Jumaat, Disember 20, 2013

Last weekend


Dua gambar atas tu diambil beberapa minit sebelum........

Yang bawah ni diambil beberapa minit selepas itu....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hahahaha... Penangan jammed... :P

Sian anak Mummy...

Rabu, Disember 11, 2013

Short getaway bersama whole family..

Hampir sebulan gak planning nak bercuti ramai2 dengan family belah Mama ni... Nak give up pun ada sebab dua tempat yang kami rancang nak pergi telah dilanda banjir... Memula plan ke Cherating.. Batal sebab jauh sangat.. Tak sesuai nak bawak wife adik aku sebab tgh sarat pregnant... Ke Desaru pulak terpaksa batal saat akhir sebab banjir pulak di Kota Tinggi..

Sudahnya 2 3 hari sebelum aku managed untuk booked homestay untuk kami 4 keluarga secara very last minute... Sebabnya mostly hotel/apartment di PD fully booked gara2 cuti sekolah... Hampir putus asa uols.. Nak mencari apartment yang ada 4 bilik dan swimming pool.... 

Dah namapun rezeki... Google punye google jumpa RC Cape Nautiva Villa Port Dickson.. Memang tak pernah dengar dan tak tahu kat mana... Lepas baca good reviews dari orang ramai di iBilik.com, so cecepat aku google lagi.... Jumpa pulak facebooknya, terus contact owner then bayar deposit..

Kalau through iBilik kena bayar full. Bercakap dengar owner sendiri, dan dia sangat polite on phone dan email, so aku setuju nak stay di situ... Gamble sahajor.... Bayar deposit je dulu, dah sampai sana baru bayar full amount beserta RM50 deposit.
So geraklah kami ke PD tghari ahad tu..... Sejak pagi anak2 dah siap tapi kami tak sempat nak gerak pagi sebab sibuk ke pasar dan sediakan juadah untuk BBQ di sana... Anak tiga dah bersiap dari pagi pun tak siap2... Bebudak ni dah siap mandi awal pagi kemain bising bila nak gerak bila nak geraaakkk...

Ni kat dalam kereta tengah tunggu Busu Boy sampai dari Merlimau... Ko tengoklah anak2 aku ni macam tarzan dah... Kat tepi jalan ni je dah habis berpuluh2 ringgit memborong buah dan pau! Huhuhu... Qila makan banyak pau... 
Sampai je parking apartment ni, dah ada somebody tunggu untuk tunjuk unit dan ambil duit deposit... Memula agak horror sebab kawasan ni sunyi.. Lift dan bangunan pun menakutkan... Tapi bila tengok unit yang kami sewa ni, memang puas hati... 
Ruang tamu sangat luas, selesa, kemas dan bersih!! Lantainya bersih... Sofa baru dan bersih.... Ada fridge besar, kettle, dan dapur letrik.... Sink sangat bersih... 
Tiga gmbr atas ni dari facebook RC Cape Nautica Villa... Memang sebijik sebijun dalam gambar dan suasana sebenar..
So sementara nak tunggu another 2 family sampai, kami lepak2 jap... Alhamdulillah cuaca sangat indah... Tak panas tapi mendung yang nyaman..
View dari balcony kami.. Balcony sangat luas.... Boleh lepak dan buat port sidai baju yg basah2 tu... Heheheh...

Actually masa upload gmbr ni kat insta ramai sangat tanya kat mana sbb diorg pun tak pernah dengar nama apartment ni... Heuheuheuheu...

