Khamis, Jun 19, 2014

Sehari sebelum cuti sekolah berakhir...

Ahad lepas.... Selepas lunch, Daddy dok luar porch entah apa dia buat ntah.... So Mummy suggest basuhkan kereta Mummy....

So diorg anak beranak termasuk Amily dok lepak kat luar 'mencuci' kereta......
Amily masa ni masih makan lagi... Dia special sikit makan kat luar sambil tengok ipad... Diva ko..... Nasib baik angin kuat area rumah kami ni so nyaman jelah duduk kat luar tu... 

Masa Daddy, abang dan kakak basuh kereta. Terjerit2 Amily nak join... Terkumat kamit mulut dia tengok buih tu macamlah sedap sangat....

Mumy ada ambil video dia kat instagram.... Hehehehe.... Bila Mummy terlepas pandang je, dia akan masukkan buih tu dalam mulut...

Oi dik... Kau baru lepas makan bubur nasi takkan lapar lagi??? :P

Rasa nak jentik je jari dia tu....

Abang dan kakak dah start basah kuyup.... Daddy pulak suggest bebudak ni ambil watergun... Haaaaaaaaa... Projek mencuci kereta sudah bertukar menjadi projek main air!

Ko tengok..... Dua-dua dah lencun...

Petang tu plan nak gi cari kedai2 untuk minum2 desert lah kan... Saje nak maniskan tekak ni... Konon nak gi Tutty Fruity, tapi hampeh parking kat Dataran Pahlawan penuh! Terus patah balik..... Minum kat McD sahajor.... Bosan Mummy.......
Tapi bebudak nis eronok ja sebab dapat main... Padehal bosan je pun main kat sini... Bebudak ni apa kesah....

Si adik pun boleh tahan........ Memula malu2 pastu dialah yang conquer tempat tu....


Adik!!! Senyum dikkkkk..... Mummy nak ambil gambar ni............

Alololoooooo......

Motif kakak kau posing macam ni?????

Hahahaha... Tapi aku suka pulak wall paper ni.... Mcm cool....

Malam tu masing2 tidur awal...... Sebab tak tidur siang..... 

Namun demikian, esoknya dua2 sangat liat bangun nak gi school!!! Haiissshhh...

Khamis, Jun 12, 2014

Weekend

Balike dari H&M petang tu, macam biasa uruskan anak-anak bagi makan semua... Tetiba Qila kata tengkok dia panas... Ingatkan panas sebab cuaca, tapi rupanya beberapa minit pastu dia kata dia demam....

Cek temperature, ha ah memang demam!

Haikkk.. tak batuk tak selsema tetiba ko demam duhai anak.... :((

Ayuh ke klinik sebab ubat demam tak cukup pun untuk malam ni....

Doktor kasi antibiotik sebab sah2 sebab tonsil dan bacteria infection... Diorg tak batuk or selsema pon...

Keluar je dari klinik abru Mummy rasa lapar... Terus offer diorg drive through... Happy pulak memasing... Ariq siap cakap nak nuggets dan burger... Qila mintak nuggets dan ice cream...

Tapi masa Mummy sebut order, tak sebut pun burger kan... Mummy sebut mc chicken set utk Mummy, Ariq mengomel.... 

"Mummy tak sebut pun burger kiteeeeeee...."

Ommooo ommoooo... Terpaksa order lagi satu burger...
Anak2 Mummy yang suka dapat ice cream...

Malam tu Mummy jadi nurse lah untuk Qila... Pakaikan socks yang telah direndam dengan air perahan jus lemon.... Mandikan dia sebelum tidur.... Nasib baik Daddy balik tgh malam tu dari KL..
Esok pagi demam belum kurang sangat... 

Tetiba dalam tghari, Ariq pulak demam....... Aduhaaaaaaaaiii.. Susah hati Mummy... Lebik aje dia....
Petang pulak si Amily pulak demam.....

Huwaaaaaaaaaaaa.... Semua remedy yang sama Mummy buat... Pakaikan socks rendaman air perahan lemon...

