Isnin, Januari 14, 2013

Ariq Isyraf 1st day at school...

Alhamdulillah..... Ariq dah masuk school... Officially pada 3 Januari 2013 yang lepas, for the first time Ariq register 4 yrs old class di sekolah yang sama dengan kakaknya... Q-Dees...

Mummy pilih Q-Dees juga kali ni instead of Genius Aulad sebab banyak faktor... 1st sekali sebab Mummy puas hati dengan pencapaian Qila... Confident level dia berkomunikasi in english dengan kawan2 dan kami kat rumah, dia pun dah boleh baca dan buat simple maths.. Syukur alhamdulillah.... 

Lagipun Q-Dees bagi diskaun untuk 2nd kid tapi GA tak... Tu yang buat Mummy tak fikir panjang... :)
Inilah rupanya budak yang baru berusia 3 tahun 2 bulan excited dapat Mickey Mouse school bag... Dia yang requested bag ni.... Water bottle pun Mickey jugek.... Ihiks...

So pagi masa nak kejutkan bangun tu, memang seksa sikit... Sebab kami sampai dari KL malam sebelum tu pun dah lewat so dia tidur lewat... Qila takde masalah langsung, Ariq ada nangislah jugak pagi tu... Puas lah pujuk...
Tapi lepas pakai baju, lepas dah bagi bag, terus excited.... Mummy pun lega.....
Handsomenyaaaaaaaaaaaaaa anak Mummy pakai school uniform....
Bag macam sama besar je dengan tuannya.... Untuk hari2 terawal ni, bibik pakaikan diapers dulu.... Takut dia terkencing kat school... Yelah dia belum biasa lagi kan dengan teacher dan bibik kat school so kena pakaikan diapers dulu...
Riuh sungguh masa kat dalam kereta.... School dekat je... 2 minutes drive...
Tapi ada orang tu pura2 tidur.... Ngada....
Mereka pun tiba di school.... Riuh dan agak bising dengan tangisan budak2... Hehehehe... Ariq mula pandang kiri kanan.... 
Dah lama sangat dia teringin nak join kakak ke school.... So terus je dia gi shoes cabinet untuk simpan shoes... Mummy lega lah konon ingat dia ok... Tapi lepas je letak shoes, dia meluru ikut kakak dia masuk class... Class Qila kat atas, Class 5 yrs old.... Mana boleh kan... Ariq kena masuk class lama Qila masa 4 yrs old... Bila Mummy kata Class Ariq kat tempat lain, dia dah start cuak dan merengek... Muahahahaha...
Takpe.... Kita posing dulu ye..... Kaki tu tak tahan.....
Qila masuk lewat so dapat seat belakang... Takpe, asal dia selesa.... This year Teacher Rogayah adelah Class Teacher Qila....

Okay.... Bila loceng dah bunyi, masing2 kena masuk class masing2.... Terpaksa Mummy pujuk Ariq... Tapi dia tetap menangis tanak masuk class dia.... So Teacher Marina terpaksa take over, dia terpaksa ambil Ariq dari Mummy dan dukung Ariq masuk dalam class.... Ariq menangis... Kuat... Huhuhuhu... Mummy dah sedih..... Tapi Daddy kata, biarkan je... Daddy ajak keluar jangan tunggu nanti Ariq tak stop nangis....

So Mummy pun mengendap je dari luar... Huhuhuhu... Mummy ikut Daddy keluar dengan berat hati... Huhuhuhu....
Cer teka mana Ariq.... Dia takut dengan semua classmates dia so dia follow je mana Teacher Marina pergi.... Dia pegang tangan Teacher Marina tak lepas... Hehehehe.... Sesekali Teacher Marina dukung Ariq bila Ariq nangis.... Ariq nampak mcm yg paling kecik... Yelah sebab dia pun baru masuk umur 3 tahun last November so dia yg paling kecik sekali kot... Huhuhu... Mummy macam tak perasan ada tak malay lain dalam class ni tapi Daddy kata ada lagi sorg malay boy...

Pukul 11.45 pagi Mummy dan Daddy datang skodeng lagi... Ariq nangis..... Sebab Teacher Marina 'hilang' dari pandangan dia... Hehehehe.... Sedih pulak tengok Ariq jalan jengket2 cari Teacher Marina.... Dia sibuk cari mop kat dapur sebab ada kid terkencing... Hehehehe...
Ko tengok.... Dah time balik dah ni, Mummy kat luar tunggu dia keluar, tetaaaaaaaaaaaaaap dia menangis peluk Teacher Marina dia.... Hok alooorrr... Manja ke drama pun tak tahulah...

