Khamis, Februari 27, 2014

Hidupku sebagai Mummy yang kiasu..

Actually, sejak tahun 2012 lagi aku dah bookingkan sekolah rendah untuk anak2 aku... Means Qila akan masuk Darjah 1 pada tahun 2015 dan Ariq pada tahun 2016.

At first, Qila aku register kan di Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist 2 (MGS 2)

Tapi selepas mendapat nasihat dari 'kawan', beberapa jam selepas itu, aku tukar pulak booking ke Sekolah Kebangsaan Perempuan Methodist 1 (MGS 1) iaitu dalam kawsan yang sama tu... Sebabnya katanya situ Guru Besar Chinese, dan lebih ramai Chinese students kat situ... So potential anak2 ko cakap omputih adalah lebih tinggi peratusnya... Katanyalaaahhh...

So aku pun tukarlah... Walaupun aku sedar sekolah itu agak buruk... Yelah, sekolah zaman penjajah kot. Dinding kayu lantai papan... 

Kenapa aku pilih sekolah perempuan??

Knowing Qila, dia agak rimas dengan budak lelaki yang bising dan nakal. So daripada dia rimas nak ke sekolah, better aku hantar dia ke sekolah perempuan sahaja. :) Lagipun, sekolah perempuan lebih relax dan santai kalau sekolah campur ni... Attitude uols... Attitude! Aku dulu sekolah campur, masuk menengah sekolah perempuan. Lain rasa dia..

Okay, taaapiiiiii awal tahun haritu mak mertua aku tanya.. Dah daftar Qila sekolah ke belum? Sekolah mana? Bila aku cakap aku register MGS 1, mak kata.. Kenapa tak MGS 2? Sebab sekolah tu dapat banyak duit kerajaan bagi, Sekolah tu dapat award sekolah kluster bla bla bla bla... Cemerlang bla bla bla bla..

MGS 1 tak pernah dapat apa2 award lagi... Sedih! Sendu... Dahle buruk.. Wakakakaka... (Gurau jeghs)

Adoyaaaaaaiii... Knowing me, bila dah dapat info macam ni... Aku mulalah tak senang hidup. Mulalah makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur punnnn tak lena..

Ini masa depan anak wey... Tapi takkan aku nak tukar balik ke MGS 2 kan??? Aku dah batalkan ape... Nak kena maki dengan kerani???

Makanya aku pun google2 kat ienternet dari sekolah mana lagi dapat award2 ni... Kebetulan, sekolah yang direkomenkan oleh teacher Qila adalah Infant Jesus Convent (IJC) - antara sekolah yang dapat anugerah kluster dan anugerah sekolah berprestasi tinggi KPT cohort 4 bla bla bla dan antara top 3 UPSR seluruh Melaka pada tahun 2012 tak silap aku.. ke 2013 aku dah tak ingat.

Ditambah lagi, schoolmates Qila mostly register ke IJC dan sekolah jenis kebangsaan cina. So tanduk aku pun keluarrrrr...

Makanya suatu hari itu, tanggal 30 Januari 2014, aku pun pergilah ke IJC nun. IJC agak jauh dr rumah aku dalam 5km. IJC kat Bandar Hilir. Sedangkan MGS letaknya kat Tengkera je... Belum campur jammed sebab sekolah tu terletak betul2 dengan shopping malls, hotels dan jalan sempit.. 

Alhamdulillah, dua2 IJC 1 dan IJC 2 masih ada kekosongan walaupun IJC 2 almost penuh dah. So aku pun bergegas ke MGS untuk batalkan pendaftaran Qila (again) kat sana..

Kiasu kan???? Heuheuheuheu... Walaupun sebenarnya aku tak sure nak pilih IJC 1 ATAU IJC 2, sebab dua2 nya pun dapat anugerah sekolah prestasi tinggi... 

Tapi lepas berborak panjang dengan kerani2 sekolah IJC 1, aku bertekad nak pilih IJC 1. 

IJC 2 lebih ramai students dan campur2 bangsa sama rata... IJC 2 lebih meriah dan bising sebab students ramai kan.. So bagi aku betterlah pilih IJC 1, sebab Qila pun tak suka sesak2 ni... Better pun tak ramai in one class so teacher lebih banyak masa untuk personally coach anak2 kita kan...

Walaupun sebenarnya selepas tu aku dapat tahu mostly classmates dia registered di IJC 2...

Oh my gawd!

Takkan nak tukar lagi...

