Sabtu, November 24, 2012

Ferringhi Night Market dan Hard Rock Cafe

Day 2....... Lepas je nap petang, kami jalan-jalan cari Nasi Kandar... Tak gi pun jauh2 mana... Dekat2 Ferringhi je.... Sebab lepas tu nak serbu Night Market... Naik cab pun murah je RM15 sahaja... 
 Tengok Ariq...... Masih menguap... Dia siap cakap masa ni, "Adik nak naik hotel lah.... Adik nak tidur lagi....."
Banyak lah ko....
Masing-masing masih moody sebab tidur tak puas... Heheheh.... Helllooooo... We are on holiday mood baby... Takkan nak tidur lama2... :p
Ko tengokle, Mummy ajak bergambar pun masing2 buat tak peduli je..... Haih...... 

 Masa ni tengah tunggu cab.... Tu yang posing dulu tu...
 Depan Hard Rock Cafe.... Sebelah hotel je pun...
 Malam nanti kite datang sini eh...

Actually... Tiada langsung gambar ketika di Night Market... Sebabnya hanya setengah jam pertama je Ariq dan Qila bagi kerjasama... Lepas dari tu masing2 dah penat berjalan... Masing2 mintak dukung ko..... Sorang bagi alasan mata dah pedih... Sorang bagi alasan dah penat berjalan... Huwaaaaaaaaaaaaa... Mummy belum sempat shopping apa pun... Just sempat beli toys diorg, fridge magnets, dan souvenirs sikit2 je.... Mencikkkkkkkkk.... Stop jap lepak minum but stillllllllllll dua2 merengek dan mengamuk ajak balik hotel..... Kami naik bas okay balik hotel.... Seronok gila dua budak tu khennn... Tambang free je sebab dekat sangat...

Siapa yang pernah pergi Night Market Ferringhi mesti tahu kan, kedudukan hotel2 di Night Market semua dekat-dekat...  So memang dekat to each other.. Cuma Hard Rock je paling hujung sikit.... Driver bas bagi kami naik FOC... Ihiks.... Cumanya barang2 yang dijual kat sana sebijik sebijuk datang dari Thailand... So macam berjalan kat night market Chiang Mai le pulak.... So takde lah unik dah happening sangat pon.... Handbags tipu banyakle yang jual sana... Hahaha..

Tapi kheeeeeeeeennnn... Anak-anak ku, sampai je hotel masing2 terus segar bugar... Happy sangat kot dapat naik bas tu yang buat mood diorg terus okay.... Pfffthhhh! Tu sebab kami tak terus naik bilik, kami sambung shopping di Hard Rock Shop dan lepak makan ice cream kat Hard Rock Cafe sambil tengok live band.... Ihiksss...
 Tapi mari bergambar dulu.... 
Qila panggil beca ni as stroller besar... Hahahahaha... Beca kat Melaka lain uols bentuknya.... Basikal kat sisi... Bukan macam ni...
 Kat sini ada dua kedai Hard Rock... Hotel dan Cafe... Dua2 kami serbu dan beli baju2 kat sana.... Hahahaha.. Mummy lepas geram tak dapat shopping kat Night Market...

Kat atas tu Hard Rock Hotel Shop
Ni pulak kat Hard Rock Cafe Shop... 
Mummy puas hati dapat baju walaupun Hard Rock Penang sajork... Tapi design cantik2... Tak rugi beli.... 
Daddy yang happy dapat layan live band... At first katanya kids takboleh masuk sebab after 10pm, crowd dah start merokok... Tapi Mummy dan Daddy mintak izin pada hostest, diorg bagi je lepak sana just tak bolehlah sampai tengah malam kan... Setakat lepak kejap, boleh je... Tak bagus pun untuk kids kan... Lagipun, penuh ko sampai takde meja kosong... Nasib baik kami cepat sikit...
Besar woooo ini ice cream, senak gak perut nak habiskan....
Sedap gak suara mamat ni.....

