Khamis, Mei 30, 2013

Day 18

Huwaaarrrggghhh....

Ko tahu nok.. Malam tadi aku tidur 1 jam je kot...... Selebihnya melayan si Amily ngempeng... Letak je dalam baby cot terbuntang bijik mata dia.... Geram betul.... Sudahnya nak dekat jam 5 pagi aku letak kat atas katil so feeding sambil baring.... Baruuuuuu aku dpt lelap jap....

Dah banyak akal dia eh... Dah 2 malam tanak tidur kat baby cot.... Ngada..

Esok aku sekeluarga nak balik kampung... Alaaa dekat je kat Muar.. Anak sepupu aku kahwin... Mudah lagi kot baru 21 tahun... Huhuhu.. So langgar pantangle ni kheeennn...

Hopefully Amily tak cranky le bila dah beralih tempat tidur ni... Kami siap plan nak bawak portable aircond.. Kat kampung siang amat panas... Tapi malam sejok.. Ihiks..

So dua hari lah nampaknya bidan aku dpt cuti free khen....

Risau gak ni mcm manalah aku lima beranak nak tidur kat kampung.... Sure sesak.. Nak balik hari alamak tak sangguple penat..... Lagipun malam nikah tu weols buat cukur jambul Amily...

Excited jugak sebenarnya.... Dah lama tak buat kenduri kahwin kat kampung.... Last dulu adelah berbelas tahun lepas... Ihiks...

Okaylah.... Skrg ni sempat update pendek2 je..... Janji hado...

Daaaa.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Isnin, Mei 27, 2013

Day 15

Alhamdulillah.... Hari ni genap hari ke 15 dah....... Bebudak kalau dalam hari ni, kerjanya memang tidur ajelah... Tapi malam2 Amily bangun jugak... Selain untuj menyusu, dia akan bangun terkebil2 tapi mulut nak mengempeng.... Mengempeng sampai termuntah2 kekenyangan terutana jam 3 pagi ke atas... Pastu subuh sampaile nak petang tido kemain lena... Bangun mandi dan menetek je.. Uhuks...

Kalau dikejut kang marah... Pas marah kasi ngempeng... Tido balik... Huwaaa.... Hasilnya Mummy jugak sembab mata tak cukup tidur... Huhuhuhu....

Dan skrg ni kan cuti sekolah.... Qila dan Ariq melalak meraung tanak duduk rumah baby sitter... So dua2 berperang le dgn Mummy kat rumah ni..... Memang mcm tongkang pecah rumah ni dibuatnya.... Haishhh.. Terpaksalah Mummy tebalkan iman yg makin menipis ni.... Huhuhu..

2 minggu pertama lepas deliver ni mmg agak penat... TV pun tak sempat tengok... Yelah aku berpantang sendirian... Siang Bi sibuk dengan class. Mama pulak kerja... Mak mertua mmg dekat je tapi dia pun sibuk hal dia seharian... Kadang2 sempat gak nak masak lauk sendiri, selebihnya Mama le belikan lauk then hantar ke rumah..

Dengan cuaca yg maha panas.... Aduhaaiii... Tekak ni asyikle dahaga... Bosan wey asyik minum milo panas je... Naik kembang dah tekak ni... Sesekali aku bantai gak nescafe dan kopi... Memang sakit gak kepala sbb angin.. Huhuhu...

Dalam pantang ni tetap jugak buat kerja rumah.... Menyapu, membasuh, menyidai melipat baju mmg kena buatlah.. Siapa lagi nak diharapkan... Mmg penat dan letih... Aku mmg sgt letih.. Harap sangat bibik balik on time awal Jun ni.... Huhuhu...

Oklah... Amily dah nangissss.. Daaaa..


Published with Blogger-droid v2.0.6

Sabtu, Mei 25, 2013

Amily Rania Iman

Akhirnyaaaaa.... Setelah 13 hari baru Mummy dan Daddy dapat buat keputusan nama anak ketiga kami ni.... Uhuks...

