Khamis, Januari 31, 2013

Semuanya ku borong PINK... Kalau baby boy acaner???

Actually si comel ni tidak menunjukkan jantinanya semasa last scan tuhari..... Boahahahahahahaha...

Tapi doktor yang scan tu konfiden sangat pulak yang baby ni adalah girl... Sebab dia kata, kalau boy, dah jelas boleh nampak telur dan bebird dia... Sebab tak nampak makanya 80% adalah GIRL.... Doktor siap ada shoot video baby ni tencing kat dalam perut Mummy.... Boahahahaha.... Notty you.... 

So Mummy pun konfiden jugaklah yang baby ni adelah GIRL....... So terus start shopping dan shopping dan shopping pinky2 dan purple2 baby stuffs sampai naik muntah!

Sampai satu tahap nak muntah dah tengok barang2 pink dan purple!

Boleh?????

Baby dalam perut baruuuuuu 6 bulan tapi Mummy dah hover shopping sampai rasa nak muntah!

Bedding sets dah siap order dan bayar deposit... Butterfly and turtle concept PINK lagi....... Beli online dari NeedlesCrafts kat Facebook... Tak sabar siap end of March nanti!!!

Oh em geeeeeeee... Haritu dah suruh bibik keluarkan baby cot dan basuh tilam baby.... Pastu termenung....

Dan terfikir, apa akan terjadi sekiranya yang keluar nanti adalah baby BOY???!!!!

Fitamssss...

Mamfussssssssssssss.....

So atas dasar itu, ku terpakasa stop shopping jap sementara nak tunggu next scan! Boleh????

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiii.......

Macam dah terlambat jeghsss.... Boahahahahahahahaha...

Tapi takpe, nak tayang apa yang kubeli online......
.
.
.
.
.
.
.
From www.bbluvsme.com... Sangat comey... Tak tahan rasa nak borong semua.... Materialnya sangat kualiti... Mek suka mek suka...... 
Ni pulak dari mama.and.kids.junction kat Facebook.... I memang selalu beli dari dia.... Today ada satu lagi big pakej Insha Allah akan sampai... MOMBO Nursing Pillow dan few baby stuffs yang baru purchased beberapa hari lepas... Gambar atas itu adalah PuraKiki Feeding Bottles dan baby blanket.. Semua items yang dijual di mama.and.kids.junction sangat2 super duper cute baybeh!!! Rasa nak borong semuaaaaaaaaaa.... Tapi tak cukup DUHET!!!! Huhuhu....

Nafsu serakah betul......... 
Ni pulak playpen yang beli sama2 Daddy kat baby shop kat Melaka ni.... Selain playpen ni weols beli jugak banyak barang2 baby macam baju, MAM feeding bottles, baby wrap dan macam2 lagi.... Botak Daddy membayar tuhari.... Playpen ni saje pasang awal sebab excited... So Qila yang rasmikan dulu.... Dia gi letak anak2 dia kat dalam ni...... Barang2 lain tak ambil gambar sebab eh overnye kau semua beli nak ambil gambar dan nak tayang sini.... Setakat benda2 basic tu tak payah masuk blog... Ni mak nak cerita yang penting je... Mueheheh... Ni tak beli berus botol pun nak tayang kat blog ape cerita kheeennn??? :P

Last 2 weeks, masa lunch break ada gak memborong baju2 girlish kat Jusco nun..... Baju2 baby sekarang mahal betul.... Rompers brand Disney yang gambar2 Mickey Minnie tu semua semahal RM49.00 sehelai!!! Hek alor...... Mahalnyeeeeeeee... Baik beli yang betul2 branded kalau cenggitu harganya... Tapi sebab dah berkenan kat gambar Minnie Mouse tu, belilah jugeks.... Uhuks.... Mittens dan booties pun dah beli.... Tapi tak banyak sebab Qila dan Ariq punye dulu masih banyak yang elok lagi so masih boleh pakai... 

