Jumaat, Oktober 03, 2014

Pertama kali ke Bird Park

Ni masa cuti sekolah haritu... Kesian anak2 tak kemana pun sebab Mummy memang tak dapat nak cuti... Kerja oofice meang tidak pernah habis. Tapi atas dasar tanggungjawab, sukar untuk Mummy ambil cuti.. Ist okay anak2 Mummy semua memahami.....

So penghujung cuti, nawak jugak bebudak ni gi bird park. Tak jauh, dalam Melaka jugak....
Tiket masuk RM11.50 untuk kids 5 years above.

Mummy dan bibik RM16.50 seorang. Ariq dan Amily free.

Kuaci dan air madu RM6 each.

Alhamdulillah pagi tu dalam pukul 10.00 pagi kami sampai... Cuaca pun mendung tak berapa panas.. 

Burung pun tengah lapar... Kami amsuk je terus kena serbu uols... mereka sangat-cute nak2 si merak yang nakal ni!! Asyikkkkkkkkkkkkk kejar nak kuaci. habislah kuaci kami!!! Geram taw....

Kami sampai terpaksa berlari2 anak oaky sebab dia dok kejar... Ariq takut... Hahahahaha....

Burung merah ni tataulah burung apa, dok lompat kejar kitaorg mintak air madu....

Dia suka gila minum air madu.... Ni bibik yang pegang... 
Ni pulak2 aku yang pegang... Comel sangat dia minum... Geram rasa nak picit2 pipi dia...

Qila ni memang berani.... Dia suka mencuba.. 

Ariq???

Berani posing dari jauh ja.... Hahaha...

Posing je over tapi suruh bagi makan dia just campak2 je...

Lepas jalan2 kat bawah kami naik atas. Lift rosak le pulak... Terpaksa naik tangga ke atas. Nasib baik tak bawak stroller.




Atas ni panas sikit. Macam tak rasa sangat angin bertiup... Amily lepas bebas kat atas ni... Macam gayat sikit sebab tinggi atas ni..... Tapi kat bawah lebih adventure sebab burung2 kalau terbang ramai2 sekawan... Memang lebih feel. Atas ni burung takde terbang laju2... Diorg banyak bertenggek je tepi pagar tu.. Hanya Amily dan Qila yang berani dekat dengan burung2 ni semua.... Amily tu, geram Mummy.... Dia gi ambil kuaci gi masuk dalam mulut dia pulak...

Adik oh adik... Tu bukan kuaci yang adik selalu makan tulah... Huhuhuhu...



Burung hijau ni paling peramah. Dia berani makan kuaci yg kat tapak tangan Qila tu... Tapi kena sabar sikit nak tunggu dia datang makan... Sangat comel dia kopek kuaci guna paruh dia sendiri... Dia makan isinya je.. Kulit pandai pulak dia buang... Cerdik..

Ariq bagi jugak tapi campak je ke lantai... Nanti burung tu kutip sendiri.. Hahahaha...

Selfie dengan anak2....

Comey comey comey..

Ni dia budak ni kuat minum taw....


Dah start mula panas sebab dah lebih jam 11 pagi......


Amily pun dah start haus dan ngantuk...

Brother ni lah yang melayan anak2 aku dgn burung2 ni.... Rajin dia melayan weols... Dia jugak yang banyak ambilkan gambar2 kami... 

Bibik pun ingin uols...

Amily geram je dengan burung kakak tua ni...

Mak pun ingin uols.... Hehehehehehe.. Kaki burung ni tak keras pun... Lembut je.. Heheheh.

Kami pun turun bawah balik nak bagi Amily susu...
Kat bawah lebih banyak burung. Qila requested nak pegang burung putih ni....

Burung ni jinak sangat... Masa kami bergambar ramai2... Dia makin panjat tinggi... 

Dari tangan naik ke bahu....

Kemain kau ye...

Seninnnn je muka dia.... 

Mulut dia bising... Qila terpaksa tutup telinga guna hat dia.. Hahahaha

Ko tengok... Sia panjat kepala pulak. Memang berani budak niiiiii....

Banyak lemak ko eh.....

Sebelum keluar, last kopek Qila pegang burung jambul ni.... Susah betul nak pujuk. Qila bukak hat barud ia berani nak datang..... 

Lepas lunch, terus balik rumah... Puas hatilah bebudak ni dapat tengok burung. Balik rumah atuk beria cerita dengan atuk dan nenek... Hehehehe... Dan sampai sekarang Qila dan Ariq merengek nak pergi lagi...

Iyelah, nextweek kita pergi lagi ye..... 

2 ulasan:

norhidana miswan berkata...

luas n banyak betul burung, tp tak ramai org ye kak.... masa dana dtg sana thn lps tak bukak lg... aik camne ni yg perempuan lak tak tkt kt binatang tp si abang ariq tkt lak nk bg mkn pun heheheh

Marsha~ berkata...

Ariq memang kuntum.... apa pun tak berani... hahahaha... Daddy takde ni takde org nak bakar semangat dia.. hoho