Selasa, April 30, 2013

39 weeks and diaper bag...


 Hahahah... Tak habis-habis dengan diaper bag!!!

Alasan nak handbag baru je tu... Pffthh!!

So minggu ini adalah minggu ke 39... Seraaaaaaaaaammm.. Tanda2 still takde pon... Hidung pun still mancung lagi takde kembang sembab pon.. Ihiks.... Kaki pun takde bengkak sembab... Just kalau diri lama kat rumah buat keje rumah memalam tu memang naik mendadak lah... Tapi bila siang ok jeghs...

Barang2 baby alhamdulillah.... 100% dah ready..  Baju raya utk dia pun dah beli sikit2... Ye Mummy hover..... In fact baby cot pun dah siap tersedia dah.....
Sweet like candy.... Sebelum ramai yang tanya... I tempah online bedding set ni uols 3 months back! Kat Needles Crafts.. Sila google lah sendiri..... Sweet... Masa memula pasang ni, Qila asyik2 lompat masuk dalam tidur dalam tu... Bohahahaha... Jangan patah kayu baby cot tu sudahle.... Bising gak takut kotor cadar tu nanti.... Tapi budak besar tu makin dilarang makin dia buat... Tu ko tengok bear tu dia le yang letak.... 

Sekarang ni ok le dia nak memanjat masuk dalam.. Jangan nanti, masa adik dia tengah tidur dalam tu nanti, dia lompat masuk dalam tidur sama udahle.... Fitam Mummy!!!

Ohye...... Last Sunday Wynn kawan bahek Mummy dah selamat touch down ke bumi Malaysia..... Mummy yang sangat gelojoh ni terus DRIVE SEORANG DIRI ke Bangi keesokkan harinya untuk collect my diaper bag yang diterbangkan khasssssssssss dari Paris... Sangatle gigih dan tak sabar kan........ Sihat walafiat takde pun sakit pinggang ke ape ke walaupun tengah batuk2 dan mild athma.... Ku redah hiway seorang demi mengambil bag itu.... Gigih.... Aku pun tak sangka aku segigih itu.... Berdoa jugak janganle terberanak kat tengah2 hiway tu... Ahaks...

Ngeeeeeeeeeeeee......

Sampai Bangi, terus serbu Manjaku Bangi dulu untuk last kopek shopping... Cari gak plastik untuk letak EBM tu tapi takde... Cait.... Terpaksa beli bottles jeghs....  Lepas tu terus jumpa Wynn dan peluk2 bag baru Mummy..... Muhehehehehe...

Jam 1 petang weols dan Faznor gerak ke The Gardens untuk claim box.. Sebab Wynn tak bawak balik box dari butik Paris... So weols claim kat KL jeghss... Sales Assistant Louis Vuitton itu sangat baik dan peramah.... :)
Daku yang super happy di kala 39 weeks pregnant! Perut sembunyikkkkk.... Box dan paperbag sikit punye besar rasa macam arkitek puloks....

So uols mesti dah boleh agak kheeeeennn I pilih diaper bag mana dari entry kat bawah ni..... Lagi mahu tanya kan.....

Bag biasa dan simple je uols...... :) Yang penting boleh dibuat melasak....

Yang penting lagi hari ni I gi office dah pakai dah.... Dasar....

Hahahahahahahahahahaha.......

Lepas collect box, weols gi makan then shopping!!! Paling banyak bawak balik paperbags adalah Faznor!!! Heheheh... Dia pun collect box kat LV jugeks.... :) Mak macam biasa keluar masuk kedai2 baby ajelah... Nak shopping utk diri sendiri mmg tak sampai lagi seru.... Tapi hanya sempat masuk kedai2 boring jeghs.... Dalam kepala hotak takut terlajak masa sebab nak balik before 6pm sebab nak ambil kids kat baby sitter....  Mata asyikle tengok jam.... Last2 pukul 7pm baru sampai Melaka.... Nasib Bi tak bising... Huhuhuhu....