Sekarang ni kalau nak beli baju baby... Uols perasan tak, baju lain harga... Seluar lain harga.... Range harga belasan ke puluhan ringgit.. So kalau beli sepasang tanpa diskaun memanglah mahal totalnya!! Tu sebab Mummy suka beli rompers dan sleepsuits or jumpsuits je.... Nak sidai pun tak banyak nak pakai hanger... Kalau beli baju lain seluar lain, memang lebih mahal dan makan space bila nak menjemur baju.... Tak caye cuba uols fikir??? Ahaks...

Masa dalam pantang memang bidan bising sebab diorg susah nak pakaikan baby dengan rompers dan suits... Diorg kata baju dan seluar asing2 lebih senang nak pakai sebab baby lembik lagi tapi ada mak kesah??? :P Muehehehe...

Mak aku pun bising gak time Ariq dulu.... Tapi belasah jeeeee.... Diorg bebel2 kejap je, bukan seumur hidup!

Hahahaha.. 

Ohye, tak cukup dengan itu, 

Pagi tadi ternampak ini pulak :-

Oh my godddddddd........ Sangat PINK dan gurly gituh!!!!! Like 1000 kali..... Muehehehehehe..... I suka handle dia sebab senang nak sangkut shopping bags! Kena kumpul duit ni sebab high end stroller mcm Quinny ni harus beribu beriban..... Haih...... Mana nak cekau duhet niiiiiiiiii..... 

Haih...... Kalau termasuk ini, 5 strollers sudah kubeli sejak mempunyai anak ni..... Anak baru 2 nak masuk 3.... Tapi strollers dah ada LIMA.... Agegegege... 

Okay okay.... Bawak mengucap......

So, sementara next scan better ku tahan nafsu shopping ni sekejap.... In case baby boy, terpaksalah jual balik.... Or simpan untuk next baby.... Boleh??? Hahahahaha.... Hopefully confirm lah baby girl..... :P Kalau tak, bagi jelah kat Busu Boy nanti.... Dia pun nak kahwin dah.... 

Dan.....

Untuk Mummy yang berkorban mengandung dan membawa perut,

Hadiah untuk diri sendiri...... 
Cantik kaaaaaaaaaaannnn??????

Hahahahahaha... Ngada.... 
Dan ini pulak ikhlas dari Daddy..... Hadiah sebab pregnantkan anak ketiganya......

Thank you sayangggggggg... Suka sangat sebab cantik... :)

Muacsh! Muachs!!

So lepas ni, boleh beli barang untuk pantang Mummy pulak..... Itu senang je.... Sehari boleh setlle.... Ihiks.....

Sabtu, Januari 26, 2013

Bayou Lagoon Resort

Hi uols..... Tengah buat apa tu? Aku tgh boring ni... Anak2 tgh nap.... Daddynya kat lobby tengah uruskan check in kwn2 yang lain....

Actually weols kat sini utk gathering ExMRSM Muar... Daddy lah punye gathering, weols join je.... Teringat dulu masa gathering tahun 2009... Masa tu lah Ariq 'jadi'..... Ihiks... Masa tu buat kan PD... Tahun ni buat kat Melaka je... Tapi tpt ni best.... Water theme park nya not bad..... Besar jugak...

Oklah..... Nanti I update lagi ye uols..... Daaaaa.....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Khamis, Januari 24, 2013

Sungguh lama tak pergi beach...

Last week..... Last minit plan Daddy ajak gi rumah sewa dia kat Kuala, sesambil dia nak bawak tv dan helikopter dia tu.... So alang2 dah sampai Kuala, Daddy ajak singgah main pasir.....

