengan langsir mak tahun ni????

Yang dua orang ni pun sibuk nak mengecat jugak... Kalau tak bagi kang, merajuk... Di bagi, habis jahanam satu badan diorg penuh dengan cat...

Qila dan Ariq excited sebenarnya... Lepas dah siap cat, aku siap warning dengan diorang jangan  berani sentuh dinding tu..... 

Hahahahaha.. So far diorg dengar cakap... Tak tahulah seminggu dua ni nanti.. Kan???

Kami tukar fengsui perabot... Saja tukar angin... 

Bilik utama pun makin luas.... Kami banyak habiskan masa dalam bilik bergumpal semua... Kat hall masing2 sibuk tengok TV tengok hp, so kat bilik mmg masa untuk bergumpal....

So puas hatilah akhirnya dinding tak comot lagi...

:)

Khamis, Julai 10, 2014

Jenjalan tengok UUM dan UniMAP

Lawatan kerja katanyaaaaaaaaa....

Oklah sebab yang pergi semua satu kepala... Termasuk big boss dan 2nd boss.. Memang syioklah... Happy jelah... Takde moody2... Pergi pun naik flight, so takdelah penat kan...

Heuheuheu... 
Ni dah sampai UUM... Last aku datang sini masa tgh belajar kat UKM dulu. Pekan Teater MAKUM kat UUM. Ya Allah masuk je UUM tu terus terkenang masa lampau... Rindu sangat dengan geng2 kelab teater masa belajar dulu.... Rinduuuuuuuuu... Tenang je suasana kat UUM ni... Dari airport ke sini takle jauh sangat... Setengah jam perjalanan. Masa ni dalam pukul 2 petang gitu...

Cer kau tengok Pengarah aku nunnn berbaju biru... Jeling je mak selfie.. Hahahahaha...

Jam 6 petang baru settle. Terus ajak driver UNIMAP yang ambil kami gi makan laksa. Lepas ke UUM ni, esok kami ada lawatan ke UNIMAP pulak... Tu sebab driver UNIMAP yang melayan kami kesana kemari..

Dia bawak gi makan laksa kat kedai paling popular kat Kuala Perlis nun...

Fyi, dari UUM ke Kuala Perlis dalam 40 minit gitu naik kereta. Tak silap aku nama kedia ni Kak Nor Laksa kot...

Meh tayang sikit laksanya.... Yum Yum Yum!!

So lepas makan laska, terus gerak ke rumah penginapan UNIMAP dekat mana eh, tak sure... Nama tempat tu adalah Kurung Tengar kat area Kuala Perlis gak... Oklah not bad.. RM60 untuk semalam

Cantik kan? Bawah satu bilik, atas satu bilik.... Tenang je sini...

Dalam dia, not bad... Bersih dan luas... 

Pukul 9 malam pergi makan ikan bakar pulak kat tempat yang sama... 

Kat sini banyak betul cik pon... Keeeeehlaaaassssssss... Ada yang muslimah, ada yang tidak... Heuheuheu

Penolong Bendahari aku sedang memilih ikan... Jangan takut dengan janggut dia yang panjang tu sebab kepala dia sama je dengan kepala aku.. Heheheh... 

Geram tengok udang ni.... 

Ini cik pon tersipu2 dengan Syai, bila Syai tanya berapa harga semua... Hok alorrrrr.... 

Kami duduk bebetul tepi laut so sejukkkkkk je..... 

2nd boss ambilkan gambar sebab sedih tgk aku asyik selfie... Hahahaha...

Inilah 2nd boss mak.. Dia ni punnnn sproting gak... Heuheuheu.. Boss betul aku tak ikut sebab anak masih menetek. Lorat...

Sotong goreng tepung ni sangat heaven noks!!

Tak ingat ikan apa... Lauk lain malas nak ambil dah sebab jauh dr aku... Heuheuheuheu...  Tapi makan memang berbaloi jugak murah harga dia..

Esoknya, lawatan diteruskan ke UNIMAP tapi sambutan amat hambar... Tiada gambar dirakam sama sekali... UNIMAP amat pelik sebab banyak gila kampus sana sini. Seluruh negeri Perlis ada kot kampus UNIMAP tu... Hahaha... Petang, kami jalan2 ke Padang Besar!!!

Singgah sini utk zohor..... 

Singgah Tasoh Lake untuk bergambar.... 

