Catatan

Tunjukkan catatan dari 2014

Colouring Contest

Imej
Last Saturday.... Perghhh... Seawal jam 10.00 pagi dah keluar rumah... Hantar Amily dan bibik ke rumah PIL dulu then baru gerak ke Terminal Pahlawan untuk aktiviti Colouring Contest ni.... Teacher Artclass Qila yang masukkan nama dia... So ini contest pertama sepanjang hidup dia ni... Mummy dia yang over excited sebenarnya....
Actually nama Ariq takde... Tapi Mummy cakap dgn urusetia, tak dapat sijil pun takpe. Just pretending je sebab sian dia beria-ia nak join jugak.... Tapi last2 dapat je sijil... Rezeki Ariq..
Mummy pun dah penat pikul 2 buah meja untuk anak2 Mummy.... Nak patah tangan mak ni hokay.... Jauh tu parking dari Dataran Pahlawan nak ke level 3 Terminal Pahlwan yang sebenarnya kat building Hatten Square nun! Nak pengsan!
Demi anak-anak tersayang....... Berbakul2 Mummy pesan kat Qila sampai naik rimas dia... Hehehehe.. Suruh take your time lah... Do your best lah... Use more crayon lah... Hehehe... 
Cantik sunggu setting untuk contest ni... Ada banyak pokok christmas... …

Jalan2 tengok movie

Imej
Lama betul tak tengo movie.. Last masa dengan Daddy few years back. Masa tu Amily pun belum ada lagi.... 
So this time around, sempena school break, Mummy bawakle bebudak ni tengok movie...
Amily dan bibik pun ikut sekali....  Kami ambil tiket pukul 12.30 tghari. Kids dah makan breakfast berat pagi tu...
Kami tengok Peguin of Madagascar. Macam merapu je cerita dia... Amilu bosan sampai tertidur... Hahahaha.. Lagipun memang time nap dia kot.
Anak-anak pun macam takde perasaan sangat tengok movie ni.... Rasanya bibik lagi banyak gelak dari bebudak ni.. Haha.. Sengal je bibik.
Actually Shameera pun ikut last minute... So dia ambil gambar ni.... Tapi kenapa muka Mummy tak nampak??
Haaaaaaaaa... Barule nampak... Amily terpaksa dikejut bangun sebab macam susah je nak dukung dia kalau dia tidur... Tu yang berninit dan siap napkin tu.... Terpinga-pinga je dia...
So, 2 3 lepas tu weols tengok movie lagi... Ingat nak tengok Hi5 tapi takde time sesuai pada hari tu... So kami tengok :-
Big Hero …

Persiapan sekolah final part

Imej
Malas aku nak buat by part dah.... Kasi settle semua harini...
Haha...
Ok alhamdulillah, check list barang2 keperluan A'qila untuk masuk darjah satu semua dah settle. InsyaAllah... Tinggal nak masuk sekolah je... Qila pun excited. Mahunye tak kan. Semua serba baru. Raya pun tak baru macam ni... Heuheuheuheu...
Seluar dalam pun baru okay..... 
Bajet dalam RM500 tapi sudah jauh tersasar. Barang2 besar like macam bag kasut semua on bajet tetapi, barang2 mak nenek like macam panties, stationery, bekal dan mak nenek lain yang over dari bajet yg sepatutnya sebab beli dalam keadaan tak terkawal. 
Mahunye tak, color pensil je sampai 5 6 jenis nak dirembat! Hover. Meja menulis/mewarna pun beli... Haisshh..
Fail letak sijil tadika punnnnnnnn beli....
Ye... Mak mmg hover!
Okay. Kepada sesiapa yang baru nak bajet2 persiapan sekolah anak2.. Mari baca ngomelan aku ni... Details semua lengkap.. Ihiks... Pertama sekali adelah Bag Sekolah.... Beli time sales 20% ni... Berbaloi. Harga sebenar RM12…

Shopping ENAM hari berturut-turut!

Imej
Pergh.. Tajuk gila gempak macam orang kaya gaji beratus ribu sebulan! Poyo nak mamps.. Heuheuheuheu...
Tapi memang terasa kaya tetiba.... Sebabnya last month kan gaji awal. 16 Oktober dah keluar sebab apa eh?? Oh Deepavali... So November ni bila dapat gaji sendiri oh kayanya rasa... Heuheuheu...
Lagipun aku shopping bukan beli apa pun... Persediaan sekolah anak2 je... Lagipun voucher sales sana sini.. Diskaun baju sekolah dan sebagainya... Haruslah rebut peluang uols.... Banyak jugakd apat jimat... Kan..
Selasa - 25 November
Petang tu balik sekolah terus bawak anak2 yang berderet tu bersama bibik ke Mahkota Parade. Ingat hati nak beli hadiah untuk teachers Qila sebab Rabu tu Qila last day at school. So saje bagi hadiah utk teachers dia.. Sekadar pemberian kecil tanda terima kasih. Settle bab hadiah, Qila tarik aku masuk Parkson sebab nak tunjukkan bag yang dia nampak masa pergi Parkson dengan nenek dia 2-3 hari sebelum tu....
So belilah jugak bag tu... Alang2 dah sampai Parkson ni kan…

Persiapan ke sekolah rendah (Part 1)

Imej
Haaaa... Mampu ada part by part okay...
Memang excited nak sediakan barang-barang sekolah sebab, pertama kali anak nak masuk Darjah 1 uols....
Kira macam nak beranak gitu nak sediakan barang2 untuk baby yang bakal lahir... Semua serba baru... Gituuuu...
Okay part 1 dimulakan dengan membeli bag sekolah... Heuheuheu...
Sebagai Mummy yang hover dan kiasu, aku dah survey jugakle apa2 bag yang nak dibeli untuk anak dara manja seorang ni.... Memang hajat hati nak tunggu sale atau time dapat voucher pada 28 November ni sebab Parkson & Aeon memang bagi vouvher pada 28 Nov ni.... Tapi tak sempat.....
Qila tu kalau dah berkenan mmg takleh nak tunggu dah. Macam mak dia jugak.. Kuikuikui..
Tapi rasa seronoklah tengok dia tahu apa yang dia nak... So senang kerja Mummy..
At first Mummy ingatkan nak belikan dia bag Frozen... Sebab ramai kids gilakan Frozen sekarang ni tapi, Qila geleng..... Tak heran langsung dia kat bag ni... "Dont want lah..." Kata dia... Sebenarnya dia dah aim bag …