Kebetulan aku tengah hangin satu badan dengan bibik yang paling rajin kat rumah ni.... So memang kenalah sejukkan badan dengan angin laut khen..... Heuheuheu...
On the way tu sangat ngantuk sebab kami bertolak tengahari...... Berat je mata Mummy ni haaaa..... Ariq tgh layan cookies macam tuan besar.... 
Hahahahaha..... Perjalanan yang agak jauh buatkan si budak ni pun mengantuk..... Ternganga layan mata..... Kakak dia dah lama zzzzzzZZZZZZZ... Singgah Masjid Tanah makan KFC..... :p

Kami sampai rumah sewa Daddy terus layan mata baring nap jap... Tidur le apa lagi... Bebudak ni tak tidur, entah apa yg diorg buat..... Bila dah redup sikit baru gerak ke Pengkalan Balak... 
Best je sebab mendung...... Sedaplah buat lepak sambil tunggu diorg main pasir dan terjun tiruk.... 
Ariq memang penggeli pasir... Slow2 je dia mengorek pasir tu tapi tak gerak sangatlah.... Statik je kaki dia kat satu tempat.... Geli bebenor.... Tataule ikut perangai siapa....
 
Mummy duduk kat khemah je layan instagram.... Muehehehe..... 
Qila dah terjun dah.... Dia mana boleh tahan tengok air kan...... Ariq je masih takut dan berkira2.... Puas pujuk....  
Last-last terpedaya jugak dia dengan pujuk rayu Daddy.... Hehehehe.... Tapi kejap2 dia nak lari naik atas.... Tapi tak berani so dia patah balik kat Daddy.... Hahahahaha.... Sangat lucu okay bila dia imbangkan badan kat dalam air dan merangkak keluar dari air..... Takut sangatlah kau tenggelam kan dik oiiii... 
Senyum lega lepas dapat keluar dari air dengan selamatnya.... Hahahahaha...

Pukul 6 lebih kami gerak balik rumah...... Hasilnya????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
..
.

Latih sangat sampai tertidur kat lantai kereta....... Macamlah kau berenang merentas pulau kan dik..... Hahahahahaha....

Video dah upload kat fb... Kat sini error lah pulak... Pfffthhh!

Salam maulidur rasul uols.... Apa plan cuti panjang ni???? Kami ada gathering esok... Daddy punye lah... ExMRSM Muar yang buat so layankan jelaaahhh...

Daaaaaaa.....


Ahad, Januari 20, 2013

Persiapan baby... My 3rd baby...


3rd baby kami ni inshaAllah due pada 10 Mei 2013... Lama lagi pun..... Tapi excitednya lebih sebab di awal kehamilan sampailah inshaAllah kelahiran nanti Daddy ada bersama.... Mahu tak excited kan.... Daddy akan start kerja maybe September 2013 kot... InshaAllah.....

Qila dan Ariq pun sgt excited lebih2 lagi bila diorg dah boleh rasa baby kicking dalam perut Mummy... Speechless moment... Masing2 asyik pegang perut Mummy tunggu baby kicking.... Baby ni sgt2 aktif... Baru 5 bulan perut Mummy dan terbonjol2 senget benget kena tendang dan tumbuk dengan dia... Lebih2 lagi kalau dengar suara abang dan kakak dia kan....
Lagi aktif dia menggeletis kat dalam perut ni... Hahahaha...

So far kami semua dah tahu gender.... Takde apa nak dirahsiakan sebab kwn2 insta dan fb semua dah tahu dah... Hehehe.. Lepas je tahu, Mummy yang over ni dah start shopping!!!! Benda yg paling best lah kan for sure, shopping baju dan barang2 baby..... Supercute dan syomeeeellll sangat.... Tak cukup malls, Mummy sambung shopping online pulak... Tak cukup dgn tu, serbu pulak baby shops yang bersepah kat sana sini.... Tak payah masuk malls pun sebabnya otw balik rumah dr office mmg melambak baby shops... Skrg ni sales sana sini... Double syioklah kan... Almost semua kedai dah jadi member... Heuheuheuheu...
Memang terapi jiwa sungguh!! Hahahahah...

