Selasa, November 26, 2013

Amily dah 6 bulan 2 minggu!!

Kejap je masa berlalu kan... 
Daddy dah 2 bulan on board.... Amily pulak dah masuk 6 bulan 2 minggu..... Tak lama lagi masuk tahun baru.... Pastu puasa, pastu raya...

Eh ko ganti puasa pun nan hado lagi dah nak cakap pasal raya.... Kuikuikui..

Mampu?!

Alhamdulilllah.... Awal2 dulu masa Amily 2 3 bulan memang dia agak cranky... Nangis terjerit2 sampai keluar anak tekak... Letak rumah baby sitter pun seawal 3 bulan usia dia memang baby sitter takut betul kalau dia menangis... Memang kuat....

Masa tu pun dia banyak masalah. Dengan ezcema yang sangat teruk... Kesian sangat... Tidur malam dia tak pernah lena... Cranky sepanjang masa. Siang pulak asyik menggaru. Sampaikan 24hrs kena sarungkan mittens kat tangan dia... Dia selalu menangis sebab tak tahan gatal.... Sedih sangat tengok keadaan dia masa tu.

Nak tengok gambar dia masa tu??
Teruk sangat kan? Sedih sangat masa ni. Sampai ambil blood test semua....

Result terbukti  Amily moderate allergies to cow milk... Start dari tu, Mummy pun tak boleh minum susu... Effect jugak kat dia bila dia minum susu Mummy... Dia pun takboleh minum susu formula biasa... Memang berpantang habis-habisan. Macam2 cream disapu.... Tapi makin lama makin teruk sampai dapat infection semua... Teruk sangat dia kena...

Last2 Mummy guna MooGoo eczema starter pack... Barulah okay... Alhamdulillah....... Berkat kesabaran dan doa semua, Amily semakin pulih dan kulitnya makin cantik... Walaupun tak 100% tapi jauh lebih baik dari sebelum ni...

Ada kawan insta Mummy tanya pasal ni. Apa Amily pakai sebab anak dia pun ezcema teruk...  Bila Mummy explain kat email apa yg Mummy guna, terus dia tak balas... Satu ucapan terima kasih pun takde... Harap anaknya yg ezcema tu dah baiklah hendaknya... Dasar!!!

Ok fine.... 

Bila Amily dah baik dari eczema... Dia dah tak meragam lagi... Dia membesar sebagai baby yang sangat mudah dijaga... Alhamdulillah... Sangat mudha menjaganya.... Dia tidur sendiri... Main sendiri.... Kalau bawak shopping memang sangatle dia suka... Keluar naik kereta dok diam dalam carseat berjam2 pun tak kisah... Hehehe...
Suka sangat explore semua benda depan mata dia... Dia sangat obsess dengan abang dia terutamanya. Sebab Ariq suka melinjang melompat... Amily jadi tukang gelak... Nampak abang dia lalu je pun dia dah gelak besar... Hehehe.. 
Qila bengang gak.. Sebab Amily jarag gelak bila nampak dia... Kehehehehe... 
Walaupun dia pernah warded masa umur 5 bulan sebab batuk dan demam. Berat dia pernah turun sekejap. Tapi sekarang dah 8kg lebih. Okaylah takdelah kurus sangat dan takdelah gemok sangat... 

Tapi Mummy tetap tak larat nak dukung dia.... Sebab dia suka menggeletis bila kena dukung.... 
Garu pusat... Hehehehehe... 
Terus membesar dengan sihat dan gembira ye sayang........

Mummy Daddy Kakak dan Abang sayang sangat kat Amily....
Ko tengok... Lasak dia tidur sampai tercabut seluar.... Dia punya habit adalah akan terjaga pada setiap pagi jam 5 pagi... Tapi dia tak pernah nangis... Dia akan main2 sendiri dalam cot dia... Then dia akan tertidur balik... Tu sebab bila Mummy sedar setiap pagi Mummy akan tengok dia selalu tertidur dalam keadaan melintang or terbalik or tertonggeng sebab dia akan terlelap masa sibuk main sensorg tu... Sangat comel kan??? Hehehehehe...

Kadang2 kesian pulak.... Kadang2 Mummy bangun jugak bagi dia susu... Kadang2 Mummy biar je sebab mengantuk... Amily ni perangai dia kalau malam tak pernah menangis mintak susu. Kalau dia terjaga sebab haus, dia akan main2 sendiri. Kalau Mummy buatkan susu, baru dia excited bila nampak botol susu. Kalau tak, dia akan main dengan toys dia sampaile terlelap semula balik... Hehehe

Oklah... Nak balik dah... Bye...

Potong cake lagi....

Sesekali setahuns ekali sambut birthday memanglah syiok... Bebudak kan bila lagi nak merasa. Lagipun Mummy buat kecil-kecilan aje...

