Jumaat, Mac 21, 2014

Fun Fair!

 Hujung minggu lepas kami bawak anak2 jalan malam2... Saje tengok lampu.... Tetiba masa lalu kat Melaka Raya tu, bebudak ternampak Fun Fair ni..... So Daddy janji esoknya lah datang situ sebab malam tu Daddy bawak ronda naik kereta pakai kain pelikat je... :P

So esok pagi tu bebudak ni bising dah..... Daddy janji nak gi fun fair kan? Mummy janji nak pergi fun fair kan? Pukul berapa nak pergi? Sekarang pukul berapa??

Haiisssshhhh.....
So malam tu lepas makan, ayuh kita....... Excitednya anak2 Mummy... Padehal sendu sungguh fun fair ini.....

RM2 per ticket... Mostly ride bebudak kat sana kena bagi 2 token... Macam mahal le kan... Dewasa sekali naik 3 token... Cis!!

1st kami naik train... Amily pun naik.... Hehehehe.... Excited dia tengok atas je sebab lampu banyak... Lepas tu hujan renyai, Amily dok dalam stroller menyusu terus terlelap...

Lepas tu Mummy teman Qila naik Ferris Wheel... Aduh, Mummy memang gayat macam2 baca... Tapi Qila relax je... Siap cakap "Oh sooo high" 

Mummy pulak panic cakap dia jangan look down jangan look down... Ingatkan dia takut tapi sebenarnya dia kagum...

Boleh?
My excited baby girl... Ariq tanak naik ni... Dia takut kot so Mummy tanak paksa....

Lepas beberapa minit baru Mummy ada daya nak bukak bag amik hp... Sebelum tu dok pegang besi tu takut benda ni goyang.... Nasib baik tak goyang... Hueheuheuheu...

Ngeeeeeeeeeee.... Tak berani nak pandang bawah noks!!!!

Budak ni berani sangat tau.......

Arid naik mushroom ni.... Memula dia macam takut... berubah gak muka dia bila benda tu bergerak sampai dia cakap "Woooooo....."

Bila Mummy dan Daddy bagi sokongan padu... Dia okay... Hehehehehe....

Adik??? Dah lena dah membuta....

Last posing sebelum balik...

Pasni dah boleh plan ke Legoland lah sebab bebudak ni dah berani sikit untuk naik rides pusing laju2 ni.... Hehehehe...

OKbai!

Khamis, Mac 20, 2014

Mummy rindu dia ni.......

Ni semalam.... Mummy puasa semalam, pas berbuka masuk bilik gomol2 dengan Daddy  Amily atas katil... Mummy ternampak topi ni kat dalam cot dia.. So Mummy pakaikan dia.... Dumpukkkkkkkkkkkkkk je kepala dia yang bolat tu.... Nak kasi dia diam sebab nak ambil gambar, Mummy sumbat mulut dia dengan ninit dan bagi dia main henfon... Hehehehehe.....
Macamle faham apa kat henfon tu kan..... Geram tau dia ni... Kalau dia menakal, Mummy akan cakap no..... Dia straight akan baring... Konon mcm dia tak buat apa2 lah tu... Tapi kalau Daddy yang kata "no..." atau "biaseeee dia.." dia akan tonggeng2 nangis kepiluan...

Drama... 

Dia akan nangis lebih kuat kalau Mummy pujuk dia... 

Dua kali drama....

Geram sangat dengan kaki dia yang tegap tu.... Kalau tendang orang memang sengal wey... 

Oh.. Malam tadi dia mengamuk... Menangis meraung2 sebab sakit perut... Sian dia.... Pkl 4 pagi pulak batuk non stop... Alahai.... Cuasa jerebu dan sekarang hujang tetiap petang buat kesihatan anak2 Mummy drop lah... Kakak batuk, abang selsema dan Mummy pun dah start perit tekak macam nak demam...

Nextweek cuti sekolah... Kalau batuk berterusan, memang tak kemanalah jawapnya...

Kali ni Daddy cuti weols memang tak ke mana2 pun disebabkan beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan.... Lagipun cuaca panas berjerebu dan skrg hujan pulak, memang tak baik nak travel sana sini..

Takpelah anak2.... Dapat gomol2 kat rumah sendiri pun dan bersyukur dah kan sayang???

Next time Daddy cuti, kita gi holiday ye???

Daaaa...




Khamis, Mac 13, 2014

Amily Rania Iman

13 Mac 2014

Hari ni genap usia mucuk macam Mummy Daddy ni 10 bulan...

Kejap je masa berlalu.. Lagi dua bulan je lagi Amily nak masuk setahun.. SETAHUN!! Aiyooo..

Dulu kakak kan, umur2 macam ni dah menunggu nak jadi kakak dah tau... Umur kakak setahun, Mummy dah ngandung 3 bulan.. Heuheuheuheu...