Terima kasih Wynn sayang kerana belikan kami bag khassssssss dari Paris.....

Mak suka malam tadi tak boleh nak tidur tau... Mueheheheh...

Ok ok.... I dah boleh beranak dengan tenang sekarang....

Ngeeeeeeeeeeeeee........



Jumaat, April 19, 2013

37 weeks baybeh

Alhamdulillah......... Harini genaplah 37 weeks Mummy pregnant.... Tinggal 3 minggu sahaja lagi....... Sangat takut (sakit) tapi pada masa yang sama sangat teruja.... Sangat tak sabar nak cuti duduk rumah je ni.... Ahaks... Hopefully baby keluar on time 10 Mei.... Mummy kan cuti 3 bulan so boleh terus berjimba bercuti raya sebab raya tahun ni adalah jatuh pada 8 dan 9 Ogos.... Ngam ngam soi.... :) Lepas tu Daddy dan start kerja dah... :(

So far segala persiapan baby dan diri sendiri sudah settle 100% eh kecuali minyak Yu Yi baby je blom beli... Muheheheh.... Set berpantang Mummy dah beli last few days... Macam biasa beli Nona Roguy macam 2nd pregnancy..... NR is the best uols......

Bedding sets pun dah siap cuma belum sampai lagi..... Parcel Pos Laju memang lembabs uols..... Pasrah je lah nak tunggu..... Mummy tempah online sahajor.... Tak tahulah macam mana rupanya tu..... 

Cuma satu je belum dapat ni....... Diapers bag!!! Huhuhuhu... Dah berbulan survey tapi tak boleh decide langsung!!! Dalam kepala hotak Mummy nak yang ni :- 
Olivia Cherry by Storksak London..

Smart sangat....... Tak nampak mcm diaper bag khen????? Ngeeee........ Sungguh elegan...

Ni semua gara2 Dr Harlina, wife Angkasawan Negara tulaaaaaahhh... Gi bagitau pasal brand ni kat blog dia.... Hehehehehe... Terus terjebak jugak... Ni ada jual online di Malaysia tapi mahal sikitle compare kalau beli direct dr London... Kawan baik Mummy, Wynn kan skrg ada kat Europe... Dah tanya dia kalau jumpa brand Storksak ni sila whatsapp cepat2.... Ihiks....

Tapi yang Storksak tu mmg first choice lah....


2nd choice adalah ini... Gucci Craft Tote.... 

In case kalau tak dapat nak cari Storksak atas tu...

Ini bukan diapers bag tapi boleh dibuat as diapers bag.... Yessss... Mummy mmg hover...

Jangan meluat okay..... Boleh buat gi kerja jugek khennnn.... So multi purpose gitu... Dah suruh Wynn survey gak kalau ada kat Outlet di Paris...... Yummmehhhh....


3rd choice adalah ini.... LV Damier Neverfull MM...

Yesssssssss... I know... Orang dah tak pakai neverfull lagi.... Tu sebab Mummy nak buat as diapers bag tapi maybe lasssssssssssst choice... Dan kalau Wynn boleh dapat VAT 20%, I'll go for this one... Jugak boleh dibuat pakai harian... Anak dah 3, boleh campak semua masuk dalam.... :)

Oklah uols.....

Kehendak ibu mengandung jangan dipertikaikan..... Ahaks.....

Nanti kempunan susah uols...... Muehehehe...

Satu lagi mengidam cincin diamond ni.... Bi kata tunggulah dia start belayar dulu.... Skrg ni dapat gaji basic je, jangan kata cincin diamond, cincin belah rotan pun Bi tak hingin nak belikan.... Muhehehehehe...

Iyolah...... Kita tunggu ajelah ye.... Dapat tak cincin diamond ituuuuuu... Shhheeessshhhh!

