Selasa, Julai 23, 2013

Bosannyaaaa..

Adoi lama gila tak update blog.. Boringle asyik update pakai phone je... Nak bukak lappy manalah sempat uols... Sejak tak berbibik ni jangan kau mimpi nak meleisure dalam rumah sendiri... Kalau ada masa pun pukul 2 3 pagi... Haaa... Tp aku takdelah se-desperate itu nak update blog jam 3 pagi... Adalah baik aku membuta... Hohohoh...

Maka harini teragak nak update. Ni pun sambil2 netekkan Amily atas pangku tp jari laju menaip blog.. Hehehe.. Ohye, gambar atas tu adalah ber-value. Sebabnya pertama kali bawak Amily naik stroller jalan2 kat playground depan rumah.. Stroller tu berusia setahun kot.. Beli masa bulan puasa tahun lepas... Pakai sekali dua je, lebihnya Qila buat letak bear dia dan sorong keliling porch.. Porch rumah sangat luas so itu ajelah kerja si Qila... Hehe..

Ohye, masa bawak Amily keluar tu... Dia punyelah happy.. Ada videonya dekat instagram... Actually ni pun semua gambar dari insta.

Umur Amily skrg pun dah 10minggu.. Kejap je masa berlalu.. Masa kena cucuk 2 bulan last week, berat dah 5.6kg.. Alhamdulillah tak demam... Cranky pun tidak.. Good girl..

Actually minggu ni dan minggu depan Daddy takde... Ada course kat ALAM. Boring sangat berbuka dan makan sensorg.. Class dia start 7.30pg dan habis 6.30ptg so dia stay sana ajelah... Bi ajak stay ALAM bawak anak2 tapi anak2 sekolah... Bosan kot duduk dlm bilik aje nak tunggu dia habis class. Kalau hotel syiok lah jugak.. Heheh.. Tapi hari akhir maybe nak stay overnight kat sana. Saje nak bagi anak2 merasa... Bukan kena bayau pon.. ;p

Herm.. Sesi mengemaa rumah dah almost settle 50%.. Bi dah habis vacum semua lantai/carpet dan kipas... Sliding pun dah berkilat kena wipes... Puas hati... Seronok sangat tak bekerja di bulan puasa ni uols.... Tak terkata nikmatnya.... 

Cakap pasal raya, projek mengecat rumah blom start lg. Entah sempat entah tidak. Selagi Bi tak habis course macam mana nak start. Anak2 punye persiapan nasib baik dan settle awal2... Diorg tu mcm biasalah, ramai belikan baju raya so sorg akan dpt berbelas2 pasang.. Nak nak lagi Mummy mmg gilakan H&M... Setiap 2 3 bulan mmg memborong kat sana.. Tp skrg Brands Outlet pun dah mcm H&M... Baju bebudak supercute!! Baju Mummy pun cun melecun!! Sukalah....

Cuma satu je ni.... Kasut raya Mummy.. Belum jumpa lagi... Heheheh...

Tahun ni tak decide lagi nak raya mana... Last year raya rumah dulu... Tahun nak rasa raya kampunglah kot.. Tapi Bi mcm cakap nak raya rumah sendiri dulu... Ah boringlah....... Tahun lepas dah merasa, boring... Huhuhu.. Macam mana pun kat kampung 1000 kalu lebih meriah.. Kat rumah ni pelita pun tak pasang. Harap lampu kelam kelip je... Huhu..

Oklah uols.. Nak mandikan anak2 ni... Daaaaa....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jumaat, Julai 12, 2013

3 Ramadhan - Day 63

Sekejap je masa berlalu kan....

Dah masuk bulan Ramadhan... Alhamdulillah dua tahun berturut-turut dapat berpuasa bersama Bi, suamiku yang tersayang itu.... Syukur juga tahun ni keluarga kami bertambah dengan kehadiran Amily Rania Iman.... Budak mucuk tembun macam kakak.... Baru 63 hari dah ketat pakai diapers mamypoko saiz S... Huggies memang dah tak muat dah... Drypers pun ngam ngam soi...
Rasa nak kunyah-kunyah je pipi dia tu....

Geram!!!! Dah masuk 2 bulan ni makin banyak akal dia... Sebelum ni ok je feeding pakai botol... Tapi sehari dua ni dia tanak pulak... Maybe sebab Mummy yang bagi... Nenek bagi laju je dia minum... Haih.... 

So far persiapan ramadhan ni takdelah sangat pon... Kami berbuka kat rumah je... Selang seli kat kampung dan rumah mertua seberang jalan nun... Kami sejak dulu memang jarang sangat berbuka kat luar.... Masak sendiri lagi seronok dan tak membazir... Raya??? Belum bincang lagi dengan Bi nak raya kat mana...

Tapi seronoklah.... Sebab kali ni aku cuti.... Bi pun dah habis belajar... Kami 24hrs ada kat rumah... Jaga anak2.... Kemas rumah sama-sama.... Masak sama-sama.... Benda yang kami tidak pernah buat sebelum ni.... Yelah kan sebelum ni masa aku cuti bersalin, Bi mana ada.... Time Qila dulu kami masih duduk dengan Mama... Ini kali pertama duduk rumah sendiri, dan dua2 ada masa 24hrs kat rumah... Seronok sangat...

Semoga kebahagiaan ini kekal, walaupun penat sangat buat house chores dengan nak jaga tiga org anak tanpa bibik.... Tapi puas hati sebab buat pertama kalinya, kami duduk di rumah sendiri tanpa ada orang luar yang tinggal bersama... Kau nak lari bogel keliling rumah pun boleh nyah.... Boahahaha...

Ohya.... 7 Julai haritu genap usia perkahwinan kami yang ke enam... Alhamdulillah.... Semoga perkahwinan yang penuh ranjau dan onak duri ini berkekalan hingga hujung nyawa kami... Aminnn...

Eh.. Lama betul tak letak gambar Qila dan Ariq kan??? Hehehe.... Nantilah ye... Diorg dah puas masuk blog ni..

Oklah uols... Selamat menjalani ibadah puasa... Selamat berhujung minggu.... Bagiku, setiap hari adalah hujung minggu.... Muehehehehe...

Daaaaa...



Rabu, Julai 03, 2013

Day 55 : Sudah motak

Hehehe...

Baru botak petang tadi sebab belakang kepala dah merah dan tanda2 mcm kelemumur tu dah banyak...

So ayuh botakkan!!!

Ariq tanya "Ni baby boy ke?"

Hahahahah... Sesuka kan boleh tukar2 jantina...

Qila pulak kata "Handsomenyaaaa... "

Hahahahahha... Ni lagi sorang... Mummy debik kang...

Memang jadi kelaziman kami akan botakkan kepala anak2 lepas tempoh pantang... Rambut Amily pun dah panjang sgt sampai ke tengkok... Rimas tgk kalau berpeluh.. Masa baby ni elok lah botak... Ringan kepala... Tapi masa nak tumbuh balik tu memang buruk sikitlah tapi its okay.....

Nanti Mummy beli headband banyak2 ye sayang.... Pakai masa raya .. Hehehe...

Tapi, Amily tetap comel di mata Mummy.... Love u sayang!!!

Published with Blogger-droid v2.0.6