Selasa, Disember 02, 2014

Persiapan sekolah final part

Malas aku nak buat by part dah.... Kasi settle semua harini...

Haha...

Ok alhamdulillah, check list barang2 keperluan A'qila untuk masuk darjah satu semua dah settle. InsyaAllah... Tinggal nak masuk sekolah je... Qila pun excited. Mahunye tak kan. Semua serba baru. Raya pun tak baru macam ni... Heuheuheuheu...

Seluar dalam pun baru okay..... 

Bajet dalam RM500 tapi sudah jauh tersasar. Barang2 besar like macam bag kasut semua on bajet tetapi, barang2 mak nenek like macam panties, stationery, bekal dan mak nenek lain yang over dari bajet yg sepatutnya sebab beli dalam keadaan tak terkawal. 

Mahunye tak, color pensil je sampai 5 6 jenis nak dirembat! Hover. Meja menulis/mewarna pun beli... Haisshh..

Fail letak sijil tadika punnnnnnnn beli....

Ye... Mak mmg hover!

Okay. Kepada sesiapa yang baru nak bajet2 persiapan sekolah anak2.. Mari baca ngomelan aku ni... Details semua lengkap.. Ihiks...
Pertama sekali adelah Bag Sekolah.... Beli time sales 20% ni... Berbaloi. Harga sebenar RM129 so tolakle 20% dapat dalam RM104. Kita kena pandai ambil peluang kat mana sales hebat dan bag yang dipilih anak kita. Diorg yang nak pakai so biarle diorg yang pilih kan...

Untuk baju pulak aku memang belikan Qila sepasang baju kurung dan dua pasang pinafore. Dia budak sangat lagi... Pakai je pinafore dulu... Dah masuk darjah 2 ke 3 ke barulah pakai fully baju kurung. lagipun anak aku sekolah perempuan. So takde hal lah kan..... 

Baju kurung ni beli kat Bee Loon je. Bajet lepas 5% diskaun adalah RM42 sahaja untuk sepasang... Material adalah kain licin. Bukan cotton ye... 









Untuk pinafore, aku beli dua brand berbeza iaitu Canggih dan Kiko. Ihiks... Canggih murah sikit dan ada 15% diskaun beli kat Jusco. Kiko mahal dan takde diskaun. Beza dua brand ni dalam RM14. Tapi Kiko lebih sedap materialnya... Yang belah kiri tu Kiko, kanan tu Canggih. Canggih sepasang tu dalam RM41 after diskaun. Kiko pulak tambahle lagi RM14! Pui... 

Tapi baju kurung memang lebih mahal dari pinafore set lah... 


Qila trying out her Canggih pinafore. :)

Eh jap Mummy nak betulkan zip... :)

Kasut pulak, puas merata aku cari yang ada diskaun. Hanya di Jusco sahaj yang ada diskaun. Kat Jusco takde choices sangat. So aku pilih kasut Barbie sahaja...

Oklah sweet lah sebab ada gambar Barbie kat lidah dia.. Heuheuheu.

RM35.90 tapi ada 10% diskaun. So aku beli dua pasang. 

Yang best socks pun pink hokay...... RM13 each.. Mak kau memang hover....

Dapat free shopping bags lagi... 

Pencil case dan purse brand sama macam schoolbag iaitu Princess Sasha...

RM15.90 + RM10 sahaje..... Dah kembung dah purse anak aku sebab dia dah letak duit dalam tu...Heuheuheu...

Stationery adalah benda paling best untuk dibeli jugak... Memang banyak dah aku beli... Tapi tak semua gambar sempat ank ambil. So far aku beli kat Bee Loon, Mydin, Jusco dan Tesco. Mana aku rasa murah aku sebat.. Hehehe..

Dah lima set aku beli... Pening Qila tatau nak bawak yang mana satu.. Huhuhu... Harga sekitar RM2.90 -  RM20.00

Pensil, pemadam, gam, ruler, sharpener, bla bla bla semua aku beli yang cute2... Geram...
Semua aku letak dalam fail putih tu... Time nak pakai, kena keluarkan sikit2... Yang pencil cases bersepah tu semua ada isi color2 dna pencil2 lama bebudak ni... Penat dok sorting mana yg masih baik...

Ni pulak set bekalan Qila beli dair Bee Loon.. RM24.90. Rasanya mahal ni... Kat Jusco tuhari aku tengok baru RM23.90. Heuheuheu..

Apa lagi??? Nak tahu apa lagi aku beli????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaaaaa...

Hahahaha.. Buat pakai masa pendidikan seni. Takut color terkena baju..

Mampu???

RM5 sahaja dari Daiso.. Ihiks..

Okbai!




2 ulasan:

norhidana miswan berkata...

perkh kak.... ni kan bkn mcm anak2 je yg ekcited pilih tp mak nyer yg over ekcited hehehe... kalu dana pun msti dana yg lebih2... seronok kan supink2 brg anak2 nih... lagi2 masa dana kecik dulu mungkin tak sesenang skrg nih kan, kite lak yg kadang nk beli itu ini heheh

Sue berkata...

ok yg apron tu mmg bagus.. nak beli jugakkkkkk... hahah