Rabu, Januari 29, 2014

Soccerball yo!

Actually dah lama sangat nak bawak Ariq main bola... Sejak Daddy belum start kerja lagi.... Daddy dah beli banyak jugak bola tapi main kat porch rumah je... Lagipun Ariq pun takde boots bola so itu yang buat asyiklah tertangguh nak bawak dia main kat padang besar...

Banyak alasan kan? Boots takdelah... Padehal boleh pakai kasut apa yang ada.... Huhuhu...

Dasar....

So petang kelmarin, Ariq main bola... Tapi bukan soccerball... Bola getah je.. So bola tu terlalu ringan asyikle masuk longkang... So petang semalam memang Mummy dah janji bebetul nak ajak dia main real soccerball.....
Excited sangat dia.... Macamlah jauh sangat mainnya padehal playground depan rumah je pun... Takde boots, so dia pakai kasut Clarks dia je... Keras, nak sepak pun sedap.. Tapi kasut tu dah sempit... Sian dia... 

Mummy??? Haruslah pakai sport shoes jugek... Nak kejar bole gak macam Ariq... Hehehe.. Mummy memberi sokongan padu ok... Join lari dan sepak bola sekali... 
Siap ber track suit bagai... Gaya perlu ada... :p

Sebelum start kena takafur dulu... Hehehehehe....

Ayuh kitaaa... Memang bestlah main pakai bole ni... Berat, tendang pun sedap... Hehehehe... Tapi macam dah kurang angin sikit... 

Memang puas hati Ariq dapat main almost 1 jam kat situ.... 

Kakak??

Dia on off je... Selebihnya main slides... Hehehehehehe...

Ariq dipelawa abang-abang kat situ main sana. Mula2 dia malu... Tapi last-last dia main jugak sekejap.... Ni video nya...
video
Petang ni kita main lagi ye nak... ;)

Daddy dah janji nak belikan boots... Maklong dah offer nak belikan bola MU...

Baru berangan nak panggil Ariq - Ricardo Kaka... Kalau dah main bola MU, so tak jadilah nak panggil Kaka...

Heuheuheuheuheuheuheu..

Selasa, Januari 21, 2014

Azam aku tahun ni...

Dah nak masuk bulan Februari baru kau nak cerita pasal Azam????!!!

Pui...

Hahahahaha...

(Tarik napas...)

Eh aku serius ni... At least aku nak BERUSAHA nak jadi somebody yang jauh lebih baik dari yang sebelum ni... Kan?

Pertama sekali, aku nak kurangkan marah anak2 aku.... Aku ni sangatlah panas baran.. Yang selalu jadi mangsa sekarang ni Ariq... Qila tu dah tak boleh marah dah sebab dia dah pandai 'ugut' aku balik.... Dia kata, 

"Mummy ni asyik marah kite je.. Mummy sayang Amily je.. Kalau dengan Amily tu Mummy cakap lembut jek..."

Haaaaaa... Itu bahaya lah sungguh. Aku risau dia jadi dendam pulak kat adik dia nanti... So dengan Qila aku kena lebih banyak bersabar dan kena cakap slowly dengan dia... Dia ni lain sikit perangai dia.. Dia ni jenis simpan dalam... Bahayaaaaa...

Ariq ni sekarang banyak songehlah... Aku geram sangat... Semalam, buat homeworks ENAM muka surat tapi ambil masa 2 jam setengah! Start pukul 7 sampaileeeeeee 9.30 malam! Stress aku... Ade je alasan dia. Tangan lenguh le, kaki sakitle.. Penatle... Tatau buatle... Mula2 memang aku layankan lagi... Tapi dah break dah bagi minum air semua tu dah bagi makan nasi tetaaaaaaaap tak siap2... Memang kenalah sedebik...

Ariq ni satu je... Kau debiklah macam mana pun... Dia tak melawan.. Dia redha je... Dan dia ejnis tak simpan dalam macam kakak dia... Dia tetaaaaaaappp atatch dengan aku walaupun aku selalu marah dia.. Tapi hanger memang dia takutle... Aku abru je suruh kakak dia ambil hanger, dia dah meraung dah.... Dia tahu salah dia... Tapi sekejap je dia 'insaf'... Pas 2 3 minit, mulalah dia leka balik... Mulalahd ia main benda lain... Homework kemana pencil pun kemana... Macam tukul besi... Tak selalu org ketuk baru nak jalan.. Mummy dah menjerit kang, baruuuuu dia sambung balik... Benda ni berlarutan  sampaile homework siap! Kalau 3 jam buat homework, 3 jamle aku menjerit!