Nak jugak..... 
Oooooo... Begini rupanya Padang Besar... Aku tak pernah sampai lagi.... Takdelah murah mana.. Aku just beli baju anak2 je... Pastu beli seluar besar gabak sehelai.. Hehehe.. Tudung pun takde yg berkenan... Baju untuk aku pun tak lah cantik mana pon..

Wajib makan ni kalau dah sampai Perlis. Tapi ni bukan harum manis... Harum manis dah takde musim dah....

Muka kepanasa dan kopak sebab bank sikit puney jauh nak gi cucuk...

Pas tu kami ke Pasar Rabu ke Pekan Rabu eh?? Lagi sendu takde apa pun... Diorg beli ikan pekasam je... Dan aku try makan mee sup lembu sana.. Oklah not bad...

Flight malam, so tgh malam baru sampai Melaka.... Penaaaaaaaaatttt!!!

Selasa, Julai 08, 2014

Geram sangat!!

Cer kau tengok gambar ni..... Mahunya tak geram... Dia tahu aku nak ambik gambar dia, dia buat muka penyek ni..... Kau tahu masa nid ia kat mana?

Atas perut aku masa aku tengah baring atas sofa...

Sambil menginja pulak tu....

Lagi aku jerit, lagi aku bebel... Lagi dia suka.... Dia memang pantang tengok aku baring ke relax2 atas sofa or atas katil.... Lajuuuuu je dia manjat badan nak kudakan mak dia ni....

Mummy kau ni dahle puasa.. Penat dikkkk...

Mummy picit2 kau nanti baru kau tahu......

Eh, hitamnya tangan aku!!!

Amily ni sangat lain dengan kakak dia... Dia ni jantan sikit... Eh bukan sikit... BANYAAAAKKK!!!

Sampaikan Daddy dia panggil dia Ahmad!! Instead of Amily... Hahahahahaha.....

Dia baru masuk setahun 2 bulan tapi..... Apa pun mainan girlish like bear ke teddy ke dia geli. Habis dia campak kalau kau hulur kat dia... Tapi kalau bola, aeroplane, kereta, lori abang, golf semua... Memang dia suka... 

Adoi, pening kepala mak kau ni.... Silap aku le dulu sebab nak sangat anak lelaki....

Semacam betul perangai budak ni.... Lasak2 abang dia tu ade jugak lembutnya... Tapi Amily ni.... Haishhh..

Tapi mengada, drama... Memang no satu!


Gigi baru 6 je pun tapi dah makan macam2... Seksa wooooo nak gosokkan gigi dia... Bila dia dah makan banyak, berak pun banyak.... Bila yak susah keluar sebab pakai pampers, terpaksa aku dudukkan dia kat toilet bowl nak bagi senang keluar...

Nampaknya memang cepatle budak ni potty train... Pungkok lebar!

Amily ni sangat suak minum air... Air suam pun minum bergelen macam sedap sangat... Belum lagi kalau dapat air manis... Lagilah laju... Ice cream punnnn dia suka..

Eh apa pun aje yang dia tak suka??? 

Bluwek...

Apa pun Mummy sayang sangat budak dedek ni...... Geram sebab dia lah penyeri rumah ni sebab keletah dia tu... Penghibur semua.. Abang dan Kakak tu asyik tengok TV je... Tak pun sibuk buat homeworks.. Jarang buat lawak macam Amily... Hehehehe...

Oklah, nak balik!!


Release tension!!

Ni aku tak ingat tariknya tapi few weeks back.... 

Apa yang buat aku tension malas lah nak jaja kat sini tapi, bila fikir2 balik... Salah aku jugak... Tuhan bayar cash je kat aku... So, lepas ni kalau nak marah ke nak bebel ke sila sedar diri...

Hehehe...

Meh tunjuk sikit ape yang Tuhan bayar aku cash!

Buah hati pengarang jantung aku yang baruuuuuuuuuuuu bayar bulan kedua!! Sakit hati tuhan je yang tahu... Vavi punye mat motor!!

Ok fine, stress punya pasal, aku gi shopping....

Boleh?
Cantik-cantik baju kids kat Mango Kids no nokssssss... Tapi cuma untuk Qila lah, saiz Amily takde sebab hanya untuk 3yo above... Tapi boleh tahan harga lebih kurang H&M dan murah dari Cotton On Kids!

Ohye, Cotton On Kids pun dah bukak kat Pahlawan Mall ni tapi mahal je aku rasa... 

Tapi takdelah besar sangat... Oklah kot kalau nak beli serba sedikit utk raya ni....

Untuk boys pun not bad.... Itu aje nak ngomel.... :P