Terima kasih jugak kat Daddy sebab layan karenah bini dia ni.... Tapi uols jangan salah anggap ye.... Tak semua barang2 Iols beli mengharap duit dia...... Iols ni bekerja... Dapat gaji dan bonus mcm org lain jugeks... Takdelah mengharap duit Daddy je 100%.... Kecik ati Iols... :p

Ohye.... Last 2 days dah keluarkan semua baju2 baby Qila dan Ariq.... Banyak sangat baju2 diorg yg masih baik tapi byk tompok2 kuning kerana dok berlipat dalam wardrobe lama sangat... Tak tahulah boleh hilang ke tak... So I pass baton to bibik... Biar dia basuh semuanya...

Tapi knowing me as wanita yang suka benda baru... Hehehehe.... Iols dah beli few clothes untuk our new baby... Kenalah beli jugak... Kasihan dia mesti nak yg baru jugak...

Baby cot tak perlu beli... Stroller pun sama... Weols just beli playpen untuk letak baby kat dining hall... Skrg susah nak letak baby kat bouncer or atas lantai sebabnya Ariq.... Mummy Daddy takut dia terpijak or terduduk adik dia je.... Huhuhu.... Tu sbb kena letak dalam playpen...

Botol susu dah beli sikit... Weols ambil keputusan utk pakai MAM sahaja sbb botol susu Ariq banyak yg masih boleh guna... Just tukat teats dan ring putih dalam tu je... Mummy jugak beli brand Pura Kiki... Saje nak try sesuatu yg terbaru dlm pasaran...

Gambar?? Later lah ye... Ni pun menaip pakai S3 sahajor.....

Banyak lagi benda dalam kepala nak beli tapi slow2 lah.... Banyak masa lagi.... Hehehehe...

Ohye, bakal baby baru kami ni inshaAllah adalah girl.... Qila adalah insan yg paling happy sebab dia mmg nak sangat baby girl... Sorry Ariq.... Title cucu lelaki or anak lelaki tunggal masih menjadi kepunyaan Ariq... Or maybe kekal menjadi milik Ariq selamanya...:)

Yang penting semuanya sihat dan sempurna.......... Amin.....

Oklah Uols... Nak bawak anak2 gi beachs... ;)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Jumaat, Januari 18, 2013

Hadiah bungalow 3 tingkat!

Meh nak tayang helmet baru Ariq dulu... Hehehehehehehe... Tetap nak jambul.... Dia tak suka ke depan sangat... Rimas kot...

Apa??? Tajuk bungalow 3 tingkat??? Tapi mana?????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Nguehehehehehe... Ni lah dia............

Bungalow untuk cats kami.... 

Pfffthhhh!
Bebudak ni yang terlebih suka..... 

Kheeennn.....
Siap ada toys lagi.....

Nyampah aku.....

Manja betul kucing2 ni tau....
Mummy pun tak dapat nak duduk bungalow 3 tingkat!!! Pffthhh!
Koko dan Putih
Daddy sangat mengada.... Dia yang jatuhkan iams, anak2 dia yang kena kutip...

Geram betul...

Oklah, tu aje nak cerita

Isnin, Januari 14, 2013

Ariq Isyraf 1st day at school...

Alhamdulillah..... Ariq dah masuk school... Officially pada 3 Januari 2013 yang lepas, for the first time Ariq register 4 yrs old class di sekolah yang sama dengan kakaknya... Q-Dees...

Mummy pilih Q-Dees juga kali ni instead of Genius Aulad sebab banyak faktor... 1st sekali sebab Mummy puas hati dengan pencapaian Qila... Confident level dia berkomunikasi in english dengan kawan2 dan kami kat rumah, dia pun dah boleh baca dan buat simple maths.. Syukur alhamdulillah.... 

Lagipun Q-Dees bagi diskaun untuk 2nd kid tapi GA tak... Tu yang buat Mummy tak fikir panjang... :)
Inilah rupanya budak yang baru berusia 3 tahun 2 bulan excited dapat Mickey Mouse school bag... Dia yang requested bag ni.... Water bottle pun Mickey jugek.... Ihiks...

