Jumaat, Disember 20, 2013

Last weekend


Dua gambar atas tu diambil beberapa minit sebelum........

Yang bawah ni diambil beberapa minit selepas itu....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hahahaha... Penangan jammed... :P

Sian anak Mummy...

Rabu, Disember 11, 2013

Short getaway bersama whole family..

Hampir sebulan gak planning nak bercuti ramai2 dengan family belah Mama ni... Nak give up pun ada sebab dua tempat yang kami rancang nak pergi telah dilanda banjir... Memula plan ke Cherating.. Batal sebab jauh sangat.. Tak sesuai nak bawak wife adik aku sebab tgh sarat pregnant... Ke Desaru pulak terpaksa batal saat akhir sebab banjir pulak di Kota Tinggi..

Sudahnya 2 3 hari sebelum aku managed untuk booked homestay untuk kami 4 keluarga secara very last minute... Sebabnya mostly hotel/apartment di PD fully booked gara2 cuti sekolah... Hampir putus asa uols.. Nak mencari apartment yang ada 4 bilik dan swimming pool.... 

Dah namapun rezeki... Google punye google jumpa RC Cape Nautiva Villa Port Dickson.. Memang tak pernah dengar dan tak tahu kat mana... Lepas baca good reviews dari orang ramai di iBilik.com, so cecepat aku google lagi.... Jumpa pulak facebooknya, terus contact owner then bayar deposit..

Kalau through iBilik kena bayar full. Bercakap dengar owner sendiri, dan dia sangat polite on phone dan email, so aku setuju nak stay di situ... Gamble sahajor.... Bayar deposit je dulu, dah sampai sana baru bayar full amount beserta RM50 deposit.
So geraklah kami ke PD tghari ahad tu..... Sejak pagi anak2 dah siap tapi kami tak sempat nak gerak pagi sebab sibuk ke pasar dan sediakan juadah untuk BBQ di sana... Anak tiga dah bersiap dari pagi pun tak siap2... Bebudak ni dah siap mandi awal pagi kemain bising bila nak gerak bila nak geraaakkk...

Ni kat dalam kereta tengah tunggu Busu Boy sampai dari Merlimau... Ko tengoklah anak2 aku ni macam tarzan dah... Kat tepi jalan ni je dah habis berpuluh2 ringgit memborong buah dan pau! Huhuhu... Qila makan banyak pau... 
Sampai je parking apartment ni, dah ada somebody tunggu untuk tunjuk unit dan ambil duit deposit... Memula agak horror sebab kawasan ni sunyi.. Lift dan bangunan pun menakutkan... Tapi bila tengok unit yang kami sewa ni, memang puas hati... 
Ruang tamu sangat luas, selesa, kemas dan bersih!! Lantainya bersih... Sofa baru dan bersih.... Ada fridge besar, kettle, dan dapur letrik.... Sink sangat bersih... 
Tiga gmbr atas ni dari facebook RC Cape Nautica Villa... Memang sebijik sebijun dalam gambar dan suasana sebenar..
So sementara nak tunggu another 2 family sampai, kami lepak2 jap... Alhamdulillah cuaca sangat indah... Tak panas tapi mendung yang nyaman..
View dari balcony kami.. Balcony sangat luas.... Boleh lepak dan buat port sidai baju yg basah2 tu... Heheheh...

Actually masa upload gmbr ni kat insta ramai sangat tanya kat mana sbb diorg pun tak pernah dengar nama apartment ni... Heuheuheuheu...