Alhamdulillah selepas 2 3 kali buat utk Qila, demam dia surut... Ariq lambat baik sikit sebab dia tanak minum air... 

Amily sekali je terus baik....

Alhamdulillah....

So ahad tu upah nak bagi diorg semangat sikit... Hehehehe...

Ayuh keluar berjimba!
My handsome baby boy.... Nak main golf!

Yang ni pulak nak naik beca Hello Kitty...

Heuheuheuheu... Ini aje yg mampu Mummy cari masa tu..... Ariq takut ok... Dia tanak naik... Nak ambik gambar je!!! Ciss....

Kami naik dari Jam Besar sampai McD Dataran Pahlawan RM20!!! Padehal tak sampai 5 minit..... Mahal nak mamps...

Daddy tak naikle... Dia drive ikut kami dari belakang... Tapi lalu jalan besar... Kami ikut jalan dalam... Hehehe..
Hello Kitty yang so-so... Masa otw ke McD tu nampak beca lain yang design Helllo Kitty color PINK yang sangat cantik!!!! Rasa dengki pulak... Sebab beca kitorg kap lam ye nge sikit.... Huehuehuehue...
Tu beca Minnie Mouse... Melampau cantiknyaaaaaaaaaa!!! Lain kali kita naik yang cantik sikit ye Qila.... Huhuhuhu...

Lepas tu, kami ke Ayer Keroh untuk bawak Ariq main golf.....
Simulator sahaja... Jadilaaaahhhh... Ini pun dia dah cukup happy.....

Gaya 100! Tapi oklah not bad... Banyak improvement... 

Kakak?????
Tukang pungut bola... Akekekekekekeke.... 
Berjasa sungguhlah golf set junior ni.... Toys dia paling dia sayang so far...

Adik????
Sekarang pandai sengih busyuk kalau Mummy sua phone nak ambil gambar dia..... 
Sini luas syiok dia lari sana sini.....
First time kasi dia pegang kayu golf ni suruh ketuk bola tu..... Habis hati lah tu.... Suka kemain....
Habis baju dia menitik2 kena air liur..... Hahahahahah... Dia kalau excited memang macam ni... Air liur menjejes... 

Nak dekat maghrib barule sampai rumah...

Eh lupa... Singgah makan kat kedai Chinese Muslim yang baru bukak kat Limbongan....

Not bad lah boleh tahan sedap jugak.... 

Yang penting sampai je rumah mandi2 bagai then tidur!!!!!

Isnin, Jun 09, 2014

H&M Malacca Grand Opening

Apa????

H&M bukak kat Melaka???

Gila besssssssssssstttt.... Aku tak pernah pun sangka H&M akan buka kat Melaka sebabnya, Melaka ni shopping malls gah memang melambak.. Tapi Mothercare pun takde.. Toysrus ada tapi yang express sahajor... Tapi tahun ni, macam bertambah2 pulak brand yang best2 masuk like macam Uniqlo, Cotton On, Braun Buffel etc.. Semua kat area Dataran Pahlawan dan Hatten Square. Coach pun skrg tengah ada preview sales!!! Gilaaaa...

Semua ni hanya 5 minit dari rumah aku... Gila tak best???? :P

Memang adelah yang sound, H&M ni orang KL dah tak heran dah... Ape aku kisah? Yang cakap tak heran tu samada badannye memang takde size pun utk brand ini atau orang yang tak bekerja sebabnya, diorg tak beli baju setiap bulan utk pakai ke office!! Diorg pakai tshirts je 24 jam!

Buwek!!!!

So aku ambil CUTI uols pada hari Jumaat lepas.... Semangat waja........ Aku mmg gila sangat dengan H&M sebab kalau ke KL aku tak pernah miss utk shopping kat sini. Aku mmg suka sebab banyak choices utk aku dan anak2 dgn harga yg berpatutan... 

Grand opening jam 11 pagi... Siapa beratur paling depan dapat RM200 cash voucher.

100 orang pertama pun dapat tapi RM50 sahaja...