So aku tanak fikir dah...

Hahahahahahahahahaahaha... (Sakit hati)

Oklah.. Settle bab Qila... Tu baru Qila okay... Belum masuk kisah sekolah Ariq!

Korang sanggup nak baca lagi tak ni??????

Meh tunjuk gambar dulu...

Ni aje yang ada dr google... Ni IJC 2..

Ko jangan kutuk buruk tau nyah... Sekolah ni berapa kali dapat anugerah kecemerlangan. Diorg banyak duit so sekolah diorg ada CCTV okay... Both IJC ada CCTV dan makmal komputer yg sangat lengkap... Program pun banyak dan sekolah ni active in ko-kurikulum. Ni maybe pun gambar lama ni...

Permandangan dr atas... Class Qila kat hujung sekali kat tangga tu.. Sebelah pokok tu pagar belakang so senang nak ambil dia balik sekolah.. Ni pun gambar lama...

Okay skrg masuk bab Ariq pulak.. Sebelum ni aku dah registered dia ke Sekolah Kebangsaan Tengkera 1 (TES 1) area Lorong Pandan gak.. Kiranya kalau nak balik naik basikal pun boleh je... Tapi dengar pulak cadangan Mama (cousin) aku, why not hantar Ariq dekat SFI sebab senang nak hantar dan ambil sekali dengan Qila nanti.. Kalau TES macam jauh sikitlah kedudukan sekolah diorg...

Haiiihhhh...

Tukaaaaaaaarrr lagi??? So kelmarin, pkl 4.20 petang. Pejabat pun dah nak tutup dah uols... Ku seret Ariq sekali bawak dia sebab dia nak ikut. Kami batal TES 1 dan terus drive ke SFI dengan confidentnya... Sebab yakin sangat masih ada kosong!

SFI ni nama penuhnya St Francis Institution.. Tapi nama sekolah rendahnya Sekolah Kebangsan St Francis. Sekolah khas untuk lelaki sahajor... 

Bila tanya Ariq, Ariq nak tak sekolah sini....

"Tanakkkkk.. Kite nak sekolah Qdees jek.. Ni kan school orang besar, kite kecik lagi..."

Aiyo...

Aiyoooooo

Meh jaja gambar sikit.

*Pic from google

*Pic from google

Orientasi darjah 1 Tahun bila tak ingat.. 2011 ke 2012 macam tu... Heuheuheuheuheu...

Sooooooooooo cute!!!  Tak terbayang esok macam mana rupa Ariq pakai uniform sekolah. QIla tu bijak je bawak diri tapi Ariq ni Mummy risau sikit... (Eh yeke. Mummy je hover!)

Entah2 anak2 aku ni semuanya jauh berdikari dari yang aku dapat bayangkan... kan?

Tapi kan, sekolah SFI ni takde pun pernahd apat apa2 anugerah... Sedih kan... Katanya english orientation tapi nan hadooo anugerah. Sekolah pun so-so aje.. Sekolah menengah je nampak hebat dah gah sikit... 

Tu pun aku confused, tepatkah pilihan aku ni..... Tak jammed ke nak hantar dan ambil anak2 sekolah nanti.... Patutke aku mintak transfer ke kampus Bandar tahun depan ni???

Adoyaaaaaaiiii... Sengsaranya menjadi seorang Mummy yang kiasu...

Okbai!

Isnin, Februari 24, 2014

Daddy dah balik!!!!!

Meh tayang gambar Daddy beberapa jam sebelum Daddy sampai ke rumah... :) 

Daddy whatsapp, gambar then caption 'alhamdulillah'.... So Mummy dah tahulah kan... Dah tunjuk luggage tu maknanya Daddy dah bersedia nak balik rumah... Tu gambar Daddy kat port Kuantan... Hampir tengah malam, hari yang sama, Daddy sampai kat rumah... Sebelum tu Daddy dah sms tanya siapa yang masih belum tidur. Tentunya Ariq seorg yang belum tidur sbb dia bz tengok DVD cars 2 yang Mummy baru beli untuk dia... :)

Reaksi Ariq????

Masa Mummy dengar bunyi kereta berhenti depan rumah terus Mummy lari ke pintu sambil ambil kunci... Ariq membontot dari belakang....

Dia tanya, Mummy nak pergi mana.....

Bila dia dengar je suara Daddy bagi salam dari pintu pagar rumah, terus Ariq freeze... Dia kehairanan...

