Selasa, Januari 21, 2014

Azam aku tahun ni...

Dah nak masuk bulan Februari baru kau nak cerita pasal Azam????!!!

Pui...

Hahahahaha...

(Tarik napas...)

Eh aku serius ni... At least aku nak BERUSAHA nak jadi somebody yang jauh lebih baik dari yang sebelum ni... Kan?

Pertama sekali, aku nak kurangkan marah anak2 aku.... Aku ni sangatlah panas baran.. Yang selalu jadi mangsa sekarang ni Ariq... Qila tu dah tak boleh marah dah sebab dia dah pandai 'ugut' aku balik.... Dia kata, 

"Mummy ni asyik marah kite je.. Mummy sayang Amily je.. Kalau dengan Amily tu Mummy cakap lembut jek..."

Haaaaaa... Itu bahaya lah sungguh. Aku risau dia jadi dendam pulak kat adik dia nanti... So dengan Qila aku kena lebih banyak bersabar dan kena cakap slowly dengan dia... Dia ni lain sikit perangai dia.. Dia ni jenis simpan dalam... Bahayaaaaa...

Ariq ni sekarang banyak songehlah... Aku geram sangat... Semalam, buat homeworks ENAM muka surat tapi ambil masa 2 jam setengah! Start pukul 7 sampaileeeeeee 9.30 malam! Stress aku... Ade je alasan dia. Tangan lenguh le, kaki sakitle.. Penatle... Tatau buatle... Mula2 memang aku layankan lagi... Tapi dah break dah bagi minum air semua tu dah bagi makan nasi tetaaaaaaaap tak siap2... Memang kenalah sedebik...

Ariq ni satu je... Kau debiklah macam mana pun... Dia tak melawan.. Dia redha je... Dan dia ejnis tak simpan dalam macam kakak dia... Dia tetaaaaaaappp atatch dengan aku walaupun aku selalu marah dia.. Tapi hanger memang dia takutle... Aku abru je suruh kakak dia ambil hanger, dia dah meraung dah.... Dia tahu salah dia... Tapi sekejap je dia 'insaf'... Pas 2 3 minit, mulalah dia leka balik... Mulalahd ia main benda lain... Homework kemana pencil pun kemana... Macam tukul besi... Tak selalu org ketuk baru nak jalan.. Mummy dah menjerit kang, baruuuuu dia sambung balik... Benda ni berlarutan  sampaile homework siap! Kalau 3 jam buat homework, 3 jamle aku menjerit!

Tapi kalau aku marah pasal benda lain, pasal dia menakal ke melasak ke... Dia akan cakap balik,

"Mummy tak takut ke kalau kite mati???"

Terus aku tak jadi nak marah dia.... Huhuhu...

Sekarang ni pun aku selalu marah dia pasal homework je pun, lain takde... Sebab aku tanak dia manja sangat sampai homework pun aku kena pantau hari2... Dulu masa dia baru school memanglah aku selalu tolong pegang tangan dia... Sekarang ni dah dah pandai menulis dengan baik.. Takde maknanya nak pegang tangan dia lagi... Dan sekarang dia meleka dengan benda lain... Silap aku jugak, aku tolong ajar dia buat homework sambil aku tengok Ariana Rose....

Wakakaka... Yes mybad mybad... Tapi aku start marah dia pun after 8pm onwards sebab masa tu aku dah sibuk nak buat keje lain.... Kalau nak mengadap dia je 24hrs, terabaile anak2 aku yang lain kan....

Aqila memang lain... Dia balik sekolah je terus bukak bag buat homework. Biasalah tu anak girl ni memang lain dari boy. Girls memang terbukti cemerlang sikit membuat homework compared dengan boys... Semua orang tahu tu.. SO aku harap sangat Ariq ni one day akan ikut jejak kakak dia... Sampai bila nak macam ni... Kan?

Haish... Ariq oh Ariq.... Mummy sayang sangat kat Ariq... Kesian sangat kat dia.. Asyiklah kena marah dan kena debik... Dahle kurus... Aku tahu, dia jadi macam bersebab. Macam hilang semangat... Aku tahu, dia rindu sangat dekat Daddy dia... Dia rindu nak buat benda2 boyish dengan Daddy dia like main bola... Main golf... Main games kat TV... Dengan Mummy ni apelah sangat Mummy boleh buat dengan dia kecuali ajak main playground, naik basikal dah tu je pun... Kadang2 aku sedih sangat bila dia cerita pasal Daddy dia... 