Aku tak dapat satu hape pun!!! Mencikkkkk....

Sebabnya aku sampai lagi 10 minit sebelum jam 11.00 pagi.... Mimpilah nak dapat sebab orang dah ramai beratur!! Sedih!!
Bebudak je ramai beratur ni... Mak-mak adelah 10-20 orang je... So aku target kids department tak akan sesaklah kononnya... KONONNYA lah!!!

Diorg bagi set breakfast free.... Aku ambil air je sebab malas nak pegang.. Nanti nak shopping susah.. Nak makan pun tak sempat pon.... Tu pun masa kat dalam entah mana aku campak magazine tu... Hahahaha... Shopping bags habis uols!!! Tak half way baru aku dapat shopping bag!!

Hari Jumaat sampai Sabtu malam ada free beca dari H&M-Jonker Street... Memang syiok tau jenjalan naik beca.... Ingat nak ajak anak2 tapi diorg tak sihat pulak Sabtu tu... :(

Ni semua promoters & cashier H&M.. Sementara nak tunggu pintu bukak diorg pasal lagu kemain kuat. Bingit telinga aku... So bebudak ni terkinja2 joget kat depan tu... Sakit mata aku... Hahahahaha... 

Sebabnya aku nampak pondan seorang dua jadi promoter ni... Muka dahle buruk. Nyampah aku... Hohoho... Badan besar sampai basah2 ketiak sebab sibuk berjoget... Sakit mata aku!

Ni tak sakit pulak mata aku kheeenn... Mamat omputih ni store manager nya..... Dia tgh potong riben nak rasmikan H&M ni....

Boleh tahan lah takde muka mat salleh sangat......... Yang pasti, dia yg jadi cashier masa aku nak bayar tu... Buehehehehe...

Tadaaaaa... Sorrylah gambar kat dalam tu tak kuasa aku nak ambil sebab aku pening nyah!!! Orang punyelah ramai... Pastu aku memang totally spent time kat kids department je sebab anak TIGA ko.... Nak mencari saiz masing2 agak mencabar terutama Qila... Belikan jugak untuk anak buah aku - Adam... Baju Ariq banyak choices... Amily kureng... Qila lagi kureng...... 

Ladies department memang tak jengah langsung sebab shopping bag aku dah penuh... Baju yang dibeli mmg dapat hanger sekali so confirm berat.. Next time ajelah... Takkan lari gunung dikejar. Cuma utk 3 hari pertama ni ada sales lah. RM150 ke atas dapat 10% discount.

Itu aje pun... Takde lah 70-80% sales macam kat Jusco nun... Sikit je pun penjimatannya.... Takdelah GRAND OPENING sangat pon! Mak tertipu... So takdelah murah mana... Huehuehue...

Tu sebab botak kepala aku ni nak membayarnya..... 

Huhuhu... Takpe, year end sales nanti kita borong habis-habisan...

Tapi aku sakit hati betul minah2 yang membeli setakat sepasang dua... Buat semak je wey... Cashier counter dahle 3 aje... Punyelah panjang que nak bayar... Sesak napas aku... Ada yang bayar utk sepasang baju SAHAJA!!... Haiyoooo... Aku rasa diorg nak kejarkan paperbag je kot sebab semalam aku tgk paperbag dah takde.. Semalam buyers hanya dapat plastik bag aje..

So tak perlu nak show off sangat apa dibeli... Baju anak2 sahaja...... Baju-baju untuk dipakai raya.. Sejak H&M masuk Malaysia ni, tetiap tahun mostly baju2 raya anak-anak aku dari H&M... Kihkihkih... Untuk aku nantilah tunggu gaji... Huhuhuhuhu...... 

Tapi aku kena repeat jugak untuk tukar baju Qila ni... Stuck kat perut padehal saiz 8-9 tahun ni....

Dia tak gemok tapi perot dia kedepan... Acaner tu????

Malam tu anak2 aku terus demam tatau kenapa.... :((

Weekend jadinya tak kemanalah kami...

