Sabtu, Mei 18, 2013

Syukur alhamdulillah....

Assalamualaikummmmmmmm....

Akhirnya baby keluar jugak pada jam 1.35 pagi 13 May 2013..

Tarikh dan delivery time memang cantik... Uhuks...

Actually Mummy start leaking pagi 12 May tu... Dalam pukul 10 pagi tapi takdelah banyak... Air keluar sikit2... Sempat lagi makan mee goreng Mama masak... Mandi dan tidur kejap... Jam 2 petang terus rasa lapar.... Terus ajak Bi gi makan carbonara dan shopping hadiah utk teachers day anak2 kat Jusco... Boleh? Tapi makin lama makin banyak air keluar dan makin tak larat nak jalan... Pkl 6 petang terus serah diri ke hospital..... ;)

Masih belum sakit.... Lepas Daddy register semua Mummy suruh dia balik dulu sebab for sure ambil masa lama kan... Check apa semua ambil tekanan darah cek urine, cucuk deip bagai... Mummy pun ceritalah pada nurse water leaking semua...  Jam 8.30 malam baru doktor check VE dan scan baby... Dah dilate 4cm... Doktor tolong bagi bukak jalan sket... Jam 9 malam buat ctg haaaaa... Masa tu baru start rasa contraction every 10 minutes.... But still boleh tahan lagi...

Dalam 9.30 malam kot... Ditolak masuk ke labour room.... Dah sms Bi suruh dia datang.. Dalam labour room check VE lagi... Doktor sana pulak  cakap baru 3cm... Aik ko... Memain plak.... Tapi labour room mmg tpt berhantu... Ko masuk je terus rasa sakit yg maha sakit itu datang every 5 minutes... Aku terus minta pain killer... 20 minutes pastu baru dapat injection kat vontot... Ahaks...

Legalah kejap tapi still tak boleh tahan.. Naik bengkok besi katil tu aku buat penahan sakit..... Bi sampai masuk ke labour room dalam pkl 11 malam.... Wey.... Sakit kali ni mmg lain wooo... Faktor umur kot mmg sgt2 tak tahan... Bi hanya boleh bantu urut2 belakang dan pinggang....

Bila mintak lagi pain killer nurse ckp lepas 6 jam baru boleh ambil lagi... Hah?! Then ada sorg mamat tu MA kot pangkat dia, masuk bilik suggest guna gas sahaja... Sedut bila contraction datang.... Memang sangat membantu uols... Aku main seduuuttttt je bila sakit datang... Memang sangat membantu.... Untuk mempercepatkan delivery, aku mengiring dan teran bila contraction datang..... Rasa nak yak... Dalam pukul 12 malam lah gitu..... Bi panggil midwife datang check VE dah 8cm... Mid wife suggest aku try push.. Kalau pandai push mmg baby boleh je keluar...

Tapi nan hado.... Aku lost sebab mmg gak boleh push le sbb dah stone dgn gas.. So kena mengiring dulu then push sementara tunggu full dilate..

Aku rasa 2 3 kali gak try terlentang then push tapi still gagal.... Last try, kaki kena sangkut kat besi then haaaa teranlah ko sampai keluar baby.. Aku mmg dah give up sbb macam takleh keluar je... Last2..... Kuasa Tuhan.. Keluar jugak budak bertuah ni tepat jam 1.35 pagiiii... Alhamdulillah sihat sempurna orangnya.... Baby girl seberat 3.4kg... Syukur alhamdulillah.......

Gambar atas tu, diambil pada hari kedua dan keempat.... Baby masuk nursery for 24hrs utk cek darah... Aku kan da thyroid... Tu sebab kena gak deliver kat GH sebab mmg diorg handle kes aku...

Hari kedua malam baru sampai rumah...
Alhamdulillah.... Both kakak dan abang amat sayang pada adik diorg ni... Masing2 bangun tidur je cari baby...... Balik school je terus cari baby.... Tapi mmg mencabar kesabaran le sbb bahaya utk baby sebab diorg ni mana tahu berlembut.... Main belasah layan baby mcm baby dah besar sgt... Qila asyik ngomel kenapa baby asyik tidur sebab dia nak ajak main... Hehehehe...

Hidup totally changed sbb amat berbeza bila ada 3 orang anak ni.... Kadang2 Ariq selalu kena marah sbb suka kacau baby tidur.. Bila baby nangis dia yang over excited nak dukung padehal manalah boleh kan.... Qila being sweet kakak sbb bagi hadiah Hello Kitty kesayangan dia pada adik... Hehehe..

Oklah uols... Dah ngantuk ni nak tido... Daaaa...

Published with Blogger-droid v2.0.6

8 ulasan:

Suliana berkata...

Tahniah!! Comel sgt bby. H ada nama? Slmt berpantang ye!!

myaishahhafiz berkata...

tahniah comel baby awk...

wan norulkhamisa berkata...

Alhamdulillah...syukur..

norhidana miswan berkata...

tahniah kak.... comei nyer bby girl tuh... boleh tahan beratnyer...
selamat berpantang tau

wan norulkhamisa berkata...

Syukur Alhamdulillah, semangat baby..

fuadnis berkata...

tahniah marsha!!!!

mama ila berkata...

comel sangat baby..tahniah yer =)

dak-eiza berkata...

congrattss mummy
baby cumel!
selamat berpantang
:)