Tapi kalau aku marah pasal benda lain, pasal dia menakal ke melasak ke... Dia akan cakap balik,

"Mummy tak takut ke kalau kite mati???"

Terus aku tak jadi nak marah dia.... Huhuhu...

Sekarang ni pun aku selalu marah dia pasal homework je pun, lain takde... Sebab aku tanak dia manja sangat sampai homework pun aku kena pantau hari2... Dulu masa dia baru school memanglah aku selalu tolong pegang tangan dia... Sekarang ni dah dah pandai menulis dengan baik.. Takde maknanya nak pegang tangan dia lagi... Dan sekarang dia meleka dengan benda lain... Silap aku jugak, aku tolong ajar dia buat homework sambil aku tengok Ariana Rose....

Wakakaka... Yes mybad mybad... Tapi aku start marah dia pun after 8pm onwards sebab masa tu aku dah sibuk nak buat keje lain.... Kalau nak mengadap dia je 24hrs, terabaile anak2 aku yang lain kan....

Aqila memang lain... Dia balik sekolah je terus bukak bag buat homework. Biasalah tu anak girl ni memang lain dari boy. Girls memang terbukti cemerlang sikit membuat homework compared dengan boys... Semua orang tahu tu.. SO aku harap sangat Ariq ni one day akan ikut jejak kakak dia... Sampai bila nak macam ni... Kan?

Haish... Ariq oh Ariq.... Mummy sayang sangat kat Ariq... Kesian sangat kat dia.. Asyiklah kena marah dan kena debik... Dahle kurus... Aku tahu, dia jadi macam bersebab. Macam hilang semangat... Aku tahu, dia rindu sangat dekat Daddy dia... Dia rindu nak buat benda2 boyish dengan Daddy dia like main bola... Main golf... Main games kat TV... Dengan Mummy ni apelah sangat Mummy boleh buat dengan dia kecuali ajak main playground, naik basikal dah tu je pun... Kadang2 aku sedih sangat bila dia cerita pasal Daddy dia... 

Macam weekend lepas, masa hantar Mama ke KLIA nak tunaikan Umrah... Ariq sangat excited bila sampai KLIA tu... Dia ajak aku tengok 'bag masuk' dan aeroplane terbang... Masa Mama check in bag, kemain dia cekak pinggang menunggu bag tu bergerak masuk ke dalam... Dia tengok, crew balut bag... Dia tengok aeroplane take off.... Kalau Daddy ada, mesti Daddy akan explain every single things pasal teknikal semua benda yang Ariq nampak dengan mata dia... U know, man to man talk... Thats why seorang lelaki memang suka kalau dapat anak lelaki sebab bila ada moment-moment macam ni, diorang ada kawan untuk share ilmu dan pengalaman which is anak perempuan tak peduli pun nak tahu....

Macam Qila, dia apa kisah.... Kan??? Amily lagilah..... Tidur je sepanjang kat KLIA tu... Hehehehe..

So, aku kesian kat Ariq sebenarnya.... So sesekali tak salah kot eh kalau aku debik dia untuk dia jadi jantan sikit... Jangan nak manja sangat dengan mak kau ni... Jangan asyik nak mengentel je siku mak kau ni.... Haisshhh....

Aku rasa sedih bila Ariq takde Daddy macam orang lain, yang boleh ajar dia menjadi lelaki sejati... Yang boleh layan hobi2 dia tu... Yang boleh bercerita tentang macam2 perkara yang orang2 lelaki minat dan selalu buat... Aku tak boleh bayangkan 2 3 tahun lagi.... Bila dia dah start bersekolah rendah.... Mesti dia lebih suka bergaul dengan kawan2 dia kat sekolah tu dari duduk kat rumah bersama aku dan adik beradik dia yang lain... Aku risau tu je.. :(

Kadang2 masa nilah aku rasa down... Rasa rinddddduuuuuuuu sangat kat Bi... Tapi bukan untuk aku, untuk anak2 aku.... Rasa apa lagi yang perlu aku lakukan untuk buat anak2 aku happy??

Harapnya weekend ni cuaca baik... Aku nak ajak anak2 aku main bola sepak kat Pahlawan Mall.... Main bubbles ke... Kan?? 

Motif main bola kat padang sebelah mall??????