Tiba2 singer tu wish happy belated birthday to Pak Nil... Huh.... Terkejut Mummy... Pak Nil in the house rupanye... Siap ada cake cutting.... Merasalah Mummy jumpa dan bergambar dengan Pak Nil... Dia lalu kat meja kitorg then terus kami bergambar... Pak Nil sangat peramah.... :)
Tinggiiii.... Handsome.... Muda.... Putih.... Ihikss....

Lepas je bergambar dengan Pak Nil, kami naik bilik.... Sian Qila dan Ariq dah menguap beratus kali.. Ihiks.... 
Hasil shopping di dua Hard Rock Shops...
Paling banyak adelah baju Mummy.... Ngeeeeeeeee....
FM tetap ada.....

Esoknya, flight pulang kami adelah malam.... Lepas je mandi pool untuk last kopek, check out.... Then Nazmy and family datang bawa kami jalan lagi.... Next entry ye.... :)

Jumaat, November 23, 2012

Hard Rock Hotel, Penang

Ayuh sambung kisah holiday kami ke Penang uols..... Harus update jugak sebab one day mesti seronok nak baca balik......

Lepas je lunch dan nap kejap kat bilik, kami terjun pool le apa lagi.... Masing2 dah tak sabar terutama Qila...

Meh tunjuk view pool sikit...
 Ini yang buat anak2 tak senang duduk....... 
Ada 3 slides... Yang purple bertutup tu Qila tak berani naik... Dia just naik yg kuning dan purple belah kanan sekali.... Cer cari mana Qila... Ihiks...
 Pool sangat luas memanjang dari wing kiri terus ke kanan hotel... Suite paling bawah tu, keluar je sliding terus boleh terjun ke pool... Masa aku nak booking bilik type tu, orang kata kids under 12 years old tak boleh duduk situ atas sebab2 keselamatan... Tapi aku tengok banyak je kids yang stay kat suite tu.... Maybe skrg dah boleh kot.. Tapi bilik tu mahal le... Almost RM700 per night... Takde privacy sangat sebab orang swim lalu lalang depan sliding ko... So nak bogel dalam bilik pun susahle... Ihiks...

 So meh tunjuk gambar kami mandi..... Aku terpaksa terjun sama Qila sebab Bi masih melayan Ariq yang takut nak mandi... Lebih setengah jam memujuk dia tapi tetaplah dia tanak turun... Penakut yarabbi....
 Kami bertiga + seorang lagi dalam perut... Ihiks...
Qila yang dah tak sabar sangat dah tu......
Hahahaha... Budak ni kena paksa gak masuk pool.... Ko tengokle muka stress dia tu.... Hahaha
 Kakak enjoy the moment... Berkali2 main slides sampaile nak dekat maghrib baru nak naik....
Peace..... 
 Ewah... Turun vontot dulu....
 Si penakot ni tunggu kat atas jelah... Hover siap nak pakai sunglass Mummy.... 
 Sesekali mmg Daddy seret dia turun gak.... Sampai bila nak takut kan....
Nasiblah Daddy tu besau....
My happy daughter.... Dia mmg sangat happy sepanjang kat Penang ni....

View depan pool bar... 
Kudapan kami.... Sekelip mata pepperoni itu hilang.... Hahahahaha...

Lepas dah puas mandi, kami main pasir pulak..... Dua tiga langkah je dari pool dah sampai beach.... Tu builing hotel...
Ada satu je gambar kat pantai sebab semua gambar belum transfer dari Samsung Daddy.... Masa ni phone Mummy dah kong.... Video pun banyak Mummy ambil.... 

Malam pulak, kami keluar dengan ex-schoolmate Daddy.. Dia ambil kami kat hotel dengan family dia then bawak makan kat mana ntah... Thanx Nazmy sebab melayan kami dengan superb sepanjang kami kat Penang....

Kami pekena pasembor, char kueh teow dan sup lembu.... Sedaaaaaaaaaaaapppp...

Tak sangka jugak terjumpa pulak kawan lama Mummy, Jonah beserta wife dan anak2 dia kat situ.... What a small world.... :) Borak tak hingat dunia lah kan..... Kami makan lama gak, sampai kan Qila dan Ariq dah lembik kemengantukan....

Kami sampai hotel balik nak dekat jam 11 malam... Terus pengsan.... Zzzzz....

