Isnin, April 28, 2014

Art Class

Sejak awal tahun lalu Qila dah register art class. Bukan kat tempat lain pun, kat sekolah dia jugak... Class ni seminggu sekali je every Friday...

Bayaran RM70 per month.....

Hasil 4 bulan dah masuk art class ni, oklah.... Qila memang sangat minat dengan arts.... So setiap hari khamis dia akan excited sebab dia tahu, esoknya adalah art class!! :)

So last week, teacher ada bagi komen / report perkembangan dia kat class tu.... Not bad, Qila kata... "Teacher said I am the best!"

Banggalah tu bila teacher cakap macam tu.... Art class ni best jugak. Macam2 dia buat kat class selama 2 jam tu... 

Antaranya :-
Monyet bergayut ni...

Cermin, crown dan fish...

Ni masa CNY haritu.... Tahun kuda uols.... Haruslah ada kuda...

My happy baby girl..... Giraffe ni boleh balance tegak berdiri tau...

Tak silap aku, ni adalah craft pertama dia dalam class tu....

Report card Qila... 

Komen teacher... :)

Sejak masuk art class ni, coloring dia dah improved... Oklah as long Qila minat.... Benda ni at least mengactivekan oktak kanan dia.... Takde lah otak kiri je function. Kan?

Pasni ajar dia guna otak tengah pulak... :>



Ariq tak masuk.... Dia next year ajelah... Heuheuheuheu...

Ada masa setahun lagi untuk Ariq di kindy... Okaylah tu kan??

Macam manalah Qila masuk darjah 1 next year? Nervous Mummy...

Alhamdulillah so far dia dah boleh membaca in english dan malay dengan lancar.. Matematik pun alhamdulillah dah cekap menambah dan menolak... Sains pun dia banyak belajar kat school. Mengaji pun dah jauh... Syukur alhamdulillah dia tekun belajar... Homeworks tak payah bersuruh, dia akan buat sendiri. Anak perempuan biasa macam tu... :)

Semoga Qila terus membesar jadi anak yang baik budi dan terang hatinya...

Aminnnnn... :)

Selasa, April 22, 2014

Projek main bola

Last 2 weeks.... Actually last minute plan nak ajak anak2 bersukan.... Dahtu asyik berlari kat dalam rumah je.... So Mummy Daddy nak bawak diorg gi berlari kat real punye padang... Merasalah kan nak lari bergumpal macam mana pun... 

Tapi, nak padang kat shopping malls... Tanak padang rumput biasa kat depan rumah... Nak jugak gi jalan jauh sikit.... Hahahaha... 

Maka, ayuh kita....

Tapi kita hanya merancang... Tuhan jugak yang menentukan... Masa dah masuk kereta tu, tetiba guruh berdentum... Nampak bayangan kilat sabung menyabung sesekali.... Terus rasa macam, alahaiii... Sian pulak Ariq dah beria bawak ball semua....

Qila dah cakap awal2 lagi... Dia tanak main ball. Dia nak jenjalan je... Hehehe... Dasar malas bersukan... Hahahaha...

So kami pun parking jugakle kat Dataran Pahlawan Mall tu... Jalan-jalan kat sana je alang2 dah keluar rumah tu... Actually nak pergi floor 2, tapi tersalah tekan lift. Sampaile ke floor 3... Keluar je lift kami nampak ni :-
Eh, tetiba ada food court... Tetiba pulak ada Jongker Walk????

Ada jualan barang2 unik... Dah katanya pun Jonker Walk kaaannn....

Kami memang tak pernah sampai sini uols.... :p So macam jakun sikitle.... 

Ini merupakan walk way ke Hatten Mall/Hotel.. Barulah weols tahu...... Dari sini boleh nampak jalan bawah tu... Ariq komplen, "Tak hujan pun Daddy??? Mana ada hujaaaaannnn"

Pas ambil gambar terus blah turun sebab nak jugak tunaikan hasrat Ariq nak main ball....
Masa nak turun, nampak Jalan Penang pulakkkk... Aik? Ni Melaka ke Penang ni??????
Cool kan foodcourt dia? Melaka sangat..... Tapi pilihan makanan takdelah banyak sangat. Banyak chinese food jeghs...