Hahahaha... Eh panjang lebar ni baru cerita pasal SATU je azam aku... Belum lagi yang selebihnya...

Esoklah sambung!

Hahaha..


Jumaat, Januari 17, 2014

Lunch hour di hari Jumaat... ;)

Dah berminggu kot aku tak keluar shopping waktu lunch hour hari Jumaat macam ni... Aku banyak spent time tengok movies online... Macam hari ni, aku tengok Dua Kalimah.. Ihiks...

Bukannya apa, aku malas nak drive.... Setiap kali aku je yang kena drive... Yang lain bawak vontot je... Stress okay... Patutnya gilir2lah kan.... Ini muka aku je yang bawak kereta... Dahle breakfast pun aku yang drive.... Lunch break pun aku???! Ah naik lemakle tu....

Makanya, duduk ajelah office tengok movies macam ni... Aku tak sakit hati... Pocket aku pun tak sakit... Heuheuheu... Tapi kalau terdesak nak beli something, aku keluar hak... Heuheuheuheu...

Ni actually aku menaip sambil tengok Dua Kalimah... Adoi seram jugak cerita ni... Menginsafkan... :((

Mama akan berangkat untuk tunaikan Umrah Ahad ni. So tinggallah aku anak beranak je kat rumah... Bibik memanglah ada tapi dia tu macam wujud tak wujud je... Huhuhuhu... Dia tu dah 43 tahun, tua sangat dah untuk jadi 'kawan' aku... Lainlah bibik lama aku baru 28 tahun... Kami boleh jadi kawan sebab dia muda dan boleh layan lawak aku... Pantas dan cekap buat kerja... Aku perlukan pembantu yang pantas dan cekap sebab aku macam tu....

Bibik baru ni, aduhaaaaaaaiii... Dongdang sayang sungguh! Lemah! Serba serbi slow..

Tak kisahlah malas aku nak cakap banyak, nanti orang kata tak reti bersyukur... Huhuhu...

Eh lupa nak cerita, 21 Dec haritu aku baru dapat anak buah pertama dari adik aku.... Actually bukanle pertama sangat pon sebab aku dah ada 2 anak buah dari kakak suami aku... Kira ni dari anak dari adik beradik darah daging akulah kan... Soooooooo excited! Baby boy...

Adam Faheem nama dia.... Masa ni baru sehari dua umur dia... Sekarang dah tembam dah... Sebelum dia lahir lagi aku dah beli macam2 untuk dia... Excited lah katakan...Sekarang ni dia kat rumah nenek dia... Kat Pontian nun... Rindu betul...

Ariq suka betul dengan Adam ni... Asyikkkkkkkkk sebut nama Adam Faheem... Tak sabar nak main sama2... Hehehehe..
Heuheuheuheu... Comel tak Kak Ton?? Pakai earing gituew.... Kakak punye... Hahahaha...

Budak ni dah masuk 8 bulan dah... Dah start berdiri memaut kat sofa atau katil... Pastu ada hati lepas tangan... Jatuh memang banyak kali dah... Lasak bukan main... Dalam kereta memang terkinja2 bergoyang... Bila dah peluh badan dia, mulalah ngamuk... Haisshhhh...

Sekarang ni semua anak-anakku tidak sihat... Ariq batuk dan demam. Amily selsema dan batuk... Qila baru je baik demam... Aku pun baru baik selsema teruk dan badan pun masih lemau lagi ni... Malam2 memang tidur2 ayam je sebab asyik nak pantau suhu badan anak2 dan asyikkkk terjaga sebab Amily selalu 'terlari' dari tempat tidur dia... Ohye, skrg dia tidur bawah je... Bahaya betul letak dia tidur dalam cot sekarang sebab dia kalau tersedar, dia terus diri... Dia ni agak tinggi, so bila diri kat cot tu paras pinggang dia je... Nak kena tunggu Daddy balik baru boleh alter cot dia tu... Laki jauh ni macam nilah... Nak bukak sendiri pun bukan senang... Takde yang boleh nak bantu...

Tapi alhamdulillah... Aku masih mampu nak jaga tiga anak aku bila aku pulang je dari kerja... Sakit pening diorg malam2 aku boleh je handle... Takde nak merungut. Sejak dalam pantang pun memang aku jaga diorg sendiri.. Bukanlah nak up diri sendiri supermom or what so ever... Aku hanya Mummy yang biasa-biasa sahaja.. Hehehe...

Ada kala menangis juga di malam hari...