Isnin, November 19, 2012

Selamat Ulang Tahun Sayang.......

Selamat Ulang Tahun yang ketiga Sayang......

Semoga menjadi anak yang soleh, bijak pandai, baik budi, sihat dan kuat serta berguna kepada bangsa dan agama.....

Mummy, Daddy, Kakak sayang sangat kat Ariq......

Kehadiran Ariq dalam hidup kami menambah seribu warna dan kebahagiaan kepada keluarga kita kerana Ariq seorang yang sangat manja, cheeky dan happy go lucky sepanjang masa....

Alhamdulillah, tahun ni Daddy ada sekali lagi untuk celebrate birthday Ariq.... Mummy order cake khas untuk Ariq.... 
Uniknya. tahun ni kita celebrate birthday Ariq bersama kaum keluarga di JPO.... Last year kat Melaka & Senawang.... Ihiks..... Ohye, Ariq share birthdate yang sama dengan Mama.... Happy birthday Mama a.k.a cousin terapat Mummy tu......

Terima kasih Sayang, kerana hadir dalam hidup Mummy, Daddy dan Kakak.... Kami sayanggggggggggggggggggggg Ariq banyak-banyak.....

Semoga Ariq akan menjadi baby boy manja Mummy sampai bila-bila....

Muachs!

p/s : Psssttttt!~ Cute kan Cake Tractor Ariq tu..... Order dari orang yang sama buat Cake Jake and The Neverland Pirate Qila.... Ihiks... :)

Nanti Mummy story lagi ye.... Daaaaaaaa.....

Sabtu, November 17, 2012

Holiday Penang Part 1

Sempena cuti Deepavali yang lalu, ecehwah..... Kami sekeluarga telah pergi bercuti ke Penang..... 

Actually ni semua ad hoc punye plan... Mummy memang dah lama fikir mana nak bawak bebudak ni holiday... Tapi masih tak dapat keputusan... Tambah lagi sekarang kan musim hujan.... Dengan tengah mabuk2 manja ni... Dan bebudak ni sangat no-no untuk tempat2 yg sesak a.k.a banyak berjalan or shopping2 so memang susah sangat nak buat keputusan... Dan Mummy pulak tanak lah pergi ke tempat yang hanya ada beach dan pool semata-mata... Nakle jugak pergi tempat yang boleh memberi ketenangan jiwa dan poket Mummy khen... Ihiks.... Tapi agenda utama haruslah ke tempat yang yang diorg boleh naik flight tapi tanak terlalu lama dan jauh... Nak ada beach dan best pool... Disamping cool dan happening untuk Mummy dan Daddy jugak....

So akhirnya, last minute baru datang idea.... Ayuh kita ke Penang!!! Lagipun hampir 10 tahun Mummy dan Daddy tak datang sini.... Lebih best, Penang kan ada Hard Rock!! Ape lagi. khen......
Sangat priceless tengok muka Qila yang happy dapat naik aeroplane... Yelah last year masa gi Langkawi kan dia sakit time tu.... Pandai je dia pakai seatbelt sendiri..... Bukak sendiri..... Dah besar sangatle tu kan....  Tahu pulak yang dia naik ni Air Asia.... Hahahaha....
Ariq pun dah berani naik aeroplane this time... Kalau last year menjerit2 ketakutan sebab takut dgn kipas aeroplane yg besar tu... Tapi masa nak take off dia tanak pakai belt... Dah tu dia berdiri atas seat sebab tak nampak luar katanye.... Adoiiiiiiiiiiii..... Kau memangle suka naikkan darah Mummy wahai anak.... Memang dia takboleh duduk diam langsung... Nasib baik 1 jam je... Macam ni kau nak gi melawat Mak Long kat Manchester tu??? Tak terbayang 7 8 jam dalam flight nak melayan Ariq.... Memang kena fikir 1000 kali....

Belum lagi ko tengok dia lari satu airport dan meniarap kat atas lantai.... Perghhhhh... Meroyan aku... Memang banyak kali kena cubit taw ini budak.... Nak dukung tak boleh.... Sabau jelah....
Safely landed... Flight kami pagi so sampai Penang Airport Bayan Lepas dalam 10 lebih.... Ambil white limosin RM70 ke Hard Rock Hotel Feringghi... About 45 minit perjalanan.... Jauh gak....