Actually atas Dataran Mall ada padang... Tataule apa fungsi padang ni tapi mmg untuk riadah pepetang lah kot... Ariq dah nampak padang terus nak jugak main ball... Walaupun hujan gerimis, dia tetap jugak nak main.... Sian pulak tengok... Mummy pakaikan dia napkin untuk tutup kepala so dia mainlah kejap dengan Daddy... :) Kiasu Mummy.... Huehuehue... Nampak macam bosnian dah anak aku ni... Tapi seronok jugak kalau dapat main bubbles besar kat sini... Nanti nak repeat datang sini lagi nak suruh Amily berlari kat sini... 
Tu dia........... Anak lelaki tunggalku....
Gaya memang 100... Tunggulah nanti dah besar sikit Daddy belikan boots bola ye sayang.....


Hehehehe..... Masa Daddy ada nilah Ariq nak main ball kat sini... Nanti Daddy dah works, Mummy ajak main depan rumah je... Nak main sini seganle Mummy..... Hehehe..

Kakak dah boleh haraple jaga adik... Tolak stroller adik.... Boleh lah jugak jaga sikit2 tu....
Adik mmg cool.... Dia tak kisahpun kena tunggu abang main ball..... Cuma kakak tu ajelah bosan sikit.
Kami duduk jap menunggu Ariq dan Daddy main ball.... 

So lepas Ariq dah puas main ball, kenalah upah si akak pulak... Dia dah requsted nak main ni.... Layaaaaaannn..... 


Sementara tu Mummy suaplah adik makan..... Amily tak sempat makan habis Daddy ajak dia masuk sini pulak :-

Sebab free... Kakak dan Abang kenalah bayar RM6 per person..
Ini kali pertama Amily main kat play zone ni... Amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... Muka bangga sebangga-bangganya!!
Mummy tinggal aje dia main kat situ... Tak heran pun.....
Siap buat bunyik lagi.....
Kakak dengan abang dah lari sana sini..... Mummy ngantuk dan lapar... Heuheuheu...

Kat sini best jugakle... Puas jugak bebudak ni main..... Sampai berpeluh lencun lari sana sini... Mashaaaaammm...

Amily suka balls.... So Mummy try masukkan dia kat dalam ni :-
Ko tengokle muka dia..... Dia freeze aja kat situ tak gerak2..... 
Dua tiga minit pastu dia nangis... Hahahahahaha... Apelah kau dik... Takut kot banyak sangat bola... Takut tenggelam... Terus dia tanak main dah... Terus pas dia kat Daddy kat luar..... 

Apelah dedek ni...... So next time memang takleh masukkan dia kat tempat bola lagi.... Muehehehe...

Hamik koooo.... Panjang berjela entry dengan gambar semua...

Juling mata nak habiskan entry ni.... Muahahahaha....

Dah bye!

Isnin, April 14, 2014

Minum petang

Petang Ahad kot ni.... Konon nak datang McD ni just nak makan ice cram dan bagi bebudak ni main kat sana....

Tapi masing mintak nuggets lah... Burger laaahh... Haaaa... Terus makan makan le... 
Kadang2 bebudak ni behaved jugak time makan. Polite je macam tak nakal langsung.... Tengok jugak situasi lah kot. Kalau makan kat McD ni syarat Daddy kena makan habis dulu baru boleh main... Sebab  tulah diorg behaved sangat kot.... Amily pun behaved.... Kebetulan Mummy bawak sekali bubur dia dari rumah so suap dia makan petang teruslah... Hari ni menu Amily, bubur ayam campur tauhu dan kismis. Dia ni memang tgh pemakan skrg. Kau buatlah bubur apa pun laju dia telan.... :)

Tengok tu..... Duduk makan bubur macam big boss.... Dia behaved sebab abang dia duduk behaved makan.. Dia kan copy paste abang....

McD ni actually baru je bukak kat Limbongan ni... So banyak parking dan selesa... Tak ramai sangat org lepak sini... Mostly family bawak babies dan anak kecil... Sana sini org kendong baby... 

Manalah adik tu nak rapat dgn kau Qila wey sebab si Qila ni pembuli..... Dia asyik buli adik dia ni. Letak barang atas kepala lah.... Cubitlah... Picitlah.... Tepuk bontot budak tulah.... Dia mmg suka sangat adik girl tapi tatau nak berlembut. Maybe dia dah biasa dengan Ariq yg lasak tu... Dia dah biasa gaya kasar Ariq.. So dia agak susah nak berlembut dgn Amily wpun dia sayang sgt dgn Amily...