So pagi masa nak kejutkan bangun tu, memang seksa sikit... Sebab kami sampai dari KL malam sebelum tu pun dah lewat so dia tidur lewat... Qila takde masalah langsung, Ariq ada nangislah jugak pagi tu... Puas lah pujuk...
Tapi lepas pakai baju, lepas dah bagi bag, terus excited.... Mummy pun lega.....
Handsomenyaaaaaaaaaaaaaa anak Mummy pakai school uniform....
Bag macam sama besar je dengan tuannya.... Untuk hari2 terawal ni, bibik pakaikan diapers dulu.... Takut dia terkencing kat school... Yelah dia belum biasa lagi kan dengan teacher dan bibik kat school so kena pakaikan diapers dulu...
Riuh sungguh masa kat dalam kereta.... School dekat je... 2 minutes drive...
Tapi ada orang tu pura2 tidur.... Ngada....
Mereka pun tiba di school.... Riuh dan agak bising dengan tangisan budak2... Hehehehe... Ariq mula pandang kiri kanan.... 
Dah lama sangat dia teringin nak join kakak ke school.... So terus je dia gi shoes cabinet untuk simpan shoes... Mummy lega lah konon ingat dia ok... Tapi lepas je letak shoes, dia meluru ikut kakak dia masuk class... Class Qila kat atas, Class 5 yrs old.... Mana boleh kan... Ariq kena masuk class lama Qila masa 4 yrs old... Bila Mummy kata Class Ariq kat tempat lain, dia dah start cuak dan merengek... Muahahahaha...
Takpe.... Kita posing dulu ye..... Kaki tu tak tahan.....
Qila masuk lewat so dapat seat belakang... Takpe, asal dia selesa.... This year Teacher Rogayah adelah Class Teacher Qila....

Okay.... Bila loceng dah bunyi, masing2 kena masuk class masing2.... Terpaksa Mummy pujuk Ariq... Tapi dia tetap menangis tanak masuk class dia.... So Teacher Marina terpaksa take over, dia terpaksa ambil Ariq dari Mummy dan dukung Ariq masuk dalam class.... Ariq menangis... Kuat... Huhuhuhu... Mummy dah sedih..... Tapi Daddy kata, biarkan je... Daddy ajak keluar jangan tunggu nanti Ariq tak stop nangis....

So Mummy pun mengendap je dari luar... Huhuhuhu... Mummy ikut Daddy keluar dengan berat hati... Huhuhuhu....
Cer teka mana Ariq.... Dia takut dengan semua classmates dia so dia follow je mana Teacher Marina pergi.... Dia pegang tangan Teacher Marina tak lepas... Hehehehe.... Sesekali Teacher Marina dukung Ariq bila Ariq nangis.... Ariq nampak mcm yg paling kecik... Yelah sebab dia pun baru masuk umur 3 tahun last November so dia yg paling kecik sekali kot... Huhuhu... Mummy macam tak perasan ada tak malay lain dalam class ni tapi Daddy kata ada lagi sorg malay boy...

Pukul 11.45 pagi Mummy dan Daddy datang skodeng lagi... Ariq nangis..... Sebab Teacher Marina 'hilang' dari pandangan dia... Hehehehe.... Sedih pulak tengok Ariq jalan jengket2 cari Teacher Marina.... Dia sibuk cari mop kat dapur sebab ada kid terkencing... Hehehehe...
Ko tengok.... Dah time balik dah ni, Mummy kat luar tunggu dia keluar, tetaaaaaaaaaaaaaap dia menangis peluk Teacher Marina dia.... Hok alooorrr... Manja ke drama pun tak tahulah...