Ramai sangat kawan2 dan sedara mara tanya pasal nama si kecik ni tapi hari ni baru dapat reveal... Bukannya apa, kami perlukan masa untuk fikir dan buat keputusan... Bukan mudah nak namakan anak ni uols... Nama ni akan digunakan hingga selamanya so perlulah fikirkan nama terbaik untuk mereka...

Kan....

So, kami suami isteri sepakat lah, memberikan nama seperti di atas utk anak ketiga kami ni...  Syukur alhamdulillah... Dapat carikan nama yang sweet2-manja dan mempunyai makna yang baik utk anak2 kami...

Esok dah masuk 2 minggu... Rasa macam kejap je masa berlalu..... Rasa ngeri dalam labour room masih jelas terngiang2... Huhuhu...

Ohye, sepanjang 13 hari ni Alhamdulillah... Amily sangat mudah dijaga... Tak jaundice... Tak kembung teruk.... Breastfeeding pun sangat smooth tapi Mummy belum start biar stock ebm lagi... Malas le nak pump sebab nipples masih sakit lagi... Seriau noks... Tunggulah seminggu dua lagi...

Kakak dan abang pulak sangat sayang kat Amily terutama si abangle... 24hrs nak cium gomol adiknya sampai Mummy pulak naik rimas... Yele, takut budak tu lemas kena hempap... Dia bukan tahu nak berlembut.... Main redah je kan...

Haisshhh... Cepatle habis pantang.... Nak keluar shopping langsir dan baju raya ni.... Uhuks....

Ok daaaa.....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sabtu, Mei 18, 2013

Syukur alhamdulillah....

Assalamualaikummmmmmmm....

Akhirnya baby keluar jugak pada jam 1.35 pagi 13 May 2013..

Tarikh dan delivery time memang cantik... Uhuks...

Actually Mummy start leaking pagi 12 May tu... Dalam pukul 10 pagi tapi takdelah banyak... Air keluar sikit2... Sempat lagi makan mee goreng Mama masak... Mandi dan tidur kejap... Jam 2 petang terus rasa lapar.... Terus ajak Bi gi makan carbonara dan shopping hadiah utk teachers day anak2 kat Jusco... Boleh? Tapi makin lama makin banyak air keluar dan makin tak larat nak jalan... Pkl 6 petang terus serah diri ke hospital..... ;)

Masih belum sakit.... Lepas Daddy register semua Mummy suruh dia balik dulu sebab for sure ambil masa lama kan... Check apa semua ambil tekanan darah cek urine, cucuk deip bagai... Mummy pun ceritalah pada nurse water leaking semua...  Jam 8.30 malam baru doktor check VE dan scan baby... Dah dilate 4cm... Doktor tolong bagi bukak jalan sket... Jam 9 malam buat ctg haaaaa... Masa tu baru start rasa contraction every 10 minutes.... But still boleh tahan lagi...

Dalam 9.30 malam kot... Ditolak masuk ke labour room.... Dah sms Bi suruh dia datang.. Dalam labour room check VE lagi... Doktor sana pulak  cakap baru 3cm... Aik ko... Memain plak.... Tapi labour room mmg tpt berhantu... Ko masuk je terus rasa sakit yg maha sakit itu datang every 5 minutes... Aku terus minta pain killer... 20 minutes pastu baru dapat injection kat vontot... Ahaks...

Legalah kejap tapi still tak boleh tahan.. Naik bengkok besi katil tu aku buat penahan sakit..... Bi sampai masuk ke labour room dalam pkl 11 malam.... Wey.... Sakit kali ni mmg lain wooo... Faktor umur kot mmg sgt2 tak tahan... Bi hanya boleh bantu urut2 belakang dan pinggang....

Bila mintak lagi pain killer nurse ckp lepas 6 jam baru boleh ambil lagi... Hah?! Then ada sorg mamat tu MA kot pangkat dia, masuk bilik suggest guna gas sahaja... Sedut bila contraction datang.... Memang sangat membantu uols... Aku main seduuuttttt je bila sakit datang... Memang sangat membantu.... Untuk mempercepatkan delivery, aku mengiring dan teran bila contraction datang..... Rasa nak yak... Dalam pukul 12 malam lah gitu..... Bi panggil midwife datang check VE dah 8cm... Mid wife suggest aku try push.. Kalau pandai push mmg baby boleh je keluar...