Lain pulak Ariq. Cara dia cakap dgn adik, layan adik dia mmg lembut lah.... Belum lagi dengar cara dia pujuk dan berbual dgn adik. Walau sesekali dia marah jugak adik dia sbb rampas mainan dia, tapi takde lah buli adik mcm kakak dia... Tu sbb Amily rapat dgn abang dia.... Huhuhu...

Takpelah janji korang ni tak bergaduh terjerit2 tak tentu pasal....

Hari ni cuti melaka bandaraya bersejarah tp tatau nak pergi mana... Nak tengok wayang aje kot tapi tgkle kalau rajin.... Mummy masak pun belum padehal dah nak pukul 11.30 pagi dah ni...

Dasaaarrr...

Huhuhuhu...

Amily dah jalan!!!!!

Hehehehe....

Lama sungguh Mummy tunggu waat ini... Bukannya apa.... Stress gak bila nenek dan atuk asyiklah tanya... Cucunya ni dah berjalan belum.... Sebabnya bertatih dah lama dah...... Tapi kelmarin, sehari sebelum masuk umur 11 bulan... Amily berjalan terkedek2 lebih 10 steps....

Bila dah konfiden tu, memang makin panjangle langkah dia... Ohye, anak2 aku semuanya start berjalan umur 11 bulan.... Takde kurang takde lebih.. Memang sah sah gen dak Zaki dan Marsha memang kena jalan usia 11 bulan... Heuheuheuheu...
Dah pandai jalan ni, barule comel pakai gown.... Kalau tak susah sebab masa merangkak gown tu tersekat2 kat lutut dia....

Alaaaaaaa nomey nomey nomey.... Mummy geram sangat dia ni.. Dia skrg sangat cheeky...... Pandai ambil ahti semua orang.... Kalau orang pandang dia kan, nanti dia lentukkan kepala pastu agah kita balik "Eeeehhhhhh..." Katanya sambil sengih...

Tu belum lagi dia buat bubbles pakai mulut dia guna air liur...
"Mommaaa... Mommaaa.."

Nanti air liur dia jadi gelembung besar... Makin besar bubble makin besar dia gelak... Menjejes2 air liur! Lagi kita kata adikkk jangan main air liur, lagi dia buat!! Huhuhu...

Manjaaaaaaaaaa... Tapi kalau orang gomol dia, dia tak suka.. Rimas.. :P

Ramai orang kata budak ni ikut muka abang dia... Entahle aku pun tak perasan sangat... yang pasti, dia dengan Ariq mmg rakan sekutu kronies hidup dan mati... Macam Chip & Dale.... Ape je abang dia buat, dia akan tiru dan follow... Abang tidur, dia tidur... Abang bangun dia bangun.... Dia berdua je dah macam 5 6 orang kat rumah ni....

Kakak tu lain pulak perangainya... Kalau kakak dan abang sibuk main sama, tak hiraukan dia.. Kesian jugakle tengok dia duk kejar abang dan kakak yang berlarian sana sini... Terjatuh terduduk dia nak kejra dan join abang & kakak main... Kesian... Macam memerang kejar tuan pun ada... Hahahaha...


Budak happy 24 hrs ni...... Suka tengok minion macam abang! Haiyaaa...

Dan, sejak dah pandai jalan ni.... Mainan pertama dia dok ushar adalah stroller mainan abang dan kakak dia.. Habis hati sungguh dapat menolak stroller ni... Tapi dok berebut pulak dgn abang dan kakak.... Nampak gaya kena beli satu khas untuk Amily lah jawapnya....

Haisshhh...

Janganlah cepat sangat besar dedek....... Nanti Mummy rindu nak peluk dedek as baby...... Nanti dah besar, susah nak peluk2 belai2 macam baby...

Huhuhu... Pantas sungguhlah masa berlalu.... Sedih pulak tengok anak2 makin membesar...

Tu tandanya aku ni makin tua.... Huwaaaaaaaa...

Oklah... Gi sambung kerja!

Jumaat, April 11, 2014

Update laju-laju...

Lama sungguh tak update blog wey...... Haiya... nak kata sibuk takdelah sibuk mana... Tapi bila aku ni dah start tengok balik cerita Korea, memang tak jadi apa lah kan.... Huahuahuahua... Kat office tu sanggup tak keluar makan tghari semata-mata nak habiskan semua 20 episod tu... Huhuhu...

Aku baru je khatam tengok IRIS 2. Dulu dah tengok IRIS, so ini sambungannnya...

Sedihlah dua2 IRIS pun hero mati di akhir cerita... Dah namapun cerita tembak2 ni... Hahaha...

Ok tukar kisah anak2 pulak ye...