Pukul 4 pm kami turun bawah untuk mandiiiiiiiiiiii.... Apa yg sangat best? Pool sangat bersih dan keluarga kami je yang mandi kat situ... Heaven....... Sangat privacy dan yang penting, ada view lagoon je depan tu... Sangat breathtaking... Nyaman sangat... Tu sana bukan hutan tapi pokok bakau... Belah kanan sana terus ke laut... 
Ariq dah ready nak terjun kolam.... 
Kami bentang tikar then lepak... Kids mandi dulu....
Qila kemain happy lah... Tak sangka dia boleh menyelam dan swim sikit2... Kagum nenek dan busu boy dia... Hahahahaha.... Berkat tunjuk ajar Daddy dan dari school dia..
Tengoklah si kecik ni pun merasa mandi pool sekejap.... Happy dia.... Esoknya baru Mummy belikan dia pelampung baru... Ni pakai kakak punye kot entah beli kat mana baru jumpa malam tadi dalam bilik mainan diorg... Swim suit tu pun abang dia punya masa umur 4 bulan.. Beli masa pergi Lost World Tambun tahun 2010 dulu.... Heuheuheu... 
Mandi dengan Busu Boy... Pasni tambah anak Busu Boy, meriahlaaaahhh... :)
Yg baju hitam tu Shameera. Masa ni parents Shameera yang Qila panggil as Mama & Ayah belum sampai. Satu lagi family, cousin aku pun belum sampai... Diorg gi wedding dulu... 
Sangatlah happy bila tengok anak2 happy macam ni.....  
Ni dari camera Mama... Heuheuheu.. Kami mandi lama gak sampai nak dekat pukul 7... Puas deeerrr... Takde siapa lagi selain family kami... Qila bergilir2 mandi di kolam dewasa dan kolam kecik ni...
Ariq si hidung kembang.... Dua tiga kali dia menggelupur nak bukak baju, nak kencing... Bila suruh je kencing kat situ dia kata "Tanakkkk... Kencing kite kuning... Nanti air kulam kuning..."

Hahahaha.. Kau ade?? Hahahaha... Kecoh ar Ariq ni...

Malam tu kami lepak je kat apartment sebab malas nak keluar. For sure sesak sebab ada pasar malam kat Bt 8 PD

Esoknya pepagi dah kena kejut dengan anak2 sebab diorg nak mandi pantai pulaaaaaaakkk... So ayuhlah kami empat family bergerak ke pantai.. Kami drive ke Bt 8 je, malas nak ke Teluk Kemang sebab malas nak bersesak... Kat sini memang port biasa kami kalau pergi dengan Daddy..
Seawal pukul 9 pagi dah sampai.... Dah dah sempat membeli pelampung dan toys pun kat kedai nun... Haisshhh.. Si Qila ni setiap kali gi beach, mmg akan beli pelampung... Memang tebiat dia... Kat rumah tu sampai takde tempat dah nak letak semua floats dan life jackets dia... Geram Mummy...
Ariq memula takut lah nak mandi pantai tapi kena paksa gak... Dia memang drama je lebih... Dah masuk dalam air tu okay je...

Kami mandi tak lama kot sebab lepas tu sibuk main banana boat.. Ni pertama kali aku naik banana boat! Kami naik 11 orang termasuk Ariq yg paling kecik... Mamat tu bawak jalan jauh sikit sebab kami customer pertama dia... Ariq nangis jugakle masa naik sebab kena paksa... Dia takut... Kemain kuat dia pegang... Sambil jerit, "Mummy.... peluk kite... Peluk kite..."
Qila macam biasa, dia mmg berani je....  
Ni lah kami sekeluarga... Tak semua pun naik... Paling depan Busu Boy, pastu Qila dan abang Bobot. Then Ariq dan Mummy... Pastu Nurul, Nenek, Shameera then Anis.. Last Mama dan Ayah... 

Memula memang seram... Mummy pegang kuat tangan Ariq... Seriau jugak terbalik kat tengah2 nun... Tapi kami dah pesan dgn mamat tu jangan bawak laju2.. Jangan terbalik kan kami sebab ada bebudak... Mamat tu pun cakap, kalau ada bebudak mmg dia takkan bawak laju dan takkan terbalikkan boat tu... 

Masa semua orang dah naik, dia sempat brief kat kami.. Ayah orang paling belakang sekali kena pandai balancedkan badan.. Bila boat senget ke kiri, Ayah kena sengetkan badan ke kanan. Kira bantu balanced lah... Seram jugak bila dengar.. So Ayah dapat pujianle sebab pandai balanced banana tu dari terbalik bila ombak besar. Huhuhu.. Seram kan? Busu Boy kat depan sekali asyik warning kami bila boat gerak ke kiri suruh balancekan badan... Si Ariq pulak menjawap dengan taat tapi dalam ketakutan..
"Iye... Kite peganglah ni... Iye... Kite pegang ni..."