Tapi nan hado.... Aku lost sebab mmg gak boleh push le sbb dah stone dgn gas.. So kena mengiring dulu then push sementara tunggu full dilate..

Aku rasa 2 3 kali gak try terlentang then push tapi still gagal.... Last try, kaki kena sangkut kat besi then haaaa teranlah ko sampai keluar baby.. Aku mmg dah give up sbb macam takleh keluar je... Last2..... Kuasa Tuhan.. Keluar jugak budak bertuah ni tepat jam 1.35 pagiiii... Alhamdulillah sihat sempurna orangnya.... Baby girl seberat 3.4kg... Syukur alhamdulillah.......

Gambar atas tu, diambil pada hari kedua dan keempat.... Baby masuk nursery for 24hrs utk cek darah... Aku kan da thyroid... Tu sebab kena gak deliver kat GH sebab mmg diorg handle kes aku...

Hari kedua malam baru sampai rumah...
Alhamdulillah.... Both kakak dan abang amat sayang pada adik diorg ni... Masing2 bangun tidur je cari baby...... Balik school je terus cari baby.... Tapi mmg mencabar kesabaran le sbb bahaya utk baby sebab diorg ni mana tahu berlembut.... Main belasah layan baby mcm baby dah besar sgt... Qila asyik ngomel kenapa baby asyik tidur sebab dia nak ajak main... Hehehehe...

Hidup totally changed sbb amat berbeza bila ada 3 orang anak ni.... Kadang2 Ariq selalu kena marah sbb suka kacau baby tidur.. Bila baby nangis dia yang over excited nak dukung padehal manalah boleh kan.... Qila being sweet kakak sbb bagi hadiah Hello Kitty kesayangan dia pada adik... Hehehe..

Oklah uols... Dah ngantuk ni nak tido... Daaaa...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Khamis, Mei 09, 2013

Belum lagi le.....

Belum lagi uols......

Baby I belum keluar... Ikutkan pengiraan last period dan scan, due date adalah ESOK!

Iye.... Esok 10 Mei 2013...

Muehehehehe... Tapi Iols masih di office......... Masih bekerja dan drive sendiri.... Iols tak macam sesetengah poms tu... Baru pregnant 5-6 minggu dah tak boleh drive.... Choyyy sangat...

Walaupun suami saye ada di depan mata, tetap gi kerja drive sendiri....... Bawak MPV lagi.... Kereta sama besar dengan perut... Kau mampoo???

Perut mak tak kena stereng pun.... Seat sangkak ke belakang sampai habis.... Kaki mak panjang uols so takde masalah... Kalau naik kereta biasa, ooohhh itu problem sebab seat rendah termasuk kan... Tu sebab mak bawak MPV, tinggi takdelah senak perut... Hehehehe... Kalau naik kereta biasa, I pun tak mampoo uols sebab senak perut woo... 

Lagipun Bi tak tidur kat rumah sehari dua ni.... Dia sibuk test so memang kena study hard kat ALAM nun.... Umur dah lanjut uols... Takbleh nak study main2 lagi nanti sangkut... Hehehehe...

So Mama je yang datang teman tidur kat rumah... Mana tahu sakit datang malam2 kan.... Tapi so far masih belum ada tanda apa2... :)

Ohye, meh nak jaja latest gambar kami anak beranak....
Sehari selepas PRU13.... Mummy gi check up kat hospital.... Kids gi school.... Daddy cuti... So lepas settle check up, ambil kids dekat school terus pusing2 mall... Makan dan do some light2 shopping.... Yelah hari itu bertarikh 6 Mei 2013... Birthday mak uols!!!