Lately anak2 alhamdulillah sihat2 aje... Qila dan Ariq masih sibuk dengan persekolahan...

Amily tengah sibuk bertatih...

Mummy Daddy sibuk buat benda lain... Heuheuheuheu....
Anak2 weols ni memang gila tengok cartoon... Terutama Hi-5... Memang sakanle berjoget bertiga tu.... Itu kalau Hi-5, tapi kalau cartoon lain.....

Gini pulak style nya :-
Hahahahaha.... Tak padan kecik yang dedek tu...... Ni cartoon takde joget2 lah kan... Memang focus sikit....

Ohye, Mummy baru beli kereta kecik yang baru khas untuk pergi kerja dan hantar Qila & Ariq ke school next year... Tak larat nak bawak MPV or Perdana kesana kemari sebab kuat makan minyak... Semput nafas tau... Dengan kereta kecik ni, alhamdulillah jimatle sikit duit minyak. Dahle minyak makin lama makin mahal.... Kereta Mummy cantek taw color hijau..... Thank you Daddy....... :)

Perkembangan anak2????

Yang bongsu ni kan, sangatlah lasak semacam.... Bijak dan active macam abang dia.... Anak no 3 memang macam tu... Dia cepat bijak dan cepat belajar sebab ada 2 mentor berlainan jantina kat atas dia... 

So lasak dia, jangan cakaplah.. Kalau tengok dia tidur, punnn bergusti macam kuda... Kadang2 tertawa dalam tidur... Kadang2 menangis dalam tidur tersedu2.... Kau mampu??
Muka budak lasak tidur...

Inilah kereta baru Mummy.... :)

Yang paling Mummy suka pasal interior dalam kereta ni adelah :-

Cermin make up dan,

Push start button.... :)

Tak payah hegeh2 dah nak seluk handbag cari kunci... Tak payah! Semua di hujung jari.....

Macam ni.... Picit je guna hujung jari, kereta tu dah boleh bergerak.... Smart remote tu just simpan dalam handbag je 24hrs!! 

Best kan????

Amily skrg sangat baik budi taw.... Walaupun nakal melasak tp dia pandai bawak diri.... Tak pernah menangis tak tentu pasal...

Dia hidup dengan penuh ceria dan gelak tertawa... Sangat murah dengan senyuman... Sangat cheeky... Sangat manja dan sangat menyenangkan hati Mummy Daddy....



Dah umur 11 bulan baru 'teringat' nak kasi dia duduk dalam playpen ni... Selama ni kesian sbb baby lagi kan.... Sebabkan dia dah lasak sangat, kalau bibik ada kerja ke, memang kena letak dia dalam ni... Kalau tak nanti dia memanjat atau mengacau menarik semua barang kat dapur.... Bahaya le....

Dalam ni dia leka jugakle kalau ada banyak mainan...

Mummy paling geram dgn kaki dumpuk dia.... Geram sangat!!!! Selalu kena geget time dia tidur... Dia pandai gesek2 kaki dia untuk cabutkan socks dia time tidur... Geram!

Ohye... Gigi dia dah tumbuh 5 batang... Comel sangat sebab dah nampak separuh... Geram rasa nak cubit2... Hehehehe..

Ohye ek... Sedikit pasal abang dan kakak..

Sekarang ni kan, Ariq siang malam pagi petang tengah merengek kat Daddy.... Dia nak motor kecik...

Nak beli motor kecik... habis segala duit tabung dia, dia bongkar dan serah kat Daddy.... Nak buat beli motor kecik... Pantang Mummy keluarkan duit, dia mesti tanya nak beli apa??? Nak beli motor kecik dia ke???

Sian pulak tengok.... InsyaAllah ye sayang, kalau Ariq dah pandai naik basikal tanpa tayar kecik tu, Daddy akan belikan jugak Ariq motor kecik idaman Ariq ni...
Dah test naik kan.... Mahu tak termimpi2 dia.....

Masa Mummy cakap Ariq doalah Daddy murah rezeki boleh belikan Ariq motor ni sebab harganya bukan murah... Dia terus tadah tangan then tanya Mummy macam mana nak doa... Alahai sayang.... Sabar ye sayang, Daddy tentu akan belikan untuk Ariq suatu hari nanti...

Sabar ye sayang.... ;) 
Anak Mummy memang rare.... Baru nak masuk 5 tahun minat dah macam orang2 tua... Golf lah... Motor lah....

Kamu memang anak Daddy! :P