Kalau dapat, alhamdulillah...... Kalau tak dapat pun, Mummy tak kesah.... Saje je ngada... :P

Okaylah... Selamat berhari minggu uols....

Kami tak kemana2 pun minggu ni.... Tak larat lah.... Duduk rumah ajelah kemas dan basuh rumah... :)


Isnin, April 15, 2013

Melaka cuti wey......

Huhuhu..... Cuti pun weols tak kemana.... Actually since friday aku tak kerja sbb kurang sihat... Mak kena food poisoning uols.... Choy sgt seksa yarabbi bila 2 hari menderita sakit perut.... Memula ingat sakit nak beranak tp rasanya mcm pelik.... Rupanya, food poisoning..... Sheeesshhh!

Saturday dan sunday dah sibuk dengan wedding sana sini... Kenalah pergi sebab saudara dan rakan rapat tu.... Ni monday ni baru lah rest kat rumah... Basuh baju, settlekan homeworks anak2.... Macam Qila tu dia dah pandai buat homeworks sendiri.... Ariq masih kena pantaulah.. Alaaaa dia pun kecik lagi.... Banyak perlu improvement... Qila tu seawal 3 tahun dia dah school... Ariq pun lebih kurang sama cuma boys ni mmg main2 sikit compare dgn girls... So tengoklah video atas tu...

Dekat Keek pun dah upload few videos... Skrg ni kan musim Keek pulak... Semua bajet retis lah uols letak video muka sendiri dlm tu... Heheheh... Tp duration pendek sgt... Nak perkenalkan nama pun kena cakap laju2... Muehehehe...

Ohye, aku skrg dah 36 weeks.... Mmg tak sabar sungguh nak beranak ni... Bibik baru seminggu balik bercuti ke Medan... Bulan Jun baru dia balik... Hahahaha... Merasalah aku buat kerja rumah dan jaga dua budak masham tu dgn perut besar mcm dugung ni.... Lucky Bi dan Mama ada... Mama selalu gak tolong masak.... Bi pulak tolong makan... Pfffthhh!!

Orang laki ni serajin mana pun dia, bila hidup dah biasa ada bibik, rajin dia boleh hilang uols.... Takpelah.... As long dia balik tetiap malam dan sanggup berulang dr rumah ke kelas dia kat ALAM nun, mak dah sujud syukur dah.....

Lain2 tak perlulah nak merungut sangat.. Hidup ni jangan asyik nak merungut dan komplen itu ini.... Orang baca pub bosan... Dah kalau hari2 meratap kat fb, asyik.merungut itu ini.. Eh bosanlah wey.... Orang lain kena lebih teruk dari ko...

Setakat nak jaga 2 org anak ni.... InsyaAllah tidaklah membebankan.... Petang diorg kat baby sitter after school.... Tugas aku pun bukan banyak sgt.... Cuma merasalah aku iron baju sekolah diorg yang jarang2 sekali aku buat tu...... Muehehe...

Oklah... Kepada yg bekerja, selamat makan tengahari.... Daaaaaa......

Published with Blogger-droid v2.0.6

Khamis, April 04, 2013

Khamis malam Jumaat

Hamboiiiiiiiiiiiiii.... Laju je korang ek kalau bab2 malam jumaat ni........... :p

Lama tak bebel2 kat blog ni... Kejap je dah masuk bulan April kan...... Tak lama lagi dah nak puasa.... Hehehehe... (Ko mengada ganti pose pun belummmm)

So ini bulan terakhirlah kot aku berstatus Mummy of Two... Pasni dah ada anak TIGA.... TIGA beb.... Seram je dengar... Heheheheh.... Camnelah rupa dan perangai yang nombor tiga ni ek??? Rasanya jauh sangat kot dengan perangai Qila dan Ariq..... Disebabkan dia girl, aku syak dia akan more to perangai Ariq.... Due ikut kiraan last period adalah pada 10 Mei 2013... So lebih kurang sebulan je lagi..... Pastu ko tengoklah apa ngomelan aku kat blog ni kan... Huhuhuhu... Ikut hati memang tak sabar dah sebab malas nak drive pergi kerja.... Tapi, kenalah tempuh jugak.... Selagi termampu, aku akan drive lah jugak kan....