Hehehehehehe...... Konon nak pow Daddy untuk hadiah birthday.... Tapi tak tahu nak pow apa.... I tetap nak diamond ring! Muehehehehe... Ngada.... Daddy jeling2 gak dekat display cermin Poh Kong tapi dia kata takde pun diamond ring yang harga bawah seribu... Choooyyy... Seribu katanya..... Kemut taw!!

Takpe Daddy..... Start sign on nanti, diamond ring harus dibeli pada gaji bulan pertama okay??? Mummy sanggup tunggu... Muehehehe...

Teringin gak nak beli heels tapi kaki dah dumpuk... Pakai apa semua sendat... Nak beli baju, eh takde mood lah nak pilih.... Nak beli make up pun takde selera.... Dalam paler hotak just nak cari lagi baju2 untuk baby... Last2 si kakak dan abang yang dapat habuan masing2 kat Poney.... Eh diorg pulak yang dapat habuan dari Daddy.... Nak pilih baju2 baby pun tak tenang sebab melayan Qila yang sibuk nak hot pants dan Ariq yang lari sana sini non stop! Pfffthhh!

Qila ni pelik tau... Baju nampak ketiak dia tak suka sebab sexy... Tapi hot pants nak pulak pakai.... Tak kisah pulak nampak bontot dan peha gebu dia tu.... Haih...

Mummy jugak tak dapat apa-apa....

Takpelah... Mummy pun baru je dapat 'diaper bag' last week..... Ngeeeeeeee...
Oh ye... Ni masa Daddy urut badan.... Anak2 dia sibuk jugak nak merasa... Duduk atas perut Daddy dapat rasa gegar2 sikit tu pun diorg dah cukup happy..... :)

Masing2 still pakai uniform sekolah.... Tak bawak baju spare pun..... 
Mummy yang sedang menuju ke 40 weeks of pregnancy........

Berat sekarang adalah 53.6kg...

Gynae pun cakap perut kali ni kecik so baby maybe dalam 3kg sahaja... Kakak dia dulu 3.1kg dan si abang  pulak 3.3kg... So maybe yang BONGSU ni kecik sikit sebab Mummy pun tak kuat makan macam dulu....

Saje jaga badan.... Muehehehehe....

Nyampah...

Oklah uols.... Doakan semoga I selamat bersalin ye..... Lahirkan anak yang sihat sempurna dan solehah..... Sakit sekejap je dalam 15 minit gitu.... Push pun senang je dalam sekali dua gitu...

Boleh ye doakan begitu... Hehehehehe..... 

Ok... Semoga lepas ni I akan buat entry bersama gambar baby dalam perut ni... InsyaAllah...

Daaaaaaaaaaaa....

Jumaat, Mei 03, 2013

Masih belum lagi....

Haih..... Bilalah baby AI nak keluar ni....... Tetiap malam Mummy berdebar2 tunggu kalau2 rasa sakit tu nak datang tapi nan hado....

Ikut history dua2 anak before this, mmg betul2 ikut due date... Ariq cepat sehari, Qila pulak lewat 3 hari.... Yang baby ni tataulah mcm mana...

So far Mummy masih kerja lagi.... Nak kena settlekan banyak benda so pengganti Mummy nanti takdelah sesak kepala hotak dia kan.... Terus terang Mummy cakap, workload Mummy bukan calang2 orang boleh handle.... Tu sebab kalau Mummy tiada satu hari kat office, boss kecik dan besar amatle gelabah... Hehehehe....

Workload kat rumah pun Mummy masih buat... Dah takde bibik ni kenalah ringan tulang... Daddy memang selalu balik tapi takdelah nak harapkan dia untuk buat kerja rumah... Selalunya dia akan handle anak2 je.... Lain2 memang tugas Mummy...

Rasa takut tu mmg ada... Siapa tak takut beranak wey... Lagi2 pengalaman masa bersalinkan Ariq dulu agak ngeri walauoun sakit sekejap je.... Hopefully yang nombor 3 ni sakit tak lama lah.... Dan budak bertuah ni senang keluar berdesup gitu... Ihiks...

Oklah.... Tetiba rasa ngantuk nak tidur..... Muehehehe....

Published with Blogger-droid v2.0.6