Lawak pun ada... Hahaha.. Ariq oh Ariq... Tu gambar atas tu, nangis sendu2... Tapi tetaaaaaap tunjuk peace masa bergambar... Haha..

Tapi, mamat bawak boat tu mmg bawak slow tapi bila berselisih dengan boats lain memang berderau jugakle darah sebab melambung tinggi & kuat... Tapi kami sangat happy... Pertama kali kami naik ramai2 sekeluarga... Hahahaha..
Alhamdulillah sampai denagn selamat.... RM15 seorang kecuali Ariq... Heuheuheu.. Jauh gak jalan.... 
Ariq 'diselamatkan' oleh Ayah.. Hahahaha... Ariq kata, naik banana boat adalah 'awesome'! 
Mampu??
Tapi bila tanya nak naik lagi tak? Tanak dia kata... Hahahahaha...

Tapi semalam baca paper ada budak lemas kat PD lepas terjatuh dari banana boats petang pada hari yang sama, takdelah aku nak naik lagi.......... Sorry!!! Never!! Memang bahaya kalau bawak budak sebab once bebudak bawah 3 4 tahun kalau dah jatuh memang boleh senang terlucut dari life jacket tu... 

Scary lah bila kenang balik....

So kami pulang ke apartment untuk sambung mandi di pool sebelum makan tengahari then balik ke Melaka... 
See.... Ini semua kaum keluarga kami... Memang takde orang lain dah selain kami.... Privacy dan happening!!

Kami check out jam 3.00 petang....

Cuaca haritu agak panas tapi sampai je Melaka, hujan maha lebat turun dengan bergayanya...
Syukur alhamdulillah percutian pendek dan ringkas ini dipermudahkanNya... Kami semua gembira...

Tahun depan kita plan lagi ye... Daddy ada mesti lagi syiok... Kan Daddy??

Qila siap cakap... "Kalau pergi dengan Daddy boleh pergi hotel mahal... Yang ada swimming pool besar... Kan Mummy????"

Hohohoho... Iyelah nak... Iyelah.... :P

Jumaat, Disember 06, 2013

Weekend

Dah lama sebenarnya nak update tapi manjang lupa... Lagipun skrg tgh menggila tengok The Heirs/The Inheritors..

Muehehehe....

Pejam celik pejam celik kejap je dah Jumaat... How time flies... Amily pun dah nak masuk 7 bulan lagi seminggu ni... Kejap je masa berlalu....
Tiga2 anak saya yang semakin membesar....... Dulu ciom wangi je sensorg... Sekarang ni masam peluh je sebab tak reti duduk diam termasukle yang paling kecik tu....

Ko tengok... Dia kuat merayau skrg... Dok kejarkan mainan kakak dan abang yang bersepah satu rumah tu... 

Last weekend adalah hari yg sibuk sebab gi wedding cousin Mummy kat Cheras... Sempat gak stop by Alamanda untuk shopping sbb tgh YES kan sekarang... Sempat jugak stop by Bangi makan kat The Grato...

Sayang sangat Wynn dan Yasser takde kat kedai... Qila sangat excited nak jumpa Mummy Wynn tapi apa nak buat, takde rezeki.... :((
Amily posing dgn ninit baru... Eh Mummy sukalah brand ni.. 

Suavinex.. Semua barang2 dia sgt unik dan cute.... Ninit dia supercute sbb color pastel but sangat sweet.... :P

Ohye... Mummy dah muat pakai baju Jovian ni.... Maknanya badan dah kembali ke asal... 

Ohye, masa wedding tu Amily ni takut oranglah.... Masa baru sampai habis dia menangis tersesak2 sbb Mummy gi parking kereta... Aduhaaaaiii... Dia nak kat Mummy je... Sudahle ini macam nak oi..... Anak2 Mummy semua takde yang takut orang.. So bila Amily jadi macam ni Mummy tatau camne nak buat...

Ada petua tak uols???

Please share.. ;)