Selasa, Disember 16, 2014

Colouring Contest

Last Saturday.... Perghhh... Seawal jam 10.00 pagi dah keluar rumah... Hantar Amily dan bibik ke rumah PIL dulu then baru gerak ke Terminal Pahlawan untuk aktiviti Colouring Contest ni.... Teacher Artclass Qila yang masukkan nama dia... So ini contest pertama sepanjang hidup dia ni... Mummy dia yang over excited sebenarnya....

Actually nama Ariq takde... Tapi Mummy cakap dgn urusetia, tak dapat sijil pun takpe. Just pretending je sebab sian dia beria-ia nak join jugak.... Tapi last2 dapat je sijil... Rezeki Ariq..

Mummy pun dah penat pikul 2 buah meja untuk anak2 Mummy.... Nak patah tangan mak ni hokay.... Jauh tu parking dari Dataran Pahlawan nak ke level 3 Terminal Pahlwan yang sebenarnya kat building Hatten Square nun! Nak pengsan!

Demi anak-anak tersayang.......
Berbakul2 Mummy pesan kat Qila sampai naik rimas dia... Hehehehe.. Suruh take your time lah... Do your best lah... Use more crayon lah... Hehehe... 

Cantik sunggu setting untuk contest ni... Ada banyak pokok christmas... Feeling sangat. Temanya pun dah tentu Merry Christmas!

Sebelum mula... Segar bugar lagi bebudak ni. Contest adalah selama 2 jam. Kita tengok diorg mampu bertahan ke tak?? Hehehehe...

Ayuh mulakan....

Si Ariq ni paling Mummy risau.... Entah apalah dia conteng kertas tu nanti... Heuheuheu

Cantik kan decor kat sini.... 

15 minit pertama Ariq mmg tekun sangat... Asyik2 tanya Mummy 

"Mom.. Like this ok? Like this good or not??"

Kejap2 tanya lagi... Mummy takleh duduk dekat dengan diorg.. Kena keluar jauh sikit. So Ariq punye suara je kat sana asyik tanya Mummy itu ini... Ariq kalau cakap omputih kadang2 panggil aku MOM. Kadang2 MUMMY. Ikut suka dia.. Hehehe.

Sampaikan aku pun naik malu... Tu yang aku blah gi window shopping jap.. Hehehehe... 

Ni haaa baru lepas tunjuk Mummy apa dia colour. Colour satu, tunjuk dan cakap je lebih.... Hehehehe... 

Ni memang tahap profesional dah ni... Tengok meja pun dah tahu bakal menang ni... Hehehe.. Bukan nak cakap apa.. Mostly chinese yang menguasai contest ni.. Kau tengok set color dia dan meja pun dah tahu dah... Mereka colour penuh dengan teknik dan sangat cantik..... Takpe... At least beri pengalaman pada aku as parent dan pendedahan pada anak2 aku.. Hadiah tu semua tolak tepi. Qila pun faham, dia pun just datang for fun. Katanyalah...

Aku lari gi H&M jap cuci mata... Almost 1pm aku naik tengok anak2 aku... Ariq dah mmg tak colour lagi... Dia nampak je aku terus happy cakap nak kencing... Hehehe.. Pas bawak dia gi toilet terus dia tanak sambung colour. Dia kata dia lapar nak makan nasi goreng yg bawak tadi.... 

Kakak dia pun dah lenguh sangat tangan. Dia pun dah tak larat nak colour lagi... Hehehehe... Takpe... Lagipun contest ada setengah jam lagi.. Kalau aku pun lenguh tangan nak colour sampai 2 jam.

Qila pun dah start buat cincai sebab penat dah.. Dia habiskan ala kadar je... Its okay sayang...

Inilah hasilnya.... Hehehehehe... Dapat sijil je terus balik... 2.30 dapat results. Yang menang saguhati pun sangat meletops okay.... Heuheuheu...

Weols berjimba dulu sebelum balik rumah... Upah untuk bebudak ni... 

Muka toye Mummy sebab penat gila pikul meja dari Hatten ke parking. Orang lain semua daddy diorg angkatkan. Tapi anak2 Mummy hanya ada Mummy yang cekeding ni... :(

Oklah.. At least we are having so much fun!