Pukul 4 pm kami turun bawah untuk mandiiiiiiiiiiii.... Apa yg sangat best? Pool sangat bersih dan keluarga kami je yang mandi kat situ... Heaven....... Sangat privacy dan yang penting, ada view lagoon je depan tu... Sangat breathtaking... Nyaman sangat... Tu sana bukan hutan tapi pokok bakau... Belah kanan sana terus ke laut... 
Ariq dah ready nak terjun kolam.... 
Kami bentang tikar then lepak... Kids mandi dulu....
Qila kemain happy lah... Tak sangka dia boleh menyelam dan swim sikit2... Kagum nenek dan busu boy dia... Hahahahaha.... Berkat tunjuk ajar Daddy dan dari school dia..
Tengoklah si kecik ni pun merasa mandi pool sekejap.... Happy dia.... Esoknya baru Mummy belikan dia pelampung baru... Ni pakai kakak punye kot entah beli kat mana baru jumpa malam tadi dalam bilik mainan diorg... Swim suit tu pun abang dia punya masa umur 4 bulan.. Beli masa pergi Lost World Tambun tahun 2010 dulu.... Heuheuheu... 
Mandi dengan Busu Boy... Pasni tambah anak Busu Boy, meriahlaaaahhh... :)
Yg baju hitam tu Shameera. Masa ni parents Shameera yang Qila panggil as Mama & Ayah belum sampai. Satu lagi family, cousin aku pun belum sampai... Diorg gi wedding dulu... 
Sangatlah happy bila tengok anak2 happy macam ni.....  
Ni dari camera Mama... Heuheuheu.. Kami mandi lama gak sampai nak dekat pukul 7... Puas deeerrr... Takde siapa lagi selain family kami... Qila bergilir2 mandi di kolam dewasa dan kolam kecik ni...
Ariq si hidung kembang.... Dua tiga kali dia menggelupur nak bukak baju, nak kencing... Bila suruh je kencing kat situ dia kata "Tanakkkk... Kencing kite kuning... Nanti air kulam kuning..."

Hahahaha.. Kau ade?? Hahahaha... Kecoh ar Ariq ni...

Malam tu kami lepak je kat apartment sebab malas nak keluar. For sure sesak sebab ada pasar malam kat Bt 8 PD

Esoknya pepagi dah kena kejut dengan anak2 sebab diorg nak mandi pantai pulaaaaaaakkk... So ayuhlah kami empat family bergerak ke pantai.. Kami drive ke Bt 8 je, malas nak ke Teluk Kemang sebab malas nak bersesak... Kat sini memang port biasa kami kalau pergi dengan Daddy..
Seawal pukul 9 pagi dah sampai.... Dah dah sempat membeli pelampung dan toys pun kat kedai nun... Haisshhh.. Si Qila ni setiap kali gi beach, mmg akan beli pelampung... Memang tebiat dia... Kat rumah tu sampai takde tempat dah nak letak semua floats dan life jackets dia... Geram Mummy...
Ariq memula takut lah nak mandi pantai tapi kena paksa gak... Dia memang drama je lebih... Dah masuk dalam air tu okay je...

Kami mandi tak lama kot sebab lepas tu sibuk main banana boat.. Ni pertama kali aku naik banana boat! Kami naik 11 orang termasuk Ariq yg paling kecik... Mamat tu bawak jalan jauh sikit sebab kami customer pertama dia... Ariq nangis jugakle masa naik sebab kena paksa... Dia takut... Kemain kuat dia pegang... Sambil jerit, "Mummy.... peluk kite... Peluk kite..."
Qila macam biasa, dia mmg berani je....  
Ni lah kami sekeluarga... Tak semua pun naik... Paling depan Busu Boy, pastu Qila dan abang Bobot. Then Ariq dan Mummy... Pastu Nurul, Nenek, Shameera then Anis.. Last Mama dan Ayah... 

Memula memang seram... Mummy pegang kuat tangan Ariq... Seriau jugak terbalik kat tengah2 nun... Tapi kami dah pesan dgn mamat tu jangan bawak laju2.. Jangan terbalik kan kami sebab ada bebudak... Mamat tu pun cakap, kalau ada bebudak mmg dia takkan bawak laju dan takkan terbalikkan boat tu... 

Masa semua orang dah naik, dia sempat brief kat kami.. Ayah orang paling belakang sekali kena pandai balancedkan badan.. Bila boat senget ke kiri, Ayah kena sengetkan badan ke kanan. Kira bantu balanced lah... Seram jugak bila dengar.. So Ayah dapat pujianle sebab pandai balanced banana tu dari terbalik bila ombak besar. Huhuhu.. Seram kan? Busu Boy kat depan sekali asyik warning kami bila boat gerak ke kiri suruh balancekan badan... Si Ariq pulak menjawap dengan taat tapi dalam ketakutan..
"Iye... Kite peganglah ni... Iye... Kite pegang ni..."