Sabtu ni Bibik dah balik Medan... Genap 3 tahun dia berkhidmat dengan kami... Katanya nak datang kerja balik tapi wallahualam... Bi dah janji nak naikkan gaji dia.... Tapi tak tahulah... Aku tak berharap pun untuk dia balik sini pun... Sebab dulu dia pernah cakap, maximum pun 3 tahun je dia kat sini.... Lepas je dapat kumpul duit untuk beli tanah dan buat rumah, dia nak stop merantau.... So far last year dia balik, dia dah beli tanah.... This year tak tahulah cukup duit dia tak nak buat rumah..... :P

Ariq dan Qila memang manja dengan dia.... Ariq tu lagilah kan... Kemain manja dengan bibik... Yelah bibik yang jaga dia sejak dia umur 3 bulan.... Last year diorg takde pulak mencari2 bibik sepanjang bibik balik cuti... Tapi tak tahulah this year macam mana... Bi akan hantar dia ke Port Klang weekend ni... Aku dan anak2 tak ikut... Tak kuasa lah.... Malas.

Sementara ni, Ariq dan Qila akan stay dengan rumah baby sitter yang diorg duduk last year... Nenek Rubiah... Dah booked pun dia... Just bayaran mahal sikit lah.... Nurse pencen uols... Dan Ariq pun mmg serasi dengan dia.... Cuma aku risau jelah... Tgh2 sarat ni nak buat kerja rumah... Nak jaga anak2 lagi.... Mama pulak tengah sibuk kempen PRU13 so dia memang takkan melekat kat rumah pun.... Bi pulak malam ajelah baru ada.... Weekend jelah kot dia dapat bantu apa yg patut..... Hopefully segalanya dipermudahkan.... Hopefully jugak Ariq behave lah sepanjang bibik takde ni... Dia tu kan hyperactive sangat! Haih....

Semalam belek2 segala mak nenek keperluan baby yang aku dah beli.... Semalam jugak bibik tunjuk aku kat mana dia dah kumpul baju2 baby yang lama yang dah dibasuh... Yelah dia kan dah nak balik cuti.... Mak aihhhh... Banyaknyaaaaaaaaaaaa... Melambak2..... Penuh melimpah satu bakul besar... Ni macam satu almari pun tak muat untuk letak baju baby... Takut aku nak bukak... Huhuhu... Belum campur baju baru yg aku beli... Rasa macam hover dan membazirlah pulak.... Sheesshhh! Ni semua baju NEW BORN okay.... Dah terlebih-lebih pulak.....

Takpe, hopefully nanti boleh pas kat orang2 yang susah dan memerlukan... Susah2 nanti pas kat anak2 adik aku je... Hehehehe...

Ohye... Semalam kan, aku terbaca kat fb seorang yang aku kenal sejak aku belum kahwin lagi... Kalau aku sebut nama dia korang mesti tahu... Dia ni somebody yang popular gak.. Dalam bidang fotografi dan self portraiture terutamanya.... Dulu free hair, skrg dah bertudung... Dah berkahwin dengan seorang lawyer muda dan mempunyai seorang anak lelaki yg sangat comel....

Dia update status sedih2 je lately ni... Rupanya, dia dah bercerai dengan husband dia... Herm... Aku sangat2 terkejut...

Yelah, diorg muda lagi... Anak masih kecil... Usia perkahwinan masih mentah.... Padehal diorg bercinta agak lama sebelum kahwin.... Mengejutkan uols.....

