Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2013

Amily dah 6 bulan 2 minggu!!

Imej
Kejap je masa berlalu kan...  Daddy dah 2 bulan on board.... Amily pulak dah masuk 6 bulan 2 minggu..... Tak lama lagi masuk tahun baru.... Pastu puasa, pastu raya...
Eh ko ganti puasa pun nan hado lagi dah nak cakap pasal raya.... Kuikuikui..
Mampu?!
Alhamdulilllah.... Awal2 dulu masa Amily 2 3 bulan memang dia agak cranky... Nangis terjerit2 sampai keluar anak tekak... Letak rumah baby sitter pun seawal 3 bulan usia dia memang baby sitter takut betul kalau dia menangis... Memang kuat....
Masa tu pun dia banyak masalah. Dengan ezcema yang sangat teruk... Kesian sangat... Tidur malam dia tak pernah lena... Cranky sepanjang masa. Siang pulak asyik menggaru. Sampaikan 24hrs kena sarungkan mittens kat tangan dia... Dia selalu menangis sebab tak tahan gatal.... Sedih sangat tengok keadaan dia masa tu.
Nak tengok gambar dia masa tu?? Teruk sangat kan? Sedih sangat masa ni. Sampai ambil blood test semua....
Result terbukti  Amily moderate allergies to cow milk... Start dari tu, Mummy pun t…

Potong cake lagi....

Imej
Sesekali setahuns ekali sambut birthday memanglah syiok... Bebudak kan bila lagi nak merasa. Lagipun Mummy buat kecil-kecilan aje...
Sebenarnya Qila dah sentap masa kat school dia tak merasa TIUP lilin. So balik dari school tu terus dia call Mummy mengadu. Siap requested cake doraemon. Eh ko... Orang lain punye birthday orang lain yang hovah.. So, Mummy pun pergilah kedai kek kat Mydin nun masa lunch hour.... Rezeki Qila, ada pulak kek doraemon kat sana... Syukur.... Demi anak2... Tapi dia sentap sebab takde nama dia kat atas kek tu.... Boahahahaha... Sorry sayang, mummy kamu ni lurus le pulak... Lupa nak tambah nama Qila....
Susah jugak anak kalau dah tau baca. Takbleh nak auta der... Tapi dia tetap happy sebab dapat cake doraemon as per requested!
Maka berlakulah episod pemotongan cake kali kedua kat rumah petang tu... Family Mama dan Ayah pun ada so meriahle sikit.... Sedap jugak cake ni sebab fresh cream.... Pertama kali cake ni habis licin dibedal Ariq dan Qila... Tak muak uols.…

Happy birthday Sayang!!!

Imej
Theme tahun ni as per requested, Lightning Mc Queen!!!!!
Thanx to officemate Mummy sebab buatkan cake ni.... Ariq siap pejam mata masa Mummy tunjuk kat dia pagi tadi.... Happy sangat tengok dia suka... Malam tadi masa cake ni sampai, Ariq dah tidur.. Sweet kan??? 
Oleh kerana Mummy buat kecil-kecilan je kat school, so adalah sikit goodies untuk classmates Ariq... Paling cute adalah note book ni...  Muehehehe... Hopefully diorg suka....  Ni pun mcm cute jek...  Masuk dalam plastik jadilah mcm ni..... Ada balloons, eraser dan tiup2 tu apa ntah nama dia...  Ariq dah tidur so kakak dan kak Shameera tolong masukkan...
So pagi tadi lepas check up Amily kat klinik weols pun pergilah ke school Ariq for celebrate....
Amily recharged tenaga jap kat dalam kereta... Tido beria...  Ni tengah edarkan goodies pack utk classmates dia.... 
My proud baby boy.... Senyum kambeng jek.... Malu2 jek bila suruh pose depan cake dia... Hehehehe  Blowwww....  Manja sungguhlah dengan teacher dia....   Meh gamba…

Selepas 10 bulan bersekolah..

Imej
Ingat tak hari pertama Ariq di school???
Refer entry ni ye... Ariq Isyraf
Masa tu Januari 2013. Pertama kali ke sekolah.... Masa tu baru berumur 3 tahun 2 bulan.... Pelat lagi... Jalan pun kedek2 lagi...
Diapers pun masih pakai lagi, takut terkencing... Ihiks...
1st day kat school pun dia tak makan dan minum... Hehehe.. Ngada...
Biasalah tu, hari pertama ke school semua pun akan nangis dan takut. Lebih2 lagi Ariq ni memang tak pernah pisah dengan pisah dengan Mummy or Bibik... Memang manja... 
Sekejap je masa berlalu... Dan November ni, tolak cuti dan 'ponteng' makanya lebih kurang 10 bulan Ariq bersekolah...
Review Mummy,
Alhamdulillah... Berbaloi bayar yuran mahal2 tu..
Bukan nak puji anak sendiri, tapi Ariq memang totally zero... Dia tak macam Qila start umur 2 tahun dah pandai menulis. Ariq mmg zero tak tahu menulis langsung... Dia boleh pegang pensil tapi tangan dia masih lemah untuk menulis.. Kalau menulis pun tulisan dia tak apa nampak pun.. Motor skills dia masih lema…

UPSR

Imej
Amboiiii... Ramai betul yang dapat straight A's ye... Kemain mak bapak memasing update status kat FB.. "Syukur anak ibu/mama/bonda/amma/mummy dapat 5A.. Terima kasih nak.... Ini hadiah paling bermakna sekali untuk ibu/mama/bonda/amma/mummy .."

Hado?
Yang tak dapat straights A's pulak, beginilah status FBnya bila readers/kawan/sedara mara bertanya "Demi menghormati abang/kakak/anak mommy/mere bete/my baby/ saya tak boleh reveal resultsnya di sini ye.. Tapi resultsnya alhamdulilllah cemerlang..."

Hado?
Heuheuheuheu... Dunia dunia.... 
Eh... Bukan aku nak dengki lah uols... Saje seronok tengok gelagat manusia...
Tapi kan, sekarang ni agak scary lah... Bebudak makin bijak... Ramai betul dapat 5A... Belum lagi 4A... Beribu kot... So apelah nasib bebudak yang dapat 3A dan kebawah tu ek??? Dapatke tempat di sekolah terbaik? Dapatke nak belajar dengan guru terbaik??
Tepuk dada tanya selera....
Agaknya, macam mana results Qila dan Ariq 7 dan 8 tahun akan datang???

Kesayangan abang...

Imej
3 malam Amily admitted Mahkota Medical Hospital sebab batuk berkahak sampai demam.....
Pertama kali berpisah dengan abang dan kakak....
So bila abang dan kakak bertemu Amily di hospital, memang sangat sweet..... 
Lets the pics do the talking... :)
Ini semua gambar2 candid sang abang melayan adik kesayangannya... Untung Amily ada abang mcm ni... Hopefully sampai besar diorg closed dan rapat macam ni...
Ohye, gambar kakak next entry :) Bermesra di sofa....
Sambung di atas katil pulak.... Berpegangan tangan macam bercinta lah pulak.... Agegegegege.... 
Rindu sangatlah tu....  Asyiklaaaaaaaaaaaaaa... Dicium si adik tu....
Iyolah...... Dia sorang ajelah ade adik.... :P