So far, H&M Lot 10 lah paling best utk aku... Yg kat Melaka ni satu floor je so tak besar... Tapi jadilah daripada takde langsung... :)

Isnin, Jun 02, 2014

A'qila dan Amily's birthday bash..

Takdelah bash sangat pon... Kecil-kecilan sahaja.... Tak mampu nak jemput ramai2 sebab aku ni bukan organised sangat pun... Yang kecilan ni pun dah maha kelam kabut.... Serius.... Sangat kelam kabut... Huhuhu... Nak gerak ke tempat kejadian pun sikit punya kecoh macam nak gi perang!

Kami buat party Sabtu malam.... So sejak pagi dah keluar masuk kedai kek.. Sempat gak gi kenduri kahwin tghari tu... Petang sempat masak-masak secara besar-besaran ajak family terdekat makan.... Lepas maghrib baru bergerak ke McD.

Ohya, kami celebrate birthday anak2 perempuan kami ni di McD sahaje...
Inilah rupa cake yang sempat Mummy decorated untuk mereka... Cake ni dua lapis. Mak mertua yang bakar, aku tukang hias je... Edible image tu tempah kat opismate. Samalah dngen figurine tu... Tempah kat dia gak.. Qila dan Amily suka sangat tengok Maya The Bee pepagi lepas bangun tidur... So inilah hasilnya... Qila sangat suka... :)

Manja Daddy kena cium manja2 sebelum party start... Siap make up ala kadar... Saje nak bagi dia feeling sikit... Hahaha..
Mummy pun nak posing dengan birthday girl... Amily agak cranky sebab dah time tidur dia.... Huhuhuhu.. So dia hanya nak bibik dan Mummy sahaja sepanjang party... Suruh jalan sendiri pun tak mahu... Penat Mummy beli shoes baru untuk dia sehari sebelum tu....
Ini anak buah Mummy.. Adik aku punye anak le... Dah 5 bulan dah si Adam Faheem ni... Copy paste muka Papa dia...
Budak ni dah buat hal sendiri dah... Ni pun kena paksa ambil gambar. Tu yang tegak mcm belon tu....
Tepat jam 8.15 malam party start tapi actually ramai lagi yang masih belum datang. Buat party kat McD atau yang sewaktu dengannya kau kena punctual. Tak boleh lambat sebab hostest dah tunggu nak main games... Dia akan set time bila kau makan, bila kau kena main games dan bila kau nak potong cake... Semua dia dah set. So kami terpaksa start dulu lah... Memula bagi makan dulu... Hehehe... Dah lapar kaaannn...
Amily belum reti duduk makan sendiri so Mummylah kena pangku dia. Bebudak dapat duduk meja besar makan beradab. Parents free seating... :)
Masa makan dia tak pulak cranky... Nampak sangat suka makan... Hehehehehe... Rambut dia dah boleh ikat dah... Baru Mummy perasan, rambut Amily ni jenis ikal... Tak sabar nak tunggu panjang... Kat hujung rambut dia curly2 sikit... Anak2 Mummy semua rambut lurus tegak. Amily sorang je ikal.
Selfie dengan Iman... Anak officemate aku ni Danish Iman.. Handsome geram tengok...
Para-para jemputan... Amboi bibik kemain meneguk air pepsi... Hehehe...
Amily masih tekum makan fries... Lama jugak nak tunggu bebudak ni habis makan...
 