Sebenarnya Qila dah sentap masa kat school dia tak merasa TIUP lilin. So balik dari school tu terus dia call Mummy mengadu. Siap requested cake doraemon. Eh ko... Orang lain punye birthday orang lain yang hovah..
So, Mummy pun pergilah kedai kek kat Mydin nun masa lunch hour.... Rezeki Qila, ada pulak kek doraemon kat sana... Syukur.... Demi anak2... Tapi dia sentap sebab takde nama dia kat atas kek tu.... Boahahahaha... Sorry sayang, mummy kamu ni lurus le pulak... Lupa nak tambah nama Qila....

Susah jugak anak kalau dah tau baca. Takbleh nak auta der...
Tapi dia tetap happy sebab dapat cake doraemon as per requested!

Maka berlakulah episod pemotongan cake kali kedua kat rumah petang tu... Family Mama dan Ayah pun ada so meriahle sikit....
Sedap jugak cake ni sebab fresh cream.... Pertama kali cake ni habis licin dibedal Ariq dan Qila... Tak muak uols.... Selalunya beli cake tak pernahnya habis... Terbuang je... But kali ni habis licin dihari kedua... :)

Mampu? Suap pakai pisau je... boahahaha
Macam dah sama besar bebudak berdua ni.....

Antara yang makan sampai menjilat bibir adalah budak ni :-
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Amboiiiiiiiiiiiiiiii...

Sedap ke dik?????

Heuheuheuheu...

Okay... Esok sambung ye... Daaaaaaaaa...

Selasa, November 19, 2013

Happy birthday Sayang!!!

Theme tahun ni as per requested, Lightning Mc Queen!!!!!

Thanx to officemate Mummy sebab buatkan cake ni.... Ariq siap pejam mata masa Mummy tunjuk kat dia pagi tadi.... Happy sangat tengok dia suka... Malam tadi masa cake ni sampai, Ariq dah tidur..
Sweet kan??? 

Oleh kerana Mummy buat kecil-kecilan je kat school, so adalah sikit goodies untuk classmates Ariq... Paling cute adalah note book ni... 
Muehehehe... Hopefully diorg suka.... 
Ni pun mcm cute jek... 
Masuk dalam plastik jadilah mcm ni..... Ada balloons, eraser dan tiup2 tu apa ntah nama dia... 
Ariq dah tidur so kakak dan kak Shameera tolong masukkan...

So pagi tadi lepas check up Amily kat klinik weols pun pergilah ke school Ariq for celebrate....

Amily recharged tenaga jap kat dalam kereta... Tido beria... 
Ni tengah edarkan goodies pack utk classmates dia.... 

My proud baby boy.... Senyum kambeng jek.... Malu2 jek bila suruh pose depan cake dia... Hehehehe 
Blowwww.... 
Manja sungguhlah dengan teacher dia....  
Meh gambar dengan bibik.... Hehehehe.... 
Mummy pulak... Tahun depan hopefully Daddy adelah ye nak celebrate birthday Ariq... Tahun lepas dah dua tahun berturut2 sempat gak celebrate dengan Daddy...

Mummy kena rushing masuk office pastu.... Hopefully Ariq happylah...

Part 2 akan update esok ye sebab malam ni baru nak potong cake satu lagi... :)

Isnin, November 18, 2013

Selepas 10 bulan bersekolah..


Ingat tak hari pertama Ariq di school???

Refer entry ni ye... Ariq Isyraf

Masa tu Januari 2013. Pertama kali ke sekolah.... Masa tu baru berumur 3 tahun 2 bulan.... Pelat lagi... Jalan pun kedek2 lagi...

Diapers pun masih pakai lagi, takut terkencing... Ihiks...

1st day kat school pun dia tak makan dan minum... Hehehe.. Ngada...

Biasalah tu, hari pertama ke school semua pun akan nangis dan takut. Lebih2 lagi Ariq ni memang tak pernah pisah dengan pisah dengan Mummy or Bibik... Memang manja... 

Sekejap je masa berlalu... Dan November ni, tolak cuti dan 'ponteng' makanya lebih kurang 10 bulan Ariq bersekolah...

Review Mummy,

Alhamdulillah... Berbaloi bayar yuran mahal2 tu..

Bukan nak puji anak sendiri, tapi Ariq memang totally zero... Dia tak macam Qila start umur 2 tahun dah pandai menulis. Ariq mmg zero tak tahu menulis langsung... Dia boleh pegang pensil tapi tangan dia masih lemah untuk menulis.. Kalau menulis pun tulisan dia tak apa nampak pun.. Motor skills dia masih lemah.. Tulis O je dia reti itu pun kaburrrr je... Hehehehe...

Membaca pun memanglah tak tahu.. Kalau tahu pun satu dua words ygt basic ajelah... ABC tu memanglah tahu.. Cuma reading in english dan malay memang zero.. Maths lagilah haram tatau..