Hissshhh... Tapi takdelah sampai nak ngandung lagi sekarang ni... Nak tumpukan yang tiga ni dulu... Yang keempat tu takkan ada buat masa ni.... Tapi kalau dah rezeki terima je.. Tapi buat masa ni, cukuplah tiga ni anak2 kami... :) Mummy tak larat nak meneran lagi dah.. Huhuhu...
Amily? Sian dia lama Mummy tak letak perkembangan dia kat blog ni... 

Amily ni sangatle manja..... Sesuai sangat dengan nama dia... Gigi baru tumbuh dua kat bawah.. Masih dalam usaha bertatih... Sangat lasak sebab dia suka sangat kacau abang dia... Selagi tak dapat apa dia nak, dia akan struggle habis-habisan untuk dapatkan jugak... Paling kritikal kalau nampak abang dan kakak dia tengah makan nasi... Selagi tak dapat rampas pinggan makan tu, selagi tu lah dia berusaha sehabis daya... Budak ni punya tenaga lain macam wooo...

Dan, takboleh woooo kena marah sikit. Nanti jadi mcm ni:-

Usshhh... Kalau dia merajuk, baru nangis sikit mata dah bengkak merah2... Dia kalau dah nangis sebab merajuk kena marah memangle ambil masa yg panjang... Ngada sungguh!

Daddy suka sangat sakat dia tau... Sedih betul lah kalau Daddy cakap "Biaseeeee dia.."

Memang kemain lama lah dia nangis sampai tertonggeng2..

Amily suka sangat tengok cartoon.. Kalau dia tgh tengok cartoon, kakak dan abang suka lalu lalang depan TV... Nanti dia startlah diri depan ni...
Baru puas hari dia takde org ganggu pandangan mata dia... Bertuah betul...

Mummy sayangggggggggggggg sangat dgn dia ni..... Semalam, dia dah start panggil2 "Mama... Mama..."

Geram sangat!

Dia suka Mummy gomol2 dia... Nanti melekek2 dia gelak sebab geli...

Happy 10 months old baby...
Semoga jadi anak yang menyenangkan kedua orang tua mu Sayang....

Baik dan sayang kedua abang dan kakakmu...

Hormat pada yang lebih tua, sentiasa sihat walafiat dan ceria selalu....

Amin....

Rabu, Mac 12, 2014

Kolam lagi????

Oh em gee....

Setiap kali Daddy balik kan, mesti Daddy akan belikan diorg kolam tau... Last year, beli kemain mahal lagi kat Mothercare.... Tapi disebabkan masa tu ada membela kucing. So kolam tu jahanam bocor sebab dicakar kucing!!

So this time, Daddy belikan lagi.... Kali ni beli online jeghs... So far harga yg kami dapat ni mmg the best lah... :)

RM178 termasuk letrik pump dan postage. Murah kan??
Memang dua beradik ni sangat lah suka hati... Setiap petang mandi okay... Seronok memang seronok bila tengok diorg happy.....

Alang2 dah ada letrik pump tu, kami keluarkan semua kolam yg ada untuk di pam... Hehehehehe

Anak2 jiran jelesssssssssssss je tengok dua beradik ni berendam... Sorrylah ye, tak laratle nak ajak semua.. Nanti bergaduh pulak.. Kami ajak anak jiran sebelah rumah je sebab tu yg paling rapat dgn kami.. :)
Ko tengoklah.... Siap nak bawak dolphin ni mandi sekali... Aduhaaaaaaaai anak...
Selagi air belum catu ni, mandilah puas2 ye anak.... :p

Amily pun join jugak uols... Kemain tangan dia cepuk2 air tu...
Jangan kata Amily.... Daddy pun ingin jugak merasa... Masa kecik takde uols... Bohahahaha..
Ingat Daddy je boleh??? Mummy punnnnnnnnnn boleh der... Hehehehehe..
Mampu?? Siap pindah2 kolam lagi.... Buehehehe...
Kolam dia siap ada slide.. Tapi seriau je slide tu meletop bila bebudak ni panjat... Hahahahaha... Qila tu entah dah berapa entah berat dia... :p
Amboiii... Kemain santai... Siap makan keropok, coco crunch dan minum teh o panas kat luar ni....  
Part paling best, ada pulak keluar air dari atas tu.... Memang syiokle bebudak ni mandi... 
Tunggulah yang sorg ni besar sikit lagi, mmg takkan lah dia nak duduk diam je macam ni kan.....
Seronok sangat tengok diorg happy.... Daddy cuti tak lama.... Semoga apa yg Daddy buat ni akan dikenang diorg ni sampai bila-bila... :)

Jumaat, Mac 07, 2014

Me time..