Tapi comel sangat tengok bebudak ni behaved dok makan makanan masing2... Bila time nak start games, masing berat je nak tinggalkan meja makan tu... Hahahaha...
Adam sian merengek nak makan jugak.... Tak moleh lah motak awak kecik lagi... 
Birthday girl tak makan sangat sebab excited. Biasalah tu kita kalau jadi tuan rumah ni memang makan tak kunyah gitu.... Excited... 
Game pertama semua org dok join. Even mama dan mak mertua aku pun join. Seronok sangat sebab diorg sporting. Weols gelak macam mak lampir... Dulu masa kecik mana pernah dapat buat party macam ni... Hehehehe... Qila pun happy... Amily pun sama... Ariq? Dok main belon tak sudah2... 
Siapa kalah kena duduk tengah... 
Game kedua sangat best dan kelakar. Sbb ayah Qila jadi tukang sebut warna belon... Lawak betul le.... Terpaksa ambil gambar sendiri...
Inilah ayah Qila... Hubby cousin aku... Ayah kepada Shameera, kalau korang kenal dia lah... Dia kena pejam mata sebab takboleh tengok kami duduk diri kat belon color apa... So dia akan sebut color belon. Siapa kena, dia kalah... Hehehe... Ada satu masa tu, Ayah dah terdiam tak sebut2 pun color belon. Kami jerit2 cakap Ayah dah tertido... Hahahaha...
Nile adik aku......
Hostest tu tengah terangkan game's rules... Hehehe... Last2 tak ingatlah siapa menang...
Ni bukan posing... Ni masa game sedang berjalan...
Abah mertua aku punnnn join. Tu yang pegang belon color orange tu... 
Qila bagi hadiah kepada yang menang.....

Actually game ketiga adelah cari harta karun tapi takde gambar yg jelas sebab semua tgh sibuk carik barang... Hahaha.. Nak menang sangat so main bersungguh2 uols... Macam nak dapat hadiah TV kaedahnya...

Lepas habis game baru potong cake... Qila sangat blushing.... Dia happy sangat tapi sangat malu jugak..... Yelah dah besar dah anak dara dah reti malu...
Susah betul nak suruh si kecik ni pandang camera...
Kami berlima.... 
Antara tetamu yang hadir memeriahkan party anak2 dara kami... Kecoh betul masa nak potong cake ni.... Heuheuheu.... 
Adatle tu... Kalau bab nak tiup lilin memang semua kids berebut nak tiup... Ariq tu pun sama... Risau gak takut Qila sentap... Tu sebab kami nyalakan lilin dua kali... Hahaha.. Biar semua merasa tiup lilin...
Terharu pulak tengok gambar ni....... Terima kasih semua yang hadir... (Tetiba emo...)
Ini mak mertua ku... Dia tolong potongkan cake...
Selfie bersama cake! Ko tengok muka Ariq.... Gian betul dia nak tiup lilin!!

Lepas makan cake, borak serba sedikit.. Bayar bills then chiow.... Sebab pukul 10 ada group lain nak buat party... Ohye... Qila & Amily dapat banyak hadiah... Gambar2 hadiah lupa sungguh nak ambil.. Ingat Bi dah ambilkan...
Sebelum balik, posing dulu dgn Busu Boy & Auntie Matun's family... Ohye yang pakai jubah bagai tu Shameera... Dia baru balik dr wedding terus datang sini...
Group Photo... Heheh..
My happy baby girl.....
Sampai rumah.... Disaster!!!! Bukak hadiah dan main jam tu jugak! Qila sampai merungut sebab banyak sangat hadiah nak kena bukak... Dia tak sabar nak main... Apelah budak ni.... Hahahaha...

Semua happy sebab seronok... Mama kata lain kali buat lagi party kat McD sebab tak payah penat nak kemas rumah... Dapat main games lagi... Kids pun happy.... 

So dah tahulah nanti party Ariq pun nak buat kat mana November ni... Heuheuheuheu..
Antara hadiah yang sebab diambil gambarnya... Yang lain dah habis bebudak ni bukak...

Terima kasih semua kerana sudi hadir... Terima kasih PIL, Mama, Family Kak Ani, Family adik aku, Family Shah, Family Awin, Family Wati & Family Azliyati yang sudi memeriahkan party kecil-kecilan kami ni...

Terima kasih atas semua hadiah...

Tak terbalas semuanya...... Hopefully Qila & Amily akan kenang party dia sampai diorg besar nanti..... Ni aje yang mampu Mummy & Daddy sediakan untuk tahun ni....

Sekali lagi, selamat ulang tahun sayang!