Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2013

Day 18

Imej
Huwaaarrrggghhh....Ko tahu nok.. Malam tadi aku tidur 1 jam je kot...... Selebihnya melayan si Amily ngempeng... Letak je dalam baby cot terbuntang bijik mata dia.... Geram betul.... Sudahnya nak dekat jam 5 pagi aku letak kat atas katil so feeding sambil baring.... Baruuuuuu aku dpt lelap jap....Dah banyak akal dia eh... Dah 2 malam tanak tidur kat baby cot.... Ngada..Esok aku sekeluarga nak balik kampung... Alaaa dekat je kat Muar.. Anak sepupu aku kahwin... Mudah lagi kot baru 21 tahun... Huhuhu.. So langgar pantangle ni kheeennn...Hopefully Amily tak cranky le bila dah beralih tempat tidur ni... Kami siap plan nak bawak portable aircond.. Kat kampung siang amat panas... Tapi malam sejok.. Ihiks..So dua hari lah nampaknya bidan aku dpt cuti free khen.... Risau gak ni mcm manalah aku lima beranak nak tidur kat kampung.... Sure sesak.. Nak balik hari alamak tak sangguple penat..... Lagipun malam nikah tu weols buat cukur jambul Amily...Excited jugak sebenarnya.... Dah lama tak buat k…

Day 15

Imej
Alhamdulillah.... Hari ni genap hari ke 15 dah....... Bebudak kalau dalam hari ni, kerjanya memang tidur ajelah... Tapi malam2 Amily bangun jugak... Selain untuj menyusu, dia akan bangun terkebil2 tapi mulut nak mengempeng.... Mengempeng sampai termuntah2 kekenyangan terutana jam 3 pagi ke atas... Pastu subuh sampaile nak petang tido kemain lena... Bangun mandi dan menetek je.. Uhuks...Kalau dikejut kang marah... Pas marah kasi ngempeng... Tido balik... Huwaaa.... Hasilnya Mummy jugak sembab mata tak cukup tidur... Huhuhuhu.... Dan skrg ni kan cuti sekolah.... Qila dan Ariq melalak meraung tanak duduk rumah baby sitter... So dua2 berperang le dgn Mummy kat rumah ni..... Memang mcm tongkang pecah rumah ni dibuatnya.... Haishhh.. Terpaksalah Mummy tebalkan iman yg makin menipis ni.... Huhuhu..2 minggu pertama lepas deliver ni mmg agak penat... TV pun tak sempat tengok... Yelah aku berpantang sendirian... Siang Bi sibuk dengan class. Mama pulak kerja... Mak mertua mmg dekat je tapi dia p…

Amily Rania Iman

Imej
Akhirnyaaaaa.... Setelah 13 hari baru Mummy dan Daddy dapat buat keputusan nama anak ketiga kami ni.... Uhuks...Ramai sangat kawan2 dan sedara mara tanya pasal nama si kecik ni tapi hari ni baru dapat reveal... Bukannya apa, kami perlukan masa untuk fikir dan buat keputusan... Bukan mudah nak namakan anak ni uols... Nama ni akan digunakan hingga selamanya so perlulah fikirkan nama terbaik untuk mereka...Kan....So, kami suami isteri sepakat lah, memberikan nama seperti di atas utk anak ketiga kami ni...  Syukur alhamdulillah... Dapat carikan nama yang sweet2-manja dan mempunyai makna yang baik utk anak2 kami...Esok dah masuk 2 minggu... Rasa macam kejap je masa berlalu..... Rasa ngeri dalam labour room masih jelas terngiang2... Huhuhu...Ohye, sepanjang 13 hari ni Alhamdulillah... Amily sangat mudah dijaga... Tak jaundice... Tak kembung teruk.... Breastfeeding pun sangat smooth tapi Mummy belum start biar stock ebm lagi... Malas le nak pump sebab nipples masih sakit lagi... Seriau noks.…

Syukur alhamdulillah....

Imej
Assalamualaikummmmmmmm....Akhirnya baby keluar jugak pada jam 1.35 pagi 13 May 2013..Tarikh dan delivery time memang cantik... Uhuks... Actually Mummy start leaking pagi 12 May tu... Dalam pukul 10 pagi tapi takdelah banyak... Air keluar sikit2... Sempat lagi makan mee goreng Mama masak... Mandi dan tidur kejap... Jam 2 petang terus rasa lapar.... Terus ajak Bi gi makan carbonara dan shopping hadiah utk teachers day anak2 kat Jusco... Boleh? Tapi makin lama makin banyak air keluar dan makin tak larat nak jalan... Pkl 6 petang terus serah diri ke hospital..... ;)Masih belum sakit.... Lepas Daddy register semua Mummy suruh dia balik dulu sebab for sure ambil masa lama kan... Check apa semua ambil tekanan darah cek urine, cucuk deip bagai... Mummy pun ceritalah pada nurse water leaking semua...  Jam 8.30 malam baru doktor check VE dan scan baby... Dah dilate 4cm... Doktor tolong bagi bukak jalan sket... Jam 9 malam buat ctg haaaaa... Masa tu baru start rasa contraction every 10 minutes..…

Belum lagi le.....

Imej
Belum lagi uols......
Baby I belum keluar... Ikutkan pengiraan last period dan scan, due date adalah ESOK!
Iye.... Esok 10 Mei 2013...
Muehehehehe... Tapi Iols masih di office......... Masih bekerja dan drive sendiri.... Iols tak macam sesetengah poms tu... Baru pregnant 5-6 minggu dah tak boleh drive.... Choyyy sangat...
Walaupun suami saye ada di depan mata, tetap gi kerja drive sendiri....... Bawak MPV lagi.... Kereta sama besar dengan perut... Kau mampoo???
Perut mak tak kena stereng pun.... Seat sangkak ke belakang sampai habis.... Kaki mak panjang uols so takde masalah... Kalau naik kereta biasa, ooohhh itu problem sebab seat rendah termasuk kan... Tu sebab mak bawak MPV, tinggi takdelah senak perut... Hehehehe... Kalau naik kereta biasa, I pun tak mampoo uols sebab senak perut woo... 
Lagipun Bi tak tidur kat rumah sehari dua ni.... Dia sibuk test so memang kena study hard kat ALAM nun.... Umur dah lanjut uols... Takbleh nak study main2 lagi nanti sangkut... Hehehehe...
So Mam…

Masih belum lagi....

Haih..... Bilalah baby AI nak keluar ni....... Tetiap malam Mummy berdebar2 tunggu kalau2 rasa sakit tu nak datang tapi nan hado....Ikut history dua2 anak before this, mmg betul2 ikut due date... Ariq cepat sehari, Qila pulak lewat 3 hari.... Yang baby ni tataulah mcm mana...So far Mummy masih kerja lagi.... Nak kena settlekan banyak benda so pengganti Mummy nanti takdelah sesak kepala hotak dia kan.... Terus terang Mummy cakap, workload Mummy bukan calang2 orang boleh handle.... Tu sebab kalau Mummy tiada satu hari kat office, boss kecik dan besar amatle gelabah... Hehehehe....Workload kat rumah pun Mummy masih buat... Dah takde bibik ni kenalah ringan tulang... Daddy memang selalu balik tapi takdelah nak harapkan dia untuk buat kerja rumah... Selalunya dia akan handle anak2 je.... Lain2 memang tugas Mummy... Rasa takut tu mmg ada... Siapa tak takut beranak wey... Lagi2 pengalaman masa bersalinkan Ariq dulu agak ngeri walauoun sakit sekejap je.... Hopefully yang nombor 3 ni sakit tak…