Jumaat, Disember 12, 2014

Jalan2 tengok movie

Lama betul tak tengo movie.. Last masa dengan Daddy few years back. Masa tu Amily pun belum ada lagi.... 

So this time around, sempena school break, Mummy bawakle bebudak ni tengok movie...

Amily dan bibik pun ikut sekali.... 
Kami ambil tiket pukul 12.30 tghari. Kids dah makan breakfast berat pagi tu...

Kami tengok Peguin of Madagascar. Macam merapu je cerita dia... Amilu bosan sampai tertidur... Hahahaha.. Lagipun memang time nap dia kot.

Anak-anak pun macam takde perasaan sangat tengok movie ni.... Rasanya bibik lagi banyak gelak dari bebudak ni.. Haha.. Sengal je bibik.

Actually Shameera pun ikut last minute... So dia ambil gambar ni.... Tapi kenapa muka Mummy tak nampak??

Haaaaaaaaa... Barule nampak... Amily terpaksa dikejut bangun sebab macam susah je nak dukung dia kalau dia tidur... Tu yang berninit dan siap napkin tu.... Terpinga-pinga je dia...

So, 2 3 lepas tu weols tengok movie lagi... Ingat nak tengok Hi5 tapi takde time sesuai pada hari tu... So kami tengok :-

Big Hero Six!!!

My happy kids....

Mummy surprise diorg cakap nak gi jenjalan je...

Cinema 4 lambat sangat buka.... Bosan bebudak ni tunggu... Kali ni Amily dan bibik tak ikut sebab movie ni terlalu berat untuk Amily... Ihiks..

Bebudak ni sangat enjoy the movie so much!
Diorg ketawa terbahak-bahak.....

Ariq siap mengomel esok nak tengok lagi.... Haiyooo... Beli DVD sudah.. :P

Selasa, Disember 02, 2014

Persiapan sekolah final part

Malas aku nak buat by part dah.... Kasi settle semua harini...

Haha...

Ok alhamdulillah, check list barang2 keperluan A'qila untuk masuk darjah satu semua dah settle. InsyaAllah... Tinggal nak masuk sekolah je... Qila pun excited. Mahunye tak kan. Semua serba baru. Raya pun tak baru macam ni... Heuheuheuheu...

Seluar dalam pun baru okay..... 

Bajet dalam RM500 tapi sudah jauh tersasar. Barang2 besar like macam bag kasut semua on bajet tetapi, barang2 mak nenek like macam panties, stationery, bekal dan mak nenek lain yang over dari bajet yg sepatutnya sebab beli dalam keadaan tak terkawal. 

Mahunye tak, color pensil je sampai 5 6 jenis nak dirembat! Hover. Meja menulis/mewarna pun beli... Haisshh..

Fail letak sijil tadika punnnnnnnn beli....

Ye... Mak mmg hover!

Okay. Kepada sesiapa yang baru nak bajet2 persiapan sekolah anak2.. Mari baca ngomelan aku ni... Details semua lengkap.. Ihiks...
Pertama sekali adelah Bag Sekolah.... Beli time sales 20% ni... Berbaloi. Harga sebenar RM129 so tolakle 20% dapat dalam RM104. Kita kena pandai ambil peluang kat mana sales hebat dan bag yang dipilih anak kita. Diorg yang nak pakai so biarle diorg yang pilih kan...

Untuk baju pulak aku memang belikan Qila sepasang baju kurung dan dua pasang pinafore. Dia budak sangat lagi... Pakai je pinafore dulu... Dah masuk darjah 2 ke 3 ke barulah pakai fully baju kurung. lagipun anak aku sekolah perempuan. So takde hal lah kan..... 

Baju kurung ni beli kat Bee Loon je. Bajet lepas 5% diskaun adalah RM42 sahaja untuk sepasang... Material adalah kain licin. Bukan cotton ye... 









Untuk pinafore, aku beli dua brand berbeza iaitu Canggih dan Kiko. Ihiks... Canggih murah sikit dan ada 15% diskaun beli kat Jusco. Kiko mahal dan takde diskaun. Beza dua brand ni dalam RM14. Tapi Kiko lebih sedap materialnya... Yang belah kiri tu Kiko, kanan tu Canggih. Canggih sepasang tu dalam RM41 after diskaun. Kiko pulak tambahle lagi RM14! Pui... 