 Pening kepala wey nak sampai Hard Rock.... Berpusing2 jalan liang liuk... Juling mata aku.... Kalau aku kena drive kat sini memang kejung leher nak tengok jalan betul2.... Dahle mak pendek....

Jam 12 tghari kot sampai hotel.... Check in was smooth..... Aku book bilik dari booking.com.. Ambil bilik paling murah iaitu deluxe hill view without balcony included breakfast... Kedekut khen?????? Boahahahahaha.... Beza dalam RM400 kot untuk seaview + balcony... Mahal noks..... Baik beli baju Hard Rock..... :p
 Tapi bilik tak dapat on the spot.... Kena tunggu bilik siap.... Ramai orang holiday sini... So kami lepak kat lobby sahaja.... Sangat cozy sebab ada sofa besar yang boleh muat kami semua untuk landing lepak sambil minum welcome drinks..... Heaven sebab facing pool...... Bebudak ni memula syioklah tengok orang mandi manda tapi lama2 diorg start bosan menunggu.... 
Welcome drinks kami....... Semua staf kat sini sangat frenly... Tapi ramai orang Indon... Tapi Indon yang handsome lah uols..... Yang educated gitu... Mak taste! Boahahahahaha.....
Halo halo halooor...... Kalau disuruh posing dialah nombor satu.....
So disebabkan kidas dah start meroyan kebosanan... Mummy bawak diorg gi Lil Rock Kids Club dulu.... Mainlah puas-puas kat sana... Ohye, budak perempuan yang naik slide dengan Ariq itu adelah anak Anita Baharom... Artis suam2 kuku tu..... Huhuhuhu... Budak ni pernah masuk TV iklan Baby Johnson kalau uols ingatlah....
  Qila happy lah main sini tapi Mummy sudah sangatle lapar.... Haih..... Almost 2pm kot baru dapat bilik..... Yeehaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... Bila bilik dah ready diorg call bagitau... Yang bestnya, bilik kami telah di
upgraded tanpa sebarang bayaran.... Yeay!
Dalam booking.com Mummy saje requested untuk upgraded bilik ke seaview... Mana tahu dapat murah kheeeeen.... Sekali betul2 weols dapat deluxe seaview + balcony lagi.... Heaven.... Tak rugi uols stay kat sini.... Memang best dengan harga yang dibayar... Berbaloi bayar $$$$ ringgit... Huhuhuhu.... Mummy sangat sukaaaaaaaaaa... Terima kasih Hard Rock Penang!!!! Uols memang pandai ambil hati guest.....
Bilik kami betul2 menghadap pool dan laut..... Ape lagi, Qila tak keruan lah uols..... Tapi masih panas berdengkang lagi.... Tunggu redup sket ye sayang, petang nanti kita turun...... Sabar ye..... 
Nak jugak tunjuk benda alah ni.... Mummy tak gi spa pun sebab pregnant... Rugi.... 
The brand..... Makanan kat sini agak mahal... Spa pun mahal.... Bak kata orang, you pay for the brand.... Memang mahal lah kan.... Huhuhu....

Ohye, kami order room service je sebab tak larat nak turun makan.... Daddy kata lepas makan nak terus nap.... Huhuhu... So kami order Fried Rice dan Chicken Rice....

 Ya Allah..... Kami tak terfikir ada dua lagi budak ikut kami...... Tak cukup uols.... Kami makan berebut.... Wakakakakaka..... Tapi malas nak order lagi sebab lambat gak nak tunggu... So kami nap kejap.... Pukul 4 petang, terjun pool......
Ohye, mini bar....
Alhamdulillah cuaca sangat baik sepanjang kami kat Penang..... Syukur...... Tak hujan pun..... Dan takdelah panas sangat.... 

So next entry.... Mummy akan update view kat pool.... Pool dia sangat best uols!!! Berbaloi bawak kids holiday sini...

Daaaaa.....