Dia ternganga - fikir.. Agaknya suara macam kenal... Tapi takkan Daddy... Daddy kan works... Siapa pulak yang datang tgh2 malam buta ni... Macam tulah agaknye dalam kepala Ariq... Dia termenung jap masa nak pakai slippers tu... Masa tu dia tak nampak Daddy lagi sebab pandangan kami dihalang oleh kereta yang parking kat porch... So Ariq pun jalanlah kedek2 ke arah pintu pagar. Oh my god... Ketawa besar bila kelibat nampak Daddy!!

Ya Allah... Hanya Tuhan aje yang tahu perasaan Mummy masa tu bila dengar tawa Ariq malam tu... Gelak surprise macam dapat hadiah paling mahal dalam dunia.... Sebab dia mmg tak tahu dan tak sangka Daddy akan balik malam tu.... :)

Ayat pertama yang keluar dari mulut dia adelah :-

"Dadddyyyy!!! Kenapa Daddy balik lama (lambat) sangat????!!" 
Sambil hulur tangan celah pagar nak pegang tangan Daddy dia... 

Sayu, gembira, nak nangis dan terharu sangat...... Bila nam[ak reaksi Ariq... Dia pegang tangan Daddy ajak masuk rumah... Masuk je dalam rumah terus dia kejut kakak dia...

"Qila!!!! Daddy dah balik ni........."

Happy sangat suara dia....

Qila pun sangat surprise... Bangun je terus senyum terus pot pet pot pet... Macam2 dia tanya Daddy... Segar terus bijik mata dia... Dua2 berebut nak tidur dengan Daddy malam tu..... 

Bahagia...

Hanya Tuhan yang tahu........ Reaksi anak2 yang tak dapat Mummy nak sampaikan dengan kata-kata... Kegembiraan mereka... Malam itu.

Speechless dan priceless!


Macam ni.... Hahahahahahaha...

Esoknya diorang ke sekolah Daddylah hantar.... Daddy jemput dan Daddylah jugak buat semuanya untuk anak-anak kesayangan ni... Makan pakai... Paling heaven, Qila hulur badan mintak geli-geli... Ariq pun hulur kaki mintak diurut2... Benda tu lah kot paling diorg rindu... Hehehe...

Amily sengih2 tapi masih malu-malu..... Hehehehe...

So bermulalah episod bermanja dengan Daddy sepuasnya....

Buat apa yg mereka mahu sebebasnya...

Ariq sangat happy.... Tapi sangat possessive... Pantang Daddy hilang dari mata, dia dah start gelabah....

Qila ok jeghs... Dia dah biasa... :) Tapi memang dia melekaaaaaap je dengan Daddy... Tapi bila Daddy hilang jap isap rokok takdelah dia sampai nak ikut macam Ariq tu... Hehehe.. Dia cool sikit.. Ariq drama king!

Sedih sebab tahu, kebahagiaan ini hanya sementara... Tapi selagi ada masa ini, jangan sia-siakan... Gunakan masa yg ada sebaiknya.... 

Adik pun tumpang enjoyyyyyyyyyy!!!

Ohye, Daddy ada ni, diorg tidur balik lah di bilik masing2..... Ni kat bawah Daddy tengah layan diorg tengok DVD dalam bilik... Kemain lagi bersandar kat katil masing2....



Mummy keluar masuk bilik sorg pun tak perasan... Paling sadis, Mummy nak betulkan bantal bagi si Ariq selesa nak sandar pun tak boleh!!

Daddy dah letak bantal tu macam tu, Mummy janganlah usik... Dah cukup selesa lah tu... Mummy kena marah pulak sebab sibuk2 nak tukar posisi bantal tu... "Daddy yang letak macam nilah..." Kan?

Amboiiiiiiiiiii.... :P

Semoga kalian happy sentiasa ketika Daddy ada ni nak.... Bergembira ye sayang... Enjoy your every single moment with Daddy.... 

:)

Syukur alhamdulillah..... 

Khamis, Februari 13, 2014

Aiyo..

Lamanya tak bukak blog.......... Aiyoooooooo.....

Kesian blog ni.... Terabai serabai... Sedih dia kot...

Aku pun tak surelah adeke lagi yang sudi nak baca blog aku yang sendu ni.... Dulu memang ramaile.. Tu pun sebelum ada tweeter, fb dan instagram kot... Sekarang ni orang dah malas nak baca blog. Kecuali blog artis blogger... Takpun time bulan puasa, memang ramai akan baca blog sebab time lunch hour takde benda nak buat....