Tapi baju kurung memang lebih mahal dari pinafore set lah... 


Qila trying out her Canggih pinafore. :)

Eh jap Mummy nak betulkan zip... :)

Kasut pulak, puas merata aku cari yang ada diskaun. Hanya di Jusco sahaj yang ada diskaun. Kat Jusco takde choices sangat. So aku pilih kasut Barbie sahaja...

Oklah sweet lah sebab ada gambar Barbie kat lidah dia.. Heuheuheu.

RM35.90 tapi ada 10% diskaun. So aku beli dua pasang. 

Yang best socks pun pink hokay...... RM13 each.. Mak kau memang hover....

Dapat free shopping bags lagi... 

Pencil case dan purse brand sama macam schoolbag iaitu Princess Sasha...

RM15.90 + RM10 sahaje..... Dah kembung dah purse anak aku sebab dia dah letak duit dalam tu...Heuheuheu...

Stationery adalah benda paling best untuk dibeli jugak... Memang banyak dah aku beli... Tapi tak semua gambar sempat ank ambil. So far aku beli kat Bee Loon, Mydin, Jusco dan Tesco. Mana aku rasa murah aku sebat.. Hehehe..

Dah lima set aku beli... Pening Qila tatau nak bawak yang mana satu.. Huhuhu... Harga sekitar RM2.90 -  RM20.00

Pensil, pemadam, gam, ruler, sharpener, bla bla bla semua aku beli yang cute2... Geram...
Semua aku letak dalam fail putih tu... Time nak pakai, kena keluarkan sikit2... Yang pencil cases bersepah tu semua ada isi color2 dna pencil2 lama bebudak ni... Penat dok sorting mana yg masih baik...

Ni pulak set bekalan Qila beli dair Bee Loon.. RM24.90. Rasanya mahal ni... Kat Jusco tuhari aku tengok baru RM23.90. Heuheuheu..

Apa lagi??? Nak tahu apa lagi aku beli????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaaaaa...

Hahahaha.. Buat pakai masa pendidikan seni. Takut color terkena baju..

Mampu???

RM5 sahaja dari Daiso.. Ihiks..

Okbai!




Isnin, Disember 01, 2014

Shopping ENAM hari berturut-turut!

Pergh.. Tajuk gila gempak macam orang kaya gaji beratus ribu sebulan! Poyo nak mamps.. Heuheuheuheu...

Tapi memang terasa kaya tetiba.... Sebabnya last month kan gaji awal. 16 Oktober dah keluar sebab apa eh?? Oh Deepavali... So November ni bila dapat gaji sendiri oh kayanya rasa... Heuheuheu...

Lagipun aku shopping bukan beli apa pun... Persediaan sekolah anak2 je... Lagipun voucher sales sana sini.. Diskaun baju sekolah dan sebagainya... Haruslah rebut peluang uols.... Banyak jugakd apat jimat... Kan..

Selasa - 25 November

Petang tu balik sekolah terus bawak anak2 yang berderet tu bersama bibik ke Mahkota Parade. Ingat hati nak beli hadiah untuk teachers Qila sebab Rabu tu Qila last day at school. So saje bagi hadiah utk teachers dia.. Sekadar pemberian kecil tanda terima kasih. Settle bab hadiah, Qila tarik aku masuk Parkson sebab nak tunjukkan bag yang dia nampak masa pergi Parkson dengan nenek dia 2-3 hari sebelum tu....

So belilah jugak bag tu... Alang2 dah sampai Parkson ni kan.... Sengih sampai telinga dapat bag tu..

Rabu - 26 November

Balik kerja jugak... Rushing bawak Qila dan Ariq sahaja ke Bee Loon untuk beli baju kurung sekolah Qila.. Bee Loon ada sales 5% dan free alteration. So mmg kena beli awal sebab masuk Disember orang dah ramai datang so mmg alteration tutup dah. So aku datang tu pun ada 2 3 keluarga.. Lama jugak nak tunggu siap... Puas hati lah sebab dapat murah dan saiz pun banyak dah habis.... Nasib datang awal. 

Baju sekolah nye murah je masa nak membayar... Tapi masa menunggu baju ni siap alter, bebudak ni ambik macam2 lagi... Set bekal lah, color lah, dan macam2 mak nenek stationery lagi... berpeluh Mummy nak bayau! Sebab kat sana stationery mahal jadah. Tapi beli jugak sesikit..