Iye aku tahu, ajal dan maut jodoh pertemuan semua di tangan Allah s.w.t. Tapi kita sebagai umatnya kenalah sentiasa berusaha ke arah yang lebih baik... Perbaiki diri dan pasangan setiap masa... Buang yang keruh dan ambil yang jernih... Aku bukanlah nak kata aku ni baik dan rumahtangga aku ni perfect uols..... Rumah tangga aku sendiri pun bukan selalunya indah belaka.... Ada jugak bergaduh bertekak sebab tak sependapat dan salah faham.... Nak nak lagi aku ni kan, mulut puaka sikit dan Bi pulak jenis degil.. (Heheheh sedap je kutuk laki sendiri)... Takde yang manis je uols di alam perkahwinan ni..... Mesti ada pahit maung jugak.. Tapi apa yang penting sekali, satu tips sahaja aku nak share dgn korang.... Bila selalu sangat bergaduh laki bini tu kan, cuba korang pandang muka anak2 korang.... Tenung wajah mereka yang suci itu sedalam-dalamnya... Peluk diorg... Cium diorang... Cuba korang fikir apa tujuan korang hidup kat dunia ni.... Apa hala tuju hidup korang.... Kalau dulu masa kecik, mestilah kononnya nak belajar tinggi dan jadi orang berguna... Dah besar dah belajar tinggi, dah kerja..... Dah kahwin... Apa lagi yang korang nak dalam hidup ni???? Tambah2 lagi jika dah ada anak??? Dah tentunya segalanya apa yang korang buat kat dunia ni demi anak2 semata-mata... Dah takde lain dah uols.... Anak sahaja lah tumpuan utama uols skrg ni.... Untuk menjaga dan membesarkan amanat Tuhan ini dengan sebaik-baiknya.... Membahagiakan mereka dengan apa cara sekalipun....

Jangan kerana ego kita dan suami kita tu, kita ketepikan hak anak-anak kita... Mereka berhak hidup bahagia seperti kanak2 lain... Ketepikan rasa ego, marah dalam diri tu.... Belajar erti berkorban... Mengalah.... Bercerai bukan jalan terbaik... Percayalah....

Tapi kalau laki kau dah ada betina lain, dah tak ingat anak bini... Makan pelempang jelah jantan macam tu... Pui......

Tapi kalau bukan sebab orang ketiga, semuanya masih boleh diselamatkan... Percayalah.... Setiap masalah ada cara penyelesaiannya...

Poyo je ayat aku kan???

Lately ni memang ramai orang2 yang aku kenal punya masalah rumah tangga... Blogger, kawan2 fb, kawan2 geng kapal... Ada yang bercerai then kahwin lain.... Ada jugak yang rujuk semula lepas bercerai beberapa bulan... Ada yang digantung tak bertali....

Pokok pangkal, ketepikanlah kepentingan diri sendiri dalam hidup ni.... Lebihkan soal anak2... InsyaAllah.... Segalanya akan kembali pulih seperti sedia kala... Jangan berhenti berusaha dan berdoa kepada si Dia..... Pasti ada jalan terbaik untuk kita semua....

Janganlah sebab ikan goreng seekor, bergaduh tak bertegur laki sampai 2 3 hari.... Kalau laki dah pujuk tu, janganle mengada nak merajuk lama-lama... Kalau laki tak pujuk, apa salahnya kau pujuk laki kau tu.... Dia pun nak jugak dimanjai.... Kaaannn...

Oklah, sebelum ada yang kata aku ni dah macam Cik Siti Wan Kembang, baik aku stop membebel dulu... Agegegeggee...

Isnin, April 01, 2013

Terima kasih Daddy!!~


My happy baby boy dengan Junior Golf Set barunya.......

Pasni jangan nakal2 ye sayang...... Daddy memang betul2 spoiled kan Ariq this time..... 

Mummy dengan kakak makan hatiii... Pfffthhh!!

Nanti suruh Daddy cecepat tanam rumput carpet (paling mahaaalll) kat depan rumah ni ye.... Boleh lah Ariq main golf selalu... :P