Isnin, September 23, 2013

Masanya sudah tiba....


Setahun dua bulan Daddy cuti panjang.... Setahun dua bulan..

Cuti combine course Daddy sudah lama tamat.... Tamat bulan Julai yang lalu.... Sememangnya sejak Julai lagi kami bersiap sedia menunggu panggilan dari Office.......

Dan bila panggilan itu diterima, jiwa yang kononnya kental meruntum jua.... Air mata tak semena-mena gugur juga......

Sepanjang setahun dua bulan ni macam2 perkara penting terjadi di dalam keluarga kami.... Antaranya, kehadiran orang baru iaitu Amily Rania Iman yang sekarang baru je masuk ke usia 4 bulan... Manja perwatakannya..... Lain sekali cara menjaganya.... Amily diduga dengan ezcema dan alergi.... Ujian dari Allah untuk anak itu. Alhamdulillah... Sekurang-kurangnya masih ada penawar....

Sepanjang setahun dua bulan ini juga, dua tahun berturut2 kami dapat raya bersama... Dapat hias rumah ketika menjelang raya bersama.... Indah.. Berpeluang juga melatih disiplin anak2 bersama-sama.. Walaupun Daddy hanya betul2 bercuti lepas combinenya tamat pada bulan puasa yang lalu, tapi syukur Alhamdulillah... Dapat jugak spent time fully 24hrs dengan Daddy sejak dari itu.. Banyak perkara tentang anak improved terutama sekali bila mereka sudah tidak perlu memakai diapers pada malam hari... Itu semua usaha Daddy... Kejayaan besar Daddy untuk Ariq! Iye, Daddy tegas tetapi tetap memanjakan anak2nya saban malam... Sepanjang malam mereka akan dibelai hingga lena tidurnya.... Daddy sanggup tidur duduk untuk memastikan Qila dapat geli-gelinya... Dan Ariq dapat gosok-gosoknya... Kasih ayah...

Dan sekarang, sudah tiba masanya Daddy kembali bertugas di lautan biru.... Takkan ada lagi peluang Daddy bercuti selama ini... Ini adalah yang pertama dan terakhir.... Sebabnya, selepas ini Daddy hanya mampu bercuti sebulan dua sahaja.... Tidak akan ada lagi keindahan seperti ini. Hanya ini yang peluang tunggal yang ada. 

Sedih?

Sudah tentu.... Apa lagi ketika ini kami sudahpun berlima.... Kesedihan berganda bila melihat wajah ketiga2 anak-anak kami yang masih kecil itu....

Fully utilized kah masa setahun dua bulan itu? Sudah cukupkah aku membahagiakan lelaki bernama suami itu??? Selama setahun dua bulan ini?

Akan sunyikah aku dan anak2 selepas ini?

Iya. Memang sepatutnya aku sudah imune, tapi aku juga manusia biasa.... Ingin merasa bahagia dan hidup seperti keluarga normal yang lainnya.... Tapi, apa nak dikatakan lagi.... Sudah tertulis rezeki kami di laut biru... Nun jauh disana....

Sesedih aku, dapat juga meluahkannya di blog ini.... Dapat juga kupujuk hati agar jangan selalu memikirkannya... Dapat jugak menyibukkan diri dengan macam2 aktiviti harian..

Tapi anak-anak tidak... Dikala mereka rindu, hanya Allah yang tahu dan memahami.... Hanya yang merasai dapat memahami....

Iya, mereka tentu akan faham.... Suatu hari nanti...

A'qila.. Ariq... Amily...

Jangan bersedih ye sayang...

Mummy ada... Mummy akan menggantikan Daddy kalian buat sementara waktu...

A'qila, Mummy janji akan menjadi ganti Daddy untuk membuat geli2 di badan A'qila setiap malam... Sehingga kamu tertidur nak.... Mummy janji....

Ariq, Mummy janji akan menggosok2 kaki Ariq seperti yang selalu Daddy lakukan padamu setiap saban malam... Mummy janji sayang...

Amily... Mummy janji akan mengagah2 Amily pada malam hari ketika Amily terjaga dari tidur... Sama seperti yang Daddy laukan padamu nak... Mummy berjanji...

Asalkan anak2 Mummy yang bertiga ini tidak merasa kehilangan Daddy.... Asalkan kalian tidak terasa ketiadaan kasih sayang seorang Daddy... Sebelum kalian tidur, semat dalam hati ye nak...

Kita ada seorang lelaki yang sangat kuat... Sangat hebat... Yang bisa menjaga kita berempat dengan sempurna.. Yang bisa menahan kerinduannya kepada kita berempat selama enam bulan... Di laut sana... Sendirian..

Sedangkan kita berempat, merindu  dia yang satu.... 

Daddy lebih derita sayang... Kita jangan bersedih, kerana Daddy empat kali jauh sedihnya dari kita...

Kita perlu kuat... Agar Daddy juga kuat... 

Kita perlu sabar, dan sentiasa menyokong Daddy sepenuhnya...

Kerana Daddy, cinta hati kita semua... Hero kita semua...

Bi... Ling akan merindui Bi.... Ling janji akan menjaga anak2 kita sebaiknya... Terima kasih sayang, atas segalanya.... Sepanjang setahun dua bulan ini.... Bi banyak membahagiakan Ling... Anak-anak tentunya..

Demi Tuhan, tiada apa lagi yang lebih sempurna. Dari ini semua..

Alhamdulillah.

6 ulasan:

Amy Z! berkata...

T__T
Bertabah ye mummy..
Semoga anak-anak pun tabah juga. Memamg mereka tak kan faham, tapi insya Allah, dengan kasih sayang mummy, mereka boleh survive.

Baik2 ye mummy. Jangan sedih2. Kena strong utk anak2.

*hugs*

Elyn Sani berkata...

Hugs!

zahirian berkata...

sedeyyy..

Tanpa Nama berkata...

Take care U alls...Daddy miss U more than can I say...

Di Tengah Laut Biru...

i n n z c h u b b y berkata...

berlinangan air mata inn baca entry kak marsha kali ni..

be strong, kak!

take care...

hugsss~

Suliana berkata...

sedih.. tabah ye mummy..