Khamis, Mei 29, 2014

USB Device Not Recognized!

Aku bengang betul tau.... Bengang gila.... Entah ape hal entah PC ni takleh nak connect dengan hp aku.. So tak boleh nak transfer gambar sebab dia cucuk usb tu, takboleh recognized katanya...

Vavi jadah btol...

Banyak cerita nak update ni... Adoi bengang... 

Ceita paling aku nak cerita haruslah pasal birthday bash Qila dan Amily... Walaupun kecil-kecilan tapi nak jugak cerita... Haissshhh. Stress noks!!

Dulu pernah jadi kat PC lama... Lepas aku tukar DELL ni ok je boleh je baca... Tapi sejak 2 3 hari ni takboleh le pulak... Ape ke hal ntah... Aku ni dahle buta teknologi.. 

Pui lah...

Geram!!

Kalau sesiapa experts, boleh tolong aku???

Jumaat, Mei 16, 2014

Ulang Tahun pertama Amily Rania Iman

Mucuk2 Mummy manje masham intan payung buah geduak Mummy ni dah genap setahun dah..... Tapi bukan hari ni... 

13 Mei 2014 haritu... :)

Kejaaaaaaaaaaap je dah setahun kan... Pejam celik pejam celik dah setahun... Cepat betul bebudak zaman srkg ni besar... 11 bulan dia pandai jalan.... Skrg ni dah pandai gaduh bergusti dengan kakak dan abang... Dia paling pantang kalau abang dan kakak pegang barang yang ada kat tangan dia.. Memanglah menjerit... Dia pernah grab bontot Qila sebab nak rampas balik barang yang kakak dia ambil dari tangan dia.. Kau mampu? Padehal kakak kau tu 25kg tu..... Berani nak lawan gusti... Hahahahaha...

Haih pening Mummy.... Huhuhuhu...

So, sempena birthday dia hari Wesak tuhari kan cuti... So kami buat makan kecil-kecilan jemput family terdekat... Mummy pun plan nak baking cake, for the first time untuk anak2 dan family Mummy.... Haaaaaaaa.... Sangatlah kecoh ulang alik kedai cake membeli itu dan ini. Belajar cara decor cake dari youtube bagai... Anak2 terabai je... Hahahaha..

Nasib baik Daddy sudi nak layan bini dia ni... Macam2 membeli macam nak bukak bakery!
Tunggang langgang gambar2 ni semua... Semua ni barang2 nak buat icing gitu... Gigih kan...

Plan dalam hati nak baking cake dan buat pavloa sebab lama sangat tak makan pavlova.... Mengidam puloks...So projek pertama kami bermula malam sebelumnya iaitu membaking meringue... Aqila paling ecited sebab seronok nak tolong Mummy baking...

Gebusss... Harap2 menjadi....

Meringue pertama... Aku buat dua, satu nak bawak office... :) Malam tu, kejut2 anak Mummy nyanyi lagu birthday haram tak bangun.... 

Tapi posing aje...
Hehehehehe....

Esoknya awal pagi dah start sibuk kat dapor.... Masa Mummy buat icing, bebudak ni kecoh sangat nak decor cake... Gara2 youtube lah ni....

So Mummy layankan aje...

Ambiklah icing pipe sorang satu... Decor lah sampai lebam...

Menghias pulak... Ikut suka hati lah korang nak oi...

Mummy buat choc cake bentuk heart... Agaknya apa ntah kurang, dia jadi macam ni :-

Terkejut aku.... Panik noksssss!! Hahahaha... Tapi ikut trick dari Youtube, aku terbalikkan pastu tekan tekan kasi penyek sikit so takdelah bengkak cake tu...

Cantik  je kaaaaaannn... Dah letak icing bukan nampak pon...

Tak sabar gila tunggu sejuk... Tak sabar nak decor... Excited!!!

Nak tengok cake selepas di decor????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Jadilah uols.... First time mak buat cake uols.... Punyelah banyak video yotube aku google dan belajar, ni aje yang mampu uols..... Hehehehe....

Dan ini pulak pavlovaku.... Heuheuheuheu...

So sebelum lunyai kena potong ayuhlah ambil gambar dulu... 