Lawak pun ada... Hahaha.. Ariq oh Ariq... Tu gambar atas tu, nangis sendu2... Tapi tetaaaaaap tunjuk peace masa bergambar... Haha..

Tapi, mamat bawak boat tu mmg bawak slow tapi bila berselisih dengan boats lain memang berderau jugakle darah sebab melambung tinggi & kuat... Tapi kami sangat happy... Pertama kali kami naik ramai2 sekeluarga... Hahahaha..
Alhamdulillah sampai denagn selamat.... RM15 seorang kecuali Ariq... Heuheuheu.. Jauh gak jalan.... 
Ariq 'diselamatkan' oleh Ayah.. Hahahaha... Ariq kata, naik banana boat adalah 'awesome'! 
Mampu??
Tapi bila tanya nak naik lagi tak? Tanak dia kata... Hahahahaha...

Tapi semalam baca paper ada budak lemas kat PD lepas terjatuh dari banana boats petang pada hari yang sama, takdelah aku nak naik lagi.......... Sorry!!! Never!! Memang bahaya kalau bawak budak sebab once bebudak bawah 3 4 tahun kalau dah jatuh memang boleh senang terlucut dari life jacket tu... 

Scary lah bila kenang balik....

So kami pulang ke apartment untuk sambung mandi di pool sebelum makan tengahari then balik ke Melaka... 
See.... Ini semua kaum keluarga kami... Memang takde orang lain dah selain kami.... Privacy dan happening!!

Kami check out jam 3.00 petang....

Cuaca haritu agak panas tapi sampai je Melaka, hujan maha lebat turun dengan bergayanya...
Syukur alhamdulillah percutian pendek dan ringkas ini dipermudahkanNya... Kami semua gembira...

Tahun depan kita plan lagi ye... Daddy ada mesti lagi syiok... Kan Daddy??

Qila siap cakap... "Kalau pergi dengan Daddy boleh pergi hotel mahal... Yang ada swimming pool besar... Kan Mummy????"

Hohohoho... Iyelah nak... Iyelah.... :P

Jumaat, Disember 06, 2013

Weekend

Dah lama sebenarnya nak update tapi manjang lupa... Lagipun skrg tgh menggila tengok The Heirs/The Inheritors..

Muehehehe....

Pejam celik pejam celik kejap je dah Jumaat... How time flies... Amily pun dah nak masuk 7 bulan lagi seminggu ni... Kejap je masa berlalu....
Tiga2 anak saya yang semakin membesar....... Dulu ciom wangi je sensorg... Sekarang ni masam peluh je sebab tak reti duduk diam termasukle yang paling kecik tu....

Ko tengok... Dia kuat merayau skrg... Dok kejarkan mainan kakak dan abang yang bersepah satu rumah tu... 

Last weekend adalah hari yg sibuk sebab gi wedding cousin Mummy kat Cheras... Sempat gak stop by Alamanda untuk shopping sbb tgh YES kan sekarang... Sempat jugak stop by Bangi makan kat The Grato...

Sayang sangat Wynn dan Yasser takde kat kedai... Qila sangat excited nak jumpa Mummy Wynn tapi apa nak buat, takde rezeki.... :((
Amily posing dgn ninit baru... Eh Mummy sukalah brand ni.. 

Suavinex.. Semua barang2 dia sgt unik dan cute.... Ninit dia supercute sbb color pastel but sangat sweet.... :P

Ohye... Mummy dah muat pakai baju Jovian ni.... Maknanya badan dah kembali ke asal... 

Ohye, masa wedding tu Amily ni takut oranglah.... Masa baru sampai habis dia menangis tersesak2 sbb Mummy gi parking kereta... Aduhaaaaiii... Dia nak kat Mummy je... Sudahle ini macam nak oi..... Anak2 Mummy semua takde yang takut orang.. So bila Amily jadi macam ni Mummy tatau camne nak buat...

