Jumaat, Mei 16, 2014

Ulang Tahun pertama Amily Rania Iman

Mucuk2 Mummy manje masham intan payung buah geduak Mummy ni dah genap setahun dah..... Tapi bukan hari ni... 

13 Mei 2014 haritu... :)

Kejaaaaaaaaaaap je dah setahun kan... Pejam celik pejam celik dah setahun... Cepat betul bebudak zaman srkg ni besar... 11 bulan dia pandai jalan.... Skrg ni dah pandai gaduh bergusti dengan kakak dan abang... Dia paling pantang kalau abang dan kakak pegang barang yang ada kat tangan dia.. Memanglah menjerit... Dia pernah grab bontot Qila sebab nak rampas balik barang yang kakak dia ambil dari tangan dia.. Kau mampu? Padehal kakak kau tu 25kg tu..... Berani nak lawan gusti... Hahahahaha...

Haih pening Mummy.... Huhuhuhu...

So, sempena birthday dia hari Wesak tuhari kan cuti... So kami buat makan kecil-kecilan jemput family terdekat... Mummy pun plan nak baking cake, for the first time untuk anak2 dan family Mummy.... Haaaaaaaa.... Sangatlah kecoh ulang alik kedai cake membeli itu dan ini. Belajar cara decor cake dari youtube bagai... Anak2 terabai je... Hahahaha..

Nasib baik Daddy sudi nak layan bini dia ni... Macam2 membeli macam nak bukak bakery!
Tunggang langgang gambar2 ni semua... Semua ni barang2 nak buat icing gitu... Gigih kan...

Plan dalam hati nak baking cake dan buat pavloa sebab lama sangat tak makan pavlova.... Mengidam puloks...So projek pertama kami bermula malam sebelumnya iaitu membaking meringue... Aqila paling ecited sebab seronok nak tolong Mummy baking...

Gebusss... Harap2 menjadi....

Meringue pertama... Aku buat dua, satu nak bawak office... :) Malam tu, kejut2 anak Mummy nyanyi lagu birthday haram tak bangun.... 

Tapi posing aje...
Hehehehehe....

Esoknya awal pagi dah start sibuk kat dapor.... Masa Mummy buat icing, bebudak ni kecoh sangat nak decor cake... Gara2 youtube lah ni....

So Mummy layankan aje...

Ambiklah icing pipe sorang satu... Decor lah sampai lebam...

Menghias pulak... Ikut suka hati lah korang nak oi...

Mummy buat choc cake bentuk heart... Agaknya apa ntah kurang, dia jadi macam ni :-

Terkejut aku.... Panik noksssss!! Hahahaha... Tapi ikut trick dari Youtube, aku terbalikkan pastu tekan tekan kasi penyek sikit so takdelah bengkak cake tu...

Cantik  je kaaaaaannn... Dah letak icing bukan nampak pon...

Tak sabar gila tunggu sejuk... Tak sabar nak decor... Excited!!!

Nak tengok cake selepas di decor????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Jadilah uols.... First time mak buat cake uols.... Punyelah banyak video yotube aku google dan belajar, ni aje yang mampu uols..... Hehehehe....

Dan ini pulak pavlovaku.... Heuheuheuheu...

So sebelum lunyai kena potong ayuhlah ambil gambar dulu... 

Birthday girl dah mengamuk sebenarnya sebab dah ngantuk.... Macam2 kami bagi dia main nak bagi dia leka... Takut masa nak potong cake dia mengamuk pulak...

Tapiiii... Masa potong cake kakak & abang terlebih excited... Lilin tu abang yang tiup... Kakak sentap!!! Adoi agakle kelam kabut disitu... Huhuhuhu... Panjang je tangan Amily nak potong sama... Hahahaha... 

Mood Amily sangat baik pulak masa potong cake... Bila semua orang nyanyikan dia birthday song, kemain excited dia... Macamlah faham sangat haritu birthday dia... Huhuhuhu...

Tak caya tengok ni:-



Heheheheheh... Dia mmg happy go lucky 24hrs...

Selamat Ulang Tahun pertama Sayang....

Terima kasih kerana hadir dan membahagiakan hidup Mummy, Daddy, Kakak dan Abang...

Kami sayang sangat kat Amily...

24 Mei kita celebrate lagi ye Sayang... ;)

6 ulasan:

Syeeda berkata...

cantik kek.. =)

Zasillah Ariffin berkata...

tengok entry ni semakin membuak buak pulak kita nak buat kek sendiri ...dah lah suka makan kek...takleh jadik ni..kena jugak belajar buat kek sendiri. huhu

Migha berkata...

HB Amily cute!!!!! hebat jugak deco mummy...

Amyz Azlie berkata...

Cute la Amily nih. Cheeky betul. Happy belated birthday, sayang. Mwahh!!!

wan norulkhamisa berkata...

bday yg plg awesome bile kite buat sendiri kek tu kak...comel kek akk..

zahirian berkata...

betullaaa..budak2 skg cepat je rasa besarnye..happy besdey amily!!