Gituuuu...

Eh oklah nak sambung tengok Dua Kalimah ni... Macam over jeghs adik si Piere Andre ni berlakon... Cerita ni pun so-so je... Macam asal siap je...

Bosan pulak... Hahahahahaha..

Okbai!




Khamis, Januari 09, 2014

Stress!

Lately ni aku sangat stress!

Stress sangat dengan keadaan rumah yang alahaaiii macam2 masalah!

Dengar suara bibik panggil anak2 aku suruh mandi punnnnn aku dah stress! Bayangkanlah.... Malam je cukup pukul 9pm aku dah ajak anak2 masuk tidur sebab stress punye pasal.... Haaaaaaaaaaa... Banyakkan word stress aku harini???

Apesal aku stress????

Satu sebab sinki tersumbat! Dah panggil orang datang repair pun still sumbat lagi... Sentap gila okay.... 

Satu lagi sebab astro kena potong. Sebab lupa nak bayar Astro First yang aku langgan, habis kena potong... Walaupun dah bayar on the spot, dah call lebih dari LIMA kali, Astro cilaka tu ada masalah teknikal untuk sambung balik. Sial kan??? Kau charge RM20 untuk penyambunagn semula tapi service macam haram.. Macam sial.... 

Haaaaa.. Lama aku tak sebut perkataan tu... Dah lebih 28 jam cakap nak sambung tapi taaaaaaaaaakk sambung2... Babi betul lah... Aku dah malas nak maki hamun customer service tu dah... Letih dah!

Kesian kat anak2 aku kat rumah tu.... Stress tau tak bile Qila tanya "Mummy dah bayar ke belum ni? Kenapa Astro tak boleh tengok lagi ni? Mummy bayar kat mana???"

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa......... Mesti mak aku target, aik teruk sangatke anak aku lari bajet sampai tak mampu nak bayat duhet asterok berok ni???

Pundek betul lah... 

Vavi....

2 3 hari lepas aku tukar caller ring tone kat phone... Dulu lagu Hazama, skrg lagu Nomad. Qila boleh pulak sound -

"Kenapa Mummy tukar lagu kat telefon Mummy? Kite tak sukalah lagu ni. Mummy tukar balik lagu lama eh. Kejap lagi kite telefon Mummy balik eh?"

Kau mampoooo??? 3 ringgit okay Mummy beli lagu Nomad ni.... Huhuhuhuhu...

Sentaaaappp..

Oklah... Nak main FB!


Isnin, Januari 06, 2014

Rambut baru Ariq!!

Sejak Mummy update gambar anak2 Daddy ke sekolah, Daddy bising2 kat whatsapp.... Dia kata rambut anak bujang kesayangan dia ni mcm MAT REMPIT!



Macam MAT REMPIT kah???

Herm... Iyelah kot sebab obvious sangat kat tengkok tu dah lepas colar baju.... Mummy tengok banyak kali gambar ni... Pun tetiba rasa bersalah.... Dan jugak ada juga insiden dimana org2 bertanya pada Mummy,

"Laki ke pompuan ni???"

Sentaaaaaaaaaaaappp.

Makanya, ayuh potong rambut!!!!

Sebelum tu, ayuh ambil gambar terakhir sebelum rambut cantiknya ini dipotong.... Sedih jugak ni...

Huwaaaaaaaaa..... 

Peristiwa di saloon rambut memang malas nak cerita. Penuh drama dan air mata serta raungan si Ariq ni... Aduhh.. Lenguh tangan Mummy okay nak melayan budak ni... Sebelah tangan peluk dia... Sebelah tangan pegang dagu dia... Pastu suap pulak gula2 kat mulut dia nak bagi dia stop nangis dan MERONTA...

Budak ni sangatlah drama.... Seksa okay nak potong rambut dia... Mummy dah naik fed up dah nak pujuk baik2... Ugutan dah bagi... Upah dah bagi... Bila tiba masanya, dia boleh tanak langsung duduk kat kerusi untuk potong rambut tu... Geram betul...

Hasilnya :-


Tengah sentap sebab baru lepas meraung... Dia dah stop nangis dah sebenarnya. Tapi bila mamat tu letakkan wax, kasi tegak rambut dia macam ni. Dia start meraung balik..

"Tanak tegak!!!! Tanak tinggi!!!! Nak rendah jeeeeekkk"

Kau mampoo???? Puas pujuk suruh pandang camera, dia buat tatau jek...