Heuheuheuheuheu... Betul tak?

As for me, dunia blogger dan fb ni ada pasang surutnya... Sekarang ni nak update apa2 pun aku kena sangat berhati-hati... Sebabnya niat kita nak update gambar or status kadang2 bikin orang salah anggap. Bila dah salah anggap maka mulalah wujudnya fitnah.. Perang cyber... Wujud haters a.k.a anonymous... Kutuk mengutuk... Bila susah orang suka nak ambil tahu... Sebabnya, orang akan kata... Tulah dulu show off sangat....

Tapi bila senang, pun orang akan kutuk... Eiiii berlangak macam lah dia seorang yang berduit...

Habis tu macam mana????

Makanya kurangkanlah nak update status atau upload gambar2 yang boleh mengundang benda2 negatif macam tu.... Gambar anak2 pun aku upload pun ala kadar je sekarang.... Bagi aku, aku suka update/upload pasal benda2 yang kelakar dan buat orang suka nak baca.... Play safe orang kata.... So tiada sesiapa akan terasa or mengata bila baca or tengok gambar2 yang aku upload...

Haaaaaaaaa..... Faham tak? So benda yang funny or mencuit hati ajelah modal aku buat masa ni...

Sebab, aku pun meluat wey bila tengok orang lain hari2 update pasal produk MLM dia tu.. Pasal berapa untung dia dapat bulan ni... Pasal betapa ruginya kita yang tanak join MLM tu... Bla bla bla....

Bosanlah wey. Nak unfriend kang, kecik lak hati.... Haish...

Why bother???? Ada aku kesah???

So kalau tanak orang meluat kat kite, janganlah kita update/upload benda yang memeluatkan hati orang... 
Finish story...

Kan?? Umur pun dah lanjut ni.... Sendiri mahu ingatlah der...

Amily busyuk!!! Ketiak masham!!!

Harini dia genap 9 bulan... Ringan je baru 9.2kg... Lasak kemain mengalahkan kakak dan abang dia... 

Kalau dia ketawa or menangis, kalah suara Jaclyn Victor okay...

Mampu??

Eh tak sabar nak tunggu Daddy balik..... Rindu sangat!

Isnin, Februari 03, 2014

Comel gila...

Comel kan??? Heuheuheuheu... Geram sangat kat anak kucen ni... Jumpa dalam bilik adir ipar aku kat rumah kampung dia kat Pontian... Geraaaaaaaaaammm sangat rasa nak masuk dalam mulut!

Qila pun suka... Ariq takut! Cis...


Kepala besar, tak nampak badan dia...

Aku sejak ada anak ni mmg malas dah nak bela kucen... Malas nak layan bulu2 dia... So setakat suka dari jauh je boleh lah... Heuheuheu..

Ohye, kami kat Pontian untuk majlis cukur jambul anak buah aku ni :-

Adam Faheem... Baby boy kedua dalam keluarga... Ariq sayang betul dengan Adam... Kawan buat main bola le katakan.... Naik rimas budak tu kena gomol... Adam baru 40 hari kot masa ni...

Ni anak dara ku sebelum majlis... Tu Shameera.. Siapa follow blog aku mmg tahulah siapa dia ni... ;)

Amily baru first time pakai baju ni. Sempit! Hahahaha.... Dia ada banyak baju yg belum pakai sebab tak tahu nak pakai masa bila... Yelah masa dia 5 6 bulan kan dia eczema teruk. Sekarang ni baru ok. Barule nak pakai baju2 tebal... Selama ni tak boleh, takut dia panas.. Tight dia tu pun baru nak pakai ni. Pun dah sempit..

Nenek bersama 3 cucunya... Amily mana entah masa ni bibik dukung... Ariq tak sempat nak tukar jubah sebab lupa... Hehehehe...

Aku???

Jap eh... Cari gambar jap
Aku pakai jubah Mama beli dari Mekah.. Dia baru bali Umrah 2 hari sebelum kami ke Pontian ni.... Gambar ni nampak aku katek mcm itek nila je... Padehal aku ni takdelah katek mana pon. Cis... Amily cranky masa ni sebab nak berak tapi yak dia keras... Kesian dia berpeluh2 sampai 4 round yak ko... 4 kali tukar pampers baru settle kau.... Sian dia.... 

Pas majlis ni Adam dibotakkan.... Lain dah muka dia... Oh inile satu-satunya adik aku...

Kitul... Hehehehe...

Peace!