Khamis - 27 November

Haaa... Masa ni lunch hour. Sempat lari ke Mydin beli another set of stationery untuk Qila dan Ariq... Sebab murah kaaann... 

Aku mmg lorat uols... Anak masuk darjah satu tapi aku shopping macam anak nak masuk Universiti! Tapi rasa macam bajet utk stationery dah over dah ni.... (lap peluh)

Jumaat - 28 November

Haaaaa... Ni best! Siap time off petang sebab nak shopping punya pasal...

Sebabnya kat Aeon harini adalah Voucher Sales dan tambahan 15%. Siapa tatau voucher sales??? Alaaaaaaa,,, Spend RM100 dapat RM10 voucher lah uols..... Spend RM1000 dapatlah RM100!

Gila tak gi serbu???

Borong semua mak nenek keperluan Qila... Gambar masa shopping takde.. Gambar hasil rembatan nanti next entry...
Tapi ni adalah selepas shopping.... Hahahaha.. Masing2 penat sangat dah ni tidur pun lintang pukang...

Sabtu - 29 November

Ni paling gila... Start 10 pagi dah keluar tapi hanya bertiga dengan Qila & Ariq. Nak cepat... Sian Amily tinggal... Sebab banyak tempat nak pergi takut Amily penat nanti naik turun stroller.. Macam orang gila okay. Pukul 10 malam baru settle shopping!

Tempat pertama dituju adalah Aeon Mall lagi.... Then Keluargaku... Tengahari balik rumah drop anak2 untuk lunch dan aku keluar balik ke Tesco untuk kejar Voucher Sales lagi....

Hauhauhauhau.. Sama jugak spend RM100 dapat RM10!

Ni gambar2 pagi tu masa kat Aeon. Konon nak tukar saiz kasut Qila tapi takde stok dah... Cis..

Qila buat muka camtu sebab Mummy kata, Tengok je eh tapi takboleh beli... Hahahahah..

Tapi setap dapat pow Mummy sandal Winx.. Dia punyalah excited,

"Mummy!! Mummy !!! Look Winx!!!"

Aku jawap,

"Huh?? What is soooo special about Wings??"

Huh.. Dia merengus bengang... Hahaha.. Aku manalah tau Winx tu hape... Wings aku tahule...

Macam Barbie semua tu... Rapunzel lah, Belle lah, Ariel, Aurora tu semua... Aku baru first dengar. Tu pun Qila yang bagitau masa kat sana... Aku terfikir dalam hati. Anak aku ni dah besar dah... Tak tengok Mickey Mouse & Sofia The First dah... Cartoon2 yang dia tengok sekarang semua dah advanced... Sampaikan aku pun tak pernah dengar dan tahu nama2 karakter yang dia sebut tu... Huhuhu

Kau tahu berapa harga ni??? RM220!!

Aku cakap dengan Ariq, tunggu Daddy balik baru beli... Pfffthhh!

Aku bagi can diorg tengok & observe semua yang ada kat situ... Nak beli sekali sekala boleh tapi bulan ni dan bulan depan duit banyak nak pakai untuk sekolah. So tengok ajelah dulu kan.. Just for fun!

Main jap habiskan token...

Ohye, lepas ke Aeon, weols ke Keluargaku sekejap je... Ushar2 apa yang murah.. Akekeke.. Petang ke Tesco pulak tapi aku gi seorg diri.. Senang boleh bergerak pantas.. Lagipun bebudak stay kat rumah sebab dapat play doh baru... Hehehehe.. Rasuah uols..


Ni hasil 2 jam lebih aku kat sana... Mampus........ Penuh kereta nasib baik tak bawak anak2.. Stok groceries sebulan. Tapi lauk pauk sayur bagai tu semua setengah bulan jeghs.

Tapi puas hati sikit sebab dapat vouchers & dpt claim toys Lighting McQueen untuk Ariq. Happy sangat dia.. Yang penting dapat beli meja kecik ni dengan harga RM8.90 sahaja.... 
Nampak pulak vontot Amily... Meja ni untuk bebudak ni buat coloring or homeworks... Lagipun 13 Dec ni Qila masuk coloring contest... Mmg senang nak bawak nanti....
Malam tu jugak excited buat coloring.... Dan Mummy tgh sorting stationery lama bebudak ni... Punyelah melambak2... Baru kindy dah melambak macam ni?? Haisshh.