Sekali imbas macam Maddoz anak Angelina dan Brad Pit! :P

Memang nampak lain dan berisi sikit badan dia.. Sebab kepala dah kecik dan balance dengan badan... Heheh

Ni tengah piliha habuah sebagai upah...

Sampai rumah, si adik memandang si abang kemain lama......

Pelik betul dia tengok siapa ni???? Abang aku keeeeeee??? Boahahahaha....

Memang hilang rupa comel dan manja Ariq!

Still... Memandang abang dia dengan penuh tanda tanya...
Heuheuhuehuehueh...

Siapa yang happy???

Daddy, Atuk dan Nenek!

Sebab anak dan cucu kesayangan dan rupa JANTAN...

Pffftthhh!

Pejam celik pejam celik dah masuk 2014

Lamanya blog ni terperap.... Malas nak update sebab semua nak update kat Insta dan FB kan.... SO blog ni banyak cerita basi je....

Tapi memandangkan pembaca tetap yakni Daddy bebudak ni suka nak baca, so ayuhlah update jugak.... :)
Handsome kan??? Hahahahahaha..... Ni hari pertama Ariq dapat schoolbag dia ni. Berminggu mencari bag ni... Nan hado ketemu... Nasib baiklah Mummy Wynn sudi nak tolong carikan kat KL nun... Disuruhnya adik dan adik iparnya ke OU untuk carikan... Alhamdulillah..... Dah bersusah membeli, diposkannya pulak...

Sudahnya, posmen yang dapat nama...

Kata Ariq "Mummy... Ni bag baru kite, posmen yang bagi tadi...."

Sampailah hari ni, dia sangat yakin bahawa posmen yang bagi bag baru dia tu... Bukan Mummy atau bukan Mummy Wynn yang berusaha membelinya.. Mampu?
 My happy baby boy... Gi playground depan pun nak pakai bag ni.... Dia mmg sayang sangat..
Ewah... Tunjuk lagi....

1st day schooling... Mummy cuti dua hari sahaja nak spend hantar dan ambil diorg sekolah.... Happylah masing2 kan sebab Mummy cuti... Fresh je muka sebelum nak masuk kereta tu.... 
Bag baru.. Water bottle baru... Shoes aje lama... Ariq spender punnnnnnnnnnnnn lighting mcqueen! Obsess sungguh!
Adik menghantar kat pintu je.... Kemain lasak budak ni sekarang... Takboleh biar barang seminit!
Tahun ni class mereka kat tingkat dua. Q-Dees beroperasi ni kat bungalow 3 tingkat... So memang bertingkat2... Ariq ngada nangis memula sebab tanak class kat atas... Dengan kata lain, dia nak class lama dia sebab dah biasa kot... Dia kan drama king...
Dia dah nak nangis tapi Mummy pujuk2 gak dia bergambar dan duduk color. Dia tak bagi balik, so Mummy cakap Mummy tunggu kat bawah... Huhuhu...  

So balik tu masing2 ingat Mummy tunggu kat bawahle sebab Mummy datang awal... Heuheuheuheu...

Balik school first day mintak nak makan McD.... Ariq sangat over turun kereta tanak bukak bag!! Hoverrrrr.... Sayang sangat lah bag tu kan.... 

Makan merger fav dia laaahhh...

Kakak dapat ayam mmg tak toleh kiri kanan...

Second day adalah Jumaat so class habis awal... 11.00 pagi dah balik...

Ariq bersama dua org kawan baik dia.... Heuheuheu...

Kali ni nak makan KFC pulaaakkkk... Ayuhlah kita...


Kejap je anak2 Mummy ni dah besar... Sorang 5 tahun... Sorang 6 tahun... Qila kena seriuslah tahun ni sebab final year kat kindy... 

Sekarang ni no youtube at all..... Main Ipad boleh tapi untuk learning applications sahaja.  Memang straight lah sebab Mummy nak jugak tengok Qila naik pentas akhir tahun ni kan.... Tahun lepas keputusan dia satisfaction je... Hopefully tahun ni cemerlanglah hendaknya... Walaupun teacher kata Qila ni seorang yang bijak tapi kena fight dengan anak2 chinese yang bijak2 tu semua... Kan?

Kalau nak cemerlang, awal2 dah kena excellent... Baru boleh maintan hingga ke menara gading... InsyaAllah....

Mummy Daddy doakan untuk anak2 Mummy ni semua... Aminnnnnn...