Selasa, November 26, 2013

Amily dah 6 bulan 2 minggu!!

Kejap je masa berlalu kan... 
Daddy dah 2 bulan on board.... Amily pulak dah masuk 6 bulan 2 minggu..... Tak lama lagi masuk tahun baru.... Pastu puasa, pastu raya...

Eh ko ganti puasa pun nan hado lagi dah nak cakap pasal raya.... Kuikuikui..

Mampu?!

Alhamdulilllah.... Awal2 dulu masa Amily 2 3 bulan memang dia agak cranky... Nangis terjerit2 sampai keluar anak tekak... Letak rumah baby sitter pun seawal 3 bulan usia dia memang baby sitter takut betul kalau dia menangis... Memang kuat....

Masa tu pun dia banyak masalah. Dengan ezcema yang sangat teruk... Kesian sangat... Tidur malam dia tak pernah lena... Cranky sepanjang masa. Siang pulak asyik menggaru. Sampaikan 24hrs kena sarungkan mittens kat tangan dia... Dia selalu menangis sebab tak tahan gatal.... Sedih sangat tengok keadaan dia masa tu.

Nak tengok gambar dia masa tu??
Teruk sangat kan? Sedih sangat masa ni. Sampai ambil blood test semua....

Result terbukti  Amily moderate allergies to cow milk... Start dari tu, Mummy pun tak boleh minum susu... Effect jugak kat dia bila dia minum susu Mummy... Dia pun takboleh minum susu formula biasa... Memang berpantang habis-habisan. Macam2 cream disapu.... Tapi makin lama makin teruk sampai dapat infection semua... Teruk sangat dia kena...

Last2 Mummy guna MooGoo eczema starter pack... Barulah okay... Alhamdulillah....... Berkat kesabaran dan doa semua, Amily semakin pulih dan kulitnya makin cantik... Walaupun tak 100% tapi jauh lebih baik dari sebelum ni...

Ada kawan insta Mummy tanya pasal ni. Apa Amily pakai sebab anak dia pun ezcema teruk...  Bila Mummy explain kat email apa yg Mummy guna, terus dia tak balas... Satu ucapan terima kasih pun takde... Harap anaknya yg ezcema tu dah baiklah hendaknya... Dasar!!!

Ok fine.... 

Bila Amily dah baik dari eczema... Dia dah tak meragam lagi... Dia membesar sebagai baby yang sangat mudah dijaga... Alhamdulillah... Sangat mudha menjaganya.... Dia tidur sendiri... Main sendiri.... Kalau bawak shopping memang sangatle dia suka... Keluar naik kereta dok diam dalam carseat berjam2 pun tak kisah... Hehehe...
Suka sangat explore semua benda depan mata dia... Dia sangat obsess dengan abang dia terutamanya. Sebab Ariq suka melinjang melompat... Amily jadi tukang gelak... Nampak abang dia lalu je pun dia dah gelak besar... Hehehe.. 
Qila bengang gak.. Sebab Amily jarag gelak bila nampak dia... Kehehehehe... 
Walaupun dia pernah warded masa umur 5 bulan sebab batuk dan demam. Berat dia pernah turun sekejap. Tapi sekarang dah 8kg lebih. Okaylah takdelah kurus sangat dan takdelah gemok sangat... 

Tapi Mummy tetap tak larat nak dukung dia.... Sebab dia suka menggeletis bila kena dukung.... 
Garu pusat... Hehehehehe... 
Terus membesar dengan sihat dan gembira ye sayang........

Mummy Daddy Kakak dan Abang sayang sangat kat Amily....
Ko tengok... Lasak dia tidur sampai tercabut seluar.... Dia punya habit adalah akan terjaga pada setiap pagi jam 5 pagi... Tapi dia tak pernah nangis... Dia akan main2 sendiri dalam cot dia... Then dia akan tertidur balik... Tu sebab bila Mummy sedar setiap pagi Mummy akan tengok dia selalu tertidur dalam keadaan melintang or terbalik or tertonggeng sebab dia akan terlelap masa sibuk main sensorg tu... Sangat comel kan??? Hehehehehe...

Kadang2 kesian pulak.... Kadang2 Mummy bangun jugak bagi dia susu... Kadang2 Mummy biar je sebab mengantuk... Amily ni perangai dia kalau malam tak pernah menangis mintak susu. Kalau dia terjaga sebab haus, dia akan main2 sendiri. Kalau Mummy buatkan susu, baru dia excited bila nampak botol susu. Kalau tak, dia akan main dengan toys dia sampaile terlelap semula balik... Hehehe

Oklah... Nak balik dah... Bye...

1 ulasan:

CikMerah@Mira berkata...

comel la baby sis:)