Selasa dan Rabu lepas aku ke KL.. Ada short course kat Mid Valley.. Boulevard sebenarnya...  Sedih jugak sebenarnya sebab pertama kali berpisah tidur dengan Amily... Nasib baik Daddy ada, so takdelah Amily terabai 24 jam dengan bibik je...

So lepas course, kronies datang ambil aku kat MidValley nun.... Berdesup kami ke Starhills.... 
Dinner!!
Mari camwhore dulu.... Jammed masa ni.. Sian Faznor dengan pregnant 7 bulan drives jammed2 tu.... Mulut kami tak stop mengomel dalam kereta banyak gossip nak catch up.. Heuheuheu...

Kitorg dinner kat Jogoya Restaurant kat Starhills.

*pics from google!

Cer tayang gambar sikit.... Mantap kan gambar?? The largest buffet in Malaysia uols... RM79.00++
Tapi masa kat sana, memang tak larat nak makan banyak pon... Sadis.. Heuheuheu.. Dan aku tak managed nak ambil gambar sangat pun...

Tangan dah penuh dengan ketam... Leceh.. Oihiks
Tapi black crab ni super sedap uols!!!! Yummeh.... 

Salmon dan unagi...

Ice cream Haagen Dazs uols!!! Meletops... Tapi okaylah...
Patutnya, kalau dah lama tak jumpa ni, kami makan kat tempat2 ala carte je... Baru banyak benda boleh borak.. Tapi bila makan buffet macam ni, banyak masa spent untuk mencari makanan... Hahahahaha.. Sengal.. Kaki lenguh sebab restaurant tu sangat besar... Boleh sesat uols.. Heheheh.. 

Banyak sangat cakap, mulut banyak masuk angin... So tak sempat pun nak makan banyak... Masa upload gambar2 ni tetiba timbul perasaan menyesal!! Boahahaha...

Terus lapar... :p
Posing adalah wajib... Pastu bergaduh nak masuk Insta jam tu jugak.... Huhuhu...
Patutnya ada beberapa lagi join tapi atas sebab musabab yang sendu.. Kami jelah yang ada..

Pas dinner jenjalan Pavilion.. Konon nak cari kasut tapi dah malam sangat... Shops banyak dah ready nak closing... Terbayang2 wedges merah kat Pedro.. Huhu... Hati terbayang2 sampai takboleh tidur malam tu.... Ruginya tak sempat nak rembat sebab sukar buat pilihan dalam masa singkat macam tu...

Ruginya kat Gardens takde pulak outlet Pedro... Stress!!!! Mana sempat nak ke Pavi esoknya tu sebab nak balik Melaka dah... :((






Mak nak semua sekali kat atas ni!!!!!!!!!

Huwaaaaaaarrrggghhhh!!!!!

Oklah tu aje...

Bye!

(Macam lahar kan ending entry ni!?)


Khamis, Mac 06, 2014

Jantung hati nyawa Mummy

A'qila Izzara
Ariq Isyraf
Amily Rania Iman

Tiga anak, tapi riuhnya macam 13 orang....

;P


Qila memang sayangkan adik dia ni.... Boleh buat jaga sekejap2 je... Tapi kadang2 apabila rasa geram melebihi dari segalanya... Kau bayangkan, masa Amily tonggeng2 nak bertatih berdiri, Qila boleh tepis kaki Amily pakai kaki dia... Manalah Mummy tak meroyan... Tu belum dia berjoget terkinja2 tengok Hi5, lantas terdudukkan adik dia...

Pitam. 
Yang ni??? Memang sayang jugak..... Tapi dia suka ajar adik yang bukan-bukan.... Dan Amily tu pulak sangat mengidolakan si abang... Semua abang buat, dia follow... Lasak yarabbi... 

Kadang2 aku confused, Amily ni boy ke girl????


Mereka berdua adalah kawan baik.... Geng comolot katanye..... Boleh nampak chemistry Ariq dgn Amily compared to Qila... Hehehe... Amily memang takboleh nampak abang dia buat sesuatu, mesti dia nak rampas/kacau.. Dan selagi tak dapat, selagi itu dia akan mencuba.. 

Saja entry warm up ni... Petang sikit nak story pasal benda lain... ;)

Ohye, Qila dah potong rambut....

Nampak kemaslah sikit... Nampak pandai... Dia dah rimas sangat dengan rambut panjang dia...
Budak ni? Sejak Daddy ada ni dia sangat happy..... Segalanya adalah Daddy... 
Yang ni???

Pun sangat happy dan makin bertambah akal dia.... 

Gigi dah tumbuh kat bawah... Sebelah je.. Hehehe..

Kejap je bebudak ni dah besar.... Cepat sungguh masa berlalu...

Hasihhhh