Macam weekend lepas, masa hantar Mama ke KLIA nak tunaikan Umrah... Ariq sangat excited bila sampai KLIA tu... Dia ajak aku tengok 'bag masuk' dan aeroplane terbang... Masa Mama check in bag, kemain dia cekak pinggang menunggu bag tu bergerak masuk ke dalam... Dia tengok, crew balut bag... Dia tengok aeroplane take off.... Kalau Daddy ada, mesti Daddy akan explain every single things pasal teknikal semua benda yang Ariq nampak dengan mata dia... U know, man to man talk... Thats why seorang lelaki memang suka kalau dapat anak lelaki sebab bila ada moment-moment macam ni, diorang ada kawan untuk share ilmu dan pengalaman which is anak perempuan tak peduli pun nak tahu....

Macam Qila, dia apa kisah.... Kan??? Amily lagilah..... Tidur je sepanjang kat KLIA tu... Hehehehe..

So, aku kesian kat Ariq sebenarnya.... So sesekali tak salah kot eh kalau aku debik dia untuk dia jadi jantan sikit... Jangan nak manja sangat dengan mak kau ni... Jangan asyik nak mengentel je siku mak kau ni.... Haisshhh....

Aku rasa sedih bila Ariq takde Daddy macam orang lain, yang boleh ajar dia menjadi lelaki sejati... Yang boleh layan hobi2 dia tu... Yang boleh bercerita tentang macam2 perkara yang orang2 lelaki minat dan selalu buat... Aku tak boleh bayangkan 2 3 tahun lagi.... Bila dia dah start bersekolah rendah.... Mesti dia lebih suka bergaul dengan kawan2 dia kat sekolah tu dari duduk kat rumah bersama aku dan adik beradik dia yang lain... Aku risau tu je.. :(

Kadang2 masa nilah aku rasa down... Rasa rinddddduuuuuuuu sangat kat Bi... Tapi bukan untuk aku, untuk anak2 aku.... Rasa apa lagi yang perlu aku lakukan untuk buat anak2 aku happy??

Harapnya weekend ni cuaca baik... Aku nak ajak anak2 aku main bola sepak kat Pahlawan Mall.... Main bubbles ke... Kan?? 

Motif main bola kat padang sebelah mall??????

Hahahaha... Eh panjang lebar ni baru cerita pasal SATU je azam aku... Belum lagi yang selebihnya...

Esoklah sambung!

Hahaha..


4 ulasan:

dila~noor berkata...

Tgh imagine bnde yg same sikit hr lg klau zaid besar..same je kite ade ank llki sorg..dh tu suke gentel siku.hehe
Bdk llki playful kn..tp dorg ni mmg ade bkt trpndam n genius in their own way...selamat bersabar dgn anak2 ye marsha (ckp kt dr sndr jgk)hehe..

Elyn Sani berkata...

Bab melahar time nam ajar anak buat homework tu bkn ko srg je problem nyah! Aku pun gitu gak. Azam tgl azam je bg aku ni huhu

wan norulkhamisa berkata...

azam akk same mcm saye..nk kurangkan marah, sbb bile saye mrh byk sgt, pg2 smpi tmpt keje , mesti nangis dulu..Armand lagila, satu patah perkataan terus dh terlelap..bikin panas je...kite tau die byk protes kite, sbb dlm ms sama diorg nk ayah die...huhu (kdg selalu terpk ayah die pk tak semua ni)..okalh mls nk pk, nnti sayu.hehe

gee ryder berkata...

Aqeel kalau kena marah sebab suka kacau afeef. Aku pulak rimas asik dengar afeef menjerit jer..buat homework takde prob sbb dia jenis tekun. Yg aku risaunya afeef ni nanti mcm susah nak focus.

Memang kalau bab2 mainan laki ke apa aku serahkan papa nya ajer. Dia mmg suka melayan. Aku malas :p
Betulla ko cakap tu ariq nak perhatian daddy dia