Birthday girl dah mengamuk sebenarnya sebab dah ngantuk.... Macam2 kami bagi dia main nak bagi dia leka... Takut masa nak potong cake dia mengamuk pulak...

Tapiiii... Masa potong cake kakak & abang terlebih excited... Lilin tu abang yang tiup... Kakak sentap!!! Adoi agakle kelam kabut disitu... Huhuhuhu... Panjang je tangan Amily nak potong sama... Hahahaha... 

Mood Amily sangat baik pulak masa potong cake... Bila semua orang nyanyikan dia birthday song, kemain excited dia... Macamlah faham sangat haritu birthday dia... Huhuhuhu...

Tak caya tengok ni:-



Heheheheheh... Dia mmg happy go lucky 24hrs...

Selamat Ulang Tahun pertama Sayang....

Terima kasih kerana hadir dan membahagiakan hidup Mummy, Daddy, Kakak dan Abang...

Kami sayang sangat kat Amily...

24 Mei kita celebrate lagi ye Sayang... ;)

Mummy's Day celebration

Dalam pada orang sibuk2 cakap pasal halal haram Mothers Day ni kan, aku pun geli hati jugak... Macam2 fatwa keluar... Itu haram ini haram... Dry cleaning pun haram... Kadang2 rasa menyampah dengan orang yang share benda2 bodoh kat FB... Kalau kau tu suci dan syumul sangat, janganlah main fb pun sebab fb tu pun nak diikutkan haram noks... Sebab dah masuk kategori melalaikan dan memecahbelahkan umat...

Tahu?

Aku takde pun lorat nak wish happy mothers day bagai kat fb nun... In fact aku pun takde suka2 nak wish apa2 pun kat status aku... Happy mothers day ke.... Selamat hari raya ke... Selamat berpuasa ke.. Selamat merdeka ke and what so ever sebab, semak... Ko tau semak??

Hahahahaha....

Okay okay... So tghari tu adik aku call... Dia beria ajak makan ramai2 celebrate mothers day katanya.. Suruh ajak Mama dan cousin aku sekali... Being sporting so aku layankan aje.. Yelah, dia nak celebrate bininya tu sebenarnya... Yelah kan sebabnya tahun ni kali pertama diorg sambut mothers day sebab diorg pun baru dapat anak sulung kan... So ikutkan ajelah... Sebelum ni aku tak pernah pun celebrate sebab birthday aku sendiri pun jatuh bulan May... Anak2 perempuan aku semua lahir bulan May so macam rasa semak je kalau nak celebrate mothers day jugak... Botakle laki aku noks... Hahahaha..

So petang tu, ayuhlah kita celebrate Mothers Day!!! 
Selfie sikit meeehhhh..

Being romantic, meh bergambar depan Wong Solo ni bersama laki.... Heuheuheuheu.... Gambar diambil oleh A'qila... :)

Zuriatku bersama bapak mereka... Hehehehe...

Gambar masa makan haraaaaaaaam nak ade... Hahahaha.. Kami makan ramai gak.. 3 keluarga termasuk Mama... So lepas makan kami jalan ke Mahkota Parade dan tukar2 hadiah kat sana... Aku dapat hadiah birthday sekali dari adik dan aik iparku... Tenkiu uols..... Murah rezeki uols sebab baje makan sekali... heheheh

Boleh pakai kalau outstation... :)

So lepas settle kat Mahkota, kami ke Holiday Inn pulak bertemu sahabat lama yang kenal melalui blog... :)

Azura dan family... Siapa yg follow blog aku sejak Qila baby, mesti familiar dengan Zura dan anaknya yang sangat debab masa dulu... Maizara Zulaikha a.k.a Juju.. Beza birthdate diorg sehari je... Sekarang masing dah nak masuk umur 6 tahun... Sama tinggi, rambut sama panjang dan sama je bentuk badannya.. Hehehehe..
Diorg ni memang ada chemistry.. Baru jumpa kejap dah kamcing... Melompat berlari main tak ingat dunia. Qila ni mmg lambat masuk dgn kawan yg jarang jumpa... Tapi haritu eh bukan main mesra pulak kan...