Alhamdulilah, lepas 10 bulan bersekolah.. Dia dah boleh menulis dengan cantik. Mewarna... Membaca sampai books 7.. Mengira dan membuat operasi maths tambah dan tolak dengan baik... Thematic skills pun alhamdulillah improved.. Syukur..

Dia pun dah boleh bercakap in english dengan lancar dan tersusun.. Sangat comel, rasa nak kunyah bibir dia... Walaupun Mummy tahu, dia banyak dipengaruhi oleh cartoon dan youtube.. Yes.. Sebab slang dia banyak british accent. Padehal kat school teacher ajar US accent.

Tapi tak kisahlah.... 

Komen dari teacher pun sangat bagus... Even teacher pun sangat impressed sebab masa awal2 masuk school Ariq memang sangat pendiam dan refused nak buat apa yg teacher suruh. Suara pun tanak keluar.. First 5 months memang agak mencabar sebab dia tak berapa nak dengar cakap sangat.. Tapi after 10 months schooling... Teacher sangat impressed dengan pencapaian dia..

Dia dah banyak bercakap, bergaul dan beri komitmen penuh dalam class.

Tengok gaya dia bawa diri masa school concert tu pun Mummy dah boleh agak perangai dia kat school macam mana... Sangat behaved dan happy go lucky..

So overall, ni komen teacher..
S for Satisfactory..

E for Excellent... So Ariq dapat Excellent dari semua segi. Good job Sayang!!!

Mummy soooooo proud of you.. Macam tak caya je tapi komen dari teacher buat Mummy sengih sampai telinga dan teacher sayang sangat dekat Ariq... 

Dia nakal dan hyper sangat kat rumah, tapi kat school sangat behaved... Takpelah... Balanced.. Ihiks...

Keep it up Sayang... Mummy loves you sooooooo much!!
U will always be my baby boy... :)

Next year, takde dah Teacher Marina... Ariq tukar class so maybe dengan Tecaher Mary pulak... :) Hopefully Teacher Mary pandai tackle Ariq mcm mana Tecaher Marina buat untuk Ariq sepanjang 10 bulan ni....

Amin....

Ohye, esok genap usia Ariq 4 tahun... Empat tahun yang penuh dengan warna warni bersama satu-satunya anak lelaki Mummy dan Daddy... Semoga terus membesar menjadi anak yg soleh. Bijak pandai dan berguna kepada bangsa dan agama... Jadi anak, adik, abang dan cucu seterusnya insan terbaik untuk semua yang mengasihi Ariq ye nak... Mummy Daddy sentiasa doakan yang terbaik untuk Ariq! Muachs....

Jumaat, November 15, 2013

UPSR

Amboiiii... Ramai betul yang dapat straight A's ye... Kemain mak bapak memasing update status kat FB.. "Syukur anak ibu/mama/bonda/amma/mummy dapat 5A.. Terima kasih nak.... Ini hadiah paling bermakna sekali untuk ibu/mama/bonda/amma/mummy .."

Hado?

Yang tak dapat straights A's pulak, beginilah status FBnya bila readers/kawan/sedara mara bertanya "Demi menghormati abang/kakak/anak mommy/mere bete/my baby/ saya tak boleh reveal resultsnya di sini ye.. Tapi resultsnya alhamdulilllah cemerlang..."

Hado?

Heuheuheuheu... Dunia dunia.... 

Eh... Bukan aku nak dengki lah uols... Saje seronok tengok gelagat manusia...

Tapi kan, sekarang ni agak scary lah... Bebudak makin bijak... Ramai betul dapat 5A... Belum lagi 4A... Beribu kot... So apelah nasib bebudak yang dapat 3A dan kebawah tu ek??? Dapatke tempat di sekolah terbaik? Dapatke nak belajar dengan guru terbaik??

Tepuk dada tanya selera....

Agaknya, macam mana results Qila dan Ariq 7 dan 8 tahun akan datang???

Huhuhuhuhuh...

Ohye, Melaka adalah negeri kedua terbaik seluruh Malaysia..

Bangga jugakle.. ;)
Cheers baybeh!!
Okbai!

Rabu, November 06, 2013

Kesayangan abang...

3 malam Amily admitted Mahkota Medical Hospital sebab batuk berkahak sampai demam.....

Pertama kali berpisah dengan abang dan kakak....

So bila abang dan kakak bertemu Amily di hospital, memang sangat sweet..... 

Lets the pics do the talking... :)

Ini semua gambar2 candid sang abang melayan adik kesayangannya... Untung Amily ada abang mcm ni... Hopefully sampai besar diorg closed dan rapat macam ni...

Ohye, gambar kakak next entry :)
Bermesra di sofa....

Sambung di atas katil pulak.... Berpegangan tangan macam bercinta lah pulak.... Agegegegege.... 

Rindu sangatlah tu.... 
Asyiklaaaaaaaaaaaaaa... Dicium si adik tu....

Iyolah...... Dia sorang ajelah ade adik.... :P