Ohye... Tidak berakhir disitu... Lepas maghrib sekali lagi kami keluar shopping! Dengan hujan renyai2... Amily tetap kena tinggal... Kami park jauh so senang nak mencelah.. Kalau ada Amily leceh pulak nanti.

Kami ke Aeon (again) untuk tukar baju Qila dan ke Daiso untuk beli something..

Nest entry mak cerita ye.... Kuikuikui.. 

Kami sangat selekeh. Dahle hujung minggu orang lain semua yang keluar dress up cun gila.. Aku cuma pakai tshirt free printed Najib lagi uols... Anak2 semua pakai baju tido.. Heheheh.. Selekeh sangat.

Sempat gak beli hair accessories untuk Qila... Penat sangat sampaikan Qila ajak duduk sekejap untuk makan popcorn.. Penat tapi berbaloi.... Daddy ada mesti Daddy penat kot layan karenah Mummy ni.... 

Sampai rumah Amily dah tidur dah....

Ahad - 30 November 

Last day iaitu semalam... Hahahaha.. Pukul 8.30 pagi dah keluar ke Tesco.. Againnnn... Sebabnya Ariq merajuk tak belikan dia table macam Qila tu..... So pergilah balik Tesco. Dia pun nak table tu dan water color macam kakaknyeeeee... Aduhai... Jadi keluar lagi duhet!!

Puas hati daaaaaaahhh dapat table ni.... Aduhai anak!

Satu lagi dia mintak

"Kita pun nak pillow alas bontot macam Qila...."

Haiyo... Pakai jelah apa yang ada kat rumah nun! :P

Merajuk laaaaaaagiii...

Okbai!







Rabu, November 26, 2014

Persiapan ke sekolah rendah (Part 1)

Haaaa... Mampu ada part by part okay...

Memang excited nak sediakan barang-barang sekolah sebab, pertama kali anak nak masuk Darjah 1 uols....

Kira macam nak beranak gitu nak sediakan barang2 untuk baby yang bakal lahir... Semua serba baru... Gituuuu...

Okay part 1 dimulakan dengan membeli bag sekolah... Heuheuheu...

Sebagai Mummy yang hover dan kiasu, aku dah survey jugakle apa2 bag yang nak dibeli untuk anak dara manja seorang ni.... Memang hajat hati nak tunggu sale atau time dapat voucher pada 28 November ni sebab Parkson & Aeon memang bagi vouvher pada 28 Nov ni.... Tapi tak sempat.....

Qila tu kalau dah berkenan mmg takleh nak tunggu dah. Macam mak dia jugak.. Kuikuikui..

Tapi rasa seronoklah tengok dia tahu apa yang dia nak... So senang kerja Mummy..

At first Mummy ingatkan nak belikan dia bag Frozen... Sebab ramai kids gilakan Frozen sekarang ni tapi, Qila geleng.....
Tak heran langsung dia kat bag ni... "Dont want lah..." Kata dia... Sebenarnya dia dah aim bag lain... Huhuhu. Bag Frozen ni RM129 tapi rasanya ada less.

Bag ni lagilah dia tak nak.... Mummy pun tak suka... Dahle mahal... RM139!

Kami datang Parkson ni pun kebetulan pergi ke Kaison beli hadiah untuk teacher2 Qila... 

Rupanya anak dara Mummy ni dah besar dah... Dia nak bag Princess Sasha rupanya....

Ni tengah rambang mata nak pilih mana satu

Sampai terduduk... Actually Mummy yang rambang sebenarnya... Heuheuheuheu... Semua cantik2....

Okay, dia tunjuk yang itu... Bibik pun cakap itu cantik... Nenek pun sama.. Nenek tak ikut tapi dia tengok gambar kat FB... Heuheuheu...

My happy girl nak gi bayar dah... Pensil case dan purse pun beli brand Princess Sasha... Biar sama... Mummy hover kan???

Dan harini last day dekat kindy..... Qila ada Story Telling harini so dia pakai fairy tales yang baru dibeli kat Kaison ni semalam... Syomel sungguhlah anak Mummy ni..........

Have fun Sayang........... Muachs!