Tengoklah Juju, pandai betul dia posing.. Senyum tu mahal tu..... Sporting betul..
Sayu pulak tengok gambar ni... Kejap je diorg ni dah besar panjang... Tahun depan dah masuk darjah datu.. Ni kali kedua diorg bertemu... Zura kan sambung belajar kat Ireland lebih empat tahun.. Sebelum Zura bertolak dulu kami pernah jumpa sekali... Masa tu Ariq dalam perut Mummy lagi.. Nak tengok gambar diorg masa tu???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hahahahaha... Comel kan diorg masa ni. Sorang putih melepak sorang lagi mendung... Hahahahaha... 

Lepas Qila bergambar dengan Juju, Ariq pun nak jugak.... Haaaaaaaaaa... Iyolah nak...

Geram betul tengok posing manja Juju.... Hehehe.. Lasak boleh tahan tapi tang bergambar macam perempuan melayu terakhir... Hehehehe...
Kami bersama anak2 kami... Nasriq tu hahahaha... Basah kuyup tau sebab diorg berlari kat tgh2 lobby hotel ni... Sampaikan receptionist bagi upah epal sorang satu konon nak bagi diamlah makan epal... Hahahaha.. tapi Nasriq tidaklah diam seminit pun.. Hahaha.. Licik betul dia.. Pipi merah macam epal kat pokok!! Heuheuheu..
Anak-anak dipaksa bergambar dengan Mummy... Hehehe..

Terima kasih Zura kerana sudi belikan bebudak ni mainan strollers Peppa Pig tu kat Cork nun... Tercapai hajat si Qila nak toys Peppa Pig.. Habis hati sungguh dia.. 

Lain kali kita berjumpa lagi ye.... Daaaaaaaaa...



Khamis, Mei 15, 2014

Main air

Aku tak ingatlah ni bila.... Weekend kot... Huhuhu...

Actually lama jugak plan nak bawak anak2 ke sini tapi asyik malas nak bergerak... Yelah asal weekend je mmg rasa malas keluar rumah... Anak dah tiga ni ko faham2 jelah. Aku sebolehnya pun malas nak keluar sebab skrg cuaca kat Melaka ni panas membahang menyengit semacam lah... Stress mak.. Dah biasa weekdays duk manja kat office yang sejuk beku tu... Heuheuheu...
Ini gambar pertama diorg adik beradik duduk bersama kat belakang kereta Mummy... ;) Amily boleh je behaved duduk kat carseat selagi ada abang yang dok jadi badut mengagah dia... Kakak pulak ditugaskan bagi ninit dan napkin kalau Amily start merengek.. 

Kami main air tak jauh mana... 10 minit dari rumah iaitu kat Mahkota Parade. Ape ntah nama tempat ni... Wetfun kids ke apa ntah... Hahaha.. Murah je masuk sini RM3 per kid. Boleh lah main sejam dua... Bebudak pasti suka..

Ariq memula drama... Dia boleh takut kauuu.... Kami paksa je dia salin baju... Pastu paksa gak dia main.. Hahahaha.. Mak bapak kejam!

Amily dah muat pulak pakai swimsuit kakak ni.... Terkedek2 dia pun takut tapi Mummy paksa... Tu Shamera yang pegang dia... Siap pakai raincoat Qila sebab tanak basah kononnya... Tapiiiii... Nan hado lah kau nak kering kalau dok dalam tu.. Aku pun basah separuh badan..

Dia berani jugak jalan sendiri walaupun masa ni dia baru je start tahu jalan... Risau gak dia jatuh terlentang sebab licin... 

Hehehe.. Kan aku dah cakap... Dia terduduk tapi dia cuba bangun balik.... Dedek sangat tau budak ni....

Nasib baik ada kakak Shameera melayan dia... :)

Ni aje gambar Qila yang ada. Dia masuk2 je terus lencun


Amily main kejap je... Dia mengamuk bila dha sejuk tu... Menjerit macam apelah... Terus aku dan bibik mandikan dia dan salinkan baju... Dia main slide pulak kat bawah. Situ kering tapi gambar dalam phone Daddy le pulak... 

Kejap je kami kat sini sebab rushing nak gi makan2 ngn family... Cousin jauh dari JB nak belanja... 