Ada petua tak uols???

Please share.. ;)

Selasa, November 26, 2013

Amily dah 6 bulan 2 minggu!!

Kejap je masa berlalu kan... 
Daddy dah 2 bulan on board.... Amily pulak dah masuk 6 bulan 2 minggu..... Tak lama lagi masuk tahun baru.... Pastu puasa, pastu raya...

Eh ko ganti puasa pun nan hado lagi dah nak cakap pasal raya.... Kuikuikui..

Mampu?!

Alhamdulilllah.... Awal2 dulu masa Amily 2 3 bulan memang dia agak cranky... Nangis terjerit2 sampai keluar anak tekak... Letak rumah baby sitter pun seawal 3 bulan usia dia memang baby sitter takut betul kalau dia menangis... Memang kuat....

Masa tu pun dia banyak masalah. Dengan ezcema yang sangat teruk... Kesian sangat... Tidur malam dia tak pernah lena... Cranky sepanjang masa. Siang pulak asyik menggaru. Sampaikan 24hrs kena sarungkan mittens kat tangan dia... Dia selalu menangis sebab tak tahan gatal.... Sedih sangat tengok keadaan dia masa tu.

Nak tengok gambar dia masa tu??
Teruk sangat kan? Sedih sangat masa ni. Sampai ambil blood test semua....

Result terbukti  Amily moderate allergies to cow milk... Start dari tu, Mummy pun tak boleh minum susu... Effect jugak kat dia bila dia minum susu Mummy... Dia pun takboleh minum susu formula biasa... Memang berpantang habis-habisan. Macam2 cream disapu.... Tapi makin lama makin teruk sampai dapat infection semua... Teruk sangat dia kena...

Last2 Mummy guna MooGoo eczema starter pack... Barulah okay... Alhamdulillah....... Berkat kesabaran dan doa semua, Amily semakin pulih dan kulitnya makin cantik... Walaupun tak 100% tapi jauh lebih baik dari sebelum ni...

Ada kawan insta Mummy tanya pasal ni. Apa Amily pakai sebab anak dia pun ezcema teruk...  Bila Mummy explain kat email apa yg Mummy guna, terus dia tak balas... Satu ucapan terima kasih pun takde... Harap anaknya yg ezcema tu dah baiklah hendaknya... Dasar!!!

Ok fine.... 

Bila Amily dah baik dari eczema... Dia dah tak meragam lagi... Dia membesar sebagai baby yang sangat mudah dijaga... Alhamdulillah... Sangat mudha menjaganya.... Dia tidur sendiri... Main sendiri.... Kalau bawak shopping memang sangatle dia suka... Keluar naik kereta dok diam dalam carseat berjam2 pun tak kisah... Hehehe...
Suka sangat explore semua benda depan mata dia... Dia sangat obsess dengan abang dia terutamanya. Sebab Ariq suka melinjang melompat... Amily jadi tukang gelak... Nampak abang dia lalu je pun dia dah gelak besar... Hehehe.. 
Qila bengang gak.. Sebab Amily jarag gelak bila nampak dia... Kehehehehe... 
Walaupun dia pernah warded masa umur 5 bulan sebab batuk dan demam. Berat dia pernah turun sekejap. Tapi sekarang dah 8kg lebih. Okaylah takdelah kurus sangat dan takdelah gemok sangat... 

Tapi Mummy tetap tak larat nak dukung dia.... Sebab dia suka menggeletis bila kena dukung.... 
Garu pusat... Hehehehehe... 
Terus membesar dengan sihat dan gembira ye sayang........

Mummy Daddy Kakak dan Abang sayang sangat kat Amily....
Ko tengok... Lasak dia tidur sampai tercabut seluar.... Dia punya habit adalah akan terjaga pada setiap pagi jam 5 pagi... Tapi dia tak pernah nangis... Dia akan main2 sendiri dalam cot dia... Then dia akan tertidur balik... Tu sebab bila Mummy sedar setiap pagi Mummy akan tengok dia selalu tertidur dalam keadaan melintang or terbalik or tertonggeng sebab dia akan terlelap masa sibuk main sensorg tu... Sangat comel kan??? Hehehehehe...