Nampak je Mummy terus peluk dan sambung nangis merengek2 mendayu2.... Alahaaaiiii... Sedih Mummy.... Layankan jelah.... Pujuk2 sikit teruk okay uols........
Duduk makan snack yang Teacher bagi sambil tunggu kakak... Kakak habis pukul 12.30 tghari...
Meh ambil gambar dengan Mummy meh..... Ihiks... Hidung dia ada hingus kering sikit tanda nangis lama.... Huhuhuhu... Teacher kata Ariq still tanak makan dan minum... Yelah... Baru lagi kan, segan or takut lagi kot....
Kakak happy je keluar dari school...... Bila tanya suka tak class baru??? Suka aje.....
Haaaaa... Sila beratur ye untuk naik kereta....
Terus upah makan KFC sebab tentunya lapar kan sebab tak makan satu ape pun kat school.... Banyak betul dia makan..... Kompem lapar.... Heuheuheuheu... Bila tanya kenapa Ariq nangis... Dia jawap "Yelah..." Bila Mummy tanya banyak2 kali kenapa dia nangis, so dia jawap "Janganlah kenapa kenapa...." Hok alor.... Marah pulak orang tanya kenapa nangis... Pfffthhh!
Muka selamba je macam takde apa yang berlaku sepanjang pagi tadi khennnnn????
Kakak pun tumpang happy dapat makan ayam favorite dia....
So that week Ariq dapat banyak toys sebab upah berani pergi school.... Sukalah dia Daddy manjakan dia kaaannn... Macam2 toys dapat.... Tengoklah muka dia tu..... Walaupun dia nangis setiap hari masa nak masuk class, tapi bila ditanya nak gi school tak, dia jawap "Nak..." So oklah tu kan.....
Dapat cars, ball, tractor.... Penuh bertambah penuh bilik!
Nenek dan Atuk pun excited cucu kesayangan lelaki ni dah masuk school.... Macam2 Atuk dan Nenek tanya....

So far, hari2 berikutnya Daddy hantar dia ada nangis lagi.... Hari ke 4 nenek hantar, nangis jugak.... But hari ke 5 dan ke 6 Ariq dah tak nangis.... Alhamdulillah....

Tapi hari ke 7 Mummy hantar, dia nangis meraung!!!! Tapi seminit sahaja.... Heuheuheuheu.... Tapi sangat membanggakan kerana minggu kedua dah tak pakai diapers... Dah pandai gi toilet untuk shi shi sendiri.... Cebok sendiri.... Basuh tangan dan lap tangan.... Mummy terharu sangat anak manja Mummy ni cepat adapt dengan school... Kakak dulu lama jugakle.... Kakak lagi manja.... Dia tu princess sikit semuanya dia take time untuk buat sebab dia tak suka rushing dan berebut.... 
  
Ariq pun dah start habiskan bekalan air yang dibawa... Good boy.... Makan rasanya belum lagi sebab baju dia bersih je... Tak tahulah kalau teacher suap...

Minggu ni dah 3rd week... Tadi dah pandai bukak bag, then ambil reading book sendiri.... Duduk sebelah Mummy then baca... "Who is this.... I am Ritty..." Alolololoo..... Dah pandai baca 2 ayat... Syukur alhamdulillah anak2 Mummy cepat belajar dan terang hati..... 

English pun improved dengan drastik.. Maybe pun  dia selalu dengar kakak dia cakap kan.... Tadi Mummy cakap I am sorry, dia reply "Its ok"
Alololololooooooooo.... Geram sangat!!!

Banyak words yang dia susah sebut before this macam 'Where is the', dia dah boleh sebut dengan jelas... Sebelum ni 'Ea is is' 
Hahahaha.. Oklah tu.... Sikit2 lama2 jadi bukit.... Good try sayang... Mummy loves you soooooooooooooooo much!

Belajar rajinn2 jadi cerdik pandai serta soleh ye sayang......

Ohye, Qila selalu report kat Mummy kalau dia nampak or terserempak adik dia kat school.... Comel kan???

Esok ada swimming class... Lastweek Ariq tak join.... Dia kan takut swimming... This week kita tengoklah macam mana.... Tadi dah suruh dia try dulu... Kalau takut tak payah turun pool... 
Tengoklah macam mana... Bukannye swimming sangat pun, just water confident session je... Instructor swimming sangat bagus... Tengoklah si Qila tu kan.... Macam mana berani dan konfiden dia swimming kat adults pool... Ihiksss..

Oklah ye dah panjang sangat ni....

Good nite!

2 ulasan:

norhidana miswan berkata...

heheheh seronok baca cite akak nih, bt tambah pengalaman nnti masa antar aiyan gi tadika nnti...

heheh pandai tu melekat je kt teacher marina dia bile kene tinggal, teringat dulu2 dana masa 4thn mak antar tadika nngis tiap2 hari dhtu mak kene tunggu dr antar sampai balik hehehe...

tp kan comei sgt muke ariq masa dpt hadiah car tu, takpelah nsb qila ada blh tgk2 kan si ariq manja tu kan

gee ryder berkata...

good boy ariq! kemain pandai speaking dgn mummy yer.
aqeel dulu pun start masuk skool 3 tahun baru pandai tak pakai diapers.