Nampak je Mummy terus peluk dan sambung nangis merengek2 mendayu2.... Alahaaaiiii... Sedih Mummy.... Layankan jelah.... Pujuk2 sikit teruk okay uols........
Duduk makan snack yang Teacher bagi sambil tunggu kakak... Kakak habis pukul 12.30 tghari...
Meh ambil gambar dengan Mummy meh..... Ihiks... Hidung dia ada hingus kering sikit tanda nangis lama.... Huhuhuhu... Teacher kata Ariq still tanak makan dan minum... Yelah... Baru lagi kan, segan or takut lagi kot....
Kakak happy je keluar dari school...... Bila tanya suka tak class baru??? Suka aje.....
Haaaaa... Sila beratur ye untuk naik kereta....
Terus upah makan KFC sebab tentunya lapar kan sebab tak makan satu ape pun kat school.... Banyak betul dia makan..... Kompem lapar.... Heuheuheuheu... Bila tanya kenapa Ariq nangis... Dia jawap "Yelah..." Bila Mummy tanya banyak2 kali kenapa dia nangis, so dia jawap "Janganlah kenapa kenapa...." Hok alor.... Marah pulak orang tanya kenapa nangis... Pfffthhh!
Muka selamba je macam takde apa yang berlaku sepanjang pagi tadi khennnnn????
Kakak pun tumpang happy dapat makan ayam favorite dia....
So that week Ariq dapat banyak toys sebab upah berani pergi school.... Sukalah dia Daddy manjakan dia kaaannn... Macam2 toys dapat.... Tengoklah muka dia tu..... Walaupun dia nangis setiap hari masa nak masuk class, tapi bila ditanya nak gi school tak, dia jawap "Nak..." So oklah tu kan.....
Dapat cars, ball, tractor.... Penuh bertambah penuh bilik!
Nenek dan Atuk pun excited cucu kesayangan lelaki ni dah masuk school.... Macam2 Atuk dan Nenek tanya....

So far, hari2 berikutnya Daddy hantar dia ada nangis lagi.... Hari ke 4 nenek hantar, nangis jugak.... But hari ke 5 dan ke 6 Ariq dah tak nangis.... Alhamdulillah....

Tapi hari ke 7 Mummy hantar, dia nangis meraung!!!! Tapi seminit sahaja.... Heuheuheuheu.... Tapi sangat membanggakan kerana minggu kedua dah tak pakai diapers... Dah pandai gi toilet untuk shi shi sendiri.... Cebok sendiri.... Basuh tangan dan lap tangan.... Mummy terharu sangat anak manja Mummy ni cepat adapt dengan school... Kakak dulu lama jugakle.... Kakak lagi manja.... Dia tu princess sikit semuanya dia take time untuk buat sebab dia tak suka rushing dan berebut.... 
  
Ariq pun dah start habiskan bekalan air yang dibawa... Good boy.... Makan rasanya belum lagi sebab baju dia bersih je... Tak tahulah kalau teacher suap...

Minggu ni dah 3rd week... Tadi dah pandai bukak bag, then ambil reading book sendiri.... Duduk sebelah Mummy then baca... "Who is this.... I am Ritty..." Alolololoo..... Dah pandai baca 2 ayat... Syukur alhamdulillah anak2 Mummy cepat belajar dan terang hati..... 

English pun improved dengan drastik.. Maybe pun  dia selalu dengar kakak dia cakap kan.... Tadi Mummy cakap I am sorry, dia reply "Its ok"
Alololololooooooooo.... Geram sangat!!!

Banyak words yang dia susah sebut before this macam 'Where is the', dia dah boleh sebut dengan jelas... Sebelum ni 'Ea is is' 
Hahahaha.. Oklah tu.... Sikit2 lama2 jadi bukit.... Good try sayang... Mummy loves you soooooooooooooooo much!

Belajar rajinn2 jadi cerdik pandai serta soleh ye sayang......

Ohye, Qila selalu report kat Mummy kalau dia nampak or terserempak adik dia kat school.... Comel kan???

Esok ada swimming class... Lastweek Ariq tak join.... Dia kan takut swimming... This week kita tengoklah macam mana.... Tadi dah suruh dia try dulu... Kalau takut tak payah turun pool... 
Tengoklah macam mana... Bukannye swimming sangat pun, just water confident session je... Instructor swimming sangat bagus... Tengoklah si Qila tu kan.... Macam mana berani dan konfiden dia swimming kat adults pool... Ihiksss..

Oklah ye dah panjang sangat ni....

Good nite!