Kadang2 kesian pulak.... Kadang2 Mummy bangun jugak bagi dia susu... Kadang2 Mummy biar je sebab mengantuk... Amily ni perangai dia kalau malam tak pernah menangis mintak susu. Kalau dia terjaga sebab haus, dia akan main2 sendiri. Kalau Mummy buatkan susu, baru dia excited bila nampak botol susu. Kalau tak, dia akan main dengan toys dia sampaile terlelap semula balik... Hehehe

Oklah... Nak balik dah... Bye...

Potong cake lagi....

Sesekali setahuns ekali sambut birthday memanglah syiok... Bebudak kan bila lagi nak merasa. Lagipun Mummy buat kecil-kecilan aje...

Sebenarnya Qila dah sentap masa kat school dia tak merasa TIUP lilin. So balik dari school tu terus dia call Mummy mengadu. Siap requested cake doraemon. Eh ko... Orang lain punye birthday orang lain yang hovah..
So, Mummy pun pergilah kedai kek kat Mydin nun masa lunch hour.... Rezeki Qila, ada pulak kek doraemon kat sana... Syukur.... Demi anak2... Tapi dia sentap sebab takde nama dia kat atas kek tu.... Boahahahaha... Sorry sayang, mummy kamu ni lurus le pulak... Lupa nak tambah nama Qila....

Susah jugak anak kalau dah tau baca. Takbleh nak auta der...
Tapi dia tetap happy sebab dapat cake doraemon as per requested!

Maka berlakulah episod pemotongan cake kali kedua kat rumah petang tu... Family Mama dan Ayah pun ada so meriahle sikit....
Sedap jugak cake ni sebab fresh cream.... Pertama kali cake ni habis licin dibedal Ariq dan Qila... Tak muak uols.... Selalunya beli cake tak pernahnya habis... Terbuang je... But kali ni habis licin dihari kedua... :)

Mampu? Suap pakai pisau je... boahahaha
Macam dah sama besar bebudak berdua ni.....

Antara yang makan sampai menjilat bibir adalah budak ni :-
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Amboiiiiiiiiiiiiiiii...

Sedap ke dik?????

Heuheuheuheu...

Okay... Esok sambung ye... Daaaaaaaaa...

Selasa, November 19, 2013

Happy birthday Sayang!!!

Theme tahun ni as per requested, Lightning Mc Queen!!!!!

Thanx to officemate Mummy sebab buatkan cake ni.... Ariq siap pejam mata masa Mummy tunjuk kat dia pagi tadi.... Happy sangat tengok dia suka... Malam tadi masa cake ni sampai, Ariq dah tidur..
Sweet kan??? 

Oleh kerana Mummy buat kecil-kecilan je kat school, so adalah sikit goodies untuk classmates Ariq... Paling cute adalah note book ni... 
Muehehehe... Hopefully diorg suka.... 
Ni pun mcm cute jek... 
Masuk dalam plastik jadilah mcm ni..... Ada balloons, eraser dan tiup2 tu apa ntah nama dia... 
Ariq dah tidur so kakak dan kak Shameera tolong masukkan...

So pagi tadi lepas check up Amily kat klinik weols pun pergilah ke school Ariq for celebrate....

Amily recharged tenaga jap kat dalam kereta... Tido beria... 
Ni tengah edarkan goodies pack utk classmates dia.... 

My proud baby boy.... Senyum kambeng jek.... Malu2 jek bila suruh pose depan cake dia... Hehehehe 
Blowwww.... 
Manja sungguhlah dengan teacher dia....  
Meh gambar dengan bibik.... Hehehehe.... 
Mummy pulak... Tahun depan hopefully Daddy adelah ye nak celebrate birthday Ariq... Tahun lepas dah dua tahun berturut2 sempat gak celebrate dengan Daddy...

Mummy kena rushing masuk office pastu.... Hopefully Ariq happylah...

Part 2 akan update esok ye sebab malam ni baru nak potong cake satu lagi... :)