Rabu, Julai 23, 2014

Projek mengecat rumah

Sebenarnya tak plan langsung nak cat rumah... Sebab sebelum ni berangan nak letak wall paper je... Tapi angan yang tidak kesampaian... Lagipun bebudak ni suka buat gempa bumi kat rumah so amat scary kalau nak pasang wall papper skrg...

So masa tengah kemas rumah Sabtu lepas, Bi tetiba sakit mata dan hati tengok dinding rumah yang berconteng sana dan sini. Dah macam rumah sewa lama kami dulu.... Sakit mata wey... Penuh dengan contengan pen, pensil dan marker pen! Macam mana kemas pun rumah, tapi bila tengok dinding berconteng, memanglah sakit hati.... Spoiled!!

Lantas Bi pun bagi idea ajak gi beli cat jam tu jugak.... Tak sempat nak fikir nak cat color apa...

Punyelah on the spot buat keputusan...

Sampai je kedai cat barulah hegeh2 nak pilih color... Haaaaaaaaaa... Mata aku ni apa lagi kan... Hijau ajelah... Bi mula2 decided purple!!

Aiyoooo.... memang aku rejected lah kan... Ape barang purple.. Aku kalau boleh nak buat momento gold... Tapi next time kot.... 

So kami decide ambil color hijau dan light green kekuningan... Ape ntah nama dia aku lupa...
Ni lah hasilnya selepas lapisan kedua.... Ni future wall... Yang wall lain color hijau-kuning tu... Takdelah pulak aku nak ambil gambar sebab yang color tu, 2 hari lepas tu baru siap... Bi settlekan dengan adik dia.. yang hijau ni kami buat sama2 laki bini....

Budak ni kan, laki aku panjant tangga, dia pun panjat tangga.... Aku penat bukan sebab mengecat, tapi sebab penat nak jaga dia... Nak kawal dia... Adoiii.....

Matching kan dengan langsir mak tahun ni????

Yang dua orang ni pun sibuk nak mengecat jugak... Kalau tak bagi kang, merajuk... Di bagi, habis jahanam satu badan diorg penuh dengan cat...

Qila dan Ariq excited sebenarnya... Lepas dah siap cat, aku siap warning dengan diorang jangan  berani sentuh dinding tu..... 

Hahahahaha.. So far diorg dengar cakap... Tak tahulah seminggu dua ni nanti.. Kan???

Kami tukar fengsui perabot... Saja tukar angin... 

Bilik utama pun makin luas.... Kami banyak habiskan masa dalam bilik bergumpal semua... Kat hall masing2 sibuk tengok TV tengok hp, so kat bilik mmg masa untuk bergumpal....

So puas hatilah akhirnya dinding tak comot lagi...

:)

2 ulasan:

Mar Mansor berkata...

best cat umah..umah tiba2 rasa baru..agegeg

wan norulkhamisa berkata...

I like green, kata abg green tu kuat cemburu..hehe