Malam tu anak2 mmg tido awal le sebab sejak pagi keluar... Hehehehe

Jumaat, Mei 09, 2014

Car Boot Sale!!

Hahahaha... Jom gelak dulu..

Pehal lak nak gelak?? Ni kisah last week, Bi lah cerita kat aku pasal carboots sale dekat UTC Melaka ni... Tetiba je aku suggest kat dia, jom kita masuk nak?? Jual baju2 bundle bebudak yang melambak2 tu... Bi terus aje setuju... Carboots sale tu start Jumaat, tapi hari minggu sebelumya tu dah sibuk memunggah baju2 lama bebudak ni.... Punyelah banyak...
Ni baru 10 % kot.... Baju Qila dan Ariq mmg sangat banyak... Aku membeli mmg tak fikir.. Tapi bukan semua pun branded... Ada yang murah judak... Ramai followers aku kat insta, fb dan blog ni ingat baju anak2 aku semuanya branded... Eh aku tak pernah cakap pun aku beli barang2 branded je... Aku penggila sales... So pantang sales aku mmg suka borong baju... So kebanyakkan harga mmg berpatutan.. Tapi baju anak2 aku yg branded mostly aku tak jualle... Aku simpan sbb sayang noks.. Hehehehe...

Ni rak baju diorg. Almari diorg mmg dah tak muat nak letak semua baju2 diorg... Korang pun tahulah kalau susun macam ni, baju2 yg lipat kat bawah tu takkan terperasan pun nak pakai... So makanya, ada banyak baju yang baru pakai sekali dua je tapi terus dilupakan...

Baju kurung Qila, ada yang tak pernah pakai noks.... Rasa sayangnyaaaaa... Baju melayu Ariq lagilah... Jeans pulak ada yg masih baru... Sayang nak jual sebenarnya tapi itulah yang paling hot selling... 

Almari baju budak2 ni.. Kat rumah ni ada 3 almari untuk baju2 diorg je... Aku ni nama je ada bibik tapi rumah tetap bersepah macam takde bibik... Hehehehe...

Beberapa jam sebelum carboots sale... Aku publish gambar ni fi fb.... Berdesup2 whatsapp masuk nak beli baju2 anak aku terutamanya Ariq... Dalam sekelip mata kebanyakkan baju2 Ariq sold out!!

Paling aku sayang baju ni... Brand GAP tapi Ariq pakai sekali dua je sebab lengan panjang... Dia tak tahan panas so jarang pakai. Aku rasa menyesal jual... Murah gila kan aku jual... Hehehe..

Ni pun sayang dan menyesal jual... Hahahahah.. Brand H&M


Jeans ni tak pernah pakai. Bi beli kat US tapi kecik sangat utk Qila... Amily pun tak muat sebab bontot dia lebar... So jual ajelah... Takde sape nak pakai pon...

Ni jeans Ariq paling aku sayang sebab color ni mmg jarang jumpa.... Pun dah ada org beli.. :((


Ni punnnnnn sayang dan menyesal jual... Hahahaha.. Semuanya aku menyesal kan??? Dasarrr.....

Booth kami lastweek tu..... Sangat penat okay.... Kami laki bini sampai tak makan tak minum meniaga carboots sale ni...
Dua budak ni pelaris sebenarnya... Diorg balik je terus tanda pelanggan... Hahahahaha... Tapi lawak tau masa memula bukak booth. Qila siap cekak pinggang pandang kiri kanan then cakap

"Why no customers???"

Hahahahahaha..... Excited betul dia nak menaiaga...

Macam2 kami jual uols.... Start pukul 5 petang sampai 12 malam tapi aku dan bebudak ni balik awal... Tak larat asyik nak menjerit memanggil anak2 yang berlari sana sini tak duduk diam... 

Ariq gi tahan kereta masa kereta tu nak masuk parking.. Sakit jantung aku... Dia kata Qila yang suruh dia buat macam tu...

Sudahnya, jomlah balik!! Mummy dah malas nak terpekik terlolong panggil nama korang... Suara aku je kat UTC ni....

Minggu ni tak meniaga... Penat... Hahahahaha...

Okbai!